Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić.

Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach.

Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji.

Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć!

Zobacz także:

Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową:

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Pół szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • Łyżeczka soli
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Kieliszek białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Podsmażamy cebulę na patelni na maśle.
  • Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem.
  • Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania połowy zawartości garnka.
  • Następnie wlewamy do garnka bulion i wrzucamy do niego serek topiony.
  • Po zagotowaniu całości dodajemy także śmietankę.
  • Doprawiamy kurkumą i pieprzem. Uważajcie na sól – potrzebujemy jedynie ok. łyżeczki soli – serek topiony jest dość słony.
  • Podajemy zupę w eleganckich miseczkach. Warto przygotować do takiej zupy grzanki z chleba i posypać nimi naszą potrawę.

Źródło: gotujmy.pl