Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy

Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!

Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane!

Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć. 

Tego będziecie potrzebować:

  • 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 liści białej kapusty
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • jedna szczypta pieprzu czarnego
  • trochę oliwy

Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli.

Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem.

Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie.

Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w zależności od osobistych preferencji, polane sosem. Efekt finalny zwieńczy natka szczypta natki pietruszki. Smacznego!

 

Źródło: Winiary.pl

 

Komentarze
Gołąbki wigilijne
własne
Newsy Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...

Przeczytaj
Kaszka manna z sokiem malinowym
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy Nie czas na sentymenty. Prosty przepis na kaszkę mannę z sokiem malinowym przypomni wam smak dzieciństwa
Jest jedną z najbardziej popularnych kasz, ze względu na lekkostrawność często stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Kasza manna, zwana potocznie grysikiem to drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy zwyczajnej. Powstaje dzięki odsiewaniu i przemiału jej ziaren na mąkę. Poproszę kaszę Oczyszczona kaszka o ustalonej wielkości ziarna stanowi produkt handlowy o nazwie kasza manna. W obrocie produktów spożywczych można spotkać kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną. Kasza manna preparowana podlega w procesie produkcji wstępnej obróbce termicznej. Dzięki temu można ją przygotować znacznie szybciej. Obydwie mają podobne wartości kaloryczne. Lekko żółta Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym. Kasza nie powinna być natomiast zbytnio zamączona. Od chwili wyprodukowania nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy. Współcześnie znaną nam z tradycji kaszę urozmaicono o różne jej odmiany. Obecnie produkowane są również: kasza manna razowa, kasza manna orkiszowa oraz kasza manna orkiszowa razowa. Kasza to przede wszystkim łatwe danie o delikatnym smaku. Można ją podawać jako potrawę z sokiem lub przyrządzać z niej zupę mleczną, mus czy kisiel. Kaszy manny nie płucze się, ponieważ kasze drobne mocno nasiąkają wodą. W ten sposób możemy też usunąć rozdrobnione cząstki ziarna, które są cenne we właściwości odżywcze. Składniki na kaszkę mannę z sokiem malinowym: 3 łyżki ulubionej kaszy 1,5 szklanki mleka cukier kryształ maliny Sposób przygotowania Do garnka wlewamy mleko. Może być pełnotłuste, jeśli wolicie - bez laktozy. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę i cukier (jedną lub dwie łyżeczki). Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy aż zrobi się gęsta. Kaszę przelewamy do miseczek. Maliny blendujemy z cukrem, aż całość będzie gładka i...

Przeczytaj
Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Przeczytaj
barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....

Przeczytaj