Grochówka
Mariuszjbie/Wikipedia Commons
Przepisy

Dla smakoszy domowych obiadów. Znakomity przepis na grochówkę. Pachnąca wędzonką zupa nasyci każdego

Podobno grochówka najlepiej smakuje z wojskowej kuchni polowej. Z naszym przepisem równie dobrą zupę ugotujecie w domu!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami.
Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie.

Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo.

Jeżeli przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy.
Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów!

Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek)
  • 20 dag wędzonego boczku lub innej wędzonki
  • Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
  • Cebula
  • Marchew
  • Korzeń pietruszki i natka
  • 2-4 ziemniaki
  • Seler
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Majeranek
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu.
  • Groch gotujemy w oddzielnym garnku.
  • Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar.
  • Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.
  • Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie  wrzucamy z powrotem do garnka.
  • Jeżeli dysponujemy kiełbasą, warto przesmażyć ją przed wrzuceniem do zupy – zyska wtedy nieco aromatu.
  • Doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem.
  • Dodajemy ugotowany uprzednio groch.
  • Z masła i mąki pszennej przygotowujemy na patelni zasmażkę.
  • Dodajemy zasmażkę do garnka, przegotowujemy i podajemy zupę ze świeżym, białym pieczywem.
Komentarze
Roladki schabowe
misia5/gotujmy.pl
Przepisy Roladki schabowe, którym nikt się nie oprze. Z ogórkiem kiszonym smakują najlepiej
Roladki schabowe to danie z rodzaju: „mięso z niespodzianką”. Tak wysmażony schab na pewno przypadnie wam do gustu!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Rolady z mięsa to podstawa kuchni śląskiej. W Katowicach, Zabrzu i okolicach jedzą jednak głównie rolady z mięsa wołowego. Nasza propozycja będzie nieco inna – w sam raz dla amatorów mięsa wieprzowego. Rolady wołowe na tradycyjnym śląskim stole nie obejdą się bez klusek i modrej kapusty. W przypadku naszych roladek schabowych dopuszczalna jest większa dowolność. Jeżeli nie lubicie ziemniaczanych klusek, śmiało możecie eksperymentować do woli. Na przykład poprzez podanie tego mięsa z zapiekanym ryżem z dodatkiem surówki ze świeżej kapusty pekińskiej. Przedstawiciele ortodoksyjnej śląskiej kuchni złapią się w tym momencie za głowy, ale gwarantujemy wam – nie pożałujecie przygotowania takiego zestawu na obiad! Roladki schabowe wypełnimy także nieco innymi składnikami niż robią to zwykle gospodynie ze Śląska. Zamiast musztardy, boczku i surowej cebuli, my wykorzystamy takie składniki jak czerwona papryka, kiełbasa i ser żółty. Oprócz tego dodamy także kawałki ogórka kiszonego – w tym względzie uczynimy więc podobnie jak w przypadku rolad wołowych. Pamiętajcie o wyborze dobrego schabu na nasze roladki. Szukajmy świeżego, naturalnego mięsa, które nie rozleci się podczas rozbijania na cienkie plasterki. Potrzebujemy dość grubych kawałków, które będziemy mogli rozciągnąć do pokaźnych rozmiarów – tylko w ten sposób uda nam się włożyć do nich sporo dodatków. Przepis na roladki schabowe Składniki: 5-6 sporych plastrów mięsa schabowego (ok. 80-90 dag) Czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone Pętko cienkiej kiełbasy (jeżeli lubicie ostre smaki, możecie wykorzystać np. kiełbasę chorizo) 15 dag tartego sera żółtego Natka pietruszki Ostra i słodka papryka w...

Przeczytaj