Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący!

Barszcz ukraiński w Polsce

Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby.

Przepis na barszcz ukraiński

Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie:

  • 600 g buraków
  • 100 g suchej białej fasoli
  • 2 pomidory
  • 1 duży ziemniak
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu barszczu
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 22%
  • cukier, sól, pieprz

 

Zobacz także:

Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin!

Przygotowanie

  1. Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy.
  2. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę.
  3. Pomidory płuczemy i kroimy na ćwiartki.
  4. Natkę pietruszki płuczemy, odrywamy połowę listków, drobno je kroimy i odkładamy.
  5. Jedną marchewkę płuczemy, obieramy, zalewamy 750 wody, dodajemy pomidory, liście laurowe i łodygi natki, gotujemy 20 min, wywar przecedzamy, mocno odciskając warzywa, a pomidory przecieramy przez sito i łączymy z wywarem.
  6. Ziemniaki płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  7. Liście kapusty płuczemy, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy, aż płyn zawrze, i odcedzamy.
  8. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  9. Drugą marchewkę płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z warzyw i wywarem z burakami. Dodajemy kapustę, ziemniaki, czosnek i koncentrat barszczu, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
  10. Gotujemy 10 min, dokładamy fasolę i gotujemy następne 10 minut.
  11. Barszcz zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę oraz listki natki pietruszki, mieszamy i podajemy.

 

I gotowe! Barszcz ukraiński możemy również przyrządzić na wywarze z mięsa. Jeśli smakował wam barszcz z tego przepisu, to na pewno spodoba wam się książka Marka Łebkowskiego „Kurs gotowania”, w której opisuje on powyższy przepis oraz wiele innych!