Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto!

Szybkie i naturalne ciasto?

Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje!

Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:

  • 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze)
  • 2 szklanki mąki
  • Jedną saszetkę cukru wanilinowego
  • Pół szklanki cukru
  • 3 jaja
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Pół szklanki oleju
  • Pół łyżeczki sody do pieczenia
  • Odsączone brzoskwinie z puszki
  • Cukier puder
  • Oraz średniej wielkości tortownicę

Przygotowanie:

Zobacz także:

  1. Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.  
  3. Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
  4. Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40-45 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy jest już gotowe.
  6. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź przez 10-15 minut i posyp cukrem pudrem. I gotowe – smacznego!

Źródło zdjęcia: migotka28/gotujmy.pl