Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami. Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie.

Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo.

Co zrobić, żeby grochówka smakowała jeszcze lepiej?

Stare kulinarne porzekadło mówi krótko - dobre składniki, dobra potrawa. Jeśli więc poskąpicie grosza na kawałek wędzonki, możecie pożegnać się z przepysznym smakiem grochówki. To jednak nie wszystko. Przyjęło się gotować grochówkę na wędzonych żeberkach. To rzeczywiście wspaniała baza do tej zupy, ale jej smak świetnie podkreśli także coś bardziej prostego.

Chodzi o zwykły wędzony boczek w kawałku, który jest w każdym sklepie w naprawdę godnej uwagi cenie. Kawałek boczku skrojony w drobną kosteczkę, podsmażony, wytopiony na patelni, a potem wrzucony do garnka z zupą podkręca jej smak w niesamowity sposób, a dodatkowo zagęszcza grochówkę i sprawia, że jest jeszcze pożywniejsza.

Zobacz także:

Jeżeli zatem przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy. Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów!

Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis

Składniki:

  • Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek)
  • Wędzone żeberka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
  • Cebula
  • Marchew
  • Korzeń pietruszki i natka
  • 2-4 ziemniaki
  • Seler
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Majeranek
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu.
  2. Groch gotujemy w oddzielnym garnku.
  3. Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar.
  4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.
  5. Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie  wrzucamy z powrotem do garnka.
  6. Jeżeli dysponujemy kiełbasą, warto przesmażyć ją przed wrzuceniem do zupy – zyska wtedy nieco aromatu.
  7. Doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem.
  8. Dodajemy ugotowany uprzednio groch.
  9. Z masła i mąki pszennej przygotowujemy na patelni zasmażkę.
  10. Dodajemy zasmażkę do garnka, przegotowujemy i podajemy zupę ze świeżym, białym pieczywem.