Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 

Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić.

Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach.

Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji.

Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć!

Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Pół szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • Łyżeczka soli
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Kieliszek białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Podsmażamy cebulę na patelni na maśle.
  • Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem.
  • Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania połowy zawartości garnka.
  • Następnie wlewamy do garnka bulion i wrzucamy do niego serek topiony.
  • Po zagotowaniu całości dodajemy także śmietankę.
  • Doprawiamy kurkumą i pieprzem. Uważajcie na sól – potrzebujemy jedynie ok. łyżeczki soli – serek topiony jest dość słony.
  • Podajemy zupę w eleganckich miseczkach. Warto przygotować do takiej zupy grzanki z chleba i posypać nimi naszą potrawę.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Zupa cebulowa
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Przepisy Obłędna zupa cebulowa. Jeden zaskakujący dodatek podkręci jej smak
Zastosowanie cebuli jest właściwie nieograniczone. Można ją smażyć, gotować, dusić, grillować, dodawać do sałatek i surówek, do farszu do pierogów czy naleśników. Jest jeszcze zupa cebulowa. Po prostu pycha!
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Jej zwyczajową bazą jest mięsno-warzywny wywar z dodatkiem smażonej cebuli. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z pszennej bułki i grubą warstwą startego sera! Zupa cebulowa z dodatkiem Wystarczy 60 minut, żeby wyczarować pyszną zupę na chłodne, jesienne dni. Cebula jako warzywo jest o tyle wdzięczna, że można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Grzanki z ostrym sosem będą czymś nieoczywistym, ale jednocześnie idealnie uzupełniającym jej wytrawny smak. Jeśli wolicie, wystarczy grubo starty ser. Składniki za zupę kupicie bez najmniejszego problemu. Na dodatek jest łatwa. Nie musisz być znawcą kuchni! Co należy kupić na zupę cebulową ze specjalnym dodatkiem? Zupa: 1 kg cebuli 4 szklanki bulionu szklanka wytrawnego białego wina kieliszek koniaku łyżka cukru sól szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielony, czarny pieprz 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy Grzanki: pół bagietki szklanka startego sera gruyere  masło do smarowania Przygotowanie zupy z dodatkiem koniaku Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zbytnio zrumienić. Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy cukier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do jej karmelizacji. Cebulę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą miksturę. Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy tajemniczy składnik.  Wino!  Gotujemy wywar kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i wlewamy kolejny bonusowy...

Przeczytaj
Zupa pomidorowa
Pexels/Naim Benjelloun
Newsy Zbyt kwaśna pomidorowa? Uratujecie ją tylko w ten sposób
Przepis na zupę pomidorową to pestka. Wystarczy rosół, kilka łyżek koncentratu pomidorowego i poniedziałkowy obiad załatwiony. Jak nie wyłożyć się na zbyt kwaśnym smaku zupy?
Hubert Rój
grudzień 31, 2020

Pomidorówka to klasyka polskiej kuchni. Cenimy sobie jej słodko-kwaśny smak w połączeniu z delikatnością pszennego makaronu. Co jeśli jednak nad słodyczą zacznie górować kwaśność? Wystarczy, że omsknie nam się ręka przy dodawaniu koncentratu i problem gotowy. Jak poprawić smak zupy pomidorowej? Czasami zwykłe „rozwodnienie” zupy nie wchodzi w rachubę. Kiedy dodamy do wywaru nieco więcej wody, możemy pożegnać się z aromatem i smakiem wywaru. Najprostszym rozwiązaniem problemu zbyt kwaśnej pomidorówki jest po prostu odpowiednie zbalansowanie smaków. Cała sztuka doprawiania potraw sprowadza się przecież do ustalenia odpowiednich proporcji między smakami. Ostry, kwaśny, gorzki, słodki. Musimy tak manipulować przyprawami, by uzyskać perfekcyjne połączenie. Gdy zaś przydarzy nam się kuchenna wpadka i zupa stanie się zbyt kwaśna, nic straconego. Wystarczy dodać do garnka trochę cukru. Efekt powinien być wyczuwalny od razu po wymieszaniu wywaru. Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Zupa pomidorowa jest jeszcze bardziej delikatna w wydaniu z ryżem. Co prawda niektórzy nad życie ubóstwiają pomidorówkę z makaronem, ale to właśnie białe ziarenka pomogą zwalczyć zbyt kwaśny smak. Dlatego jeżeli jeszcze nie jest za późno, wybierzmy do naszej zupy ryż. Ostatnim kołem ratunkowym dla naszej za kwaśnej zupy pomidorowej jest soda oczyszczona. Tak, nie bójmy się dodać tego białego proszku do naszego wywaru. Soda oczyszczona charakteryzuje się zasadowym odczynem. Pół łyżeczki sody dodane do wywaru pomoże w wyrównaniu kwasowego charakteru naszej zupy.

