
Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Wasi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać!
Przepis na żeberka z kapustą
Będziecie potrzebować:
- 1 płat żeberek wieprzowych
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 gramów suszonych grzybów
- 50 gramów suszonych śliwek
- 400 ml rosołu
- Olej
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
- Zacznijcie od namoczenia grzybów. Włóżcie je do niewielkiej miseczki, zalejcie letnią wodą i pozostawcie na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możecie odcedzić je z wody i pokroić w paski.
- Płat żeberek natrzyjcie dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrójcie mięso na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzejcie trzy łyżki oleju, a następnie umieśćcie na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmażcie z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmijcie mięso z ognia i dajcie mu odpocząć.
- Cebulę i czosnek obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na tej samej patelni, na której przygotowywaliście żeberka. Po chwili zdejmijcie z ognia i przełóżcie do małej miseczki.
- Z kapusty kiszonej odlejcie wodę i pokrójcie ją na mniejsze kawałki (możecie ją przepłukać, ale pamiętajcie, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku).
- Kapustę umieśćcie na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smażcie przez ok. 4 minuty, a następnie podlejcie gorącym rosołem. Dodajcie pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zamieszajcie i przykryjcie pokrywką. W ten sposób duście przez ok. 15 minut.
- Po upływie tego czasu do kapusty dodajcie pokrojone wcześniej grzyby, zeszkloną cebulę i czosnek oraz pokrojone w paski śliwki. Całość zamieszajcie i duście jeszcze przez ok. 5 minut.
- Na spód dowolnego naczynia żaroodpornego przełóżcie połowę kapusty. Następnie rozłóżcie na niej przygotowane wcześniej żeberka i wyłóżcie pozostałą część kapusty.
- Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Żeberka powinny się piec przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas do nich zaglądajcie. Jeśli zobaczycie, że kapusta zaczyna się przypalać, przemieszajcie ją lub polejcie odrobiną bulionu.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl