
Fantastyczne żeberka z kapustą. Z sekretnym dodatkiem będą smakować obłędnie
Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Twoi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać!
Przepis na żeberka z kapustą
Będziesz potrzebować
- 1 płat żeberek wieprzowych
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 gramów suszonych grzybów
- 50 gramów suszonych śliwek
- 400 ml rosołu
- Olej
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka
Przygotowanie
- Zacznij od namoczenia grzybów. Włóż je do niewielkiej miseczki, zalej letnią wodą i pozostaw na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możesz odcedzić je z wody i pokroić w paski.
- Płat żeberek natrzyj dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej trzy łyżki oleju, a następnie umieść na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmaż z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmij mięso z ognia i daj mu odpocząć.
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na tej samej patelni, na której przygotowywałaś żeberka. Po chwili zdejmij z ognia i przełóż do małej miseczki.
- Z kapusty kiszonej odlej wodę i pokrój ją na mniejsze kawałki (możesz ją przepłukać, ale pamiętaj, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku).
- Kapustę umieść na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smaż przez ok. 4 minuty, a następnie podlej gorącym rosołem. Dodaj pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zamieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób duś przez ok. 15 minut.
- Po upływie tego czasu do kapusty dodaj pokrojone wcześniej grzyby, zeszkloną cebulę i czosnek oraz pokrojone w paski śliwki. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez ok. 5 minut.
- Na spód dowolnego naczynia żaroodpornego przełóż połowę kapusty. Następnie rozłóż na niej przygotowane wcześniej żeberka i wyłóż pozostałą część kapusty.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Żeberka powinny się piec przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas do nich zaglądaj. Jeśli zobaczysz, że kapusta zaczyna się przypalać przemieszaj ją lub polej odrobiną bulionu.
Gotowe!