
Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami. Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie.
Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo.
Co jest sekretem smaku grochówki?
Stare kulinarne porzekadło mówi krótko - dobre składniki, dobra potrawa. Jeśli więc poskąpicie grosza na kawałek wędzonki, możecie pożegnać się z przepysznym smakiem grochówki.
Jeżeli przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy.
Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów!
Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis
Składniki:
- Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek)
- 20 dag wędzonego boczku lub innej wędzonki
- Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
- Cebula
- Marchew
- Korzeń pietruszki i natka
- 2-4 ziemniaki
- Seler
- Sól i pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- Majeranek
- Ziele angielskie i liść laurowy
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu.
- Groch gotujemy w oddzielnym garnku.
- Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.
- Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie wrzucamy z powrotem do garnka.
- Jeżeli dysponujemy kiełbasą, warto przesmażyć ją przed wrzuceniem do zupy – zyska wtedy nieco aromatu.
- Doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem.
- Dodajemy ugotowany uprzednio groch.
- Z masła i mąki pszennej przygotowujemy na patelni zasmażkę.
- Dodajemy zasmażkę do garnka, przegotowujemy i podajemy zupę ze świeżym, białym pieczywem.