Idealny sos winegret
Gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić IDEALNY sos winegret? Jeden błąd i będzie do niczego!

Winegret to powszechnie znany sos na bazie oliwy i octu. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mimo to, w tym czasie można popełnić błąd, który wszystko zepsuje.

Idealny sos to klucz do sukcesu każdego dania. Nie inaczej jest w przypadku winegretu, tak często spotykanego w towarzystwie sałaty zielonej, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do jarzyn, owoców morza, mięs, ale również mizerii. Przepis na niego jest niesamowicie prosty.

Będziesz potrzebować

  • 1 łyżkę musztardy (może być ostra dijon)

  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

  • 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny

  • Wodę

  • Szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

W słoiku umieszczamy musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze!

Nie zapomnij o tym

W przypadku sałatek winegret powinien się w nich pojawić przed samym podaniem, nigdy wcześniej! Jest to bardzo ważne, ponieważ za sprawą octu liście sałaty oklapną, a całe danie straci swój estetyczny wygląd, a tego nie chciałaby przecież żadna pani domu! Jeśli sos ma zostać użyty dużo później po przyrządzeniu schowaj go do lodówki. Pamiętaj jednak, żeby przechowywać go w oddzielnym pojemniku, nigdy razem z sałatką!

Źródło: Kuchnia Lidla

Zdjęcie: Gotujmy.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Patrycja Markowska uwielbia robić sałatki. Zawsze dodaje do nich ten sos
ONS.pl
Newsy
Patrycja Markowska uwielbia robić sałatki. Zawsze dodaje do nich ten sos
Artystka od lat zachwyca perfekcyjną figurą. Jak się okazuje, jest wielką fanką sałatek.

Patrycja Markowska to jedna z najpopularniejszych piosenkarek w polskim show-biznesie. Córka Grzegorza Markowskiego (lidera zespołu Perfect) poszła w ślady utalentowanego taty i sama zrobiła karierę w przemyśle muzycznym. Wykonała takie hity jak „Świat się pomylił” czy „Jeszcze raz”. Pełniła także funkcję jurora w programie muzycznym The Voice of Poland. Patrycja Markowska i jej sekret młodości Patrycja, która niedawno skończyła 41 lat, zachwyca młodym wyglądem i piękną sylwetką. Okazuje się, że jest to wynik prawidłowego odżywiania opartego głównie na świeżych warzywach w formie sałatek. Artystka kiedyś pochwaliła się nawet, że jest mistrzynią w przygotowywaniu sałatek. Zdradziła także, że jej ulubionym dressingiem jest sos winegret. Sos winegret - przepis Jak zrobić idealny sos winegret?  Nie jest to trudne zadanie, jednak można łatwo zepsuć efekt końcowy poprzez jeden błąd: zbyt wczesne polanie sałatki sosem. Sprawi to, że liście sałaty rozmiękną, a danie stanie się nieatrakcyjne i mniej smaczne. Składniki: 1 łyżka musztardy (może być ostra dijon) 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny woda szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: W słoiku umieszczacie musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykacie naczynie i energicznie potrząsacie aż do połączenia składników. Następnie dodajecie jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze! Czytaj też: 54-letnia Małgorzata Foremniak ma figurę 20-latki....

Terapia 4 szklanek to hit. Oczyszcza, nawadnia i pomaga schudnąć
AdobeStock
Newsy
Terapia 4 szklanek to hit. Oczyszcza, nawadnia i pomaga schudnąć
Ta interesujące metoda pomaga nawodnić organizm, a do tego doda wam energii i oczyści ciało z toksyn.

