Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów.

Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć.
Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe.

Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg. Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”.

A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki. „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce.

Zobacz także:

Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie.

Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego. Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej, o małej zawartości tłuszczu.

Składniki:

  • 40 dag twarogu
  • Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe)
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • Cukier - łyżeczka
  • Cukier waniliowy
  • Kakao
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • Dokładnie rozgniatamy widelcem twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli dysponujemy mikserem o dużej mocy, możemy z niego skorzystać. Wtedy nasza masa twarogowa nabierze większej aksamitności.
  • Następnie do masy dodajemy pokruszone herbatniki i orzechy.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Formujemy z gotowej masy kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  • Każdą kulkę obtaczamy najpierw w kakao, a potem w wiórkach kokosowych.
  • Gotowe kuleczki odkładamy do lodówki, by stały się bardziej zwarte.