brokuły
Pixabay
Przepisy

Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!

Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!

Właściwości zdrowotne brokułów

Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek.

Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka.

Ale to nie wszystko!

Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet.

Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Jak przygotować przepyszne brokuły?

Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia.

Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze.

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia?

Przepis na smakowite brokuły

Aby przygotować obłędne brokuły na parze, będziesz potrzebować:

  • czerwonej cebuli

  • oliwy z oliwek

  • odrobiny soli

  • szczypty czarnego pieprzu

  • sera feta oraz oczywiście brokułów

Będziesz także potrzebować urządzenia do gotowania na parze.

Jak to zrobić?

Zacznij od pokrojenia w cieniutkie paseczki średniej czerwonej cebuli, a następnie przełóż ją do miski z wodą, dzięki czemu zmniejszysz moc cebuli. Następnie doprowadź około półtorej filiżanki wody do wrzenia w urządzeniu do gotowania na parze. Gdy woda już się zagotuje, dodaj posiekane brokuły, nałóż pokrywkę i ustaw minutnik na trzy minuty. Jeśli po trzech minutach brokuły nie będą ugotowane zgodnie z twoimi upodobaniami, możesz odczekać kolejną minutę. Pamiętaj jednak, żeby nie przekraczać tego czasu, ponieważ rozgotowane brokuły zamieniają się w papkę, której nic nie będzie już w stanie uratować.

Co dalej?

Pora na odpowiednie przyprawienie naszego dania. Tu najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek i przyprawy. Dodaj do brokułów dwie łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli i trochę sera feta, jeśli chcesz. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem i podawaj do stołu!

Smacznego!

Źródło: Bbcgoodfood.com, Mashed.com

Zdjęcie: Pixabay

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowy i niskokaloryczny kurczak na parze. Doskonały na wiosenny obiad
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Zdrowy i niskokaloryczny kurczak na parze. Doskonały na wiosenny obiad
Doskonały na obiad czy lekką kolację. Koniecznie wypróbujcie, bo nie tylko zaskakuje pełnią smaku, ale jest też niezwykle zdrowy.

Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej, jednak często o niej zapominamy i wybieramy smażenie. Mniej kaloryczne, a do tego bogatsze w witaminy i minerały jest doskonałym wyborem na wiosnę, gdy po zimie chcemy zadbać o sylwetkę. Zamiast rozgrzewających i sycących potraw stawiamy na te lżejsze, oparte na warzywach, owocach i lekkostrawnym, chudym mięsie. Ten sposób przyrządzania znacznie ułatwia również ograniczenie ilości tłuszczu i soli, których zazwyczaj używamy do niemal każdego dania. Z czym podawać kurczaka na parze? Najlepiej z warzywami również ugotowanymi w ten sam sposób. Dzięki temu zachowają witaminy i inne składniki odżywcze oraz ładny kolor. Możecie zrobić na przykład marchewkę, brokuły, pietruszkę czy ziemniaki. Dobrą opcją będzie również świeża sałata z dodatkiem zdrowej oliwy z oliwek.  Przepis na zdrowego kurczaka na parze Składniki 3 filety z piersi kurczaka 2 garści posiekanej natki pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka domowej suszonej mieszanki warzywnej lub przyprawy typu Vegeta lub Jarzynka bez dodatku glutaminianu sodu itp. 4 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Natkę pietruszki umyjcie pod bieżącą wodą i drobno posiekajcie. Natkę wymieszajcie z oliwą z oliwek i przyprawami. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijcie i zamarynujcie. Odstawcie na kilka godzin do lodówki, żeby mięso przeszło smakiem przypraw. Mięso ułóżcie w parowarze lub w specjalnym wkładzie do gotowania na parze. Gotujcie przez około 40 minut. Obok możecie ułożyć warzywa doprawione odrobiną soli i ulubionymi przyprawami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK...

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na czerwoną kapustę do słoika Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy kapusty czerwonej 1 kilogram jabłek 2 lub 3 duże cebule 100 g cukru 1,5 łyżki soli Od ½ do ¾ szklanki octu 1 litr wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 goździków Przygotowanie: Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu...

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

sposób na wykorzystanie pestek chili
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie ostre pestki chili? To błąd. O takim wykorzystaniu nasion jeszcze nie słyszeliście
Dietetycy są zgodni - papryczka chili stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Podczas gotowania produkt powinien być więc wykorzystywany do maksimum. Jeśli nie wiecie, co zrobić z zawartymi w niej pestkami, skorzystajcie z naszych rad – nadają się idealnie nie tylko na przyprawę!

Lecznicze właściwości papryczek chili odkryto już lata temu. To niewinnie wyglądające warzywo o pioruńsko ostrym smaku nie tylko chroni wasze serce, ale również minimalizuje ryzyko zachorowania na udar mózgu, pomaga w walce z rakiem, zapobiega bólom głowy i migrenom, a także chroni przed chorobami układu pokarmowego. Zastosowanie pestek z papryczek chili Fani ostrych potraw z powodzeniem włączają papryczki chili do swojej codziennej diety, zapominając jednak o tym, że ich pestki są równie cenne co samo warzywo. Aby ich nie marnować możecie między innymi wysiać je do doniczek i hodować w przydomowym ogródku lub nawet na balkonie. Na tym jednak nie koniec. Pestki z papryczek chili możecie również wysuszyć i przechowywać w słoiczku lub puszce. Dodane do potrawy sprawią, że ta w mgnieniu oka nabierze ostrości. Nie będziecie już potrzebować żadnych innych przypraw. A jeśli już o przyprawach mowa, znamy przepis na jedną taką. Do jej przyrządzenia potrzebujecie… papryczek chili wraz z pestkami. Przepis na przyprawę z pestek chili Będziecie potrzebować Papryczek chili wraz z pestkami Oliwy z oliwek Soli Przygotowanie Papryczki chili dokładnie umyjcie, a następnie umieśćcie w misce i wymieszajcie z oliwą. Tak przygotowane wyłóżcie luźno na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Papryczki pieczcie przez ok. 15 minut, w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu wyciągnijcie warzywo z pieca i odstawcie do wystudzenia. Od wystudzonych papryczek oderwijcie ogonki. Tak przygotowane umieśćcie w misce wraz z solą i dokładnie zblendujcie. Miksturę umieśćcie na talerzu i suszcie przez kilka dni, a następnie przesypcie do pojemniczka na przyprawy. Gotowe! Źródło: gotujmy