Tarta
netka/gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić idealnie kruchą tartę? Prosty przepis. Wszystkie składniki masz w kuchni

Tarta to nic innego jak placek z kruchym spodem i nadzieniem najprzeróżniejszego typu. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą podstawę do słodkich i słonych wypieków.
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Moda na tarty przyszła do Polski z Francji. Nasze babcie raczej nie formowały okrągłych placków z kruchego ciasta, by potem zwieńczyć je wytrawnym nadzieniem.
W głębi duszy mamy więc zakorzenione jedzenie kruchego ciasta raczej na słodko, ale nie zaszkodzi trochę poeksperymentować.

Tarta to nie tylko kwestia nadzienia. Pieczenie tego rodzaju wypieków może odbywać się na trzy różne sposoby:

  • Możemy wypiec spód do tarty osobno, a potem wypełnić go nadzieniem – w ten sposób będziemy postępować ze słodkimi kremami. Taka metoda przypomina nieco pieczenie wielkanocnych mazurków.
  • Kolejny sposób to delikatne podpieczenie samego ciasta, a następnie dodanie do niego  nadzienia. Tak postąpimy z nadzieniem warzywnym i serowym.
  • Ostatni sposób to pieczenie spodu od razu z nadzieniem.  Tak pieczemy tarty przypominające szarlotki, a także kruche spody z innymi owocami.

Jeżeli mamy już w rękach okrągłą formę na tartę, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu na spód i upiec coś dla swoich najbliższych!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • Pół kostki zimnego masła (ok. 10 dag) lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/5 szklanki wody
  • Szczypta soli
  • Jeżeli pieczemy tartę na słodko i lubimy słodkie spody – możemy dodać do kruchego ciasta kilka łyżek cukru pudru.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z kawałkami masłami i siekamy na stolnicy.
  • Dodajemy sól, żółtko i wodę (opcjonalnie także cukier) i szybko wyrabiamy ciasto.
  • Uformowaną kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
  • Spód pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
    Uwaga! Jeżeli pieczemy spód od razu z nadzieniem, czas pieczenia może być nieco dłuższy.
Komentarze
Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką
kuchenny swiat/gotujmy.pl
Newsy Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką. Prosty przepis na sycące i zdrowe śniadanie
Omlet to pomysł na wykwintne śniadanie. Klasyczny składa się z samych jaj, ale można dodać do niego niemalże cokolwiek!
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Smażone placki z jaj jadali już starożytni Rzymianie. Potrawa ta znana jest większości ludów na całym świecie. Omlety do perfekcji doprowadzili z kolei Francuzi – to właśnie ich omlet z samych jaj smażony na maśle stał się smakowym kanonem. My w Polsce lubimy jednak nieco urozmaicić nasze jajeczne śniadania. Niektórzy dodają do swojego omletu nieco mleka – w ten sposób zrobi się on jeszcze bardziej delikatny. Jeszcze inni eksperymentują z różnymi rodzajami składników – od mięs przez warzywa, aż do grzybów. Polacy nie lubią za to omletów na słodko – w tego rodzaju frykasach lubują się za to w zachodniej Europie. Może warto przygotować takie śniadanie zamiast nudnych i oklepanych naleśników? Spróbujcie sami. Wróćmy do omleta na słono. Naszą propozycją na dziś będzie omlet z pieczoną piersią z kurczaka i papryką. Tego rodzaju kombinacja to gwarancja sycącego, zdrowego, a przede wszystkim pysznego śniadania. Na koniec mała uwaga techniczna – do przygotowania omletu przyda nam się dobra patelnia. Jeżeli dysponujemy tylko i wyłącznie zużytym sprzętem, musimy liczyć się z tym, że masa jajeczna za nic w świecie nie zechce oderwać się od dna patelni. Przepis na omlet jajeczny z piersią z kurczaka i papryką. Składniki: 2 jaja 2 zielone cebulki (ewentualnie możemy wybrać po prostu sam szczypiorek) Kilka plasterków pieczonej piersi z kurczaka. Mała papryka czerwona Łyżka masła Nieco czosnku w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: W naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię, następnie umieszczamy na niej masło. Wylewamy masę jajeczną na patelnię i...

Przeczytaj