Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy

Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!

Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane!

Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć. 

Tego będziecie potrzebować:

  • 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 liści białej kapusty
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • jedna szczypta pieprzu czarnego
  • trochę oliwy

Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli.

Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem.

Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie.

Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w zależności od osobistych preferencji, polane sosem. Efekt finalny zwieńczy natka szczypta natki pietruszki. Smacznego!

 

Źródło: Winiary.pl

 

Komentarze
Pomidory pod pierzynką
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy Pomidory w zupełnie innym wydaniu niż znałaś! OBŁĘDNE połączenie smaków!
Monotonia w kuchni to najgorsze co może się przytrafić każdej pani domu. W takiej sytuacji nawet najmniejsza inspiracja wydaje się być bezcenna. Spieszymy więc z nowym pomysłem na pomidory!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Pomidory to klasyk. Mimo że są powszechnie dodawane do wielu mięs, zup oraz makaronów, tak naprawdę nigdy się nie nudzą. Kulinarnym wariacjom z ich udziałem nie ma końca. Więc jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się spróbować pomidorów pod pierzynką to koniecznie sięgnij po ten przepis. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut ! Będziesz potrzebować 4 dojrzałe pomidory 200 g sera żółtego (może być gouda) Kwaśna śmietana 18 proc. (możesz ją zastąpić jogurtem greckim) Majonez (sklepowy, bądź domowy) 2 ząbki czosnku Pieprz Sól Natka pietruszki Opcjonalnie szczypiorek Przygotowanie Zagotuj wodę i przelej ją do odpornej na wysoką temperaturę miski. Do wrzątku włóż pomidory i odczekaj ok. 4 minuty, a następnie obierz je ze skórki (powinna zejść z łatwością). Tak przygotowane pomidory pokrój w średniej grubości plastry, a następnie ułóż je na dużym talerzu. W miseczce umieść kilka łyżek majonezu i śmietany (bądź jogurtu). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do majonezu i śmietany. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj do połączenia. Tak przygotowanym sosem polej wyłożone na talerz pomidory. Na tarce o małych oczkach zetrzyj ulubiony ser żółty i posyp nim pomidory. Całość ozdób posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Tak przygotowane pomidory idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale również szybką przekąskę. Możesz je też podawać jako dodatek do grillowanego mięsa. Twoi znajomi i rodzina będą zachwyceni! Źródło: winiary.pl

Przeczytaj