Tarta
netka/gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić idealnie kruchą tartę? Prosty przepis. Wszystkie składniki masz w kuchni

Tarta to nic innego jak placek z kruchym spodem i nadzieniem najprzeróżniejszego typu. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą podstawę do słodkich i słonych wypieków.

Moda na tarty przyszła do Polski z Francji. Nasze babcie raczej nie formowały okrągłych placków z kruchego ciasta, by potem zwieńczyć je wytrawnym nadzieniem.
W głębi duszy mamy więc zakorzenione jedzenie kruchego ciasta raczej na słodko, ale nie zaszkodzi trochę poeksperymentować.

Tarta to nie tylko kwestia nadzienia. Pieczenie tego rodzaju wypieków może odbywać się na trzy różne sposoby:

  • Możemy wypiec spód do tarty osobno, a potem wypełnić go nadzieniem – w ten sposób będziemy postępować ze słodkimi kremami. Taka metoda przypomina nieco pieczenie wielkanocnych mazurków.
  • Kolejny sposób to delikatne podpieczenie samego ciasta, a następnie dodanie do niego  nadzienia. Tak postąpimy z nadzieniem warzywnym i serowym.
  • Ostatni sposób to pieczenie spodu od razu z nadzieniem.  Tak pieczemy tarty przypominające szarlotki, a także kruche spody z innymi owocami.

Jeżeli mamy już w rękach okrągłą formę na tartę, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu na spód i upiec coś dla swoich najbliższych!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • Pół kostki zimnego masła (ok. 10 dag) lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/5 szklanki wody
  • Szczypta soli
  • Jeżeli pieczemy tartę na słodko i lubimy słodkie spody – możemy dodać do kruchego ciasta kilka łyżek cukru pudru.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z kawałkami masłami i siekamy na stolnicy.
  • Dodajemy sól, żółtko i wodę (opcjonalnie także cukier) i szybko wyrabiamy ciasto.
  • Uformowaną kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
  • Spód pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
    Uwaga! Jeżeli pieczemy spód od razu z nadzieniem, czas pieczenia może być nieco dłuższy.
tarta z miętą
Pixabay
Przepisy
Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!
Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele. Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto. Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku! Do wykonania tego ciasta potrzebne będą: blacha do tart dwie miski łyżka Składniki do wykonania ciasta: 1,5 kostki masła 2 opakowania ciastek owsianych Z czego powstaje nadzienie? Potrzebujesz: 500ml śmietanki 30% pół szklanki soku z cytryny skórkę z 3 cytryn kilka listków mięty pół szklanki brązowego cukru szczyptę soli Wykonanie Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto. Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut. Jak przygotować nadzienie? To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania. Smacznego!

mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kruchy spód do mazurka? Sekretem jest wykonanie 1 rzeczy przy zagniataniu
Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez słodkiego mazurka. To element, bez którego nie da się obejść. Jednak przygotowanie idealnie, kruchego spodu bywa wyzwaniem. Dzięki temu patentowi za każdym razem wyjdzie idealnie!

Mazurek to jeden z deserów, jakie serwuje się podczas Wielkanocy. Jest równie popularny, co babka czy pascha. To ciasto jest proste oraz szybkie w przygotowaniu. Kluczową kwestią jest dobry, kruchy spód. W przeciwnym razie deser nie będzie należał do udanych. By ciasto zawsze wychodziło idealnie, podczas jego zagniatania należy zwrócić uwagę na jeden aspekt. Mazurek wielkanocny To jedno z najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świąt. Charakteryzuje się swoją słodkością pochodzącą z nadzienia, a także bakaliami, jakimi jest przyozdobiony z wierzchu. Kruchy spód najczęściej smaruje się masą kajmakową, dżemem czy kremem czekoladowym. Tu wybór zależy jedynie od preferencji. Ma być przede wszystkim słodko! Odpowiednie zagniatanie ciasta Aby spód ciasta do mazurka wyszedł idealnie należy pamiętać o jednej rzeczy. Zagniatanie ciasta to kluczowa czynność. Wbrew pozorom nie powinna trwać zbyt długo, a jedynie do połączenia składników. Im dłuższe zagniatanie ciasta tym większe prawdopodobieństwo iż będzie ono twarde i trudne do zjedzenia. Pamiętajcie, że trzeba to zrobić szybko, ale też dokładnie! Przepis na kruche ciasto do mazurka Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 200 g miękkiego masła 100 g białego cukru 1 żółtko 2 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Do miski przełóżcie miękkie masło. Do niego dodajcie żółtko, cukier, śmietanę oraz wanilię. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Do tak powstałej masy przesiejcie mąkę pszenną oraz krupczatkę. Szybko zagniećcie jednolite ciasto.  Przygotowane ciasto zawińcie dobrze w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na przynajmniej godzinę....

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...

Bułeczki domowe
cris/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne i chrupiące domowe bułeczki. Smakują idealnie z masłem i domowym dżemem
Bułki z marketu? Nieświeże, bez zapachu, jak z gumy. Pora zamienić je na wypiek własnej roboty!

Kiedyś zapach świeżo pieczonego chleba był w polskich domach czymś naturalnym. Na wsiach budowano specjalne piece chlebowe, w których gospodynie szykowały prawdziwe cuda. Dzisiaj po dawnym zwyczaju już niemal nie ma śladu. Nawet na prowincji ludzie przerzucili się na chleb z piekarni. Pieczenie bułek także odeszło do lamusa. W ostatnim czasie powraca na szczęście moda na własne, naturalne wypieki. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Mamy dość sztucznych wypieków z dodatkiem spulchniaczy, polepszaczy i innych „wynalazków”. Tęsknota za dawnym smakiem ciągnie wiele pań domu w stronę własnych wypieków. Jeżeli boicie się jeszcze wypieku własnego chleba, zacznijcie od aromatycznych bułeczek. Na początku dużym kłopotem może wydawać się przyrządzenie zakwasu. Dlatego też na pierwszy ogień można skorzystać z łatwiejszego przepisu, w którym użyjemy do naszych bułeczek po prostu drożdży. Nasze bułeczki świetnie smakują zarówno na słodko – z dżemem, kremem czekoladowym. Można jeść je także na słono. Na przykład z masłem i z czosnkiem. Taka kombinacja świetnie będzie pasowała do choćby w połączeniu z barszczem czerwonym – w ten sposób drożdżowe wypieki jada się m.in. we wschodniej Europie. Przepis na pyszne i chrupiące domowe bułeczki (ok. 12 sztuk) Składniki: 80 dag mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) 2 łyżki oliwy Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Kminek Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania zaczynu. W tym przepisie nie będziemy rozrabiać drożdży z cukrem, a wymieszamy je z ok. 20 dag mąki, cukrem, odrobiną wody. Tak wymieszany zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Powinien podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do zaczynu pozostałe...