Grochówka
Mariuszjbie/Wikipedia Commons
Przepisy

Dla smakoszy domowych obiadów. Znakomity przepis na grochówkę. Pachnąca wędzonką zupa nasyci każdego

Podobno grochówka najlepiej smakuje z wojskowej kuchni polowej. Z naszym przepisem równie dobrą zupę ugotujecie w domu!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami.
Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie.

Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo.

Jeżeli przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy.
Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów!

Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek)
  • 20 dag wędzonego boczku lub innej wędzonki
  • Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
  • Cebula
  • Marchew
  • Korzeń pietruszki i natka
  • 2-4 ziemniaki
  • Seler
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Majeranek
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu.
  • Groch gotujemy w oddzielnym garnku.
  • Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar.
  • Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.
  • Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie  wrzucamy z powrotem do garnka.
  • Jeżeli dysponujemy kiełbasą, warto przesmażyć ją przed wrzuceniem do zupy – zyska wtedy nieco aromatu.
  • Doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem.
  • Dodajemy ugotowany uprzednio groch.
  • Z masła i mąki pszennej przygotowujemy na patelni zasmażkę.
  • Dodajemy zasmażkę do garnka, przegotowujemy i podajemy zupę ze świeżym, białym pieczywem.
Komentarze
Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej
Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów . Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków. Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych . Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną. Przepis na wigilijną zupę grzybową Składniki: duża garść suszonych grzybów marchew pietruszka 1/2 selera 1 cebula liść laurowy i ziele angielskie sól i pieprz natka pietruszki szczypta majeranku Przygotowanie: Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą. Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski). Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy. Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy Dzięki tym sposobom zrobisz żurek idealny. Nigdy wcześniej nie smakował tak dobrze
Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie. Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek. Z zakwasem czy bez? Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom! Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów. Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by...

Przeczytaj
Zupa z żołądków
iziona/gotujmy.pl
Newsy Sycąca zupa z żołądków drobiowych. Smakuje obłędnie z pajdą świeżego chleba
W gulaszu, w sosie własnym, po prostu w cebuli – tak zwykle przygotowujemy żołądki drobiowe. A czy słyszeliście o zupie z tego kurzego mięsa?
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

W rankingu na najbardziej nietypową polską zupę, w oczach obcokrajowców panuje spory tłok. Liderem są oczywiście flaczki po zamojsku. Niektórym cudzoziemcom trudno przechodzi przez gardło ten nasz rarytas. Szkoda, bo nawet nie wiedzą, co tracą! Na pozycji numer dwa należy chyba umieścić staropolską czerninę z krwi gęsi. Nieco makabryczne składniki dla przybyszów z innych państw dopełnia jeszcze tradycyjna historia. To oczywiście opowieść o zupie z krwi jako symbolu odrzucenia oświadczyn kawalera. Nie przypadkowo to właśnie od czarnej polewki swój burzliwy początek ma mickiewiczowski spór Sopliców z Horeszkami z „Pana Tadeusza”… Dzisiaj zaprezentujemy wam nasza kandydaturę na trzecie miejsce w tym osobliwym rankingu. Jest nią zupa z drobiowych żołądków. To, co w innych miejscach na świecie nie znajduje uznania na stołach, u nas jest prawdziwym rarytasem. Tym razem zamiast obsmażać żołądki z cebulką, przyrządźcie je w formie smacznej i pożywnej zupy. To danie najlepiej będzie smakowało z pajdą świeżego, pszennego chleba! Zupa z żołądków drobiowych - przepis Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Cebula Ząbek czosnku 2 marchewki Pół pora Ćwiartka selera Liście laurowe Ziele angielskie Suszony majeranek 1 łyżka mąki pszennej 20 g masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mała garść suszonych grzybów Przygotowanie: Żołądki czyścimy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie kroimy drobno. Żołądki i grzyby zalewamy wodą (ok. 2 l), gotujemy mięso do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W czasie gotowania żołądków dodajemy do zupy obrane i pokrojone warzywa. Mięso w tym czasie zmięknie, a warzywa ugotują się tak...

Przeczytaj
uszka z grzybami magda gessler
ONS
Newsy „Robię naprawdę najlepsze uszka na świecie”. Przepis na perfekcyjne uszka do wigilijnego barszczu od Magdy Gessler
Nieważne, czy przygotowujecie uszka co roku samodzielnie lub kupujecie gotowe w sklepie - ten przepis Magdy Gessler jest tak prosty, że na pewno go wypróbujecie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Czysty, czerwony i jarski barszcz to nieodłączny element polskiego świętowania Bożego Narodzenia. W zupie muszą oczywiście znajdować się uszka, czyli małe pierożki nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Jak zwykle cudowna Magda Gessler nas nie zawodzi i dzieli się swoim przepisem na wigilijne uszka do barszczu. Jesteście ciekawi, jak je przyrządza? Pyszne uszka Zwyczaj przygotowywania małych pierożków do zupy jest typowo polski. Dodaje się je do zup niezagęszczanych, takich właśnie jak wigilijny barszcz czy zupa pomidorowa. Można też podawać je samodzielnie, podsmażone np. ze skwarkami, jak pierogi. Danie podobne do naszych uszek jedzą także Żydzi – ich wersja tej potrawy nazywa się kreplech i jada się ją podczas święta Sukkot. Przepis Magdy Gessler na uszka wigilijne Jeżeli chcecie przygotować w tym roku naprawdę wyjątkowe uszka do barszczu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis Magdy Gessler! Będziecie potrzebowali tych składników: Do ciasta: Mąka Woda Sól Do farszu: 1 cebula Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki) Masło Bułka tarta Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy Sól Przygotowanie Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy je wodą. Dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie i sól. Następnie kroimy cebulę w ćwiartki i dwie dodajemy do garnka. Resztę należy zeszklić na maśle i później dodać do farszu. Masła dodajemy bardzo dużo, bo to właśnie dzięki niemu uszka są tak smaczne i soczyste! Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy pół kilograma mąki i dodajemy około pół litra letniej wody oraz sól. Nie używamy jajek! Sprawiają one, że ciasto jest twarde, a to na uszka powinno być bardzo cienkie i delikatne. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Jeżeli lepi...

Przeczytaj