Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy

Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!

Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane!

Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć. 

Tego będziecie potrzebować:

  • 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 liści białej kapusty
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • jedna szczypta pieprzu czarnego
  • trochę oliwy

Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli.

Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem.

Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie.

Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w zależności od osobistych preferencji, polane sosem. Efekt finalny zwieńczy natka szczypta natki pietruszki. Smacznego!

 

Źródło: Winiary.pl

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Gołąbki o jakich nawet nie śniliście. Już na sam widok cieknie ślinka
Gołąbki to prawdziwie polska potrawa, którą całe pokolenia rodzin zajadają się od lat. Jak urozmaicić to z pozoru bardzo łatwe danie?

Najczęściej gołąbki kojarzy się z półmięsną potrawą z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Równie pyszna wersja gołąbków może mieć nieco bardziej orientalne, wegetariańskie podłoże.  Czym nadziewać gołąbki? Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz inne dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia, np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem, gołąbki najczęściej dusi się lub smaży na tłuszczu.  Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku, farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem.  Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach, były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. Dziś trafiają także na wykwintne stoły, a możliwości ich przygotowywania nie mają właściwie końca.  Gołąbki z niecodziennym i bardzo pożywnym farszem Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni i gołąbki utrzymane w arabskim stylu, podpowiadamy przepis, który warto wypróbować przy najbliższej okazji.  Do ich wykonania używa się ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dzięki tym dwóm składnikom, wasze danie będzie pożywne i w pełni wegetariańskie.  Składniki: kapusta średniej wielkości  3, 5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej kasza jaglana  3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule  6 ząbków czosnku  3 łyżki puree z pieczonej dyni  3...

biała kapusta
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. To gwarancja udanego dania
Podstawą smacznych gołąbków jest dobra kapusta. Sprawdźcie, jak rozpoznać idealną kapustę na gołąbki!

Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione? Jaka kapusta do gołąbków? Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ to zależy od waszych osobistych preferencji! Najczęściej przyrządza się gołąbki z białej kapusty, ale dobre są też te z kapusty pekińskiej, włoskiej, czerwonej, a nawet kiszonej! Najważniejsze jest to, by wybrana przez was kapusta nie była zbyt zbita – liście powinny delikatnie od niej odchodzić. Taka kapusta o wiele łatwiej będzie też odchodziła z liści podczas gotowania, dzięki czemu szybciej przygotujecie danie. Przepis na gołąbki z kaszą Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor Około 10 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy Sos pomidorowy z chilli (możecie kupić gotowy lub do samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego dosypać trochę chilli) 1 pęczek koperku Tymianek Sól Pieprz Przygotowanie Liście kapusty sparzcie pod gorącą wodą tak, by zmiękły. Ugotujcie 1 woreczek kaszy według instrukcji podanej na opakowaniu. Do wody wlejcie jedną łyżkę oliwy oraz szczyptę soli. Papryki pokrójcie w kostkę, a obraną cebulę i czosnek poszatkujcie. Wszystko wrzućcie na patelnię na...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Przepis na pachnące świętami pyszne gołąbki. Ich smak idealnie podkreśli odrobina tego oleju
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Jak zrobić dobre gołąbki wigilijne? Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim ugotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Przepis na gołąbki wigilijne Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym...

gołąbki z kaszą
Gotujmy.pl
Newsy
Czym zastąpić ryż w gołąbkach? Dodajcie ten składnik a zakochacie się w ich smaku
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną z dodatkiem boczku. Gwarantujemy, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. Co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Gołąbki z kaszą gryczaną Jeżeli marzy wam się odmieniona wersja tradycyjnych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Jak przygotować to obłędne w smaku danie? To banalnie proste. Składniki: Główka kapusty, 1,5 szklanki kaszy gryczanej 500 gram pieczarek 5 dag żółtego sera  Garść suszonych grzybów Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia, Kostka rosołowa Oraz: Około 250 gram wędzonego boczku natka pietruszki do udekorowania Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. Grzyby namaczamy na około 2 godziny w misce z wodą. Gotujemy je następnie do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby miksujemy razem z wodą w której się gotowały. W oddzielnym garnku gotujemy na sypko kaszę i studzimy ją. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia pieczarek, dodajemy ugotowane i zmiksowane grzyby. Smażymy aż płyn...