Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy

Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski

Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.
Weronika Kępa
listopad 11, 2020

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czerwonego kremu będziesz potrzebować

  • 700 ml bulionu
  • 5 dużych i dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia
  • Olej

Przygotowanie

  1. Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku.
  3. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku.
  4. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion.
  5. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu.
  6. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną.
  7. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły.
  8. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  9. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze.

Do białego kremu będziesz potrzebować

  • 700 ml bulionu
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 por (tylko jego biała część)
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa
  • Olej

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  2. Na patelni umieść również białą część pora pokrojoną w średniej grubości plasterki.
  3. Pietruszkę i ziemniaka obierz i pokrój na plasterki lub w niewielką kostkę. Całość umieść na patelni.
  4. Różyczki kalafiora pokrój na mniejsze kawałki i również umieść na patelni. Całość smaż przez ok. 5 minut pamiętając o mieszaniu. W tym czasie podgrzej swój bulion.
  5. Po upływie 5 minut na patelnie wlej gorący bulion.
  6. Całość przypraw solą, pieprzem białym, szczyptą imbiru i gałką muszkatołową.
  7. Gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
  8. Tak przygotowaną zupę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  9. Jeśli powstała masa jest za mało biała możesz dodać do niej trochę mleka lub śmietanki.

Wlewając zupy na talerz należy być bardzo ostrożnym. Trzeba to bowiem zrobić jednocześnie. Ich gęstość powinna sprawić, że kolory nie wymieszają się ze sobą. W efekcie powstanie biało-czerwona zupa!

Źródło: gloswielkopolski.pl

Komentarze
kapuśniak przepis Kuroń
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
Nic tak nie zachęca do gotowania zup, jak mróz za oknem. Sezon jesienno-zimowy jest więc szczególnie obfity w tego typu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pysznego kapuśniaku! Ten z przepisu Jakuba Kuronia na pewno wam posmakuje!
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku! Przepis na kapuśniak Będziesz potrzebować 400 gramów kiszonej kapusty 400 gramów żeberek wieprzowych 2 litry wody 3 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku Olej do smażenia Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona) Przygotowanie Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut. W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem. Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją...

Przeczytaj
zupa fasolowa z kiełbasą przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody
Zupa fasolowa z kiełbasą to hit, który podbije serce niejednego smakosza! Mimo iż do jej przygotowania potrzebujesz wielu składników to przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę! Przepis na zupę fasolową z kiełbasą Będziesz potrzebować 2 litry wody 300 gramów białej fasoli 200 gramów wędzonej kiełbasy 200 gramów boczku 1 duży i dojrzały pomidor 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek. Przygotowanie Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą.  Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej. Na...

Przeczytaj
Przepis na żeberka
Adobe Stock
Przepisy Pikantne i pachnące żeberka duszone w cydrze. To danie dosłownie rozgrzeje was od środka!
Duszone żeberka, w których mięso samo odchodzi od kości to nie lada rarytas. Kiedy jednak dodamy do nich cydru, staną się o wiele bardziej wyraziste i aromatyczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 40 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne! Przepis na żeberka duszone w cydrze Będziesz potrzebować 1 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry) 250 ml cydru 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni). Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron , aż do zarumienienia. Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż. Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje. Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut. Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty. Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut. Po upływie...

Przeczytaj
zupa po węgiersku przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Przepisy Zmarzliście? Talerz tej smacznej i pożywnej zupy z pewnością was rozgrzeje
W jesienno-zimowe, chłodne popołudnia nie ma nic lepszego od ostrej zupy po węgiersku. Ta, choć znacznie odbiega od tradycyjnie przyrządzanych dań, z pewnością od raz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań. Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku Będziesz potrzebować  500 gramów mięsa wołowego na gulasz 2 litry rosołu 300 gramów pieczarek 3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chili 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka.  Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku). Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę...

Przeczytaj