Słodka, gotowana marchewka to klasyk polskiej kuchni. Groszek potrafi mocniej podzielić Polaków – ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dobrym wyjściem, by udobruchać wszystkich domowników, jest połączenie tych dwóch składników w jedno. Nie będzie to zbyt trudne zadanie – skorzystajcie więc z naszego przepisu!
W ten sposób będziecie mogli nieco urozmaicić swoje drugie dania. Zamiast wyświechtanej kapusty kiszonej czy zwykłych ogórków, podajcie marchewkę z groszkiem na ciepło. Taki duet idealnie będzie pasował do kotletów mielonych i ziemniaczanego puree i nie będzie kosztował was zbyt wiele wysiłku. Na samą myśl o takim obiedzie aż ślinka cieknie!
Sekretem do idealnej marchewki z groszkiem jest dobrze przyrządzona zasmażka. Dla starszych i doświadczonych gospodyń to oczywiście bułka z masłem, ale niejeden młodszy adept sztuki kulinarnej wyłożył się właśnie na tym elemencie. Dzięki zasmażce nadamy naszym warzywom gęstości i aksamitności – skupmy się więc podczas tego etapu przygotowań!
Podstawą tego całego dodatku do 2. dania jest oczywiście marchewka i groszek. Jednak nie będą smakowały tak jaka należy, jeśli nie zasmażycie ich na maśle z dodatkiem cukru. To właśnie odrobina cukru idealnie przełamie cierpki smak zasmażanej marchewki.
Zobacz także:
Składniki:
- 3 sporej wielkości marchewki
- 25 dag groszku konserwowego
- Łyżka masła
- Łyżka mąki pszennej
- Nieco cukru i soli
Przygotowanie:
- Marchewkę czyścimy, obieramy i kroimy na bardzo małą kostkę (nie polecamy pójścia „na łatwiznę” i pokrojenia marchwi w zbyt duże kawałki – wtedy nie będzie pasowała nam rozmiarowo z drobniejszym groszkiem).
- Zalewamy pokrojoną marchewkę wodą na tyle, by woda zakryła marchew. Dodajemy nieco soli do smaku i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
- Gdy marchewka będzie już miękka, dodajemy odsączony groszek.
- Możemy dodać do środka nieco cukru, jeżeli uznamy że nasze warzywa mają zbyt cierpki smak.
- Rozpuszczamy na patelni masło. Dodajemy mąkę i smażymy do pojawienia się piany. Ciągle mieszamy, by nasza zasmażka się nam nie przypaliła.
- Zaprawiamy warzywa przygotowaną zasmażką. Jeżeli przed dodaniem zasmażki w garnku wciąż jest zbyt dużo wody, należy ją odparować albo ewentualnie odlać nieco do zlewu.
- Mieszamy i pozwalamy połączyć się naszym składnikom, by otrzymać gęsty sos.
- Podajemy do drugich dań na ciepło.
Źródło: winiary.pl