Domowa karkówka
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Przepisy

Domowe pieczone mięso na kanapki. Przygotowanie jest banalnie proste, a jakie pyszne

Upieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana w przyprawach. Idealna na kanapki! Zdradzamy przepis na pyszną, domową wędlinę.

Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona  w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować?

Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naturalne znaczy lepsze

Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy.

Zobacz także
przepis na salceson

Najprostszy przepis na domowy salceson. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bardzo wzbogaci jego smak

domowa kiełbasa przepis

Sprawdzony przepis na domową kiełbasę. Naturalna i bez chemii. W życiu nie kupicie takiej w sklepie

Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek:

  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • papryka słodka
  • ostry sos chili w butelce
  • dobrej jakości olej
  • ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej

Jak się zabrać za karkówkę?

Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom.

  1. Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy.
  2. Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem.
  3. Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym.
  4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Smarujemy słodką papryką.
  6. Po dodaniu wszystkim przypraw, wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony.
  7. Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili.
  8. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem.
  9. Następnego dnia mięso jest gotowe do pieczenia.
  10. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
  11. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. 
  12. Po upieczeniu studzimy.
  13. Kiedy mięso ostygnie, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
  14. Schłodzoną karkówkę można kroić na plastry i dodawać do kanapek.

Źródło: gotujmy.pl

Sposób na miękką karkówkę. Ten trik warto zapamiętać
Adobe Stock
Newsy
Sposób na miękką karkówkę z piekarnika. Ten trik warto zapamiętać
By karkówka z piekarnika była miękka, warto wcześniej nastrzyknąć ją zalewą i obsmażyć przed pieczeniem. Zobaczcie, jak to zrobić i już nigdy nie martwcie się, że karkówka wyszła twarda.

Pieczenie karkówki w piekarniku wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Suche, twarde, nieprzyjemne w smaku i gumowate mięso to na pewno nie jest to, co chcielibyście podać swojej rodzinie na odświętnym obiedzie. Wystarczy jednak odpowiednie przygotowanie karkówki przed pieczeniem, żeby mięso było miękkie. Jak upiec soczystą i miękką karkówkę w piekarniku? By mięso było mięciutkie i delikatne, przygotujcie odpowiednią zalewę z dodatkiem przypraw, a potem nastrzyknijcie nią wasze mięso. Użyjcie do tego strzykawki. Nastrzykiwanie mięsa być może bardziej kojarzy się wam z okropnymi praktykami ze sklepów mięsnych, w których faszeruje się mięso wodą tylko po to, by zwiększyć jego wagę, nie zaś po to, by poprawić jego smak w jakikolwiek sposób. Nie ma się czego jednak obawiać. W tym przypadku dobrze wiecie, co znajduje się w środku. Przed włożeniem karkówki do piekarnika, podsmażcie lekko mięso na patelni. To naprawdę działa! Dzięki obsmażeniu karkówki z każdej strony, „zamkniecie” pory mięsa i unikniecie wypłynięciu wstrzykniętej zalewy. Przepis na miękką karkówkę z piekarnika Składniki: 2-kilogramowy kawałek karkówki Kilka łyżek soli Kilka ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna jałowca Kilka kulek pieprzu ziarnistego 2 gałązki rozmarynu Kilka ziaren ziela angielskiego Olej 2 goździki Przygotowanie: Wlejcie do garnka kilka litrów wody i wrzućcie do środka wszystkie przyprawy. Czosnek tylko rozgniećcie i wrzućcie do garnka. Zagotujcie zalewę, a następnie doprowadźcie do ostygnięcia Karkówkę zwiążcie w kilku miejscach – dzięki temu nie będzie rozchodziła się podczas pieczenia. Przecedźcie zalewę i nastrzykujcie nią wasze mięso za pomocą strzykawki w kilku...

karkowka w kapuscię
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Zapieczcie karkówkę z kiszoną kapustą, a chętnych na to danie nie zabraknie. Smak petarda
Zazwyczaj przyrządzacie żeberka z kapustą? Zamieńcie je na karkówkę, a oszalejecie na punkcie tej potrawy.

Karkówka najczęściej kojarzy nam się z daniem z grilla, które serwujemy podczas letnich spotkań ze znajomymi. Gdy nie ma dostępu do tego urządzenia można ją przygotować na patelni z cebulką, która nada jej wyjątkowego smaku. My proponujemy nietypową wersję z pyszną kiszoną kapustą. Dodajcie gotowane lub pieczone ziemniaki i gotowe, nic więcej nie trzeba. Jak wybrać miękką karkówkę? Karkówka to mięso, które potrafi być twarde i żylaste. Podczas zakupów zwróćcie uwagę przede wszystkim na jej wielkość – nie powinna być zbyt przerośnięta. Tłuszcz zapewnia karkówce soczystość i mnóstwo smaku, ale nie powinno być go zbyt dużo. Spójrzcie również na jego kolor, najlepiej jeśli jest biały lub jasnoróżowy. A jakiej barwy powinna być karkówka? Najlepsza to ta ciemnoczerwona, nawet nie patrzcie na jasne, różowe mięso, bo prawdopodobnie zostało naszpikowane wodą. Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej - przepis Składniki 900 g karkówki 900 g kiszonej kapusty 5 listków laurowych 350-400ml bulionu Zielona czubryca Sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 6 pieczarek Przygotowanie Jeśli karkówkę macie w jednym kawałku to pokrójcie ją w grube plastry. Każdy kawałek doprawcie zieloną czubrycą i odstawcie do lodówki na kilka godzin albo na cała noc, aby przeszła smakiem przyprawy. Wyjmijcie mięso i pozwólcie mu się ogrzać. Kapustę kiszoną przepłuczcie pod bieżącą woda, aby usunąć z niej nadmiar soli i kwaśnego smaku. Rozgrzejcie patelnię i obsmażcie na złoto karkówkę z każdej strony. Na dnie żaroodpornego naczynia nałóżcie połowę kapusty, dodajcie trochę soli i pieprzu, liście laurowe oraz pieczarki pokrojone w plastry, jeśli...

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona karkówka z warzywami w sosie pomidorowym. To proste danie robi się niemalże samo.

Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Z czym podać karkówkę? W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie. Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim Składniki ok. 700g karkówki 2 cebule 1 czerwona papryka 200g pieczarek 400g pomidorów w zalewie z puszki 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięs 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry. Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę. Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem. Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie. Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i...

Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy
Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...