Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy

Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę

Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mrożona gęś

Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce.

Gęś w marynacie

Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.

Pieczenie gęsi

Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka.

Z dodatkami

Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji. 

Składniki marynaty idealnej do gęsiny:

  • 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu 

Jak zrobić marynatę?

Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy, najlepiej przez całą noc. Dzięki procesowi marynowania mięso z gęsi nabierze wyrazistości. Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto przed pieczeniem obsmażyć je na patelni po kilka minut z każdej strony.

Pierś z gęsi
Gotujmy.pl/Kuchnia MagdaLeny
Triki kulinarne
Jak przyrządzić pierś z gęsi? Znamy niezawodny sposób. Wyjdzie miękka i soczysta 
Pierś z gęsi można podać w wersji pieczonej, duszonej lub smażonej. Najlepiej dodać do niej pieczone jabłka, żurawinę lub duszoną, czerwoną kapustę. Poznajcie te i inne triki na jej pomysłowe przyrządzanie.

Gęś to przede wszystkim aromatyczne i smaczne mięso. To także danie na szczególne okazje. Warto pokusić się o przygotowanie samej piersi. Jest to najbardziej delikatna i chuda część gęsi. Jak ją upiec? Jak upiec pierś z gęsi? Gęsinę z piekarnika podaje się dość prosto, o ile wcześniej zamarynujemy mięso. Dzięki odpowiedniej marynacie, ale i składnikom do niej użytym, gęś będzie bardziej aromatyczna. Proces pieczenia też może ulec znacznemu skróceniu. Mięso, które leżakuje w przyprawach będzie miękkie i kruche. Do wykonania prostego przepisu z gęsi potrzebujecie: Gęsie piersi ze skórką. Jabłka, najlepiej wasza ulubiona odmiana. Świeży czosnek. Cebula. Majeranek. Żurawina. Pieprz. Sól. Dokładnie wypłukane piersi z gęsi wkładamy do solanki (ok. 0,5 łyżki soli na każdy 1 l płynu) na całą noc. Na drugi dzień mięso wyjmujemy, osuszamy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki. Cebulę szatkujemy w piórka. Namaczamy żurawinę. Mięso razem z jabłkami, cebulą i żurawiną przekładamy do brytfanny. Całość pieczemy w 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Gotowe piersi podajemy razem z jabłkami i upieczoną żurawiną. Idealnym dodatkiem do gęsi będzie także konfitura borówkowa do mięs. Słodycz borówki przełamie mięsne aromaty gęsi.  Od XVII wieku Gęś pojawia się na stołach już kilka wieków, ale jej rosnąca popularność jest zasługą ostatnich lat. To nieodłączny atrybut naszej kuchni. I choć w swej historii kulinarnej odnotowała wzloty i upadki, to dziś śmiało można powiedzieć, że nadrabia z nawiązką czasy nieobecności na polskich stołach. Zdrowie z gęsi Mięso z gęsi jest bogate w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe,...

Pierś z gęsi
Bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
To mięso przyćmiewa wszystkie inne! Poezja smaków. Podajemy najprostszy przepis
Trwa listopad, a więc sezon na gęsi. Warto spróbować eksperymentów z tym rodzajem drobiu, którego przygotowanie wcale nie jest zbyt trudne.

Macie dość oklepanego kurczaka? Mięso indycze wam już nie smakuje? Pora, by poszukać innego drobiu na obiad. W takim wypadku polecamy wam gęsinę. To szlachetne drobiowe mięso rzadko gości na naszych stołach. A szkoda! Pieczenie gęsi w sezonie jesiennym było dawną staropolską, szlachecką tradycją. W ostatnich latach gęsina powoli przestaje już być towarem luksusowym. Polscy hodowcy należą do czołówki w Europie, a nawet na świecie pod względem produkcji mięsa gęsiego. Za ilością, rzecz jasna, zaraz podąża jakość. Produkt dostępny w sklepowych lodówkach jest coraz lepszy. Nasi producenci tylko w ten sposób mogą przekonać do siebie zagranicznych konsumentów. W ostatnich latach prowadzone są kampanie promocyjne, które zachęcają do jedzenia gęsi także Polaków. Gęsina od jakiegoś więc czasu idzie w parze choćby z rogalami świętomarcińskimi jako element towarzyszący Polakom w obchodach Święta Niepodległości. Ile w tym wszystkim prawdy, a ile wyobrażeń specjalistów od reklamy – tego jeszcze dokładnie nikt nie zmierzył. Tak czy siak, mięso gęsiny warte jest skosztowania. Jeżeli spróbujecie przygotować je po swojemu, szybko je pokochacie. Skoro chcemy przygotować gęś, najlepiej zacząć od jej upieczenia. Jeżeli kupujemy całą sztukę, nie marnujmy żadnej jej części. Gęsi tłuszcz należy do najcenniejszych tłuszczów zwierzęcych – smalec to wspaniały rarytas dawnej kuchni żydowskiej. Wartościowa jest także krew tego ptaka – z niej przygotować możemy tradycyjną zupę – czerninę. Podroby gęsi są za to świetnym „surowcem” na smakowite pierogi z mięsem. Dziś wybieramy gęś pieczoną. Poniżej przedstawimy wam krótki przepis na gęsią pieczeń z jabłkami o wyraźnie słodkim aromacie. Składniki: Piersi z gęsi – 4 sztuki 2 łyżki miodu...

