Idealny sos winegret
Gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić IDEALNY sos winegret? Jeden błąd i będzie do niczego!

Winegret to powszechnie znany sos na bazie oliwy i octu. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mimo to, w tym czasie można popełnić błąd, który wszystko zepsuje.

Idealny sos to klucz do sukcesu każdego dania. Nie inaczej jest w przypadku winegretu, tak często spotykanego w towarzystwie sałaty zielonej, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do jarzyn, owoców morza, mięs, ale również mizerii. Przepis na niego jest niesamowicie prosty.

Będziesz potrzebować

  • 1 łyżkę musztardy (może być ostra dijon)

  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

  • 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny

  • Wodę

  • Szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

W słoiku umieszczamy musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze!

Nie zapomnij o tym

W przypadku sałatek winegret powinien się w nich pojawić przed samym podaniem, nigdy wcześniej! Jest to bardzo ważne, ponieważ za sprawą octu liście sałaty oklapną, a całe danie straci swój estetyczny wygląd, a tego nie chciałaby przecież żadna pani domu! Jeśli sos ma zostać użyty dużo później po przyrządzeniu schowaj go do lodówki. Pamiętaj jednak, żeby przechowywać go w oddzielnym pojemniku, nigdy razem z sałatką!

Źródło: Kuchnia Lidla

Zdjęcie: Gotujmy.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Patrycja Markowska uwielbia robić sałatki. Zawsze dodaje do nich ten sos
ONS.pl
Newsy
Patrycja Markowska uwielbia robić sałatki. Zawsze dodaje do nich ten sos
Artystka od lat zachwyca perfekcyjną figurą. Jak się okazuje, jest wielką fanką sałatek.

Patrycja Markowska to jedna z najpopularniejszych piosenkarek w polskim show-biznesie. Córka Grzegorza Markowskiego (lidera zespołu Perfect) poszła w ślady utalentowanego taty i sama zrobiła karierę w przemyśle muzycznym. Wykonała takie hity jak „Świat się pomylił” czy „Jeszcze raz”. Pełniła także funkcję jurora w programie muzycznym The Voice of Poland. Patrycja Markowska i jej sekret młodości Patrycja, która niedawno skończyła 41 lat, zachwyca młodym wyglądem i piękną sylwetką. Okazuje się, że jest to wynik prawidłowego odżywiania opartego głównie na świeżych warzywach w formie sałatek. Artystka kiedyś pochwaliła się nawet, że jest mistrzynią w przygotowywaniu sałatek. Zdradziła także, że jej ulubionym dressingiem jest sos winegret. Sos winegret - przepis Jak zrobić idealny sos winegret?  Nie jest to trudne zadanie, jednak można łatwo zepsuć efekt końcowy poprzez jeden błąd: zbyt wczesne polanie sałatki sosem. Sprawi to, że liście sałaty rozmiękną, a danie stanie się nieatrakcyjne i mniej smaczne. Składniki: 1 łyżka musztardy (może być ostra dijon) 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny woda szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: W słoiku umieszczacie musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykacie naczynie i energicznie potrząsacie aż do połączenia składników. Następnie dodajecie jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze! Czytaj też: 54-letnia Małgorzata Foremniak ma figurę 20-latki....

watrobka z jablkami
Newsy
Z tymi jabłkami wątróbka smakuje nieziemsko. Wspaniale podkreślają jej smak
Podroby to istna kopalnia cennych wartości odżywczych. Tym bardziej dziwi więc fakt, że Polacy tak rzadko je jedzą. Jesteśmy jednak przekonani, że wątróbka z karmelizowanymi jabłkami i cebulką podbije wasze serca.

Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.  Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać. Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami Będziecie potrzebować 250 gramów wątróbki drobiowej 1 jabłka 1 czerwonej cebuli ½ główki sałaty rzymskiej 1 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego 1 łyżki cukru Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny. Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie. Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z...

Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
AdobeStock
Newsy
Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
Do szparagów najlepiej pasuje sos holenderski, który zrobicie z tego prostego przepisu. To połączenie jest zachwycające!

Gdy zacznie się sezon na szparagi, podajcie je z pysznym sosem holenderskim. Wymaga minimalnej ilości składników i trochę cierpliwości – najlepszy sos holenderski robi się powoli! Potrzebne wam będzie prawdziwe masło (nie margaryna ani masło klarowane), żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Przepis na sos holenderski Do przygotowania klasycznego sosu holenderskiego (lub sosu benedyktyńskiego) potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 150 g masła (3/4 kostki) 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny Dwie szczypty soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: Włóżcie masło do garnka, postawcie na gazie i rozpuśćcie. Użyjcie prawdziwego masła, ponieważ wówczas sos wyjdzie najlepszy. Pamiętajcie, że masło ma się podgrzać, nie zagotować! Przelejcie roztopione masło przez sitko, by pozbyć się charakterystycznej pianki, które zbiera się na powierzchni. Oddzielcie żółtka od białek. Białka możecie później wykorzystać do zrobienia smacznego sernika z bezą. Następnie należy ubić żółtka uwaga… na parze! Brzmi skomplikowanie, ale ubicie żółtek w ten sposób jest bardzo proste. Należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¼ jego wysokości. Na garnku połóżcie sitko, a do sitka włóżcie miskę z żółtkami tak, by miska nie dotykała wrzącej wody. Włączcie gaz i ustawcie średni ogień – woda powinna lekko się gotować. Teraz wlejcie do żółtek trzy łyżki soku z cytryny i zacznijcie ubijać za pomocą trzepaczki. Gdy żółtka zaczną powoli zwiększać swoją objętość, wsypcie do nich dwie szczypty soli, szczyptę pieprzu i cały czas ubijajcie. Zacznijcie powoli wlewać do żółtek roztopione masło. Należy to robić bardzo powoli, by żółtka połączyły...

marynata do mięsa przepis
misia5/gotujmy.pl
Newsy
Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach a smak jest nie do opisania
Sposobem na idealnie soczyste i miękkie mięso, jest dobra marynata. A my mamy przepis! Wypróbujcie go, a domownicy padną z zachwytu.

Każdy ma swój sposób na przyrządzanie mięsa. Coraz popularniejsze jest wykorzystywanie różnych przypraw – także tych egzotycznych! Wiele jest jednak osób, które wciąż uważają, że mięso smakuje najlepiej doprawione jedynie solą i pieprzem i nic więcej mu nie potrzeba. Trzeba przyznać, że w niektórych przypadkach ta zasada się sprawdza. Warto jednak od czasu do czasu zrobić dobrą marynatę do mięsa, która składa się z jeszcze kilku innych dodatków. Możemy was zapewnić, że tak zrobiona pieczeń albo karkówka, będzie smakować po prostu obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego, niż zamarynowane wcześniej mięsko. Poznajcie świetny przepis na marynatę do mięs! Przepis na marynatę do mięsa Specjalnie nie podaliśmy nazwy tej marynaty, ponieważ jest ona na tyle uniwersalna, że sprawdzi się do wielu mięs i nawet warzyw! Do marynowania chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać – tak zrobione mięso, jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne! Do przygotowania marynaty do mięs, będziecie potrzebowali poniższych składników: 6 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Świeży tymianek Świeży rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego jasnego Świeżo mielony pieprz Sól Taka ilość składników wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o wadze od 1 do 1,5 kg. Przygotowanie: Do miski wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki winnego i 1 łyżkę miodu. Dodajcie 2 łyżki ostrej musztardy (dobrze sprawdza się musztarda typu Dijon), 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec wklejcie 6 łyżek oliwy i wymieszajcie dokładnie za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki już się...