ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
migotka28
Przepisy

Goście „prawie w drzwiach” a ty nieprzygotowana? To przepyszne ciasto powstaje w mig!

Czy da się zrobić pyszne i naturalne ciasto w godzinę? Sprawdź nasz przepis i sama się przekonaj!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto!

Szybkie i naturalne ciasto?

Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje!

Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:

  • 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze)
  • 2 szklanki mąki
  • Jedną saszetkę cukru wanilinowego
  • Pół szklanki cukru
  • 3 jaja
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Pół szklanki oleju
  • Pół łyżeczki sody do pieczenia
  • Odsączone brzoskwinie z puszki
  • Cukier puder
  • Oraz średniej wielkości tortownicę

Przygotowanie:

  1. Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.  
  3. Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
  4. Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40-45 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy jest już gotowe.
  6. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź przez 10-15 minut i posyp cukrem pudrem. I gotowe – smacznego!

Źródło zdjęcia: migotka28/gotujmy.pl

Komentarze
Znakomity przepis na śniadanie
Adobe Stock
Przepisy Chcesz schudnąć? Znakomity przepis na śniadanie, który pomoże w spalaniu tłuszczu
Mówi się słusznie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co zrobić, kiedy jesteśmy na diecie i potrzebujemy zjeść coś pożywnego i zarazem lekkiego? Podpowiadamy!
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

  Zbawienie diety - produkty bogate w skrobię Nasz metabolizm może ruszyć tylko dzięki pierwszemu posiłkowi w ciągu dnia, którym w ideale jest pożywne śniadanie. Zasadność śniadania znajduje szczególną uwagę przy wszelkiego rodzaju dietach, w których między innymi pracujemy nad poprawą metabolizmu przy równoczesnym zachowaniu energii na resztę dnia. Dietetycy są zgodni w kwestii śniadań co do jednego. O szczególne podkręcenie metabolizmu zadbają produkty bogate w skrobię oporną (RS) , która pobudza organizm do pracy nad gromadzącym się w organizmie tłuszczem. Na dodatek, spalanie owego tłuszczu wykorzystywane jest jako jedno ze źródeł energii. Skrobia oporna. Czemu jest tak ważna w codziennej diecie? To ten rodzaj skrobi, która nie ulega działaniu enzymów trawiennych. Fermentacji ulega dopiero w jelicie grubym. Na podstawie tego procesu powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które z kolei przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Podobne działanie ma np. błonnik. University of Colorado Centre for Human Nutrition w Denver podaje dodatkowo, ile skrobi powinno znaleźć się na przeciętnym talerzu konsumenta. Skrobię znajdziemy głównie w pełnych ziarnach, owocach i warzywach. Według zaleceń jej ilość powinna nie przekraczać 20 gramów skrobi opornej na dobę.  Przepisy na spalanie tłuszczu Wiedza o tym, w czym znajdziemy skrobię oporną pozwala stworzyć pełną gamę przepisów pełnych w węglowodany, które pomogą nam spalić tłuszcz i wykorzystać to spalanie do produkcji energii. Jednym z nich może być owsianka z dużą ilością nerkowców, orzechów włoskich i pestek dyni. Kolejnym sałatka owocowa, czy w końcu warzywa z domowym hummusem. Podsumowując, zachęcamy do eksperymentów ze skrobią!  ...

Przeczytaj
Proste pomysły na oabid
Adobe Stock
Przepisy Pyszny i oszczędny pomysł na obiad. Każdemu będzie smakować
Pandemia karze wam siedzieć w domu, a wy nie macie pomysłu na obiad? Podpowiadamy! Na pewno znajdziecie w lodówce te 3 tanie i ogólnodostępne produkty obiadowe
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

