Kuleczki twarogowe
Flickr/Jimmie
Przepisy

Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne twarogowe kuleczki. 20 minut i na talerzu

Źródło białka, energii, a przede wszystkim dobrego smaku. Te twarogowe kulki przygotujecie szybko, w sam raz na pożywne śniadanie.

Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów.

Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć.
Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe.

Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg. Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”.

A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki. „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce.

Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie.

Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego. Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej, o małej zawartości tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 40 dag twarogu
  • Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe)
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • Cukier - łyżeczka
  • Cukier waniliowy
  • Kakao
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • Dokładnie rozgniatamy widelcem twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli dysponujemy mikserem o dużej mocy, możemy z niego skorzystać. Wtedy nasza masa twarogowa nabierze większej aksamitności.
  • Następnie do masy dodajemy pokruszone herbatniki i orzechy.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Formujemy z gotowej masy kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  • Każdą kulkę obtaczamy najpierw w kakao, a potem w wiórkach kokosowych.
  • Gotowe kuleczki odkładamy do lodówki, by stały się bardziej zwarte.

 

 

Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy
Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...

Katarzyna Żak
ONS, Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Katarzyna Żak podała swój przepis na sernik. Jest banalnie prosty i ma zniewalający smak
Jeżeli szukacie łatwego przepisu na sernik, to dobrze trafiliście. Ten właśnie przepis poleca aktorka Katarzyna Żak.

Odtwórczyni roli Kazimiery Solejukowej z „Rancza” i Aliny z „Miodowych lat”, przyznała w jednym z wywiadów, że jest średnio udaną kucharką. Nie chcielibyśmy być za bardzo zgryźliwi, ale być może właśnie tutaj leży tajemnica metamorfozy jej męża Cezarego Żaka… Słynny aktor od paru ładnych lat zachwyca szczupłą sylwetką. O jego przemianie pisaliśmy w tym miejscu:  Cezary Żak w krótkim czasie zrzucił 30 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Każdemu to posmakuje! Jeśli chodzi o obowiązki domowe, zamiast gotowania obiadów i pieczenia ciast, aktorka woli podobno sprzątać. Sernik pani Kasi Jak przychodzi co do czego, pani Katarzyna nie ma wyboru i stawia na smaczne, sprawdzone, a przede wszystkim łatwe przepisy. Czyli takie, w których jest mało miejsca na potencjalne błędy. Z pewnością właśnie do takich pozycji zalicza się poniższa receptura na smakowity sernik. Nie jest to odkrywanie Ameryki na nowo, ani szukanie kwadratowych kół. Ser biały, masło, cukier, jajka – proste składniki, proste przygotowanie, ale za to cały ogrom smaku. Z naszej strony jesteśmy winni jeszcze małą podpowiedź w kontekście pieczenia sernika. By nie wyschnął na wiór, postawcie w piekarniku szklane naczynie z ciepłą wodą. Przepis na sernik Składniki: 1,2 kg twarogu 20 dag masła (kostka) 2 szklanki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 12 jajek (w razie potrzeby możecie zredukować tę ilość o kilka sztuk) Aromat migdałowy Łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Twaróg przemielcie na maszynce przynajmniej 3 razy. Ser biały możecie zmielić także za pomocą blendera o dużej mocy. Masło utrzyjcie z cukrem. Do masy dodawajcie stopniowo żółtka. Dodawajcie do masy...

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Dietetyczne przepisy Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady: Kotlety mielone w wersji fit Lekkie kuleczki twarogowe Prosta sałatka ogórkowa Przepis na faszerowaną cukinię Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego 2 małe cebule 2 cukinie średniej wielkości 1 puszka pomidorów krojonych Przecier pomidorowy Ser mozzarella light Ketchup łagodny Sól Pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie...

Wszyscy sądzą, że ta znana przekąska jest zdrowa. W rzeczywistości jest naszpikowana arszenikiem
Adobe Stock
Newsy
Wszyscy sądzą, że ta znana przekąska jest zdrowa. W rzeczywistości jest naszpikowana arszenikiem
Wielu z was pewnie sięga po nią na diecie - może jednak mieć fatalne skutki dla zdrowia.

Coraz więcej badań wskazuje na to, że żywność dietetyczna, chociaż mniej kaloryczna, może zawierać składniki szkodliwe dla zdrowia. Często produkty typu „light”, pomimo niższej zawartości tłuszczu, mają więcej niezdrowych słodzików lub sztucznych dodatków. Teraz na celowniku Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem pojawiła się kolejna popularna dietetyczna przekąska. Czy wafle ryżowe są rakotwórcze? Naukowcy przeprowadzili badania, które wykazały, że w wielu partiach wafli ryżowych różnych producentów znajduje się wysoka zawartość arszeniku – wyższa, niż ta dopuszczalna. Arszenik w bardzo niewielkich nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu, jednak w większych staje się sporym zagrożeniem i może przyczyniać się do powstawania nowotworów płuc, wątroby, a nawet skóry. Wysoka zawartość arszeniku jest szczególnie szkodliwa dla dzieci, a także kobiet w ciąży oraz mam karmiących. Osoby te powinny zupełnie wyłączyć wafle ryżowe z diety.  Wafle ryżowe – kalorie Chociaż wafle ryżowe (te o dobrym składzie) mogą zastąpić pieczywo np. przy robieniu dietetycznych kanapek, nie są one wcale tak niskokaloryczne. W 100 g mają one niecałe 400 kcal, dlatego ich „dietetyczne” właściwości nie oznaczają, że można je spożywać bez umiaru. Wafle ryżowe są bogate w węglowodany proste, które spożywane w dużych ilościach odkładają się w tkance tłuszczowej.  Tego typu przekąski z dodatkami w postaci czekolady mogą zawierać już o wiele więcej nie tylko kalorii, ale także tłuszczu i cukru. Czytaj też: Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak tradycyjne 6 oznak, że jesteś podatna na przyrost masy ciała. Dietetycy wykładają karty na stół! Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne...