Czy jest coś lepszego niż zajadanie się na śniadanie cudownie rozpływającymi się jajkami w koszulce? Jajko w koszulce to miła alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajka ugotowanego na twardo. Jeżeli nigdy jego nie robiłaś lub takie jajko ci nie wyszło, nie poddawaj się! Z naszym przepisem jajko w koszulce na pewno ci się uda i będzie równie smaczne, jak to podawane w restauracji. 

Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Będziesz potrzebować następujących rzeczy:

  • garnek
  • patelnia do grillowania
  • miseczka
  • papierowe ręczniczki

Składniki na 1 porcję:

  • jedno jajko
  • pół świeżej bułeczki
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • kilka liści roszponki
  • łyżka octu
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początku wlej do garnka wodę i ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie wbij do miseczki jajko, ale zrób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Łyżką w wodzie tworzymy ”wolno kręcący się wir”. Następnie powoli wlewamy do niego jajko. Pamiętaj, by białko oblepiło żółtko. Jeśli tak się nie stanie to warto wspomóc się łyżką. Całość gotujemy przez 2 minuty. Gotowe jajko bardzo ostrożnie wyjmujemy z wody i przekładamy na papierowy ręczniczek.

Teraz pora na dodatki

Na patelni grillujemy na złoto szynkę oraz bułkę. Gdy uznamy, że pieczywo i wędlina są już gotowe, układamy je na bułeczce razem z sałatą oraz jajkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także:

Smacznego!

 

Czytaj także: