Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy

Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski

Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.
Weronika Kępa
listopad 11, 2020

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Do czerwonego kremu będziesz potrzebować

  • 700 ml bulionu
  • 5 dużych i dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia
  • Olej

Przygotowanie

  1. Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku.
  3. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku.
  4. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion.
  5. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu.
  6. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną.
  7. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły.
  8. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  9. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze.

Do białego kremu będziesz potrzebować

  • 700 ml bulionu
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 por (tylko jego biała część)
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa
  • Olej

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  2. Na patelni umieść również białą część pora pokrojoną w średniej grubości plasterki.
  3. Pietruszkę i ziemniaka obierz i pokrój na plasterki lub w niewielką kostkę. Całość umieść na patelni.
  4. Różyczki kalafiora pokrój na mniejsze kawałki i również umieść na patelni. Całość smaż przez ok. 5 minut pamiętając o mieszaniu. W tym czasie podgrzej swój bulion.
  5. Po upływie 5 minut na patelnie wlej gorący bulion.
  6. Całość przypraw solą, pieprzem białym, szczyptą imbiru i gałką muszkatołową.
  7. Gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
  8. Tak przygotowaną zupę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  9. Jeśli powstała masa jest za mało biała możesz dodać do niej trochę mleka lub śmietanki.

Wlewając zupy na talerz należy być bardzo ostrożnym. Trzeba to bowiem zrobić jednocześnie. Ich gęstość powinna sprawić, że kolory nie wymieszają się ze sobą. W efekcie powstanie biało-czerwona zupa!

Źródło: gloswielkopolski.pl

Komentarze
Ciasto francuskie
BMK/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Przepis na udane ciasto francuskie. Jeden błąd i danie trafi do kosza!
Kochamy ciasto francuskie. Rogale, zapiekane parówki, cynamonowe ślimaki – zastosowań tego rodzaju ciasta jest mnóstwo. Jak przygotować je w domowym zaciszu?
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego. Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat. Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto. Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o: Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki Chłodzeniu go przed pieczeniem Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć! A teraz czas na dokładny przepis: Składniki: 200 ml zimnej wody Łyżka soli 0,5 kg masła 15 dag mąki krupczatki 25 dag mąki pszennej Przygotowanie: Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła. Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy...

Przeczytaj