Właściwości zdrowotne brokułów

Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek.

Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka.

Ale to nie wszystko!

Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet.

Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Zobacz także:

Jak przygotować przepyszne brokuły?

Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia.

Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze.

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia?

Przepis na smakowite brokuły

Aby przygotować obłędne brokuły na parze, będziesz potrzebować:

  • czerwonej cebuli

  • oliwy z oliwek

  • odrobiny soli

  • szczypty czarnego pieprzu

  • sera feta oraz oczywiście brokułów

Będziesz także potrzebować urządzenia do gotowania na parze.

Jak to zrobić?

Zacznij od pokrojenia w cieniutkie paseczki średniej czerwonej cebuli, a następnie przełóż ją do miski z wodą, dzięki czemu zmniejszysz moc cebuli. Następnie doprowadź około półtorej filiżanki wody do wrzenia w urządzeniu do gotowania na parze. Gdy woda już się zagotuje, dodaj posiekane brokuły, nałóż pokrywkę i ustaw minutnik na trzy minuty. Jeśli po trzech minutach brokuły nie będą ugotowane zgodnie z twoimi upodobaniami, możesz odczekać kolejną minutę. Pamiętaj jednak, żeby nie przekraczać tego czasu, ponieważ rozgotowane brokuły zamieniają się w papkę, której nic nie będzie już w stanie uratować.

Co dalej?

Pora na odpowiednie przyprawienie naszego dania. Tu najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek i przyprawy. Dodaj do brokułów dwie łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli i trochę sera feta, jeśli chcesz. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem i podawaj do stołu!

Smacznego!

Źródło: Bbcgoodfood.com, Mashed.com

Zdjęcie: Pixabay