mizeria przepis
AdobeStock
Przepisy

Cudowna mizeria do obiadu. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis!

Masz ochotę na mizerię? Z łatwością przygotujesz ją z pomocą tego prostego przepisu!

Upalne lato, skwar leje się z nieba – czy to nie brzmi cudownie? A do tego młode ziemniaczki, jajko sadzone i zimna mizeria ze świeżych ogórków. Palce lizać! Choć do lata jeszcze trochę czasu, to nawet teraz, gdy jest chłodniej mizeria będzie wciąż świetnie smakować. Możecie też zachować przepis na później, gdy zrobi się ciepło!

 

Tradycyjne danie polskiej kuchni

Jeżeli was to ciekawi, to mizeria jest bardzo wyjątkową sałatką – przyrządza się ją tylko w Polsce! Aż dziw, że coś tak pysznego je się tylko w jednym kraju na świecie. Bazą tradycyjnej mizerii są świeże ogórki, natomiast reszta zależy od regionu. Wariacje na temat tej sałatki są naprawdę różne! Można jeść ją:

  • Na słodko – z dodatkiem cukru
  • Na słono – sypiemy więcej soli
  • W wersji wytrawnej – z octem

Klasyczna mizeria do obiadu – przepis

Dziś podajemy wam przepis na najprostszą, tradycyjną polską mizerię. Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • 3-4 świeże ogórki gruntowe
  • Śmietanę 12%
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Ocet

Przygotowanie

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na cienkie plasterki.
  2. Wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie opłucz ogórki i odlej nadmiar wody.
  4. Dodaj śmietanę, pieprz, szczyptę cukru i łyżeczkę octu. Dokładnie zamieszaj.
  5. I gotowe! Mizeria najlepiej smakuje z ziemniakami i jajkiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

mizeria przepis
Adobe Stock
Newsy
Lubicie, gdy mizeria ma wyrazisty smak i przyjemnie chrupie? Z tego przepisu nie ma sobie równych
Mizeria to najbardziej znana na świecie sałatka ze świeżych ogórków. Przyrządzona według niemieckiego przepisu nie ma sobie równych.

Mizeria to bardzo znana w polskiej kuchni sałatka - od lat przyrządzana przez nasze babcie i mamy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mizeria po łacinie oznacza biedę.  Nie ma się więc co dziwić, że szczególną popularność zyskała w czasach PRLu, między innymi z uwagi na tanie i łatwo dostępne składniki potrzebne do jej zrobienia. Bowiem niegdyś jadało się ją z mlekiem, dopiero po wielu latach produkt został zastąpiony droższą śmietaną. Co dom to obyczaj Tak naprawdę w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Ci, którzy nie liczą kalorii, uwielbiają ją jadać właśnie ze śmietaną, inni preferują jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko.  W niektórych regionach Polski serwuje się ją z olejem, sokiem z cytryny, pomidorem lub miętą. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku, cukru, czosnku i octu – właśnie takie połączenie zakłada niemiecki przepis. Odwzorowanie tej receptury nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Jest naprawdę dziecinnie prosta. Przepis na przepyszną niemiecką mizerię Będziecie potrzebować 4 świeżych ogórków 100 ml śmietany 18 proc. 1 ząbka czosnku 1 łyżki octu 1 pęczku świeżego koperku ½ łyżeczki cukru Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie śmietanę (możecie też użyć jogurtu naturalnego, aby było mniej kalorycznie), ocet, cukier, sól oraz pieprz.  Koperek posiekajcie drobniutko i również umieśćcie w misce. Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do pozostałych składników.  Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki będą miały szansę się przegryźć, dzięki czemu wasza mizeria będzie smakować naprawdę wyjątkowo. Ogórki...

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
Zdarzyło się wam, że ogórki w mizerii wyszły bardzo miękkie? Zróbcie tak, a będą przyjemnie chrupiące!

Mizeria ze świeżych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku, większości kojarzy się z latem. W największe upały miska chłodnej mizerii z ziemniakami i jajkiem smakuje idealnie! Przepis na tę surówkę jest bardzo prosty, jednak ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania. Wiecie co zrobić, by mizeria była bardzo chrupiąca i do tego lekkostrawna? Poznajcie ten niezawodny sposób! Jak przygotować mizerię, by była chrupiąca? W większości przepisów na mizerię znajduje się punkt, który mówi o zasypaniu ogórków solą i odstawieniu ich na kilkanaście minut. Dzięki temu ogórki puszczą nadmiar wody, którą należy odlać i dopiero wówczas można zabierać się za dalsze przygotowanie mizerii. Ten zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru płynu z mizerii, do której i tak dodaje się jeszcze jogurt lub śmietanę. Jeżeli nie odleje się wody z ogórków, wówczas mizeria może być dość wodnista, a taka konsystencja nie wszystkim odpowiada. Jednak przygotowane w ten sposób ogórki są bardzo miękkie i mało chrupiące. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje alternatywna metoda przyrządzenia mizerii – ogórki zamiast posolić, należy sparzyć! Jeszcze zanim pokroicie ogórki, po obraniu ze skórki zalejcie je wrzątkiem i szybko odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardzo chrupiące i bardziej lekkostrawne. Przepis na mizerię Do przygotowania klasycznej mizerii potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 zielone ogórki 8 łyżek jogurtu naturalnego Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ogórki, sparzcie wrzątkiem, przelejcie zimną wodą i pokrójcie na cienkie plasterki nożem albo za pomocą tarki....

