
Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów.
Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć.
Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe.
Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg. Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”.
A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki. „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce.
Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie.
Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego. Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej, o małej zawartości tłuszczu.
Składniki:
- 40 dag twarogu
- Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe)
- 200 g pokruszonych herbatników
- Cukier - łyżeczka
- Cukier waniliowy
- Kakao
- Wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Dokładnie rozgniatamy widelcem twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli dysponujemy mikserem o dużej mocy, możemy z niego skorzystać. Wtedy nasza masa twarogowa nabierze większej aksamitności.
- Następnie do masy dodajemy pokruszone herbatniki i orzechy.
- Dokładnie mieszamy.
- Formujemy z gotowej masy kulki o wielkości orzecha włoskiego.
- Każdą kulkę obtaczamy najpierw w kakao, a potem w wiórkach kokosowych.
- Gotowe kuleczki odkładamy do lodówki, by stały się bardziej zwarte.