Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto!
Szybkie i naturalne ciasto?
Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje!
Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:
- 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze)
- 2 szklanki mąki
- Jedną saszetkę cukru wanilinowego
- Pół szklanki cukru
- 3 jaja
- Łyżeczkę proszku do pieczenia
- Pół szklanki oleju
- Pół łyżeczki sody do pieczenia
- Odsączone brzoskwinie z puszki
- Cukier puder
- Oraz średniej wielkości tortownicę
Przygotowanie:
Zobacz także:
- Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj.
- Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.
- Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
- Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40-45 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy jest już gotowe.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź przez 10-15 minut i posyp cukrem pudrem. I gotowe – smacznego!
Źródło zdjęcia: migotka28/gotujmy.pl