boczek pieczony
AdobeStock
Newsy
Jak prawidłowo upiec boczek wieprzowy? Polacy często popełniają 1 błąd. Mięso jest mdłe i bez smaku
Marzy wam się pyszny, domowy pieczony boczek? To nic trudnego. Trzymajcie się naszych wskazówek a w domowym zaciszu zrobicie wędlinę o jakiej nawet nie śniliście. Idealnie sprawdzi się zarówno na gorąco, jak i na kanapkę. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Lubicie pieczony boczek? Nie musicie już go kupować! Z łatwością przygotujecie go sami w domu. Taka wędlina jest bardzo prosta do upieczenia i świetnie się sprawdzi zarówno podana na gorąco, jak i po wystudzeniu, jako pyszne domowe mięsko na kanapki. Jak przygotować pieczony boczek wieprzowy? Przygotowanie pieczonego boczku jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to surowy boczek bez skóry, 3 ząbki czosnku, odrobina wody i garść ulubionych przypraw. Jeżeli chcecie samodzielnie upiec boczek, zacznijcie od przygotowania marynaty. Surowe mięso należy zamarynować w soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liściach laurowych, szczypcie słodkiej papryki oraz oczywiście w rozgniecionym, surowym czosnku. Świetnym dopełnieniem takiej marynaty będzie miód, który doda naszemu mięsku jeszcze więcej wspaniałego smaku. Błąd przy pieczeniu boczku Wiele osób, chcąc skrócić czas przygotowywania boczku, zostawia go w marynacie na bardzo krótki okres czasu. Niestety, to poważny błąd. Jedyną gwarancją tego, że mięso będzie aromatyczne i pełne smaku, jest pozostawienie go przed upieczeniem na kilka a nawet kilkanaście godzin w marynacie. Dopiero po wyjęciu mięsa z marynaty, będzie ono idealne do wstawienia do piekarnika. Sprawdźcie, a sami się przekonacie! Składniki: 1,5 kilograma surowego boczku bez skóry 3 ząbki czosnku Kilka łyżek wody Garść ulubionych przypraw: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku, 2 listki laurowe,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżka płynnego miodu Przygotowanie: Boczek dokładnie nacieramy z obu stron ulubioną mieszanką przypraw. Potrzebujemy do tego soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liści laurowych i przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku. Mięso zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i...

Gęsina na św. Marcina z przepisu Karola Okrasy. Będziecie się nią zajadać
ONS/AdobeStock
Newsy
Gęsina na św. Marcina z przepisu Karola Okrasy. Będziecie się nią zajadać
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Świętego Marcina. To doskonały moment na przygotowanie potrawy z gęsi. Jak ją robi Karol Okrasa?

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. To także Dzień Świętego Marcina. Tradycyjnie w Dniu św. Marcina w Wielkopolsce, ale ostatnio i w całej Polsce jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę. Jak ją przygotowuje w tym dniu Karol Okrasa? Karol Okrasa podał przepis na gęsinę Karol Okrasa jest wielkim miłośnikiem mięsa gęsi. Wielkimi krokami zbliża się prawdziwe święto gęsiny - Dzień Świętego Marcina. Dlaczego warto upiec gęś? Gęś jest uznawana za najdelikatniejsze mięso spośród całego drobiu. Jest ona też bardzo zdrowa. To nie tylko bogate źródło białka, ale też skarbnica witamin i związków mineralnych, takich jak m.in. fosfor, żelazo i magnez. Mięso gęsi jest ciemne i wyjątkowo delikatne w smaku, a po upieczeniu ma bardzo przyjemny zapach. Sprawdźcie jak przygotuje je Karol Okrasa. Pieczone uda gęsi na sianie, z jabłkami i cydrem Karola Okrasy Składniki: 3-4 uda gęsie 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżka kminku 1 łyżka suszonego majeranku 6 ząbków czosnku 5 jabłek, najlepiej koszteli 1 garść siana 4 cebule 1 łyżka miodu 400 ml cydru  sól i pieprz grubo mielony Sposób przygotowania: Z ud gęsich usuńcie kości udowe - zostawcie tylko te w tzw. pałkach. Przygotujcie marynatę z utartych w moździerzu ziaren kolendry, kminku i suszonego majeranku. Dorzućcie 2 posiekane ząbki czosnku i sól. Wszystko utrzyjcie starannie na jednolitą masę. Taką marynatą natrzyjcie uda od strony mięsa. Odłóżcie na 24 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane uda ułóżcie na zimną patelnię od strony skóry i powoli podgrzewajcie, tak by wytopić ze skóry jak najwięcej tłuszczu. Na tym tłuszczu obsmażcie uda na złoto także od strony mięsa. Do kociołka...