placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy

Pyszne placuszki z jabłkami za mniej niż 5zł! Wychodzą puszyste dzięki 1 prostemu trikowi

Kuchenne triki bywają całkiem proste. Dzielimy się jednym z nich i smażymy genialne puszyste placuszki z jabłkami.

Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste.

Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami?

Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi".

Popularne typy mąk:

  • Typ 450: mąka tortowa
  • Typ 550: mąka luksusowa
  • Typ 750: chlebowa
  • Typ 1400: sitkowa
  • Typ 1850: graham
  • Typ 2000: razowa

Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste.

Zobacz także
Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da

 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 1 duże jajko
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek cukru pudru. Wszystko umieszczamy w dość dużej misce, która pomieści wszystkie wymienione w przepisie składniki.
  2. Do przesianych sypkich składników dodajemy kefir, łyżeczkę cynamonu oraz żółtko (białko zostawiamy w małej miseczce, za chwile nam się przyda). Całość dokładnie mieszamy.
  3. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i pestki, a następnie kroimy w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta i całość mieszamy.
  4. Pozostałe białka miksujemy na sztywną masę, a następnie dodajemy do reszty składników i bardzo delikatnie mieszamy. To sprawi, że placuszki wyjdą naprawdę puszyste.
  5. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, a następnie nakładamy na nią ciasto tworząc niewielkie placuszki. Obsmażamy je z obu stron aż do zarumienienia.
  6. Po kilku minutach zdejmujemy placki z patelni i odsączamy nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Placuszki jabłkowe na kefirze to ulubione danie wielu gwiazd, między innymi znanej polskiej blogerki kulinarnej, Kingi Paruzel, od której przepis został zaczerpnięty.

Źródło: przepisy.pl, kingaparuzel.pl, dietetycy.org.pl

jaka mąka do ciasta drożdżowego?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka nadaje się do ciasta drożdżowego? Dodajcie taką, a ciasto pięknie wyrośnie
Zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają liczby przy typie mąki pszennej? Spieszymy z wytłumaczeniem. Pomożemy wam z wyborem mąki do drożdżowego ciasta.

Trzycyfrowa liczba nie znalazła się na żadnym opakowaniu mąki przypadkowo. Oznacza ona ilość popiołu… Tak, to nie żart. Termin „popiół” oznacza w piekarskim żargonie nic innego jak ilość składników mineralnych w mące. O czym mówi oznaczenie liczbowe na opakowaniach mąki? Ta nietypowy nazwa ma związek jedynie ze sposobem badania zawartości wspomnianych składników w mące właśnie poprzez jej spalanie. Wraz ze wzrostem wartości liczby oznaczającej ilość składników mineralnych w mące, zmienia się także jej kolor. Mąka tortowa typ 450 będzie znacznie bielsza i jaśniejsza od mąki chlebowej typu 750. Jednak mąka chlebowa lepiej nadaje się do wypieku drożdżowych ciast. Ma to związek z większa ilością białka w mące. Ilość białka wiąże się z ilością glutenu w mące, co z kolei wpływa na lepsze rośnięcie ciasta. Z jaką mąką powinno się piec drożdżowe ciasta? W opinii ekspertów najlepsza do drożdżowych, domowych wypieków jest mąka luksusowa typ 550. Warto pamiętać, że im więcej „popiołu” w mące, tym więcej czasu będzie potrzebowało ciasto z niej wyrobione do wyrośnięcia. Oto krótka lista najpopularniejszych typów mąki pszennej sprzedawanej w sklepach i supermarketach wraz z zastosowaniem: Mąka tortowa typ 450 – nadaje się do wypieku biszkoptów, tortów itp. Mąka krupczatka typ 500 – przyrządza się z niej ciasto na pierogi, makarony oraz słodkie ciasta drożdżowe Mąka wrocławska typ 500 – stosuje się ją pieczenia kruchych ciast, naleśników, omletów czy pizzy Mąka poznańska typ 500 – świetnie sprawdza się do przygotowywania lanych klusków i domowych makaronów Mąka luksusowa typ 550 – doskonale pasuje do smażonych mącznych słodkości,...

Która mąka jest najzdrowsza?
Adobe Stock
Newsy
Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie
W polskich kuchniach króluje przede wszystkim mąka pszenna typu 550. Produkt jest uważany za najbardziej uniwersalny, stosunkowo tani i smaczny. Okazuje się jednak, że nie jest zbyt zdrowy.

