Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości.

Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie?

Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami. 

Przepis na placek po węgiersku.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Sól i i pieprz
  • Olej
  • Kilka łyżek mąki pszennej
  • Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego.
  • Cebula i czosnek
  • 1 papryka czerwona
  • Papryka wędzona i słodka w proszku
  • 15 dag pieczarek
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • Cukier

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju.
  • Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso.
  • Rozpoczynamy duszenie na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewamy nieco gorącej wody.
  • Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę przetarty czosnek.
  • Następnie dodajemy do środka pieczarki w plasterkach.
  • W momencie gdy mięso będzie już gotowe (duszenie w zależności od rodzaju mięsa potrwa ok. kilkadziesiąt minut), dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, paprykę w proszku, solimy i pieprzymy. Jeżeli sos jest zbyt cierpki w smaku, polecamy dodać do niego łyżeczkę cukru.
  • Sos powoli zagęszczamy zawiesiną z łyżki mąki i wody.
  • Przystępujemy teraz do przygotowania masy ziemniaczanej na placki.
  • Postępujemy tak samo, jak podczas przygotowania zwykłych placków ziemniaczanych.
  • Ścieramy więc ziemniaki i cebulę na małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smażymy na mocno rozgrzanym ogniu. Pamiętajmy o uformowaniu placków sporych rozmiarów, znacznie większych niż te tradycyjne.
  • Placki polewamy mięsnym gulaszem, składamy na pół i przyozdabiamy kleksem ze śmietany. Dla lepszego efektu wizualnego warto zwieńczyć całość np. listkiem mięty czy pietruszki.

Źródło: haps.pl