Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy

Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!

Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy.

Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa)
  • 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Połowa selera
  • Pomidory z puszki krojone
  • 2 łyżki masła
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży koperek
  • 15 dag  śmietany 18%
  • Liście laurowe
  • Ziela angielskie

Przygotowanie:

  • Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody.
  • Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie.
  • Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania.
  • Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem.
  • Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie.
  • Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min.
  • Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany.

Źródło: przepisyjoli.com

Komentarze
Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni
Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.
Magdalena Kieblesz
grudzień 15, 2020

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia.  Wigilijna zupa rybna Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok.  Składniki na wigilijną zupę rybną: 20 dag filetu z łososia  20 dag filetu z dorsza  1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 1 plaster selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy.  Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości.  Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu.  Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa! Smacznego!   

Przeczytaj
Grochówka
Mariuszjbie/Wikipedia Commons
Przepisy Dla smakoszy domowych obiadów. Znakomity przepis na grochówkę. Pachnąca wędzonką zupa nasyci każdego
Podobno grochówka najlepiej smakuje z wojskowej kuchni polowej. Z naszym przepisem równie dobrą zupę ugotujecie w domu!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami. Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie. Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo. Jeżeli przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy. Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów! Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis: Składniki: Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek) 20 dag wędzonego boczku lub innej wędzonki Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Cebula Marchew Korzeń pietruszki i natka 2-4 ziemniaki Seler Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Majeranek Ziele angielskie i liść laurowy 2 łyżki masła Przygotowanie: Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu. Groch gotujemy w oddzielnym garnku. Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie  wrzucamy z powrotem do...

Przeczytaj
Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej
Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów . Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków. Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych . Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną. Przepis na wigilijną zupę grzybową Składniki: duża garść suszonych grzybów marchew pietruszka 1/2 selera 1 cebula liść laurowy i ziele angielskie sól i pieprz natka pietruszki szczypta majeranku Przygotowanie: Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą. Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski). Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy. Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Przeczytaj