ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
migotka28
Przepisy

Goście „prawie w drzwiach” a ty nieprzygotowana? To przepyszne ciasto powstaje w mig!

Czy da się zrobić pyszne i naturalne ciasto w godzinę? Sprawdź nasz przepis i sama się przekonaj!

Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto!

Szybkie i naturalne ciasto?

Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje!

Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:

  • 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze)
  • 2 szklanki mąki
  • Jedną saszetkę cukru wanilinowego
  • Pół szklanki cukru
  • 3 jaja
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Pół szklanki oleju
  • Pół łyżeczki sody do pieczenia
  • Odsączone brzoskwinie z puszki
  • Cukier puder
  • Oraz średniej wielkości tortownicę

Przygotowanie:

  1. Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.  
  3. Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
  4. Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40-45 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy jest już gotowe.
  6. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź przez 10-15 minut i posyp cukrem pudrem. I gotowe – smacznego!

Źródło zdjęcia: migotka28/gotujmy.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

kopiec kreta przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Przepisy
Idealny na wizytę naszej teściowej. Kultowy kopiec kreta. Deser, który zachwyca smakiem
Chcesz naprawdę zachwycić swoją teściową? Przygotuj to klasyczne ciasto, a wszyscy będą prosili o dokładkę!

Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową? Zachwyć swoją teściową! Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone. Kopiec kreta – klasyczne ciasto Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci. Kopiec kreta – przepis Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały: Pół kilo mąki pszennej 100 g masła 2 jaja Pół szklanki cukru 1 szklankę maślanki Łyżeczkę proszku do pieczenia 4 duże łyżki kakao Pół litra śmietany 36% Fix do śmietany (dwie sztuki) 100g czekolady 3 łyżki cukru pudru 3 duże banany Łyżka soku z cytryny Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuść w garnuszku lub w...

ciasto zebra
Gotujmy.pl
Przepisy
Idealnie smaczne i puszyste ciasto zebra! Powstaje w mniej niż godzinę i smakuje obłędnie!
Jeżeli chcesz oczarować swoich gości na święta i nie spędzać przy tym mnóstwo czasu w kuchni, to wypróbuj ten przepis na bajeczne ciasto w paski!

Idą święta! To czas prezentów, spotkań z rodziną i ogromnych ilości pysznego jedzenia. W tym czasie chyba wszyscy marudzą, że po świętach nie wejdą w żadne spodnie! Poza wigilijnymi potrawami przygotowujemy też przeróżne ciasta i łakocie – najczęściej są to serniki, makowce i ciasteczka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na ciekawe ciasto, którym zadziwicie wszystkich gości! Wyjątkowe ciasto Ciasto zebra to klasyczna, wilgotna babka. Co czyni ją wyjątkową? To oczywiście charakterystyczne paski, stąd jej nazwa. Wygląda naprawdę efektownie i z pewnością spodoba się szczególnie dzieciom! Babka w paski to świetny numer popisowy podczas spotkania rodzinnego lub ze znajomymi – jest przepyszna i wygląda niezwykle wyjątkowo, a do tego łatwo i szybko się ją przygotowuje! Przepis na ciasto zebra Aby upiec to wyjątkowe ciasto, przygotuj: 5 jajek 35 dag cukru 70 dag mąki 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej Pół szklanki kakao Łyżkę proszku do pieczenia Przygotowanie Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij jajka na sztywno z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Do miski z jajkami i cukrem powoli wsypuj mąkę, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia. Następnie dolewaj na przemian olej i wodę nie przestając miksować. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części. Do jednej miski dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij wylewać ciasto na przemian z obu misek tak, by zaczął tworzyć się wzór w paski. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest upieczone. I gotowe! Ciasto zebra smakuje najlepiej posypane z wierzchu cukrem pudrem.  

sernik przepis
AdobeStock
Newsy
Śnieżnobiały sernik z brzoskwiniami. Jest tak kremowy, że pokochacie go od pierwszego kęsa
Święta się zbliżają, a ty już przygotowujesz się do pieczenia tradycyjnych ciast. Spróbuj w tym roku upiec sernik z tego przepisu - wychodzi przepyszny!

Znudził ci się tradycyjny, świąteczny sernik? Wypróbuj przepis, z którego zrobisz to pyszne ciasto, ale będzie jeszcze bardziej kremowe i soczyste niż zwykle! Wszystko dzięki brzoskwiniom. Zimą przypomną smak lata i wszystkim będą smakować. To puszyste, miękkie ciasto zawsze wychodzi i jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Może w tym roku przygotujesz taki sernik na święta? Przełam tradycje Na święta zwykle przygotowujemy makowca, sernik i pierniki. Większość osób czeka na Wigilię, by móc bez wyrzutów sumienia najeść się tymi ciastami. W końcu są święta! Zwykle zachęcamy do wypróbowania mniej konwencjonalnych przepisów, żeby zadziwić i oczarować nimi gości, jednak święta to szczególny czas, gdy nowe rozwiązania nie zawsze mogą być ciepło przyjęte. Część osób przykłada dużą wagę do tradycji i oczekują, że na wigilijnym stole będzie barszcz, karp, pierogi i śledzie, a na deser sernik i makowiec. Ale nie musisz sztywno się trzymać starych zwyczajów! Warto nieco poeksperymentować i zrobić tradycyjne ciasto, ale nieco inaczej. Przepis na sernik z brzoskwiniami Do przygotowania tego sernika potrzebujesz: Kilogram twarogu 7-10 herbatników (tyle, by można było pokryć nimi dno blachy) 100g jogurtu greckiego Szklankę cukru 5 białek Likier brzoskwiniowy 50 g masła 4 łyżki mąki 4 brzoskwinie Przygotowanie W misce za pomocą miksera wymieszaj białka, cukier i roztopione masło. Następnie dodaj jogurt grecki, 3 łyżki likieru brzoskwiniowego oraz mąkę i wymieszaj. Dodaj do miski twaróg i na niskich obrotach mieszaj bardzo dokładnie. Uważaj, żeby nie napowietrzyć masy! Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim herbatniki. Następnie wlej masę twarogową i wyrównaj szpatułką. Brzoskwinie umyj,...

 Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński to przepyszne ciasto. Jednak jego przygotowanie może przynieść trochę trudności – często zdarza się, że tego typu serniki często opadają po upieczeniu. Mamy na to pewne sposoby.

Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny. Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu. Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi Składniki: 1 kg twarogu tłustego 10 dag Szklanka cukru 4 jajka 10 dag kaszy manny Skórka z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Cukier puder Przygotowanie: Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie. Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem. Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę. Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika. Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem. Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę. Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy. By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min. Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem. Smacznego! Czytaj także: Sernik z...