ciasto zebra
Gotujmy.pl
Przepisy

Idealnie smaczne i puszyste ciasto zebra! Powstaje w mniej niż godzinę i smakuje obłędnie!

Jeżeli chcesz oczarować swoich gości na święta i nie spędzać przy tym mnóstwo czasu w kuchni, to wypróbuj ten przepis na bajeczne ciasto w paski!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Idą święta! To czas prezentów, spotkań z rodziną i ogromnych ilości pysznego jedzenia. W tym czasie chyba wszyscy marudzą, że po świętach nie wejdą w żadne spodnie! Poza wigilijnymi potrawami przygotowujemy też przeróżne ciasta i łakocie – najczęściej są to serniki, makowce i ciasteczka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na ciekawe ciasto, którym zadziwicie wszystkich gości!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wyjątkowe ciasto

Ciasto zebra to klasyczna, wilgotna babka. Co czyni ją wyjątkową? To oczywiście charakterystyczne paski, stąd jej nazwa. Wygląda naprawdę efektownie i z pewnością spodoba się szczególnie dzieciom! Babka w paski to świetny numer popisowy podczas spotkania rodzinnego lub ze znajomymi – jest przepyszna i wygląda niezwykle wyjątkowo, a do tego łatwo i szybko się ją przygotowuje!

Przepis na ciasto zebra

Aby upiec to wyjątkowe ciasto, przygotuj:

  • 5 jajek
  • 35 dag cukru
  • 70 dag mąki
  • 250 ml oleju
  • 250 ml wody gazowanej
  • Pół szklanki kakao
  • Łyżkę proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij jajka na sztywno z cukrem i dodawaj po jednym żółtku.
  2. Do miski z jajkami i cukrem powoli wsypuj mąkę, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia. Następnie dolewaj na przemian olej i wodę nie przestając miksować.
  3. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części. Do jednej miski dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Wymieszaj.
  4. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij wylewać ciasto na przemian z obu misek tak, by zaczął tworzyć się wzór w paski.
  5. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest upieczone.
  6. I gotowe! Ciasto zebra smakuje najlepiej posypane z wierzchu cukrem pudrem.  
Komentarze
tarta z miętą
Pixabay
Przepisy Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!
Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!
Anna Borkowska
listopad 23, 2020

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele. Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto. Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku! Do wykonania tego ciasta potrzebne będą: blacha do tart dwie miski łyżka Składniki do wykonania ciasta: 1,5 kostki masła 2 opakowania ciastek owsianych Z czego powstaje nadzienie? Potrzebujesz: 500ml śmietanki 30% pół szklanki soku z cytryny skórkę z 3 cytryn kilka listków mięty pół szklanki brązowego cukru szczyptę soli Wykonanie Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto. Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut. Jak przygotować nadzienie? To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania. Smacznego!

Przeczytaj
czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Przeczytaj