Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy.

Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach.

Składniki:

  • 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa)
  • 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Połowa selera
  • Pomidory z puszki krojone
  • 2 łyżki masła
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży koperek
  • 15 dag  śmietany 18%
  • Liście laurowe
  • Ziela angielskie

Przygotowanie:

  • Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody.
  • Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie.
  • Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania.
  • Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem.
  • Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie.
  • Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min.
  • Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany.

Źródło: przepisyjoli.com