żeberka z kapustą przepis
Adobe Stock
Przepisy

Fantastyczne żeberka z kapustą. Z sekretnym dodatkiem będą smakować obłędnie

Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą tworzą istne „niebo w gębie”. Do tego wyjątkowego dania koniecznie dodajcie suszone śliwki. Ten smak z pewnością was nie zawiedzie!

Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Wasi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na żeberka z kapustą

Będziecie potrzebować:

  • 1 płat żeberek wieprzowych
  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 gramów suszonych grzybów
  • 50 gramów suszonych śliwek
  • 400 ml rosołu
  • Olej 
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka
Zobacz także
Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem

Przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem. Idealne do ziemniaków

Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla

Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia grzybów. Włóżcie je do niewielkiej miseczki, zalejcie letnią wodą i pozostawcie na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możecie odcedzić je z wody i pokroić w paski.
  2. Płat żeberek natrzyjcie dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrójcie mięso na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzejcie trzy łyżki oleju, a następnie umieśćcie na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmażcie z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmijcie mięso z ognia i dajcie mu odpocząć.
  4. Cebulę i czosnek obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na tej samej patelni, na której przygotowywaliście żeberka. Po chwili zdejmijcie z ognia i przełóżcie do małej miseczki.
  5. Z kapusty kiszonej odlejcie wodę i pokrójcie ją na mniejsze kawałki (możecie ją przepłukać, ale pamiętajcie, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku). 
  6. Kapustę umieśćcie na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smażcie przez ok. 4 minuty, a następnie podlejcie gorącym rosołem. Dodajcie pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zamieszajcie i przykryjcie pokrywką. W ten sposób duście przez ok. 15 minut.
  7. Po upływie tego czasu do kapusty dodajcie pokrojone wcześniej grzyby, zeszkloną cebulę i czosnek oraz pokrojone w paski śliwki. Całość zamieszajcie i duście jeszcze przez ok. 5 minut. 
  8. Na spód dowolnego naczynia żaroodpornego przełóżcie połowę kapusty. Następnie rozłóżcie na niej przygotowane wcześniej żeberka i wyłóżcie pozostałą część kapusty. 
  9. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Żeberka powinny się piec przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas do nich zaglądajcie. Jeśli zobaczycie, że kapusta zaczyna się przypalać, przemieszajcie ją lub polejcie odrobiną bulionu.

Gotowe! 

Źródło: gotujmy.pl

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Bigos
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami. Oto idealne proporcje kapusty kiszonej i białej
Nie ma chyba nic lepszego od bigosu staropolskiego! Idealne połączenie kapusty, grzybów, śliwek i kiełbasy sprawia, że tęsknimy za tym przysmakiem cały rok.

Choć jego przygotowanie jest czasochłonne, tych godzin spędzonych w kuchni na pewno nie pożałujecie. Pamiętajcie także o tym, że bigos smakuje najlepiej nawet 3 dni po przyrządzeniu. Jeśli więc nie zależy wam na czasie pozostawcie go w lodówce na te kilkadziesiąt godzin, a nie pożałujecie. Ważną kwestią w przygotowaniu bigosu jest dobranie odpowiednich proporcji między kapustą kiszoną, a świeżą kapustą białą. To zagadnienie nieraz wywołuje spory pomiędzy polskimi gospodyniami domowymi z całego kraju - jedne przyrządzają bigos nawet z samej kapusty kiszonej, inne mieszają ją ze świeżą w różnych proporcjach. My proponujemy dzisiaj proporcję w postaci 1:1. Dzięki niej unikniecie zbyt kwaśnego smaku bigosu i jednocześnie sprawicie, że nasze słynne danie narodowe utrzyma swój typowy charakter. Do tego danie uzupełnia naprawdę słuszna porcja mięsa - mało kto dziś pamięta, że za czasów dawnej Rzeczpospolitej bigos miał składać się z nawet z samego mięsa! Przepis na bigos staropolski Składniki:  500 gramów świeżej kapusty 500 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (może być karkówka) 300 gramów wiejskiej kiełbasy 50 gramów suszonych grzybów 30 gramów suszonych śliwek 1 duża cebula 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek Przygotowanie Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Namoczone grzyby odcedź i pokrój w cienkie paski, ale wody nie wylewaj. Dolejesz ją później do bigosu, dzięki czemu wzbogacisz jego smak. Kapustę kiszoną odcedź z wody (pod żadnym pozorem jej nie płucz, wtedy straci swój smak), a następnie posiekaj. Tak przygotowaną kapustę kiszoną umieść w...

bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

bigos przepis
Wikimedia
Newsy
Ten składnik świetnie dopełni smak bigosu. Nigdy byście nie wpadli na to, żeby go dodać
Bigos to danie, które większość Polaków spożywa tylko dwa razy do roku – w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Na szczęście jedne z nich zbliżają się wielkimi krokami.

Kiszona kapusta, przepyszne mięso i aromatyczne przyprawy – to właśnie te składniki tworzą idealny bigos, którego smak na przestrzeni lat pokochała zdecydowana większość Polaków. Niektórzy dodają do niego suszonego śliwki, inni grzyby, pozostali sięgają po miód, ale są też tacy, którzy uwielbiają, gdy w środku znajdują się… rodzynki. Przepis na bigos z rodzynkami  Choć z początku pomysł ten może wydawać wam się nieco dziwny, kiedy skosztujecie tak przygotowanego bigosu, z pewnością zrozumiecie, dlaczego zachęcaliśmy was do umieszczenia w nim rodzynek. Zaufajcie nam, świetnie dopełniają smak potrawy. Będziecie potrzebować: 1 kilograma kapusty kiszonej 300 gramów wędzonego boczku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 kilograma kiełbasy 1 słoiczka przecieru pomidorowego 5 łyżek rodzynek 2 cebul 2 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, jałowca, liści laurowych, słodkiej papryki Przygotowanie: Boczek pokrójcie w paseczki i umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, wytopi się z boczku).  Cebule obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku. Kiełbasę pokrójcie w półplasterki i również umieśćcie na patelni. Całość zamieszajcie, doprawcie słodką papryką i smażcie aż do zarumienienia kiełbasy. Tak przygotowane składniki przełóżcie do dużego garnka, dodajcie pokrojoną wcześniej kiszoną kapustę oraz szklankę wody i dokładnie wymieszajcie. Do powstającego bigosu dodajcie również przecier pomidorowy, rodzynki, sól oraz jałowca. Potrawę duście na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajcie do bigosu wino, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 2 godziny. Na koniec do bigosu dodajcie...