Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy

Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji

To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości.

Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie?

Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami. 

Przepis na placek po węgiersku.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Sól i i pieprz
  • Olej
  • Kilka łyżek mąki pszennej
  • Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego.
  • Cebula i czosnek
  • 1 papryka czerwona
  • Papryka wędzona i słodka w proszku
  • 15 dag pieczarek
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • Cukier

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju.
  • Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso.
  • Rozpoczynamy duszenie na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewamy nieco gorącej wody.
  • Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę przetarty czosnek.
  • Następnie dodajemy do środka pieczarki w plasterkach.
  • W momencie gdy mięso będzie już gotowe (duszenie w zależności od rodzaju mięsa potrwa ok. kilkadziesiąt minut), dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, paprykę w proszku, solimy i pieprzymy. Jeżeli sos jest zbyt cierpki w smaku, polecamy dodać do niego łyżeczkę cukru.
  • Sos powoli zagęszczamy zawiesiną z łyżki mąki i wody.
  • Przystępujemy teraz do przygotowania masy ziemniaczanej na placki.
  • Postępujemy tak samo, jak podczas przygotowania zwykłych placków ziemniaczanych.
  • Ścieramy więc ziemniaki i cebulę na małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smażymy na mocno rozgrzanym ogniu. Pamiętajmy o uformowaniu placków sporych rozmiarów, znacznie większych niż te tradycyjne.
  • Placki polewamy mięsnym gulaszem, składamy na pół i przyozdabiamy kleksem ze śmietany. Dla lepszego efektu wizualnego warto zwieńczyć całość np. listkiem mięty czy pietruszki.

Źródło: haps.pl

 

Komentarze
Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 
Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić. Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach. Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji. Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć! Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową: Składniki: 2 litry bulionu Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy) 3 średniej wielkości cebule Pół szklanki śmietanki 30% 4 łyżki masła Łyżeczka soli Pieprz Kurkuma Kieliszek białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę na patelni na maśle. Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem. Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania...

Przeczytaj