Marchewka z groszkiem
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy

Idealna do kotleta i ziemniaków. Pyszna marchewka z groszkiem. Największy klasyk kuchni

Jesień to pora na właśnie takie dodatki do naszych drugich dań. W spiżarni zalega wam nieco marchewki? Warto ugotować ją na gorąco. Polecamy wersję z groszkiem!
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Słodka, gotowana marchewka to klasyk polskiej kuchni. Groszek potrafi mocniej podzielić Polaków – ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dobrym wyjściem, by udobruchać wszystkich domowników, jest połączenie tych dwóch składników w jedno. Nie będzie to zbyt trudne zadanie – skorzystajcie więc z naszego przepisu!

W ten sposób będziecie mogli nieco urozmaicić swoje drugie dania. Zamiast wyświechtanej jesiennej kapusty kiszonej czy zwykłych ogórków, podajcie marchewkę z groszkiem na ciepło. Taki duet idealnie będzie pasował do kotletów mielonych i ziemniaczanego puree i nie będzie kosztował was zbyt wiele wysiłku. Na samą myśl o takim obiedzie aż ślinka cieknie!

Sekretem do idealnej marchewki z groszkiem jest dobrze przyrządzona zasmażka. Dla starszych i doświadczonych gospodyń to oczywiście bułka z masłem, ale niejeden młodszy adept sztuki kulinarnej wyłożył się właśnie na tym elemencie. Dzięki zasmażce nadamy naszym warzywom gęstości i aksamitności – skupmy się więc podczas tego etapu przygotowań!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 3 sporej wielkości marchewki
  • 25 dag groszku konserwowego
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki pszennej
  • Nieco cukru i soli

Przygotowanie:

  • Marchewkę czyścimy, obieramy i kroimy na bardzo małą kostkę (nie polecamy pójścia „na łatwiznę” i pokrojenia marchwi w zbyt duże kawałki – wtedy nie będzie pasowała nam rozmiarowo z drobniejszym groszkiem).
  • Zalewamy pokrojoną marchewkę wodą na tyle, by woda zakryła marchew. Dodajemy nieco soli do smaku i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
  • Gdy marchewka będzie już miękka, dodajemy odsączony groszek.
  • Możemy dodać do środka nieco cukru, jeżeli uznamy że nasze warzywa mają zbyt cierpki smak.
  • Rozpuszczamy na patelni masło. Dodajemy mąkę i smażymy do pojawienia się piany. Ciągle mieszamy, by nasza zasmażka się nam nie przypaliła.
  • Zaprawiamy warzywa przygotowaną zasmażką. Jeżeli przed dodaniem zasmażki w garnku wciąż jest zbyt dużo wody, należy ją odparować albo ewentualnie odlać nieco do zlewu.
  • Mieszamy i pozwalamy połączyć się naszym składnikom, by otrzymać gęsty sos.
  • Podajemy do drugich dań na ciepło.

Źródło: winiary.pl

Komentarze
Wątróbka
ania321/gotujmy.pl
Przepisy Sprawdzony i łatwy przepis na wątróbkę. Dzięki temu składnikowi wychodzi pyszna i delikatna!
Wiele dzieci grymasi, gdy na talerzu pojawia się wątróbka. Dobrze przyrządzona może okazać się prawdziwym hitem nie tylko dla dorosłych, ale i dla całej rodziny.
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Któż z nas tego nie przerabiał. Prośby i groźby nie działają, a niesforny gagatek przy stole nie chce jeść wątróbki… Kulinaria to tylko jedno z pól międzypokoleniowej wojny. Dzieci często jednak nie wiedzą nawet co tracą. Smak wątróbki owszem, jest dość specyficzny, ale za to wyjątkowo ciekawy. Mimo wszystko jakiś czynnik sprawia, że nasi najmłodsi często „składają broń”, gdy przychodzi do konsumpcji smażonej wątróbki. W czym rzecz? Zapewne chodzi tutaj o dość cierpki smak tego mięsa. Są jednak sposoby, by temu zaradzić. Wśród dostępnych na rynku wątróbek najczęściej wybieramy do smażenia te wieprzowe i kurze. My dzisiaj opiszemy nasz sposób na tę drobiową. Zdradzimy wam jeden mały kulinarny trik, dzięki któremu wasza wątróbka nabierze większej delikatności i nie będzie zbytnio cierpka w smaku. Tym tajemniczym rozwiązaniem jest marynowanie mięsa w mleku. Warto zanurzyć kawałki wątróbki w naczyniu z mlekiem dzień przed przyrządzeniem tego dania. Efekt będzie zaskakujący. Oto przepis na wątróbkę smażoną z cebulką w mleku: Składniki: Ok. 60 dag wątróbki kurzej 3 sporych rozmiarów cebule Półtorej szklanki mleka 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Dokładnie myjemy mięso, kroimy na kawałki i zostawiamy w mleku na noc w lodówce. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju. Zdejmujemy cebulę z patelni, a wrzucamy na nią nasze wątróbki. Kiedy wątróbka zaczyna dochodzić, wrzucamy z powrotem na patelnię cebulę i dusimy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Źródło: gotujmy.pl    

Przeczytaj