Kuleczki twarogowe
Flickr/Jimmie
Przepisy

Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne twarogowe kuleczki. 20 minut i na talerzu

Źródło białka, energii, a przede wszystkim dobrego smaku. Te twarogowe kulki przygotujecie szybko, w sam raz na pożywne śniadanie.
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów.

Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć.
Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe.

Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg. Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”.

A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki. „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce.

Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie.

Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego. Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej, o małej zawartości tłuszczu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 40 dag twarogu
  • Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe)
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • Cukier - łyżeczka
  • Cukier waniliowy
  • Kakao
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • Dokładnie rozgniatamy widelcem twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli dysponujemy mikserem o dużej mocy, możemy z niego skorzystać. Wtedy nasza masa twarogowa nabierze większej aksamitności.
  • Następnie do masy dodajemy pokruszone herbatniki i orzechy.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Formujemy z gotowej masy kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  • Każdą kulkę obtaczamy najpierw w kakao, a potem w wiórkach kokosowych.
  • Gotowe kuleczki odkładamy do lodówki, by stały się bardziej zwarte.

 

 

Komentarze
Jak usmażyć racuchy
Katarzyna J./gotujmy.pl
Przepisy Wspaniały przepis na słodkie racuchy drożdżowe. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pycha!
Wystarczy nieco drożdży, kefiru i mąki. Racuchy będą takie, jak trzeba. Bez wysiłku przygotujecie smaczne śniadanie dla całej rodziny.
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Racuchy to przysmak naszego dzieciństwa. Każda babcia dobrze, wie że nawet największe niejadki w rodzinie chętnie skuszą się na kilka racuchów z odrobiną cukru pudru. Co prawda większość z was zna już ten przepis, ale podpowiemy wam, jak je przyrządzić na kilka sposobów. Jak już wspomnieliśmy, do naszych racuchów użyjemy drożdży . Dzięki temu ciasto na nasze smażone frykasy odpowiednio wyrośnie, a placki wyjdą niezwykle okazale. Wśród nas są jednak i takie osoby, które nie przepadają za zapachem drożdży. Dla takich osób mamy dwa rozwiązania – po pierwsze źródłem problemu z niezbyt przyjemnym dla wszystkich zapachem drożdży będzie użycie sody oczyszczonej . Jeżeli nie macie pod ręką torebki sody, możecie także skorzystać z proszku do pieczenia . Jeżeli mimo wszystko zostaniecie przy drożdżach – nie używajcie ich zbyt dużo. Zwykle ciasto urośnie jak należy z ich niewielką ilością. Ważne, by drożdże używane do naszych racuchów były wyjęte z lodówki odpowiednio wcześnie. Zimne drożdże nie zaczną zbyt szybko „pracować” w naszym cieście! Jednym ze sposobów na urozmaicenie naszych racuchów jest dodanie do nich nieco startego jabłka. Niektórzy smażą racuchy także z jabłkiem pokrojonym w maleńką kostkę. Jeden i drugi sposób sprawi, że nasze placuszki staną się nieco „lżejsze” i mniej „zapychające”. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeholować z jedzeniem tych wspaniałości – racuchy niestety potrafią „wypić” sporo tłuszczu. Składniki: 50 dag mąki pszennej Ok. 1/5 paczki świeżych drożdży (ok. 15-20 g) Ok. szklanka świeżego kefiru 1 jajko Łyżka cukru Szczypta soli Cukier puder od obsypania gotowych racuchów Przygotowanie:...

Przeczytaj