Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy

Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!

Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad. 

Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy!

To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj)
  • 50 dag pieczarek
  • Cebula
  • Czosnek
  • Masło
  • Olej do smażenia
  • Musztarda
  • Sól i pieprz
  • 10 dag sera żółtego
  • Natka pietruszki
  • Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju.
  • Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki.
  • W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane.
  • Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku.
  • W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe.
  • Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła.
  • Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody.
  • Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu.
  • Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki.
  • Podajemy danie ozdobione natką pietruszki.

Źródło: przepisy.pl

Komentarze
Bigos
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Przepisy Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...
Macie dość mięsnych dań? Z odsieczą przyjdą nam weganie i ich pomysłowe przepisy. Czas wypróbować propozycję na kapuściany gulasz z ciecierzycą.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Wegańska kuchnia ma rzeszę swoich zwolenników i równie pokaźną grupę przeciwników. Nic nie jest jednak czarno-białe. Niejeden mięsożerca będzie zaskoczony, gdy skosztuje tego ciekawego dania nieco przypominającego tradycyjny bigos. Nie będzie to jednak bigos, a coś w rodzaju gulaszu. I w tym miejscu należy się słówko wyjaśnienia. Gulasz, pochodząca z Węgier potrawa, swą nazwę zawdzięcza bydłu (węg. gulya - bydło). Tak, tak – gulasz to dawne danie pasterzy, którzy wypasali swoją trzodę gdzieś na węgierskich równinach, zwanych pusztą. Taka „mięsna” nazwa to żadna nowina dla wegan. Mają swoje roślinne mleko, mają plastry na kanapkę w formie sera, mogą mieć też gulasz! W poniższym przepisie za treściwy, konkretny posmak odpowiadać będzie sos sojowy i wędzona papryka. Nie pomińcie tych niezbędnych składników! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Ok. 40 dag grzybów (mogą być to pieczarki, ale warto postarać się o jakieś szlachetniejsze odmiany) 3 cebule Ok. 30 dag gotowanej ciecierzycy (można użyć gotowej, sprzedawanej w puszce) Papryka wędzona w proszku Sos sojowy Papryka słodka w proszku Ziele angielskie, liść laurowy Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem grzybów. Pod koniec smażenia dodajemy po łyżce papryki słodkiej i wędzonej (uważajcie, by nie przypalić papryki – robi się wtedy dość gorzka). Płuczemy kapustę i szatkujemy ją (niepłukana może być zbyt kwaśna). Dodajemy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie na patelnię i smażymy przez kilka minut. Warto dodać nieco wody, jeżeli widzicie, że kapusta może się przypalać. Dodajemy ciecierzycę i sos sojowy i smażymy do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i...

Przeczytaj
Soljanka
Sph/Adobe Stock
Przepisy Ta soljanka rybna powala na łopatki! Prosta, szybka i TANIA receptura!
Soljanka nie jedno ma imię. Ta aromatyczna zupa może być przygotowana w trzech wariantach – rybnym, mięsnym i grzybowym. My stawiamy na ten pierwszy.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Jedna z tradycyjnych zup kuchni rosyjskiej ma ciekawą historię. Rzecz w pochodzeniu jej nazwy. Obecnie powszechnie rozumie się rosyjską nazwę „soljanka” jako odniesienie do czegoś słonego. Tymczasem, jak się okazuje, w dawnej Rosji tę zupę nazywano „seljanką”. Ta nazwa wiązała się z kolei z wiejskim (czyli „sielskim”) pochodzeniem dania. Zarówno w Rosji, jak i w Polsce, później utarła się jednak pierwsza wersja nazwy. I to właśnie pod nią Rosjanie i wszyscy miłośnicy smacznej kuchni widzą różnego rodzaju zupy na bazie całej gamy składników. Od prostego wiejskiego dania, soljanka przeszła metamorfozę do wyszukanego dania z wykwintnymi dodatkami jak kapary czy oliwki. Poniżej znajdziecie naszą propozycję na soljankę. Będzie to rybna wersja tej smacznej i pożywnej zupy rodem zza naszej wschodniej granicy. Ważna uwaga – podajemy przepis na tanią soljankę, która z pewnością nie przetrzebi waszych portfeli! Składniki: Ok. 2 kg dowolnej ryby Marchew, seler, 2 cebule, pietruszka Ok. 2-4 ogórki kiszone Ok. pół szklanki przecieru pomidorowego (możecie zastąpić go koncentratem pomidorowym) Śmietana do zabielenia zupy na talerzu Cytryna Ziele angielskie, liść laurowy Sól i pieprz Łyżeczka kminku Natka pietruszki Przygotowanie: Filetujemy i obieramy ze skóry rybę. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny. Z resztek ryby (głowa, płetwy, kręgosłup, ości) i  warzyw gotujemy bulion. Dorzucamy do środka liść laurowy i ziele angielskie. Po ok. 2 godzinach gotowania odcedzamy wywar. Na patelni obok podsmażamy drugą cebulą wraz z przecierem pomidorowym, następnie dodajemy taki sos do zupy. Dodajemy do zupy pokrojone ogórki kiszone i rybie mięso, przegotowujemy zupę. Doprawiamy do smaku i podajemy z kleksem ze śmietany i...

Przeczytaj
łazanki
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Obiad, który wystarczy na kilka dni. Łatwy przepis na doskonałe łazanki
Szukacie pomysłu na ciekawe danie z makaronem w roli głównej? Dość nudnych i oklepanych sosów pomidorowych! Czas na nasze swojskie łazanki.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Nie od dziś lubimy szukać kulinarnych inspiracji we Włoszech. Stąd właśnie przywędrowało do nas lasagne. Przez podobieństwo nazw, często zapominamy w ten sposób o naszych skromnych, ale jakże smacznych łazankach. Czas na przepyszny makaron z kapustą i boczkiem. Na wstępie musimy zadbać o smaczny makaron. Najlepszy oczywiście okaże się ten swojej roboty. Wiemy jednak, że praca nad nim to dość żmudny wysiłek. Dlatego warto wybrać się po niego do sklepu. Pamiętajcie o tym, żeby nie pomylić małych łazankowych kwadracików z dużymi płatami makaronu na lasagnę! Kiedy przygotowujemy łazanki, nie bójmy się dużych ilości składników. Duża porcja obiadu wystarczy całej rodzinie na kilka dni. Gwarancja smaku i poczucie sytości gwarantowane. Nawet dla największych głodomorów w rodzinie! Składniki: Opakowanie makaronu na łazanki (ok. 50 dag) 10 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy zwyczajnej (możecie również zmodyfikować przepis używając do dania samego boczku – w tym wypadku będziecie potrzebowali większego kawałka – ok. 50 dag) 50 dag kiszonej kapusty 2 średniej wielkości cebule Nieco oleju bądź smalcu do smażenia Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy  makaron zgodnie ze wskazaniami z opakowania. Pokrojone na drobne kawałki mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli korzystamy z samego tłustego boczku, warto używać oleju dość oszczędnie. Obgotowujemy kapustę kiszoną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości. Do naszej patelni dodajemy obgotowaną kapustę, a następnie makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem przesmażamy. Źródło: ...

Przeczytaj