Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 

Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić.

Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach.

Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji.

Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć!

Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Pół szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • Łyżeczka soli
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Kieliszek białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Podsmażamy cebulę na patelni na maśle.
  • Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem.
  • Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania połowy zawartości garnka.
  • Następnie wlewamy do garnka bulion i wrzucamy do niego serek topiony.
  • Po zagotowaniu całości dodajemy także śmietankę.
  • Doprawiamy kurkumą i pieprzem. Uważajcie na sól – potrzebujemy jedynie ok. łyżeczki soli – serek topiony jest dość słony.
  • Podajemy zupę w eleganckich miseczkach. Warto przygotować do takiej zupy grzanki z chleba i posypać nimi naszą potrawę.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Kotlety schabowe
WanilioweInspiracj/gotujmy.pl
Triki kulinarne Sekret idealnego schabowego. Jeden błąd i będzie smakował jak podeszwa
Złocisty, chrupiący, cienki – tak powinien wyglądać schabowy. Do tego musi odpowiednio smakować. Jak nie zepsuć tego dania w prosty sposób?
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Kotlet schabowy to bezwzględnie klasyka i podstawa polskiej kuchni. Jedli go nasi rodzice, w przyszłości na pewno ciągle będą go jadły nasze dzieci. Jednak historia tego dania wcale nie jest tak odległa, jak mogłoby się nam wydawać. Schabowe a sprawa polska Co prawda, pierwsze polskie przepisy na tego rodzaju danie pojawiają się w naszych książkach kucharskich już w XIX wieku, to jednak „schaboszczak” na dobre wszedł do naszych jadłospisów dopiero w połowie XX wieku. Na salony wprowadziła go władza ludowa. W czasie PRL-u, według propagandy, motywem przewodnim była chęć podniesienia poziomu życia prostych ludzi. Polski lud, jak często lubili powtarzać komuniści, przed wojną klepał niewyobrażalną biedę – towarzysze z PZPR chcieli więc dać obywatelom nieco luksusu – tym luksusem miały być kotlety schabowe, danie stworzone na podobieństwo słynnych sznycli wiedeńskich. Kotlety jak się patrzy A że nie były z cielęciny i że nie smażyło się ich na maśle – wtedy było to sprawą drugorzędną. Tak samo jest przecież i teraz – kiedy jemy dobrze zrobionego kotleta schabowego, nie rozważamy na ile przyjemniej byłoby mieć w buzi cielęcinę. Tak czy siak – warto przygotować kotlety tak jak należy. Poniżej, być może w formie przypomnienia, udzielimy wam kilka rad, dzięki którym wasze schabowe powinny wyjść tak jak należy. Niektórzy zalecają moczenie mięsa w mleku i cebuli przed smażeniem. Warto tę opcję wypróbować, ale i bez takiego zabiegu można usmażyć dobre kotlety. Wszyscy znamy fanów nieco grubszych schabowych, ale wersją klasyczną jest cienko rozbity kotlet – podczas „bicia” schabowych warto włożyć mięso do foliowego woreczka, a pod deskę położyć np. ścierkę – w ten sposób cząsteczki...

Przeczytaj