Jaja sadzone, jajecznica, smażenie jajek
pressmaster
Przepisy

Jajka sadzone z kurkami? Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów

Sezon na kurki już się skończył. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach.

Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu)
  • 200 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Świeże białe pieczywo

Przygotowanie:

  • Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
  • Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie.
  • Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut.
  • Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!).
  • Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek.
  • Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć!

Źródło: polomarket.pl

 

Komentarze
Placki ziemniaczane z boczkiem
dortaaa/gotujmy.pl
Przepisy Chciała zrobić idealne placki ziemniaczane. Żeby je ulepszyć dodała dwa niezwykłe składniki
Czy da się ulepszyć coś doskonałego? Pewna gospodyni domowa udowodniła, że nie ma nic niemożliwego! Poznajcie nietypowy przepis na placki ziemniaczane.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali. Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę. Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego. Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy boczku i sera żółtego! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 10 dag wędzonego boczku 10 dag sera żółtego Łyżeczka soli Pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia 3 czubate łyżki mąki Jajko Przygotowanie: Kroimy boczek i ser w drobniutką kostkę. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy!) odsączyć nieco z nadmiaru wody. Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką, serem i boczkiem Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym Placki podajemy ze śmietaną. Źródło: smakosze.pl

Przeczytaj