O tym, jak istotne jest nawodnienie organizmu, wie każdy z nas. Blogerka Pepsi Eliot w jednym ze swoich wpisów podzieliła się z czytelnikami własnym sposobem na picie odpowiedniej ilości wody każdego dnia. Kobieta wypija rano aż 4 szklanki wody, a każdą z nich doprawia innymi składnikami. Co powiecie na taką terapię 4 szklanek? Przepis na terapię 4 szklanek Przed przystąpieniem do sporządzania napojów, przygotujcie sobie „bazę”, czyli litr wody mineralnej z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Do każdej szklanki wlewajcie ok. 250 ml wody (¾ pojemności szklanki). 1 szklanka: dodajcie do niej przyprawy: pół łyżeczki kurkumy i szczyptę czarnego pieprzu. Autorka zastrzega, że użyte dodatki nie są bezpieczne dla kobiet w ciąży, natomiast wszystkim innym pomogą na trawienie i koncentrację.  2 szklanka: wsypcie szczyptę soli morskiej oraz płaską łyżeczkę jabłczanu magnezu albo cytrynian magnezu. Te składniki zmniejszą zawroty głowy i poprawią odporność.  3 szklanka: dodajcie szczyptę askorbinianu sodu oraz łyżkę stołową niepasteryzowanego octu jabłkowego. Ocet ten jest prawdziwą bombą witaminową - zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, opóźnia procesy starzeniowe w organizmie, wspomaga pracę serca, odchudzanie oraz oczyszcza jelita. 4 szklanka: użyjcie garści zielonych warzyw, np. szpinaku, jarmużu czy łodyg selera naciowego. Do tego dodajcie spirulinę i trawę pszeniczną oraz jęczmienną. Taka mieszanka zadziała pobudzająco i oczyszczająco.  Jak stosować terapię 4 szklanek? Pepsi Eliot twierdzi, że dla nawodnienia skóry wypija z samego rana aż 1,5 litra wody, czyli 6 szklanek! Zdaje sobie jednak sprawę z tego, że nie wszystkim taka metoda przypadnie do gustu, dlatego zaleca picie tylko 4 szklanek. Każdego ranka! Blogerka...

watrobka z jablkami
Newsy
Z tymi jabłkami wątróbka smakuje nieziemsko. Wspaniale podkreślają jej smak
Podroby to istna kopalnia cennych wartości odżywczych. Tym bardziej dziwi więc fakt, że Polacy tak rzadko je jedzą. Jesteśmy jednak przekonani, że wątróbka z karmelizowanymi jabłkami i cebulką podbije wasze serca.

Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.  Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać. Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami Będziecie potrzebować 250 gramów wątróbki drobiowej 1 jabłka 1 czerwonej cebuli ½ główki sałaty rzymskiej 1 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego 1 łyżki cukru Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny. Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie. Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z...

Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach a smak jest nie do opisania
Flickr
Newsy
Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach, a smak jest nie do opisania
Sposobem na idealnie soczyste i miękkie mięso, jest dobra marynata. A my mamy przepis! Wypróbujcie go, a domownicy padną z zachwytu.

Każdy ma swój sposób na przyrządzanie mięsa. Coraz popularniejsze jest wykorzystywanie różnych przypraw – także tych egzotycznych! Wiele jest jednak osób, które wciąż uważają, że mięso smakuje najlepiej doprawione jedynie solą i pieprzem i nic więcej mu nie potrzeba. Trzeba przyznać, że w niektórych przypadkach ta zasada się sprawdza. Warto jednak od czasu do czasu zrobić dobrą marynatę do mięsa, która składa się z jeszcze kilku innych dodatków. Możemy was zapewnić, że tak zrobiona pieczeń albo karkówka, będzie smakować po prostu obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego, niż zamarynowane wcześniej mięsko. Poznajcie świetny przepis na marynatę do mięs! Przepis na marynatę do mięsa Specjalnie nie podaliśmy nazwy tej marynaty, ponieważ jest ona na tyle uniwersalna, że sprawdzi się do wielu mięs i nawet warzyw! Do marynowania chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać – tak zrobione mięso, jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne! Składniki: 6 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Świeży tymianek Świeży rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego jasnego Świeżo mielony pieprz Sól Taka ilość składników wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o wadze od 1 do 1,5 kg. Przygotowanie: Do miski wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki winnego i 1 łyżkę miodu. Dodajcie 2 łyżki ostrej musztardy (dobrze sprawdza się musztarda typu Dijon), 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec wklejcie 6 łyżek oliwy i wymieszajcie dokładnie za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki już się połączą, wrzućcie do marynaty zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszajcie. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie mięso....