mizeria przepis
AdobeStock
Przepisy

Cudowna mizeria do obiadu. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis!

Masz ochotę na mizerię? Z łatwością przygotujesz ją z pomocą tego prostego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Upalne lato, skwar leje się z nieba – czy to nie brzmi cudownie? A do tego młode ziemniaczki, jajko sadzone i zimna mizeria ze świeżych ogórków. Palce lizać! Choć do lata jeszcze trochę czasu, to nawet teraz, gdy jest chłodniej mizeria będzie wciąż świetnie smakować. Możecie też zachować przepis na później, gdy zrobi się ciepło!

 

Tradycyjne danie polskiej kuchni

Jeżeli was to ciekawi, to mizeria jest bardzo wyjątkową sałatką – przyrządza się ją tylko w Polsce! Aż dziw, że coś tak pysznego je się tylko w jednym kraju na świecie. Bazą tradycyjnej mizerii są świeże ogórki, natomiast reszta zależy od regionu. Wariacje na temat tej sałatki są naprawdę różne! Można jeść ją:

  • Na słodko – z dodatkiem cukru
  • Na słono – sypiemy więcej soli
  • W wersji wytrawnej – z octem

Klasyczna mizeria do obiadu – przepis

Dziś podajemy wam przepis na najprostszą, tradycyjną polską mizerię. Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • 3-4 świeże ogórki gruntowe
  • Śmietanę 12%
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Ocet

Przygotowanie

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na cienkie plasterki.
  2. Wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie opłucz ogórki i odlej nadmiar wody.
  4. Dodaj śmietanę, pieprz, szczyptę cukru i łyżeczkę octu. Dokładnie zamieszaj.
  5. I gotowe! Mizeria najlepiej smakuje z ziemniakami i jajkiem.
Komentarze
śledź w śmietanie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy Przepyszny śledź w śmietanie. Dodaj do niego ten owoc a goście oszaleją
Śledź w śmietanie to istny przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Jeśli chcecie, by wasi goście tęsknili za jego smakiem przez okrągły rok, do jego przygotowania koniecznie użyjcie… jabłka! Ten owoc niesamowicie podkręci smak ryby!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Choć połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, w rzeczywistości korzysta z niego wiele doświadczonych pań domu. Jabłko serwowane w towarzystwie śmietany i śledzia smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jeśli jeszcze nie próbowaliście świątecznej ryby w takiej odsłonie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Przepis na śledzia w śmietanie Będziecie potrzebować 400 gramów filetów śledziowych 1 cebulę 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 2 łyżki majonezu 200 gramów śmietany 18 proc. 1 cytrynę 1 łyżeczkę cukru Szczyptę pieprzu Przygotowanie Filety śledziowe umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie pod skosem w paski o szerokości ok. 3 cm. Tak przygotowaną rybę umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do śledzia. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Koniecznie odsączcie z nich wodę, pokrójcie w kosteczkę i umieśćcie w misce ze śledziem i cebulą. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i skropcie sokiem z połówki cytryny. Tak przygotowany owoc połączcie z pozostałymi składnikami. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie śledzie przed samym wyłożeniem na stół. Jeśli nie planujecie tego robić natychmiast, schowajcie składniki do lodówki w dwóch oddzielnych miskach. Smacznego! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
zupa ogórkowa podsmażane
Ilonar2301/gotujmy.pl
Przepisy Niemal wszyscy popełniają błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o jednej rzeczy
Chcesz zrobić naprawdę dobrą zupę ogórkową? Na pewno nie znasz tego prostego triku który sprawi, że twoja ogórkowa będzie wyjątkowa!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

Zupa ogórkowa to absolutny klasyk na polskich stołach. To charakterystyczne danie naszej kuchni, które wykorzystuje klasyczny polski specjał – kiszone ogórki. Jednak czy wiecie jak zrobić idealną i niepowtarzalną ogórkową? Wystarczy jeden prosty trik! Sposób na pyszną ogórkową Podstawą zupy ogórkowej są oczywiście ogórki. I broń Boże świeże! Bazą są ukiszone ogórki. To właśnie im zupa zawdzięcza charakterystyczną kwaskowość. Jednak tak jak w przypadku większości dań, również zupa ogórkowa nieco się różni w poszczególnych regionach Polski. Wiedzieliście, że podobno sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków? Tak przygotowuje się ją w Krakowie! Jak to podsmażać?! Możecie zadać sobie pytanie: „Ale jak to podsmażać ogórki?!”. Krakowiacy bowiem zauważyli, że cebulkę na maśle, skwarki i kotlety łączy jeden składnik – tłuszcz! A to tłuszcz właśnie niesie smak. Potrawy z dużą ilością masła, smalcu czy oleju są po prostu smaczniejsze. Stąd właśnie wziął się pomysł na podsmażenie ogórków do zupy. Jeżeli się dziwicie temu pomysłowi, to pomyślcie, że całkiem sporo osób zesmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy i nikt się temu nie dziwi. Zesmażamy też pomidory czy paprykę – smażmy więc i ogórki! Przepis na podsmażoną ogórkową Aby przygotować najlepszą ogórkową na świecie, przygotujcie: Mięso do rosołu 4 ziemniaki Pietruszkę 2 marchewki Ćwierć selera 1 por (jasna część) 2 ząbki czosnku 6 średnich lub dużych ogórków kiszonych Wodę z ogórków 50 g masła Pół szklanki śmietany 18% Łyżkę mąki Koperek Liść laurowy Ziele angielskie...

Przeczytaj
ogórki
AdobeStock
Newsy Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

Przeczytaj
sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...

Przeczytaj