  Pytanie “co zrobić na obiad?” to zmora nie tylko odchodzących do lamusa gospodyń domowych. Powszechnie wiadomo, że nie ma to jak zjeść przynajmniej jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Najczęściej tym posiłkiem jest obiad. Jeżeli korzystamy z jedzenia na wynos, problem rozwiązuje się sam. Jeśli jednak mamy na uwadze własne oszczędności, ale i myśl o gotowaniu w domu, z pomocą przychodzą 3 popularne składniki, które pomogą nam przyrządzić łatwy, smaczny i tani obiad! Jajko Jeśli trzeba byłoby podać w 3 sekundy produkt, który zdecydowana większość was ma w lodówce, z niewielkim progiem błędu - będzie to jajko. Jajko to przede wszystkim znakomite składniki odżywcze, wzorcowa porcja białka i możliwość łączenia z różnego rodzaju produktami. Jajko sprawdza się śniadaniowo, w jajecznicy, jajko podamy z rzodkiewką i świeżo pokrojonym szczypiorkiem na kolację, ale i jajko stanowi bazę wszelkich panierek. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia. Jajko lubi wyraziste przyprawy i dzięki niemu nasz codzienny obiad zyska na wartości i smaku. Ziemniak Nie wszyscy lubią mięso, jak i nie każdy obiad musi zawierać porcję białka pochodzenia zwierzęcego. Diety wegetariańskie, wegańskie, z dużą ilością wykluczeń produktowych stają się coraz bardziej popularne. Węglowodany zawarte w ziemniakach służą naszemu zdrowiu, dlatego właśnie ziemniak to kolejny produkt, jaki przyda się w czarowaniu dań z wyższej półki. Mająca głównie pozytywne skojarzenia pyra przyda się do prostych placków ziemniaczanych, aromatycznych ziemniaczanych łódeczek zapiekanych w piekarniku, czy w końcu zapiekanki ziemniaczanej - która postawi na nogi każdego, nawet po długim dniu pracy. Pierś z kurczaka Ulubionym mięsem obiadowym, ale też tym, po które sięgamy najczęściej jest...

Przeczytaj
ciastka, ciasteczka, babcine ciasteczka, słodycze, wypieki
Aga-25/gotujmy.pl
Przepisy Błyskawiczny przepis na ciasteczka z 5 składników. Efekt jest powalający 
Czasami dopada nas nostalgiczna potrzeba powrotu przeszłości. Dom babci i dziadka, stół przykryty tradycyjnym białym obrusem, a na nim aromatyczne i klasyczne babcine ciasteczka własnej roboty. Jeżeli chodzi wam po głowie taki łakoć, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu! Nie ma nic prostszego - 5 składników i dosłownie kilkanaście minut pracy.
Hubert Rój
listopad 04, 2020

To doprawdy niesamowite, ale babcine wypieki łączyły w sobie wszystkie cechy naszych babć. Po pierwsze były niezwykle oszczędne - kiedyś gospodynie radziły sobie tylko i wyłącznie z podstawowymi składnikami. Nie było mowy o drogich dodatkach z krajów orientu czy o wymyślnych owocach tropikalnych sprowadzanych z dalekiej zagranicy. Ciasta i ciasteczka naszych babć były także dość skromne, ale niezwykle dobre - do ich wypieku panie wkładały kiedyś całe swoje serce. Tak wypieczone specjały pozwalały zapomnieć o wymyślnych i często niedostępnych słodyczach ze sklepu. Smakołyki naszych babć były także proste i nieskomplikowane w przygotowaniu. Do zrealizowania takiego kuchennego zadania potrzeba było tylko trochę czasu, jakże potrzebnego w pracy w domowym gospodarstwie - ta cecha świadczy z kolei o zaradności naszych babuń.  Powrót do przeszłości Jeżeli marzy wam się taka kulinarna wycieczka do babcinego domu, musicie koniecznie wypróbować jeden z przepisów na babcine ciasteczka z 5 składników. Nie będzie to skomplikowane zadanie, wystarczy wam to, co macie w kuchni pod ręką. W zamian dostaniecie skromny, ale przepyszny wypiek, który w towarzystwie świeżo zaparzonej czarnej herbaty stanie się dla was delikatesem sprzed lat. Poniżej przedstawiamy jeden z wariantów przepisu na szybkie, "awaryjne" babcine ciasteczka. Do dzieła! Składniki: 250 g margaryny Szklanka kwaśnej śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie - łyżeczka sody) Cukier do posypania ciasteczek Przygotowanie: Miękką margarynę (należy odpowiednio wcześniej wyjąć ją z lodówki) zagniatamy z mąką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę. Wyrabiamy dość miękkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na...

Przeczytaj