Marchewka z groszkiem
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy

Idealna do kotleta i ziemniaków. Pyszna marchewka z groszkiem. Największy klasyk kuchni

Jesień to pora na właśnie takie dodatki do naszych drugich dań. W spiżarni zalega wam nieco marchewki? Warto ugotować ją na gorąco. Polecamy wersję z groszkiem!
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Słodka, gotowana marchewka to klasyk polskiej kuchni. Groszek potrafi mocniej podzielić Polaków – ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dobrym wyjściem, by udobruchać wszystkich domowników, jest połączenie tych dwóch składników w jedno. Nie będzie to zbyt trudne zadanie – skorzystajcie więc z naszego przepisu!

W ten sposób będziecie mogli nieco urozmaicić swoje drugie dania. Zamiast wyświechtanej jesiennej kapusty kiszonej czy zwykłych ogórków, podajcie marchewkę z groszkiem na ciepło. Taki duet idealnie będzie pasował do kotletów mielonych i ziemniaczanego puree i nie będzie kosztował was zbyt wiele wysiłku. Na samą myśl o takim obiedzie aż ślinka cieknie!

Sekretem do idealnej marchewki z groszkiem jest dobrze przyrządzona zasmażka. Dla starszych i doświadczonych gospodyń to oczywiście bułka z masłem, ale niejeden młodszy adept sztuki kulinarnej wyłożył się właśnie na tym elemencie. Dzięki zasmażce nadamy naszym warzywom gęstości i aksamitności – skupmy się więc podczas tego etapu przygotowań!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 3 sporej wielkości marchewki
  • 25 dag groszku konserwowego
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki pszennej
  • Nieco cukru i soli

Przygotowanie:

  • Marchewkę czyścimy, obieramy i kroimy na bardzo małą kostkę (nie polecamy pójścia „na łatwiznę” i pokrojenia marchwi w zbyt duże kawałki – wtedy nie będzie pasowała nam rozmiarowo z drobniejszym groszkiem).
  • Zalewamy pokrojoną marchewkę wodą na tyle, by woda zakryła marchew. Dodajemy nieco soli do smaku i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
  • Gdy marchewka będzie już miękka, dodajemy odsączony groszek.
  • Możemy dodać do środka nieco cukru, jeżeli uznamy że nasze warzywa mają zbyt cierpki smak.
  • Rozpuszczamy na patelni masło. Dodajemy mąkę i smażymy do pojawienia się piany. Ciągle mieszamy, by nasza zasmażka się nam nie przypaliła.
  • Zaprawiamy warzywa przygotowaną zasmażką. Jeżeli przed dodaniem zasmażki w garnku wciąż jest zbyt dużo wody, należy ją odparować albo ewentualnie odlać nieco do zlewu.
  • Mieszamy i pozwalamy połączyć się naszym składnikom, by otrzymać gęsty sos.
  • Podajemy do drugich dań na ciepło.

Źródło: winiary.pl

Komentarze