Karpatka
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić karpatkę? Polecamy przepis, z którego powstanie słodkie arcydzieło!

To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie tej smutnej, szarej jesieni.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie smutnej, szarej jesieni.

Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić.
Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników.

Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku!

Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Szklanka wody
  • Pół kostki margaryny bądź masła (125 g)
  • Szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mleka
  • 130 g cukru
  • Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej)
  • Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej)

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku.
  • Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę.
  • Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy do wystudzenia.
  • Po ostudzeniu, dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy na gładką masę.
  • Masę dzielimy na dwie części i wykładamy je na dwóch blaszkach.
  • 2 płaty ciasta parzonego posłużą nam za spód i górę naszej karpatki.
  • Pieczemy w temperaturze ok. 190 st. C. przez około 25 min. Podczas pieczenia nie otwierajmy piekarnika. Warto jedynie obserwować nabieranie złotego koloru i wybrzuszanie płatów.
  • Po upieczeniu odkładamy spód i górę do wystudzenia.
  • Przystępujemy do wykonania masy budyniowej. Do jej wykonania wybierzmy masło – wtedy krem stanie się o wiele smaczniejszy.
  • Sporządzamy budyń. Zagotowujemy mleko, a w innym naczyniu rozpuszczamy w 250 ml mleka łyżkę mąki i skrobi ziemniaczanej z dodatkiem cukru i wanilii.
  • Po zagotowaniu mleka dolewamy mieszankę, następnie ochładzamy nasz budyń.
  • Następnie ucieramy powoli mikserem wystudzony budyń z ogrzanym w temperaturze pokojowej masłem.
  • Przekładamy płaty ciasta kremem i zostawiamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin.
  • Oprószamy gotowe ciasto cukrem pudrem.

Źródło: mojewypieki.com

Komentarze
kopiec kreta przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Przepisy Idealny na wizytę naszej teściowej. Kultowy kopiec kreta. Deser, który zachwyca smakiem
Chcesz naprawdę zachwycić swoją teściową? Przygotuj to klasyczne ciasto, a wszyscy będą prosili o dokładkę!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową? Zachwyć swoją teściową! Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone. Kopiec kreta – klasyczne ciasto Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci. Kopiec kreta – przepis Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały: Pół kilo mąki pszennej 100 g masła 2 jaja Pół szklanki cukru 1 szklankę maślanki Łyżeczkę proszku do pieczenia 4 duże łyżki kakao Pół litra śmietany 36% Fix do śmietany (dwie sztuki) 100g czekolady 3 łyżki cukru pudru 3 duże banany Łyżka soku z cytryny Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuść w garnuszku lub w...

Przeczytaj