grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Przepisy

Co jest sekretem przepysznej grochówki? Chodzi o 1 rzecz. Nie zróbcie tego błędu podczas gotowania

Podobno grochówka najlepiej smakuje z wojskowej kuchni polowej. Z naszym przepisem równie dobrą zupę ugotujecie w domu!

Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami. Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie.

Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest sekretem smaku grochówki?

Stare kulinarne porzekadło mówi krótko - dobre składniki, dobra potrawa. Jeśli więc poskąpicie grosza na kawałek wędzonki, możecie pożegnać się z przepysznym smakiem grochówki.

Jeżeli przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy.
Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów!

Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis

Składniki:

  • Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek)
  • 20 dag wędzonego boczku lub innej wędzonki
  • Opcjonalnie – kawałek kiełbasy
  • Cebula
  • Marchew
  • Korzeń pietruszki i natka
  • 2-4 ziemniaki
  • Seler
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Majeranek
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • 2 łyżki masła
Zobacz także
Grochówka wyszła za gęsta? Popełniliście 1 błąd

Grochówka wyszła za gęsta? Na pewno popełniliście 1 błąd

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez niej zupa nigdy nie będzie udana

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez jednej zupa nigdy się nie uda

Przygotowanie:

  1. Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu.
  2. Groch gotujemy w oddzielnym garnku.
  3. Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar.
  4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa.
  5. Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie  wrzucamy z powrotem do garnka.
  6. Jeżeli dysponujemy kiełbasą, warto przesmażyć ją przed wrzuceniem do zupy – zyska wtedy nieco aromatu.
  7. Doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem.
  8. Dodajemy ugotowany uprzednio groch.
  9. Z masła i mąki pszennej przygotowujemy na patelni zasmażkę.
  10. Dodajemy zasmażkę do garnka, przegotowujemy i podajemy zupę ze świeżym, białym pieczywem.
Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd
Chyba nie ma drugiej tak smacznej i sycącej zupy, jak grochówka. Jak przygotować pyszną i aromatyczną grochówkę? Kiedy powinno się namoczyć groch i czym najlepiej przyprawić naszą zupę?

Przygotowanie pysznej grochówki nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Najważniejszą częścią przygotowania grochówki jest dobre wymoczenie grochu. Wielu Polaków popełnia błąd i moczy groch 3-4 godziny przed ugotowaniem zupy. Najlepiej jest jednak namoczyć groch dzień wcześniej. Dzięki temu prostemu sposobowi nasiona grochu będą bardziej miękkie, a zupa nabierze jeszcze lepszego smaku. Bardzo ważny jest też moment posolenia zupy. Grochówkę należy posolić tuż po dodaniu do garnka z wodą grochu i kilku laurowych listków. Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw – startej na grubych oczkach marchewki i pietruszki, które warto wcześniej podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek lub na oleju. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków, a następnie usmażonego na suchej patelni boczku. Jak przygotować przepyszna grochówkę krok po kroku? Czytajcie dalej. Przepis na tradycyjną grochówkę na żeberkach Składniki: kawałek żeberek - około 300 g boczek wędzony - 8 plasterków groch łuszczony - około 2 szklanek ziemniaki - 4-5 mniejsze liście laurowe - 2 sól i pieprz do smaku kiełbasa śląska - 1 szt. olej - 2 łyżki cebula - 1 szt. majeranek - 1 łyżka Zasmażka; mąka - 2 łyżki, masło - 3-4 łyżki Przygotowanie: Mięso opłuczcie, włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by mięso było przykryte. Doprowadźcie do zagotowania, zmniejszcie ogień i dodajcie obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz groch (powinien moczyć się przez ok. 12 godzin w wodzie). Gotujcie na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolejcie trochę wody). Gdy mięso będzie miękkie dodajcie obrane,...

Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej
Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów . Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków. Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych . Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną. Przepis na wigilijną zupę grzybową Składniki: duża garść suszonych grzybów marchew pietruszka 1/2 selera 1 cebula liść laurowy i ziele angielskie sól i pieprz natka pietruszki szczypta majeranku Przygotowanie: Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą. Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski). Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy. Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami. Źródło: gotujmy.pl

hówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku
Wikipedia commons/ONS.pl
Newsy
Grochówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku
Prosty przepis na grochówkę Roberta Makłowicza to recepta na szybki, smaczny, a przede wszystkim pożywny obiad dla całej rodziny. Gęsta zupa grochowa z boczkiem będzie gotowa w pół godziny!

