Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa ta bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca nowocześniejszym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób!
Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka. Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki. Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie.
Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- 2 jajka (najlepiej wiejskie)
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej
- Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła
Przygotowanie:
- Schab dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na ok. 5 równych kawałków.
- Mięso połóżcie na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbijcie tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube).
- W plastikowej misce umieśćcie maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą.
- Do niewielkiego naczynia nasypcie mąki pszennej.
- Panierowanie mięsa zacznijcie od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurzcie kotleta w masie maślankowej i pozostawcie na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtoczcie mięso w mące pszennej.
- Tak przygotowane schabowe powoli wyłóżcie na rozgrzaną patelnię.
- Smażcie na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony, następnie zmniejszcie ogień do średniego i smażcie jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty z obu stron.
- Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i osuszcie z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe!
Panierka z masy maślankowej i mąki sprawi, że twoje schabowe będą soczyste, jak nigdy dotąd! Tak przygotowane kotlety podawajcie z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Możecie je również serwować z mizerią, bądź surówką z kiszonej kapusty.