Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników.

Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku!

Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty!

Przepis na karpatkę

Składniki:

  • Szklanka wody
  • Pół kostki margaryny bądź masła (125 g)
  • Szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mleka
  • 130 g cukru
  • Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej)
  • Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej)

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku.
  • Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę.
  • Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy do wystudzenia.
  • Po ostudzeniu, dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy na gładką masę.
  • Masę dzielimy na dwie części i wykładamy je na dwóch blaszkach.
  • 2 płaty ciasta parzonego posłużą nam za spód i górę naszej karpatki.
  • Pieczemy w temperaturze ok. 190 st. C. przez około 25 min. Podczas pieczenia nie otwierajmy piekarnika. Warto jedynie obserwować nabieranie złotego koloru i wybrzuszanie płatów.
  • Po upieczeniu odkładamy spód i górę do wystudzenia.
  • Przystępujemy do wykonania masy budyniowej. Do jej wykonania wybierzmy masło – wtedy krem stanie się o wiele smaczniejszy.
  • Sporządzamy budyń. Zagotowujemy mleko, a w innym naczyniu rozpuszczamy w 250 ml mleka łyżkę mąki i skrobi ziemniaczanej z dodatkiem cukru i wanilii.
  • Po zagotowaniu mleka dolewamy mieszankę, następnie ochładzamy nasz budyń.
  • Następnie ucieramy powoli mikserem wystudzony budyń z ogrzanym w temperaturze pokojowej masłem.
  • Przekładamy płaty ciasta kremem i zostawiamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin.
  • Oprószamy gotowe ciasto cukrem pudrem.

Źródło: mojewypieki.com

Zobacz także: