Pieczone żeberka
Pixabay/Eukalyptus
Przepisy

Dzięki jednemu trikowi upieczone żeberka będą rozpływać się w ustach. Znają go tylko najlepsi kucharze

Jak upiec żeberka, żeby były super miękkie i soczyste? Poznajcie tajemnicę
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

 

 

Sekret soczystych żeberek to przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Co jeszcze? 

Mięso rozpływające się w ustach. Mięso soczyste i miękkie. Wychodzi wam inaczej? Jest kilka sposobów na sprawienie, by nie tylko mięso takie jak wieprzowina, wyszła pyszna i delikatna w smaku. Istotnym elementem gotowania z mięsem w roli głównej jest sprawdzanie czasu pieczenia.

Dla przykładu czas pieczenia wieprzowiny wynosi około dwóch godzin. Zostawienie jej w piekarniku przysłowiową chwilę dłużej sprawi, że pojedyncze porcje się rozpadną. W innym przypadku, kiedy zostawimy mięso w piekarniku trochę krócej, może spowodować, że wieprzowina nie będzie odpowiednio miękka.

Sprawdzanie czasu pieczenia oraz pilnowanie, by mięso wyciągnąć w odpowiednim momencie to jeden z sekretów udanego jego przyrządzania

Innym ważnym elementem pieczenia mięsa jest prawidłowe podejście do samego końca gotowania. Żeby mięso zachowało chrupkość bez utraty smaku, należy zmniejszyć końcowe grzanie na 120 stopni. To pozwoli, by mięso delikatnie skwierczało i jednocześnie miękło.

Mięso pieczone w piekarniku lubi też towarzystwo sosów. Szczególnie jeśli podlewamy danie w trakcie pieczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu całość może przypominać aromatyczny gulasz. Palce lizać!

 

Źródło: Blog “Kuchnia to sztuka”

 

 

gotowanie porady
AdobeStock
Newsy Nie czytasz do końca przepisów? Skutki mogą być katastrofalne
Początkujący kucharze często niedokładnie czytają przepisy, co zwykle bardzo źle się kończy. Sprawdź, czy też popełniasz ten i wiele innych błędów!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przeczytać ostatni punkt przepisu już w trakcie gotowania? Wszyscy wiemy jak to się kończy! Dowiedz się co zrobić, by uniknąć tego i innych popularnych błędów popełnianych w kuchni! #1: Nie czytasz całego przepisu Zamarzyła ci się pieczeń, więc zabierasz się do roboty: masz potrzebne składniki i sprzęt, więc do dzieła! Dopiero w trakcie gotowania mina ci rzednie, gdy między siekaniem cebuli a obieraniem marchewki czytasz, że mięso musi się marynować przez dobę w lodówce lub, że wymaga pieczenia przez cztery godziny, a ty liczyłaś na szybki obiad po pracy. Tak się kończy nieuwaga! A już w szkole nas uczono, że trzeba czytać instrukcje do końca. #2: Przegotowujesz jedzenie Może wynikać z nieuwagi lub strachu przed niedogotowanym mięsem. Niezależnie od intencji, rozgotowane jedzenie jest po prostu niedobre. Makaron będzie się kleił, ryż osiągnie konsystencję kluchy, a warzywa się rozpadną i staną się niezbyt apetycznie wyglądającą papką. Dlatego zawsze dokładnie czytaj instrukcję gotowania żywności, którą przygotowujesz i koniecznie pilnuj czasu! Jeśli jesteś zabiegana, może warto zainwestować w minutnik? #3: Smażysz na zimnym oleju Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego twoje kotlety zawsze wychodzą bardzo tłuste? Powód jest bardzo prosty – smażysz na zimnym oleju! Zanim mięso zacznie się smażyć, to nasiąknie tłuszczem i będzie ciężkie i tłuste. Nasza rada? Zawsze wrzucaj mięso na rozgrzany tłuszcz. Nie letni, nie ciepły, tylko gorący! Kotlety mają skwierczeć, gdy tylko trafią na patelnię. To zjawisko nazywa się „zamykaniem mięsa”. Dzięki temu będą wysmażone, ale nie nadmiernie tłuste. #4: Dodajesz zioła w trakcie gotowania Lubisz włoską kuchnię? Zastanawiałaś się pewnie jak oni to robią, że ich dania są tak aromatyczne. Przecież...

Przeczytaj
Schab pieczony
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy Wyjątkowo aromatyczny schab pieczony w rękawie. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche
Schab upieczony w rękawie jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być idealną propozycją na obiad, a po ostudzeniu smakuje równie wspaniale ze świeżym pieczywem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Schab to mięso w pewnym sensie wyjątkowe. Często na polskich stołach pojawia się na specjalne okazje. Świąteczne potrawy Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół. Zdarza się nam podawać je na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Upieczony schab możemy podawać na wiele sposobów. Przy tym jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak najwięcej smaku Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek. Uniwersalny i pyszny Schab pieczony możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby. Sekret pieczenia W połączeniu z gęstymi sosami  utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia. Schab warto upiec w rękawie. Dzięki temu nie będzie suchy! Składniki: 1,3 kg schabu 1 łyżka majeranku  1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli do smaku pieprz mielony kilka ząbków czosnku Na początek wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i dokładnie łączymy. Schab należy wcześniej umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Na końcu szpikujemy mięso. W celu ułatwienia sobie tego procesu robimy w nim nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Całość szczelnie związujemy w rękawie do pieczenia i...

Przeczytaj
Polędwiczka wieprzowa
Gotujmy.pl/renatka1
Triki kulinarne Doskonały sposób na przygotowanie delikatnej i soczystej polędwiczki wieprzowej. Pół godziny i gotowe!
Wieprzowina to popularne mięso, po które często sięgają Polacy. Dania z wieprzowiny często uzupełniamy ryżem, opiekanymi ziemniakami lub buraczkami. Mięso jest łatwe do przyrządzenia, o ile znamy kilka kulinarnych sztuczek. Ciekawi was jakich?
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

  Informacje o spożywaniu wieprzowiny można znaleźć w najstarszych źródłach pisanych, jak i w mitologiach, np. greckiej i rzymskiej. O gotowanym mięsie wieprza wspominał sam Homer. W XVI wieku tylko w jednej paryskiej hali targowej potrafiono sprzedać blisko 31 tysięcy świń. Wieprzowina dla wszystkich Wieprzowina, dzięki łatwości rozrodu świń, stała się szybko najpopularniejszym mięsem. W uboższych gospodarstwach dbano przede wszystkim o właściwe wykarmienie koni, a żywności często nie wystarczało dla krów. Zwierzęta hodowano na pastwiskach i wypasano na polach.  Świnie były traktowane jako źródło taniego mięsa i nie poświęcano im większej uwagi. Hodowla świń rozwijała się głównie w okolicach Lublina, a także w Polsce centralnej. Z czasem do rejonów hodowlanych dołączyła Wielkopolska, Mazury i Podlasie.  Mięso spod lady Aktualnie wieprzowina gości  na stołach wszystkich warstw społecznych. W niektórych kulturach mięso wieprzowe jest bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość rytualną świń jest zakazane. Idealne na weekend  Momentów, w których nie chcemy stać przy kuchni, a potrzebujemy zjeść coś pysznego, jest w miesiącu co najmniej kilkanaście. Pieczone polędwiczki wieprzowe przyrządzić nietrudno. Jednocześnie to mięso kruche, delikatne i idealne na sobotnią, rodzinną kolację. Składniki na soczyste polędwiczki: 600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1/4 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach 1 łyżka oleju...

Przeczytaj
rolada z indyka przepis
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy Soczysta rolada z indyka z boczkiem doskonale smakuje na zimno i na ciepło. Sekretny składnik nadaje jej wyjątkowy smak
Rolada z indyka idealnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe. Można ją również podawać na zimno, obok deski z serami i wędlinami. Do jej przygotowania koniecznie użyj chrzanu! Ten składnik niesamowicie wpłynie na smak mięsa!
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Drób to jeden z najczęściej kupowanych rodzajów mięsa w Polsce. Nic dziwnego, bo oprócz ceny kusi również smakiem i mnogością potraw, które można z niego przyrządzić. Do wielu apetycznych propozycji zalicza się między innymi roladę z indyka z pastą jajeczną i boczkiem. Sekret jej niesamowitego smaku tkwi w… chrzanie śmietanowym! Przepis na roladę z indyka Będziesz potrzebować 1 kilogram filetów z indyka 200 gramów boczku w plastrach 10 jajek 4 łyżki majonezu 2 łyżki masła 4 łyżki chrzanu śmietanowego Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Do garnka wlej wodę, a następnie ostrożnie umieść w niej wszystkie jajka. Od momentu w którym woda zacznie bulgotać gotuj jajka na twardo, przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od ich wielkości).  Ugotowane jajka polej zimną wodą i poczekaj kilka minut aż ostygną. Po upływie tego czasu obierz je ze skorupek, pokrój w drobną kosteczkę i umieść w średniej wielkości misce.  Do jajek dodaj majonez, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw. Mięso dokładnie umyj, a następnie rozetnij wzdłuż, tak aby powstał duży płat. Tak przygotowanego indyka natrzyj solą i pieprzem. Na mięsie rozprowadź połowę przygotowanej wcześniej pasty jajecznej. Na jajkach umieść kilka plastrów boczku, a następnie ponownie posmaruj pastą. Tak przygotowane mięso zwiń ciasno w rulon (żeby całość się trzymała możesz spiąć je wykałaczkami). Roladę posmaruj z wierzchu chrzanem śmietanowym i owiń pozostałymi plastrami boczku. Dowolne naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie umieść w nim roladę. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Mięso piecz pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i pozostaw w...

Przeczytaj