Czy jest coś lepszego niż zajadanie się na śniadanie cudownie rozpływającymi się jajkami w koszulce? Jajko w koszulce to miła alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajka ugotowanego na twardo. Jeżeli nigdy jego nie robiłaś lub takie jajko ci nie wyszło, nie poddawaj się! Z naszym przepisem jajko w koszulce na pewno ci się uda i będzie równie smaczne, jak to podawane w restauracji.
Jak je przygotować? Podpowiadamy!
Będziesz potrzebować następujących rzeczy:
- garnek
- patelnia do grillowania
- miseczka
- papierowe ręczniczki
Składniki na 1 porcję:
- jedno jajko
- pół świeżej bułeczki
- kilka plastrów ulubionej szynki
- kilka liści roszponki
- łyżka octu
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początku wlej do garnka wodę i ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie wbij do miseczki jajko, ale zrób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Łyżką w wodzie tworzymy ”wolno kręcący się wir”. Następnie powoli wlewamy do niego jajko. Pamiętaj, by białko oblepiło żółtko. Jeśli tak się nie stanie to warto wspomóc się łyżką. Całość gotujemy przez 2 minuty. Gotowe jajko bardzo ostrożnie wyjmujemy z wody i przekładamy na papierowy ręczniczek.
Teraz pora na dodatki
Na patelni grillujemy na złoto szynkę oraz bułkę. Gdy uznamy, że pieczywo i wędlina są już gotowe, układamy je na bułeczce razem z sałatą oraz jajkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz także:
Smacznego!
Czytaj także: