jajko
Pixabay
Przepisy

Jajko poszetowe: Przepis na jajka w koszulce jest banalnie prosty

Wiele osób twierdzi, że tylko najlepsi mistrzowie kuchni są w stanie zrobić idealne jajko w koszulce. To nieprawda! Ty także możesz je przygotować i cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji!

Czy jest coś lepszego niż zajadanie się na śniadanie cudownie rozpływającymi się jajkami w koszulce? Jajko w koszulce to miła alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajka ugotowanego na twardo. Jeżeli nigdy jego nie robiłaś lub takie jajko ci nie wyszło, nie poddawaj się! Z naszym przepisem jajko w koszulce na pewno ci się uda i będzie równie smaczne, jak to podawane w restauracji. 

Zobacz także
Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)

Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”

Ryba po bałkańsku z cebulą. Prosty przepis na piątkowy obiad

Ryba po bałkańsku z cebulą. Prosty przepis na piątkowy obiad

Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebować następujących rzeczy:

  • garnek
  • patelnia do grillowania
  • miseczka
  • papierowe ręczniczki

Składniki na 1 porcję:

  • jedno jajko
  • pół świeżej bułeczki
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • kilka liści roszponki
  • łyżka octu
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początku wlej do garnka wodę i ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie wbij do miseczki jajko, ale zrób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Łyżką w wodzie tworzymy ”wolno kręcący się wir”. Następnie powoli wlewamy do niego jajko. Pamiętaj, by białko oblepiło żółtko. Jeśli tak się nie stanie to warto wspomóc się łyżką. Całość gotujemy przez 2 minuty. Gotowe jajko bardzo ostrożnie wyjmujemy z wody i przekładamy na papierowy ręczniczek.

Teraz pora na dodatki

Na patelni grillujemy na złoto szynkę oraz bułkę. Gdy uznamy, że pieczywo i wędlina są już gotowe, układamy je na bułeczce razem z sałatą oraz jajkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

 

Czytaj także:

Genialny sposób na ugotowanie jajka w koszulce. Przyda wam się… folia spożywcza
AdobeStock
Newsy
Genialny sposób na ugotowanie jajka w koszulce. Przyda wam się… folia spożywcza
Jajko w koszulce świetnie się sprawdzi zarówno na śniadanie, jak i na pyszną kolację. Jak je przygotować samodzielnie w domu? To prostsze niż myślicie.

Przygotowanie jajka w koszulce jest nieco trudniejsze niż usmażenie jajka czy ugotowanie go na miękko lub na twardo. Dzięki naszym wskazówkom bez problemu jednak zrobicie je w swoim domu. Jak się do tego zabrać? Jajka w koszulce – takie, jakie można dostać na śniadanie w eleganckich hotelach i restauracjach – wyglądają i smakują wspaniale, zwłaszcza gdy z naciętego białka wypływa płynne żółtko. Jajko w koszulce, zwane również jajkiem poszetowym (od francuskiego słowa „poche” - kieszeń), możecie zrobić samodzielnie w domu. Jak? Jak zrobić jajko w koszulce? Najprostsze sposoby Po pierwsze - upewnijcie się, że wasze jajka są naprawdę świeże. Świeże jajka mają grubszą warstwę białka w pobliżu żółtka, która lepiej zachowuje okrągły kształt podczas gotowania. Wbijcie jajko do miski lub na spodek. Dodajcie kroplę octu (jeśli wolicie, możecie dodać ją do wody). Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ może to spowodować rozpad białka jajka. Zamieszajcie wodę, aby stworzyć delikatny wir, który pomoże białku jajka owinąć się wokół żółtka. Powoli wlewajcie jajko do środka. Zmniejszcie gaz, aby temperatura nie była zbyt wysoka - powinny unosić się tylko małe bąbelki. Gotujcie przez 3-4 minuty lub do czasu, aż białko się zetnie. Wyciągnijcie jajko łyżką cedzakową i osuszcie na papierze kuchennym. Odetnijcie wszelkie poszarpane fragmenty białka. Jeszcze łatwiejsza metoda na jajka w koszulce Metoda ta sprawia, że jajko ma bardziej płaski wygląd, ale jest łatwiejsza, jeśli np. chcecie ugotować dwa jajka na raz. Wbijcie jajko do miski lub na spodek. Zagotujcie wodę w garnku. Nie dodawajcie soli, ponieważ spowoduje to rozpad białka jajka. Wrzućcie jajko do wody. Żółtko...

Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Nie wychodzi wam, bo robicie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne jajko w koszulce? Na pewno nie wyjdzie wam, jeśli zrobicie tę 1 rzecz
Autorzy przepisów na jajka w koszulce często wprowadzają czytelników w błąd, podając składnik, przez który danie nigdy nie wychodzi. Sprawdźcie sami.

Czy jajka w koszulce są rzeczywiście aż tak trudnym do przygotowania daniem? Można się do nich zniechęcić, ponieważ często, mimo stosowania się do wskazówek zawartych w różnych przepisach, jajka nie wychodzą. Sprawdźcie, jaki błąd jest najczęściej popełniany przez wiele osób i  co zrobić, by jajko w koszulce zawsze wyszło idealne.  Dlaczego jajka w koszulkach nie wychodzą? Często w przepisach na jajko w koszulce pojawia się sól, którą należy wsypać do gotującej się wody. To duży błąd. Sól zmienia bowiem gęstość wody, przez co wrzucone do niej jajko rozpada się i nie utrzymuje pożądanego kształtu. Dlatego sól powinno się dodać na samym końcu, doprawiając nią ugotowane jajka na talerzu. Świeżość jajek ma znaczenie Jajka w koszulce wychodzą najlepiej wtedy, gdy są świeże. Dlaczego? W świeżych jajkach białko jest bardziej zbite, dzięki czemu w trakcie gotowania utrzymuje swój kształt. Starsze jajka “rozlewają” się, co można zauważyć wbijając je na talerzyk. Ale i na to jest sposób - wystarczy, że wbijecie jajka na sitko, by pozbyć się nadmiernie lejącej się części białka.   Przepis na jajko w koszulce Składniki: dowolna ilość świeżych jajek jedna łyżka stołowa octu Przygotowanie: Wbijajcie jajka pojedynczo na sitko o drobnych oczkach, by pozbyć się tej części białka, która mogłaby “zepsuć” kształt gotowego jajka. Następnie delikatnie przelejcie do miseczki lub innego drobnego naczynia.  Zagotujcie wodę w garnku. Do gotującej się wody wlejcie jedną łyżkę stołową octu.  Energicznie zamieszajcie tak, by w garnku wytworzył się wir. Do środka delikatnym, ale pewnym ruchem wlejcie jajko.  Gotujcie przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie jajko łyżką...

Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Pixabay
Newsy
Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Jak ugotować jajko na twardo? Chociaż wydaje się to być podstawą sztuki kulinarnej, wbrew pozorom nie każdy ma na to niezawodny sposób! I jeszcze to obieranie...

Jak ugotować jajko na twardo, żeby: nie pękło, nie było surowe, nie było czarne w środku (przegotowane), szybko je obrać ? Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo.  Jak ugotować jajko na twardo?  Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę.  Przepis na idealne jajka na twardo Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji. Składniki: jajka woda plastry cytryny kostki lodu Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko. Przygotowanie: Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte. Dodajcie plasterki cytryny. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować. Dlaczego warto jeść jajka? Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe...

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...