Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste.

Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych!

Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami?

Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi".

Popularne typy mąk:

Zobacz także:

  • Typ 450: mąka tortowa
  • Typ 550: mąka luksusowa
  • Typ 750: chlebowa
  • Typ 1400: sitkowa
  • Typ 1850: graham
  • Typ 2000: razowa

Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste.

Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 1 duże jajko
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek cukru pudru. Wszystko umieszczamy w dość dużej misce, która pomieści wszystkie wymienione w przepisie składniki.
  2. Do przesianych sypkich składników dodajemy kefir, łyżeczkę cynamonu oraz żółtko (białko zostawiamy w małej miseczce, za chwile nam się przyda). Całość dokładnie mieszamy.
  3. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i pestki, a następnie kroimy w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta i całość mieszamy.
  4. Pozostałe białka miksujemy na sztywną masę, a następnie dodajemy do reszty składników i bardzo delikatnie mieszamy. To sprawi, że placuszki wyjdą naprawdę puszyste.
  5. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, a następnie nakładamy na nią ciasto tworząc niewielkie placuszki. Obsmażamy je z obu stron aż do zarumienienia.
  6. Po kilku minutach zdejmujemy placki z patelni i odsączamy nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Placuszki jabłkowe na kefirze to ulubione danie wielu gwiazd, między innymi znanej polskiej blogerki kulinarnej, Kingi Paruzel, od której przepis został zaczerpnięty.

Źródło: przepisy.pl, kingaparuzel.pl, dietetycy.org.pl