Domowa karkówka
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Przepisy

Domowe pieczone mięso na kanapki. Przygotowanie jest banalnie proste a jakie pyszne!

Upieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana w przyprawach. Idealna na kanapki! Zdradzamy przepis na pyszną, domową wędlinę.
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona  w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować?

Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Tylko naturalnie

Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy.

Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek:

  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • papryka słodka
  • ostry sos chili w butelce
  • dobrej jakości olej
  • ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej

Jak się zabrać za karkówkę?

Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom.

Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem. Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy słodką papryką. Po dodaniu wszystkim przypraw wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony.

Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem.

Następnego dnia mięso jest gotowe do pieczenia. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. 

Po upieczeniu studzimy. Kiedy mięso ostygnie, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Schłodzoną karkówkę można kroić na plastry i dodawać do kanapek. Będziecie zachwyceni!

 

Komentarze
Ben Watkins
Facebook/MasterChef Junior
Newsy Ogromna tragedia. Nie żyje 14-letnia gwiazda „MasterChef Junior”. Nastolatek zmarł na bardzo rzadkie schorzenie 
Świat wstrzymał oddech. Wieści o śmierci Bena Watkinsa zdruzgotały fanów i uczestników programu. Chłopiec chciał w przyszłości zostać profesjonalnym szefem kuchni i otworzyć własną restaurację.
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Niektóre scenariusze nie przypominają boskiego planu. Zamiast tego zaskakują, smucą i wprawiają w osłupienie. Jednym z czarnych scenariuszy jest nagła śmierć Bena Watkinsa. Sympatyk gotowania miał zaledwie 14 lat, ale niedawno zdiagnozowano u niego rzadki nowotwór. Ben Watkins miał wrodzoną charyzmę. Nie trzeba było długo czekać, by zyskał popularność. Gdy dostał się do amerykańskiej edycji programu "MasterChef Junior", pokochali go od pierwszego wejrzenia dosłownie wszyscy. Nastolatek świetnie radził sobie w kuchni i był często chwalony przez jurorów. Marzenia nie do spełnienia Ben wiązał swoją przyszłość z gotowaniem. Niejednokrotnie wspominał, że własna restauracja to jedno z  jego największych marzeń. Niestety nie doczekał realizacji ambitnych planów. Rok temu u Bena zdiagnozowano rzadką odmianę nowotworu tkanek miękkich. Nastolatek był leczony w klinice w Chicago, gdzie było jeszcze pięć osób z takim samym problemem. Niestety, w przedostatnim tygodniu listopada amerykańskie media poinformowały o śmierci Watkinsa. Wiadomość o śmierci chłopca przejęła wiele osób. Pożegnać postanowił go nawet sam Gordon Ramsay. Na swoich mediach społecznościowych odniósł się do bezsprzecznego talentu chłopca. Napisał, że świat stracił prawdziwego mistrza kuchni. Wspomniał, że oprócz talentu Ben posiadał niezwykłą wręcz siłę. Podkreślił, że mimo trudnych momentów 14-latek nie poddawał się do samego końca. Doświadczony przez życie Bena życie nie oszczędzało. Kilka lat temu stracił oboje rodziców. Ojciec najpierw zastrzelił matkę, a potem popełnił samobójstwo. Jednak to ojciec zaszczepił w nim miłość do gotowania. Umiejętności kulinarne zdobył pracując u jego boku w restauracji Big Ben's Bodacious Barbecue,...

Przeczytaj