Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową?

Zachwyć swoją teściową!

Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone.

Kopiec kreta – klasyczne ciasto

Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci.

Kopiec kreta – przepis

Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały:

Zobacz także:

  • Pół kilo mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • Pół szklanki cukru
  • 1 szklankę maślanki
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 4 duże łyżki kakao
  • Pół litra śmietany 36%
  • Fix do śmietany (dwie sztuki)
  • 100g czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 duże banany
  • Łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Masło rozpuść w garnuszku lub w mikrofalówce. Jeżeli wybierzesz drugi sposób, to ustaw niższą moc urządzenia.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj roztopione masło i wbij dwa jajka. Całość dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż ciastem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej gotowe ciasto.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy jest już upieczone.
  6. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie odcinamy górną część tak, aby został nam spód i ścianki o wysokości 2 cm.
  7. Obrane i przecięte na pół banany rozkładamy na spodzie ciasta i smarujemy sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją.
  8. Czekoladę siekamy na drobno.
  9. W osobnej misce ubijamy śmietanę, fixy do śmietany oraz cukier puder. Gotową masę mieszamy z kawałeczkami czekolady.
  10. Masę kremową wykładamy na ułożone banany i formujemy z niej kopiec.
  11. Teraz wykorzystujemy kawałeczki odciętego wcześniej od spodu ciasta i posypujemy nimi masę ze śmietany.
  12. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Smacznego!