W wielu polskich domach gotuje się zupę gulaszową. Sęk w tym, że co dom, to inna receptura. Jedni gotują bogaty w kilka rodzajów mięs forszmak, inni wolą kwaśne, nasycone pomidorami zupy meksykańskie. Jeszcze inną grupą zawiesistych, jesiennych zup są tak zwane gulaszowe.

Ich nazwa nie wzięła się z przypadku. Nam, Polakom, tego rodzaju zupa przypomina oczywiście mięsny, aromatyczny sos, który nieraz spożywamy z plackiem po węgiersku czy z różnego rodzaju kaszami. Jednak, zupa gulaszowa swój rodowód ma na Węgrzech.

To właśnie w kraju papryki od setek lat narodową potrawą jest zupa gulasz (węg. gulyas). Nie, to nie błąd. Pod właśnie tą nazwą, kryje się paprykowo-pomidorowe płynne danie. Właśnie gulaszu w kartach dań najczęściej wyszukują zagraniczni klienci węgierskich restauracji. Nieraz przez przypadek zamiast drugiego dania dostają pierwsze.

Tak, czy inaczej, węgierski gulasz to pierwowzór naszej zupy gulaszowej. Dzisiaj przedstawimy wam naszą wariację na ten temat. Naszym specjalnym, dodatkowym składnikiem, którego nie uświadczycie w węgierskim daniu będzie biała fasola typu Jaś. Co prawda w zupie meksykańskiej występuje fasola czerwona, ale przecież zawsze warto zadbać o patriotyczny element na naszym talerzu!

Zobacz także:

Przepis na zupę gulaszową

Składniki:

  • Duży kawałek łopatki wieprzowej
  • Seler
  • Por
  • 1-2 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 20 dag pieczarek
  •  3 cebule
  •  Czosnek – kilka ząbków
  • 2 małe papryki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Kilka sporych ziemniaków
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowane:

  • Mięso kroimy w kawałki i smażymy na patelni na oleju.
  • Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek.
  • Po obsmażeniu, przerzucamy całość do garnka, zalewamy wodą.
  • Zagotowujemy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Dodajemy najpierw pokrojony w kostkę seler, pietruszkę, marchewkę.
  • Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki.
  • Dalej kroimy i dodajemy paprykę, a na końcu por i pieczarki.
  • Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
  • Dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy z kleksem ze śmietany i z białym pieczywem.