żeberka z kapustą przepis
Adobe Stock
Przepisy

Fantastyczne żeberka z kapustą. Z sekretnym dodatkiem będą smakować obłędnie

Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą tworzą istne „niebo w gębie”. Do tego wyjątkowego dania koniecznie dodaj suszone śliwki. Ten smak z pewnością cię nie zawiedzie!
Weronika Kępa
listopad 25, 2020

Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Twoi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać! 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na żeberka z kapustą

Będziesz potrzebować

  • 1 płat żeberek wieprzowych
  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 gramów suszonych grzybów
  • 50 gramów suszonych śliwek
  • 400 ml rosołu
  • Olej 
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka

Przygotowanie

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Włóż je do niewielkiej miseczki, zalej letnią wodą i pozostaw na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możesz odcedzić je z wody i pokroić w paski.
  2. Płat żeberek natrzyj dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej trzy łyżki oleju, a następnie umieść na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmaż z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmij mięso z ognia i daj mu odpocząć.
  4. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na tej samej patelni, na której przygotowywałaś żeberka. Po chwili zdejmij z ognia i przełóż do małej miseczki.
  5. Z kapusty kiszonej odlej wodę i pokrój ją na mniejsze kawałki (możesz ją przepłukać, ale pamiętaj, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku). 
  6. Kapustę umieść na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smaż przez ok. 4 minuty, a następnie podlej gorącym rosołem. Dodaj pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie zamieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób duś przez ok. 15 minut.
  7. Po upływie tego czasu do kapusty dodaj pokrojone wcześniej grzyby, zeszkloną cebulę i czosnek oraz pokrojone w paski śliwki. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez ok. 5 minut. 
  8. Na spód dowolnego naczynia żaroodpornego przełóż połowę kapusty. Następnie rozłóż na niej przygotowane wcześniej żeberka i wyłóż pozostałą część kapusty. 
  9. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Żeberka powinny się piec przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas do nich zaglądaj. Jeśli zobaczysz, że kapusta zaczyna się przypalać przemieszaj ją lub polej odrobiną bulionu.

Gotowe! 

Komentarze
Zrazy wołowe przepis
Gotujmy.pl/haniakson
Przepisy Wyśmienite zrazy wołowe z przepisu babci. Kruche dzięki jednej sztuczce. Kochamy je
Niesamowicie pyszne i rozpływające się w ustach – takie właśnie są zrazy wołowe rodem z przepisu babci. Do ich przyrządzenia koniecznie użyj rosołu! Dzięki niemu mięso stanie się niebiańsko kruche!
Weronika Kępa
listopad 25, 2020

Zrazy wołowe to idealny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zawinięte w rulon mięso możesz serwować, na przykład z gorącymi buraczkami i kaszą, ale również ziemniakami i ulubioną surówką. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 25 minut, a samo pieczenie potrwa 2 godziny. Przepis na zrazy wołowe Będziesz potrzebować 8 plastrów wołowiny (starczy na ok. 4 porcje) 8 plastrów wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 1 duża papryka lub dwie mniejsze 2 łyżki musztardy 3 szklanki rosołu Olej Wykałaczki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano Przygotowanie Plastry wołowiny umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie rozbij tłuczkiem.  W miseczce umieść musztardę, sól, pieprz, paprykę mieloną oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj mięso. Ogórki kiszone oraz paprykę pokrój w słupki. Na każdym kawałku wołowiny ułóż cienki plaster wędzonego boczku, trzy słupki papryki i ogórka. Całość zwiń bardzo dokładnie, tak by powstała roladka i zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i umieść na niej zrazy wołowe. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż mięso do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na tej samej patelni, na której smażyłaś zrazy. Przyrumienioną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa. W garnku zagotuj rosół . Tak przygotowanym wywarem zalej wołowinę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz zrazy przez ok. 2 godziny.   Gotowe! Jeśli nie masz w domu piekarnika zrazy wołowe możesz przygotować również na zwykłej kuchence . W takim przypadku należy je...

Przeczytaj