Przeczytaj
pieczone zeberka z winem i miodem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Pyszny pomysł na rodzinny obiad? Rumiane żeberka w miodzie i… sekretnym składniku
To właśnie on nadaje żeberkom wyjątkowego aromatu!
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Klasyczne kotlety schabowe albo mielone, udka czy pierś z kurczaka… A może dla odmiany żeberka na obiad? Jeśli wydaje ci się, że są trudne w przygotowaniu nic bardziej mylnego. Poniższe właściwie robią się same. A do tego wychodzą wyjątkowo rumiane i jednocześnie soczyste. Oto pyszne żeberka marynowane w wytrawnym winie oraz słodkim miodzie – smakują tak dobrze, że każdy mięsożerca poprosi o dokładkę (a może i przepis?). Dodatek pieczonej cebulki dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak.  To proste danie po nocnym marynowaniu w lodówce i szybkim obsmażeniu przygotujesz w jednym naczyniu! Wystarczy wrzucić je do piekarnika i już – po półtorej godziny są gotowe do podania. Pamiętaj, że im grubsze i bardziej tłuste żeberka tym dłużej trzeba je piec. Przepis na żeberka w miodzie i czerwonym winie Składniki 1,5 kg żeberek 3 duże cebule 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego 3 duże łyżki miodu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki przyprawy do żeberek sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj żeberka i pokrój na kawałki. W dużej misce połącz żeberka z przyprawą oraz solą. Odstaw na kilka godzin do lodówki. W miseczce połącz dokładnie wytrawne wino, olej i miód. Powstałą miksturą polej mięso i wstaw na noc do lodówki, żeby się zamarynowało. Rano wyjmij i pozwól żeberkom osiągnąć temperaturę pokojową. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni. Czas na cebulę - pokrój ją w grubsze plasterki lub półplasterki, tak jak lubisz. W żaroodpornym, dużym naczyniu połóż cebulę i dopraw ją solą i pieprzem. Na cebuli połóż obsmażone żeberka. Piecz je przed około pół godziny, zmniejsz temperaturę do 160-170...

Przeczytaj
muffinki wytrawne
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy Wytrawne muffinki z makaronem idealne na śniadanie. Przepis palce lizać! 
Pyszne i niezwykle sycące muffinki to doskonała propozycja na śniadanie. Upieczenie ich zajmuje tylko 20 minut! 
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Znudziły ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem i pomidorem? Na widok owsianki twoja rodzina zaczyna kręcić nosem? Zaskocz wszystkich podając te oryginalne muffiny, które będą ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań .  Jak wykorzystać resztki z lodówki?  Takim śniadaniem nie tylko podbijesz serca domowników. To także świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia . Pamiętaj o tym przepisie, gdy zostanie ci nadmiar makaronu z obiadu albo warzywa zaczynają więdnąć.  Aby zrobić bardziej sycącą wersję wystarczy, że dodasz na wierzch każdej babeczki jajko. Pamiętaj, że jajka są bardzo bogate w substancje odżywcze i zawierają witaminy takie jak A, D, E, K, minerały oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Doskonałym urozmaiceniem będzie również plasterek waszego ulubionego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i stanie się przyjemnie chrupiący.  Przepis na Makaronowe muffiny śniadaniowe  Aby je zrobić potrzebujecie:  700g ugotowanego cienkiego makaronu  czerwona papryka  100g żółtego sera  6 łyżek śmietany  3 jajka  2 łyżki posiekanej natki  jajka lub ser na wierzch  sól i pieprz  masło do posmarowania formy  Przygotowanie  W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cienki makaron np. w formie klasycznych nitek do zupy. Rozdrabniamy go na mniejsze kawałki za pomocą noża lub nożyczek, dzięki temu łatwiej wymieszacie go z pozostałymi składnikami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę oraz starty ser. Dokładnie mieszamy.  W oddzielnej misce mieszamy dokładnie śmietankę wraz z 3 jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie inne przyprawy to dobry moment, aby je dodać. Doskonale sprawdzą...

Przeczytaj