Na sklepowych półkach roi się od różnego rodzaju mąk. Mimo to, Polacy najczęściej sięgają po pszenną typu 450 lub 550. Okazuje się jednak, że jej uniwersalność ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Rodzaje i typy mąk. Która jest najzdrowsza? Mąki można podzielić na glutenowe oraz bezglutenowe. Z pewnością zdajecie sobie sprawę, która grupa lepiej wpływa na wasz organizm. Jeśli nie, podpowiadamy – druga. Pozostaje więc jeszcze kwestia liczb określających ich typ. Okazuje się, że im wyższa numerologia, tym produkt jest bogatszy w składniki mineralne. Popularna mąka pszenna 450, zawiera jedynie 0,45 proc. składników mineralnych w każdych 100 gramach produktu, z kolei mąka żytnia typ 2000 ma ich aż 2 proc. Okazuje się również, że im wyższy typ, tym ciemniejszy kolor i grubsza granulacja mąki. Bogata w gluten mąka pszenna Mąka pszenna, którą tak powszechnie wykorzystujecie w kuchni, to niekwestionowana królowa glutenu. Oczywiście, zawiera również kilka cennych składników odżywczych, jednak w bardzo małych ilościach. Wykonane z niej ciasto, szybko rośnie i jest bardzo pulchne, natomiast niekoniecznie zdrowe. Glutenowa mąka orkiszowa Mąka orkiszowa to nieco zdrowszy odpowiednik mąki pszennej. Produkt wciąż zawiera mnóstwo glutenu, który negatywnie wpływa na wasze zdrowie. Jednak trzeba przyznać, że ma w sobie również znacznie więcej minerałów i witamin oraz niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny. Możecie ją wykorzystać do wypieku ciast, chleba, naleśników, pierogów. Mąka żytnia z glutenowej rodziny Mąka żytnia zawiera nieco mniej glutenu oraz skrobi niż mąka pszenna, z kolei więcej minerałów – magnezu, wapnia, cynku, manganu i potasu. Sprawdzi się do przyrządzenia makaronu, pieczywa oraz pierników....

Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy
Rosyjskie "syrniczki" z masłem orzechowym na śniadanie. Wyśmienity przepis
Wypróbujcie genialny przepis na syrniki – tradycyjne danie kuchni Europy Wschodniej!

Lubicie sernik ? Jeżeli tak, to na pewno będą wam smakowały syrniczki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Są bardzo miękkie i niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z cukrem, masłem, powidłami albo masłem orzechowym. Szczególnie polecamy ten ostatni dodatek, który jest pełen zdrowych tłuszczów i witamin – skorzystają z nich zwłaszcza osoby dbające o swój układ krążenia! Wypróbujcie wspaniały przepis na syrniki autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Syrniki – co to jest? Syrniki (lub twarożniki) to bardzo popularne danie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie. To placki na bazie sera twarogowego z dodatkiem mąki i jaj. Można do nich dodawać ulubione smakołyki, na przykład kawałki jabłka, rodzynki albo banana. Syrniki podaje się najczęściej z dżemem, miodem albo kwaśną śmietaną. Sekretem idealnych syrników jest odpowiednie ich przygotowanie. Masę powinno się mieszać w możliwie jak najdelikatniejszy sposób, dzięki czemu po usmażeniu placki są bardzo serowe, wilgotne i miękkie. Warto użyć do nich zwykłego, półtłustego twarogu. Ser do sernika sprzedawany w wiaderkach będzie się rozpadał i placki mogą nie wyjść. Przepis na syrniki bananowe z masłem orzechowym Do przygotowania rosyjskich serniczków na patelni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 30 dag półtłustego twarogu 1 dojrzały banan 3 łyżki mąki (oraz mąka do obtoczenia syrników) 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Olej do smażenia Masło orzechowe Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i dodajcie do twarogu. Rozgniećcie widelcem i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jedno jajko, łyżkę cukru i wymieszajcie. Wsypcie 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszajcie...

placki
gotujmy.pl/mikidziuba
Newsy
Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne
Domowe racuchy na słodko z kawałkami jabłek. To danie, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Placki są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące.

Placuszki z jabłkami są nieodzownym symbolem beztroskich lat dzieciństwa. Dzięki wyjątkowemu smakowi, nikt nie jest w stanie się im oprzeć. To tak zwane „kalorie szczęścia”. Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami są dość czasochłonne.   Siostra Anastazja proponuje szybszą i łatwiejszą wersję placków z czasów dzieciństwa. Dzięki 1 trikowi, jakim jest oddzielne ubicie białek i dodanie ich później do masy, racuchy wyjdą idealnie puszyste oraz delikatne. Do tego typu potraw najlepiej sprawdzą się miękkie, słodkie jabłka , które dodadzą naturalnej słodyczy. Zaskocz swoich bliskich powrotem do dzieciństwa i przygotuj te błyskawiczne placki według przepisu siostry Anastazji. Przepis na racuchy z jabłkami siostry Anastazji Składniki: ½ l mleka 2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka cukru kryształu ½ płaskiej łyżeczki soli ok. 40 dag mąki pszennej tłuszcz do smażenia ½ kg jabłek cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mleko, sól, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystko razem dobrze wymieszajcie. W drugiej misce ubijcie na sztywną pianę odłożone białka, a następnie delikatnie wmieszajcie je do przygotowanej masy. W międzyczasie rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Jabłka (najlepsze będą miękkie, np. antonówki) obierzcie, wydrążcie gniazdka nasienne, a następnie  pokrójcie w krążki około pół centymetrowe.  Tak przygotowane plastry jabłek, nadziejcie na widelec, zanurzajcie w cieście oraz delikatnie kładźcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączcie na ręczniku papierowym. Przełóżcie na...