Zobacz także:

Sekret soczystych żeberek to przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Co jeszcze? 

Mięso rozpływające się w ustach. Mięso soczyste i miękkie. Wychodzi wam inaczej? Jest kilka sposobów na sprawienie, by nie tylko mięso takie jak wieprzowina, wyszła pyszna i delikatna w smaku. Istotnym elementem gotowania z mięsem w roli głównej jest sprawdzanie czasu pieczenia.

Dla przykładu czas pieczenia wieprzowiny wynosi około dwóch godzin. Zostawienie jej w piekarniku przysłowiową chwilę dłużej sprawi, że pojedyncze porcje się rozpadną. W innym przypadku, kiedy zostawimy mięso w piekarniku trochę krócej, może spowodować, że wieprzowina nie będzie odpowiednio miękka.

Sprawdzanie czasu pieczenia oraz pilnowanie, by mięso wyciągnąć w odpowiednim momencie to jeden z sekretów udanego jego przyrządzania

Innym ważnym elementem pieczenia mięsa jest prawidłowe podejście do samego końca gotowania. Żeby mięso zachowało chrupkość bez utraty smaku, należy zmniejszyć końcowe grzanie na 120 stopni. To pozwoli, by mięso delikatnie skwierczało i jednocześnie miękło.

Mięso pieczone w piekarniku lubi też towarzystwo sosów. Szczególnie jeśli podlewamy danie w trakcie pieczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu całość może przypominać aromatyczny gulasz. Palce lizać!

 

Źródło: Blog “Kuchnia to sztuka”