W kuchni nie ma czasu na niesprawdzone przepisy. Na eksperymenty jest go za to całkiem dużo. Jednym z nich są gołąbki bez zawijania. Może być to smak, którego leniwi użytkownicy kuchni po prostu nie zapomną.
Kapuściane bonusy
Kapusta używana zwyczajowo do gołąbków leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii.
Mimo opinii ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście, ma cały szereg zalet. Właściwości lecznicze kapusty znane są od lat. Krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka, jarmuż oraz brukselka.
Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Poza tym w kapuście znajdziemy komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny.
Zobacz także:
W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach.
Alternatywne gołąbki
Jeśli nie należycie do fanów kapusty, ten przepis powinien wam się spodobać. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wszędzie dostaniecie potrzebne do jego wykonania składniki a gołąbki, o których marzycie, zyskają zupełnie inny wymiar.
Proponujemy przepis, który korzysta z tradycyjnego mięsa, jakiego po prostu nie zawiniecie w kapustę. Zamiast kapusty do gołąbków podamy sos. Gołąbki bez zwijania z wyglądu przypominają mielone, jednak tego smaku nie da się oszukać. Będziecie zachwyceni!
Składniki na gołąbki dla leniwych:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 g ryżu
- 100 g kaszy jaglanej
- 600 g kapusty białej
- 1/2 pęczka koperku
- jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 500 ml koncentratu
- około 300 ml wody
- olej
- 1 szczypta rozmarynu
- 1 szczypta oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą drobniutko szatkujemy, solimy do smaku i odstawiamy na kwadrans.
Do kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek. Do powstałej mikstury wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy całość na jednolitą masę.
Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane gołąbki obsmażamy mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Do przygotowania sosu obieramy cebulą. Drobniutko ją siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki. Warzywa powinny się smażyć do 5 minut.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Zagotowujemy sos. Wkładamy do niego gołąbki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Po pół godziny gołąbki bez zawijania będą aromatyczne i gotowe do jedzenia. Możemy podać je z ulubioną surówką albo saute. Jeśli potrzeba, doprawiamy je finalnie sola i pieprzem. Palce lizać!