Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy

Dodaj to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!

Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochasz się w swoich kotletach schabowych!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca nowoczesnym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób!

Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka. Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki. Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki

Będziesz potrzebować

  • 600 g schabu bez kości
  • 2 jajka (najlepiej wiejskie)
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie umyj, a następnie pokrój na ok. 5 równych kawałków.
  2. Mięso połóż na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube).
  3. W plastikowej misce umieść maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą.
  5. Do niewielkiego naczynia nasyp mąki pszennej.
  6. Panierowanie mięsa zacznij od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurz kotleta w masie maślankowej i pozostaw na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtocz mięso w mące pszennej.
  7. Tak przygotowane schabowe powoli wyłóż na rozgrzaną patelnię.
  8. Smaż na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony, następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty z obu stron.
  9. Tak przygotowane kotlety wyłóż na ręcznik papierowy i osusz z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe!

Panierka z masy maślankowej i mąki sprawi, że twoje schabowe będą soczyste, jak nigdy dotąd! Tak przygotowane kotlety podawaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Możesz je również serwować z mizerią, bądź surówką z kiszonej kapusty.

Komentarze
Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!
Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler! Właściwości wątróbki Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.: Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy polecany kobietom w ciąży, Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię , Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie! Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za rozwój organizmu małego człowieka! Przepis na wątróbkę Magdy Gessler Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki: 1 kg wątróbki drobiowej 1 duża cebula Mąka 2 kwaśne jabłka Masło Mleko Konfitury z jarzębiny Olej Sól Pieprz Przygotowanie Do miski włóż wątróbki i zalej mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój wątróbkę na kawałki, oprósz mąką i smaż na maśle. Przełóż wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Teraz posiekaj cebulę i pokrój obrane jabłka w kostkę. Usmaż na maśle.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszaj z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polej wątróbki podane na talerzu, a obok dodaj łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!

Przeczytaj