Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości.
Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie?
Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.
Przepis na placek po węgiersku.
Zobacz także:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- Sól i i pieprz
- Olej
- Kilka łyżek mąki pszennej
- Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego.
- Cebula i czosnek
- 1 papryka czerwona
- Papryka wędzona i słodka w proszku
- 15 dag pieczarek
- Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- Cukier
Przygotowanie:
- Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju.
- Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso.
- Rozpoczynamy duszenie na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewamy nieco gorącej wody.
- Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę przetarty czosnek.
- Następnie dodajemy do środka pieczarki w plasterkach.
- W momencie gdy mięso będzie już gotowe (duszenie w zależności od rodzaju mięsa potrwa ok. kilkadziesiąt minut), dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, paprykę w proszku, solimy i pieprzymy. Jeżeli sos jest zbyt cierpki w smaku, polecamy dodać do niego łyżeczkę cukru.
- Sos powoli zagęszczamy zawiesiną z łyżki mąki i wody.
- Przystępujemy teraz do przygotowania masy ziemniaczanej na placki.
- Postępujemy tak samo, jak podczas przygotowania zwykłych placków ziemniaczanych.
- Ścieramy więc ziemniaki i cebulę na małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy na mocno rozgrzanym ogniu. Pamiętajmy o uformowaniu placków sporych rozmiarów, znacznie większych niż te tradycyjne.
- Placki polewamy mięsnym gulaszem, składamy na pół i przyozdabiamy kleksem ze śmietany. Dla lepszego efektu wizualnego warto zwieńczyć całość np. listkiem mięty czy pietruszki.
Źródło: haps.pl