kopiec kreta przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Przepisy

Idealny na wizytę naszej teściowej. Kultowy kopiec kreta. Deser, który zachwyca smakiem

Chcesz naprawdę zachwycić swoją teściową? Przygotuj to klasyczne ciasto, a wszyscy będą prosili o dokładkę!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zachwyć swoją teściową!

Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone.

Kopiec kreta – klasyczne ciasto

Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci.

Kopiec kreta – przepis

Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały:

  • Pół kilo mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • Pół szklanki cukru
  • 1 szklankę maślanki
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 4 duże łyżki kakao
  • Pół litra śmietany 36%
  • Fix do śmietany (dwie sztuki)
  • 100g czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 duże banany
  • Łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Masło rozpuść w garnuszku lub w mikrofalówce. Jeżeli wybierzesz drugi sposób, to ustaw niższą moc urządzenia.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj roztopione masło i wbij dwa jajka. Całość dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż ciastem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej gotowe ciasto.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy jest już upieczone.
  6. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie odcinamy górną część tak, aby został nam spód i ścianki o wysokości 2 cm.
  7. Obrane i przecięte na pół banany rozkładamy na spodzie ciasta i smarujemy sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją.
  8. Czekoladę siekamy na drobno.
  9. W osobnej misce ubijamy śmietanę, fixy do śmietany oraz cukier puder. Gotową masę mieszamy z kawałeczkami czekolady.
  10. Masę kremową wykładamy na ułożone banany i formujemy z niej kopiec.
  11. Teraz wykorzystujemy kawałeczki odciętego wcześniej od spodu ciasta i posypujemy nimi masę ze śmietany.
  12. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Smacznego!
Komentarze
sernik piernikowy
Gotujmy.pl
Newsy Jedno z najsmaczniejszych ciast. Sernik z piernikową nutą. Gwarantujemy, że będzie perełką na stole
Znudzeni tradycyjnymi, świątecznymi ciastami? A gdyby je tak... połączyć? Ten sernik o smaku piernika będzie hitem na wigilijnym stole!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!   To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego. Przepis na sernik z piernikową nutą Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:   Do kruchego ciasta: 40 dag mąki pszennej 60 g cukru pudru 25 g przyprawy do piernika 20 g kakao 200 g masła 2 żółtka Łyżka śmietany 18% Do masy serowej: 1 kilogram twarogu w wiaderku 150 g cukru 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie) 50 g rozpuszczonego masła 4 jaja 2 białka 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka...

Przeczytaj
WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

Przeczytaj
miodownik przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszny miodownik z kremem na bazie nieoczekiwanego składnika. Tak przygotowany rozpieści każde podniebienie
Tradycyjne, klasyczne kremowe ciasto - idealne na święta! Poznaj ten zmodyfikowany przepis na świąteczny miodownik.
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Chcesz się popisać przed świątecznymi gośćmi? Upiecz ten wspaniały miodownik, który nie dość, że wygląda naprawdę efektownie, to jest nieprawdopodobnie smaczny! Tradycyjne ciasto w unowocześnionej wersji – musisz tego spróbować! Czeskie ciasto Pierwotną wersją miodownika jest czeskie ciasto – przekładane kremem warstwy upieczonego i wysuszonego ciasta. Suszenie tych placków trwało czasem nawet kilka tygodni! Nasączane miodem czekały na nadejście świąt. Podobno to czekanie miało sprawić, że ciasto się lepiej zwiąże i będzie dobrze smakować. Przepis na miodownik z kaszą manną Dziś mamy dla was przepis na miodownik w wersji unowocześnionej – z kaszą manną! Nie musicie też suszyć placków ciasta przez kilka tygodni. Możecie wykorzystać gotowe spody do ciasta lub zrobić swoje i zostawić je na dzień lub dwa, by lekko przeschły. Przygotujcie: Do ciasta: 75 dag mąki 50 g masła lub margaryny do pieczenia Pół kubka śmietany Dwa jaja 150 g cukru 3-4 łyżki miodu (ciemny miód, np. gryczany lub spadziowy sprawi, że smak ciasta będzie bardziej wyrazisty) 2 łyżeczki sody Do kremu: Pół litra mleka Szklanka kaszy manny Kostka masła Pół szklanki cukru Łyżka soku z cytryny Aromat do ciasta Przygotowanie: Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Przesiej przez sitko i wyłóż na przygotowaną stolnicę. Dodaj masło, jaja, miód i cukier. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą z nich na równy placek. Placki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić. Krem: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj. Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do...

Przeczytaj
sernik
Gotujmy.pl/Babeczka35
Przepisy Ten sernik pochwali nawet twoja teściowa. Jest wyjątkowo lekki i aksamitny
Sekretem tego sernika jest dodatek w postaci pysznych pierniczków w czekoladzie. To właśnie one nadają mu wyjątkowy smak.
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.   Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis.  Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką Składniki na masę serową  1kg sera (najlepiej w wiaderku)  5 jajek w rozmiarze L lub XL  1 szklanka cukru  1 cukier waniliowy  2 budynie waniliowe  150g masła  olejek pomarańczowy według uznania  Składniki na piankę  200ml śmietanki kremówki 30%  cukier puder  2 kopiaste łyżki mleka w proszku  1 płaska łyżka żelatyny  3 łyżki gorącej wody  Dodatkowo:  400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie  50g mlecznej czekolady  Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika.  Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy...

Przeczytaj