Prosty przepis na karpatkę. Zapomnijcie o drogich gotowcach z torebki, wszystkie składniki macie w kuchni
Adobe Stock
Przepisy

Prosty przepis na karpatkę. Zapomnijcie o drogich gotowcach z torebki, wszystkie składniki macie w kuchni

Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić.

Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników.

Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku!

Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karpatkę

Składniki:

  • Szklanka wody
  • Pół kostki margaryny bądź masła (125 g)
  • Szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mleka
  • 130 g cukru
  • Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej)
  • Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej)
Zobacz także
Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę

Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę

szybka i łatwa napoleonka na krakersach

Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku.
  • Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę.
  • Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy do wystudzenia.
  • Po ostudzeniu, dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy na gładką masę.
  • Masę dzielimy na dwie części i wykładamy je na dwóch blaszkach.
  • 2 płaty ciasta parzonego posłużą nam za spód i górę naszej karpatki.
  • Pieczemy w temperaturze ok. 190 st. C. przez około 25 min. Podczas pieczenia nie otwierajmy piekarnika. Warto jedynie obserwować nabieranie złotego koloru i wybrzuszanie płatów.
  • Po upieczeniu odkładamy spód i górę do wystudzenia.
  • Przystępujemy do wykonania masy budyniowej. Do jej wykonania wybierzmy masło – wtedy krem stanie się o wiele smaczniejszy.
  • Sporządzamy budyń. Zagotowujemy mleko, a w innym naczyniu rozpuszczamy w 250 ml mleka łyżkę mąki i skrobi ziemniaczanej z dodatkiem cukru i wanilii.
  • Po zagotowaniu mleka dolewamy mieszankę, następnie ochładzamy nasz budyń.
  • Następnie ucieramy powoli mikserem wystudzony budyń z ogrzanym w temperaturze pokojowej masłem.
  • Przekładamy płaty ciasta kremem i zostawiamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin.
  • Oprószamy gotowe ciasto cukrem pudrem.

Źródło: mojewypieki.com

Przepis na napoleonkę na krakersach
Gotujmy.pl/sammakko
Newsy
Szybka i nie wymagająca pieczenia napoleonka w krakersach. Nie uwierzycie, że może być aż tak pyszna
Większość pań domu darzy je ogromną sympatią. Mowa tu oczywiście o ciastach bez pieczenia, które rozpieszczają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki na krakersach.

Napoleonka na krakersach zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również łatwością i szybkością wykonania. W tej propozycji z pewnością zakochają się wszyscy fani słodkości oraz ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika lub dopiero zaczynają przygodę z wypiekami.  Czym różni się napoleonka bez pieczenia od zwykłej? Według tradycyjnych przepisów napoleonkę przyrządza się na bazie ciasta francuskiego, które następnie zostaje przełożone bitą śmietaną, kremem śmietankowym, bezowym lub budyniowym. Całość obficie posypuje się cukrem pudrem. My jednak znamy szybszy sposób na jej zrobienie. Przedstawiona przez nas receptura zakłada zastąpienie ciasta francuskiego krakersami, dzięki czemu pieczenie w piekarniku jest zupełnie zbędne. Reszta pozostaje tak naprawdę bez większych zmian.  Przepis na napoleonkę bez pieczenia Będziecie potrzebować: 750 ml mleka 200 gramów drobnego cukru 200 gramów mąki pszennej 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 opakowań maślanych krakersów Cukru pudru do posypania 3 jajek Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie 250 ml mleka. Dodajcie do niego jajka, ekstrakt waniliowy i przesiane mąki – pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie Pozostałe 500 ml mleka oraz cukier umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć wlejcie do niej przygotowaną wcześniej mieszankę mleka, mąki i jajek (dokładnie tak samo jakbyście robili budyń). Pamiętajcie, by cały czas mieszać masę i nie gotować jej dłużej niż do połączenia się składników i zgęstnienia. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia.  Dno prostokątnej blachy wyłóżcie krakersami, a na nie wylejcie ¾ gorącej masy budyniowej. Całość...

tort
gotujmy.pl
Newsy
Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości
To proste ciasto można przygotować na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się również jako niedzielny deser do kawy czy herbaty. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakować, bo jest po prostu pyszne.

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie. Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy Składniki: Biszkopt: 4 jajka  4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 łyżki maku 8 łyżek cukru (do wypieków)  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wypełnienie: 1 puszka brzoskwiń  600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka żelatyny  Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut.  Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm. Wypełnienie: Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.   Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy.  Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na paterze układamy...

Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę
Adobe Stock
Newsy
Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę
Czym przekładacie karpatkę? Czy jest to tradycyjny krem budyniowy, krem jajeczno-maślany, czy też wybieracie szybki, gotowy półprodukt z torebki? Mamy dla was ciekawy, lekki zamiennik.

Wszystkie te opcje mają swoje plusy i minusy. Krem budyniowy jest przepyszny, ale za to dość ciężkostrawny. Podobnie w przypadku kremu z masy przygotowanej w kąpieli wodnej z jajek i masła. Krem „dla leniwych”  z torebki? Szybki i łatwy w przygotowaniu, ale za to niezbyt smaczny. Dzisiaj mamy dla was trik, dzięki któremu będziecie mogli zajadać się karpatką , nie czując przesadnych wyrzutów sumienia. Przynajmniej jeżeli chodzi o zbędne kilogramy… Przed wami krem budyniowy w nieco innymi wydaniu. Być może część z gospodyń piekących ciasta wykorzystuje tego typu krem do ciasta typu aniołek lub do przygotowania kremówki czy napoleonki . Jednak mało kto decyduje się na przełożenie nim ciasta parzonego, tradycyjnego dla karpatki. Wypróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie. W porównaniu do tradycyjnych, tłustych kremów, masa budyniowa w innym wydaniu jest dużo lżejsza – krem bardziej przypomina pudding, suflet, czy też inny deser od tłustego smarowidła. Przepis na lekki krem budyniowy do karpatki: Składniki: 3 szklanki mleka 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 10 dag masła (pół kostki) Przygotowanie: 2 szklanki mleka zagotujcie z masłem i z cukrem, a także z cukrem waniliowym. W drugim naczyniu roztrzepcie jajka, połączcie ze szklanką mleka, a także z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Utrzyjcie gładką masę. Kiedy mleko z masłem się zagotuje, wyłączcie palnik i dodajcie do środka przygotowaną masę jajeczno-mączno-mleczną. Wymieszajcie całość energicznie. Włączcie jeszcze raz gaz i doprowadźcie całość do lekkiego zabulgotania. Ostudźcie lekko krem i kiedy nie będzie już zbytnio ciepły, przełóżcie nim ciasto parzone. Karpatka...