Zupa grochowa, czyli popularna grochówka wojskowa, jak wiele innych polskich zup przyrządzana jest zazwyczaj na długo gotowanym bulionie z mięsa i warzyw. W przepisie Roberta Makłowicza na grochówkę o mięsie i kościach nie ma mowy! Grochówka Roberta Makłowicza Zamiast tego, znany podróżnik i telewizyjny showman wybiera szybki wywar z kilku warzyw. Kolejnym krokiem jest zmielenie marchewki, pietruszki i selera i wymieszanie ich z wywarem, podsmażonym boczkiem i resztą składników. Proste, łatwe i przyjemne! Podczas gotowania grochówki nie zapomnijcie o dodaniu na końcu majeranku. Ta niewinna z pozoru przyprawa ma niebagatelny wpływ na końcowy smak tej zupy. Majeranek oprócz tego, że świetnie w grochówce smakuje, to i dodatkowo nadaje jej charakterystyczny wygląd. Przepis na grochówkę wg Roberta Makłowicza Składniki: 250 dag ugotowanego grochu łuskanego Marchew Pietruszka Seler 10 dag boczku wędzonego 2 ząbki czosnku Cebula Majeranek Łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie marchew, pietruszkę i seler, po czym zalejcie je zimną wodą i ugotujcie. Ugotowane warzywa „wyłówcie” z wywaru i zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Zmiksowane warzywa wrzućcie do garnka z wywarem, dodajcie ugotowany uprzednio groch. Mięso podsmażcie na patelni i potem dodajcie do garnka z resztą składników. Na maśle zeszklijcie obraną i drobno pokrojoną cebulę. Dodajcie cebulę do gotującej się na małym ogniu zupy. Czosnek obierzcie i pokrójcie na plasterki, po czym dodajcie do garnka. Doprawcie całość solą, pieprzem i majerankiem. Podawajcie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Jeżeli jesteście ciekawi innych przepisów autorstwa Roberta Makłowicza, koniecznie wypróbujcie jego...

Zupa fasolowa na żeberkach
reniz/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tą nieziemską fasolową na żeberkach, a wasi mężowie będą w siódmym niebie
Szukacie pomysłu na ciekawą, pożywną, a przede wszystkim smaczną zupę? Ta fasolowa to coś w sam raz dla was!

Fasola ma mnóstwo białka Fasola to doskonałe źródło białka. Wiedzą o tym zwolennicy diety bezmięsnej, którzy właśnie rośliny strączkowe wybrali jako główny produkt w swojej diecie. Osoby odżywiające się tradycyjnie jedzą fasolę dużo rzadziej. A szkoda, bo „pasztet” z fasoli, czy różnego rodzaju aksamitne kremy w stylu hummusu to bardzo smaczne i zdrowe dania. Mięsożercy wybierają zazwyczaj połączenie fasoli właśnie z mięsem. Np. w postaci fasolki po bretońsku albo w postaci zupy.  Taką właśnie zupą jest nasza obłędna fasolówka na żeberkach. Ach, ten aromat! Przyznacie, że wizja gorącego talerza takiej pożywnej strawy działa na wyobraźnię. Przygotujcie ją razem z nami. Oto przepis. Przepis na zupę fasolową na żeberkach Składniki 1 szklanka fasoli białej Ok. 25-30 dag żeberek wieprzowych 10 dag wędzonego boczku Ok. 20-25 dag kiełbasy śląskiej 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 średni por Pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Opcjonalnie: sos sojowy Natka pietruszki Przygotowanie Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed gotowaniem zupy. Następnego dnia zmieńcie wodę w garnku z fasolą na świeżą, dodajcie oczyszczone żeberka  z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujcie wywar do miękkości mięsa i fasoli na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do zupy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Na patelni podsmażcie obraną cebulę, por i czosnek, następnie dodajcie pokrojony boczek i kiełbasę. Dodajcie składniki do zupy i przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i smalcu. Na koniec wyjmijcie żeberka z zupy i oddzielcie od nich mięso, które znów powinno powędrować do garnka....