kopiec kreta przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Przepisy

Idealny na wizytę naszej teściowej. Kultowy kopiec kreta. Deser, który zachwyca smakiem

Chcesz naprawdę zachwycić swoją teściową? Przygotuj to klasyczne ciasto, a wszyscy będą prosili o dokładkę!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zachwyć swoją teściową!

Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone.

Kopiec kreta – klasyczne ciasto

Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci.

Kopiec kreta – przepis

Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały:

  • Pół kilo mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • Pół szklanki cukru
  • 1 szklankę maślanki
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 4 duże łyżki kakao
  • Pół litra śmietany 36%
  • Fix do śmietany (dwie sztuki)
  • 100g czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 duże banany
  • Łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Masło rozpuść w garnuszku lub w mikrofalówce. Jeżeli wybierzesz drugi sposób, to ustaw niższą moc urządzenia.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj roztopione masło i wbij dwa jajka. Całość dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż ciastem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej gotowe ciasto.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy jest już upieczone.
  6. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie odcinamy górną część tak, aby został nam spód i ścianki o wysokości 2 cm.
  7. Obrane i przecięte na pół banany rozkładamy na spodzie ciasta i smarujemy sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją.
  8. Czekoladę siekamy na drobno.
  9. W osobnej misce ubijamy śmietanę, fixy do śmietany oraz cukier puder. Gotową masę mieszamy z kawałeczkami czekolady.
  10. Masę kremową wykładamy na ułożone banany i formujemy z niej kopiec.
  11. Teraz wykorzystujemy kawałeczki odciętego wcześniej od spodu ciasta i posypujemy nimi masę ze śmietany.
  12. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Smacznego!
Komentarze
Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

Przeczytaj
Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne Zużyłaś cały papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystaj ten niezwykły patent
Umiejętność radzenia sobie w najmniej spodziewanych sytuacjach to nieodzowna cecha każdej dobrej gospodyni domowej. Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że nasze ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę i bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę? Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje… Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach! Za chwilkę dowiecie się, czego możemy użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach! Sposoby na brak papieru do pieczenia: Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji. Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba. Innym rozwiązaniem stosowanym dawniej jest bułka tarta. Wystarczy obficie posypać naszą formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność , że wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu. Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia. Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe. Źródło: onet.pl

Przeczytaj