Mizeria
gotujmy.pl/rozanka
Newsy
Kiedy posolić mizerię? Jesteście pewni, ze robicie to dobrze? Będziecie w szoku
Mizeria to prosta surówka z zielonych ogórków. Czy na pewno robicie ją we właściwy sposób?

Mizeria jest jedną z najpopularniejszych sałatek do obiadu. Składająca się rzecz jasna z ogórków, śmietany i koperku sałatka, od wielu lat podbija nasze podniebienia. Czy wyobrażacie sobie kotlet schabowy lub kotlet mielony bez pysznej mizerii? Większość z nas przyrządza ją na słono, dodając do niej sól oraz pieprz, jednak często popełniamy błąd i doprawiamy ją źle! Przygotowanie jej jest bardzo łatwe, ale trzeba pamiętać o ważnych zasadach, by nie popsuć jej smaku.  Jak sprawić, by mizeria była odpowiednio dosolona? Najważniejsze w mizerii są świeże, jędrne, chrupiące ogórki szklarniowe lub gruntowe, pokrojone w cienkie plasterki oraz śmietana. Jednak gdy przychodzi czas doprawiania, nie wszyscy wiedzą, jak dobrze to zrobić. Niestety często bywa, że mizeria wychodzi przesolona, ponieważ przesadzamy z ilością soli. Znamy sposób jak temu zaradzić.  Kiedy pokroimy i posolimy ogórki, bardzo szybko puszczają one sok. Wtedy śmietana jest bardzo rozrzedzona i mizeria wydaje się niedoprawiona. Niechcący przesalamy ją a później okazuje się, że mizeria jest do wyrzucenia.  Aby uniknąć takiej sytuacji, doprawcie ogórki przed dodaniem śmietany.  Co zrobić z nadmiarem soku z mizerii?  Pokrojone i posolone cienko ogórki, odstawcie w miseczce na 10 minut. Po tym czasie zamieszajcie je i odlejcie dokładnie z nadmiaru soku, który puściły i dopiero wtedy potraktujcie ją solą i pieprzem. Tak doprawione ogórki, będą mieć idealnie słony i lekko pikantny smak oraz miękką konsystencję. Następnie dodajcie do tak przygotowanych ogórków śmietany. Teraz będzie smakować tak, jak powinna. Jeśli macie ochotę urozmaicić ją w smaku, dodajcie do niej pyszny koperek! Źródło: gotujmy.pl  

Mizeria ze śmietaną
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
1 błąd może popsuć smak mizerii. Większość z nas niestety go popełnia. Wystarczy dodać 1 składnik
Popularna mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkami. Ciekawe, czy robicie ją we właściwy sposób?

Ogórki na mizerię można pokroić w plasterki lub kostkę. Bywają jej wersje z olejem, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem. W zależności od regionu, w którym będziecie ją jeść, może różnić się kilkoma detalami. Dodatki do mizerii Mizeria broni się sama. Nie trzeba jej specjalnie udziwniać, by smakowała za każdym razem tak samo. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, na pewno pochylicie się na jej kilkoma wersjami. Najlepiej spróbować każdej i wybrać smak, który odpowiada wam najbardziej. Do mizerii można bowiem dodać: pomidor, koperek, szczypiorek, miętę,  natkę pietruszki, kwiaty i liście ogórecznika. Świeże, zielone ogórki mają orzeźwiający smak i dużą zawartość wody Mizeria jest idealna dla wszystkich z was, którzy na liście postanowień noworocznych mają zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Sam ogórek ma bardzo mało kalorii i można go potraktować jako obowiązkowe warzywo każdej osoby dbającej o sylwetkę. Podanie ogórka w postaci mizerii nic mu nie ujmuje. Jest wręcz przeciwnie! Mizeria pasuje do mięs, ale też można ją jeść jako samodzielne danie. Przygotowanie jej klasycznej wersji jest bardzo łatwe. Nie musicie umieć szczególnie gotować, żeby zrobić pyszną mizerię. Mizeria, choć bazuje na kilku tanich składnikach, może zachwycić smakiem. Na dodatek możecie ją urozmaicić cebulą. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe. Właściwości ogórków nie są zbytnio doceniane. Głównie przez fakt, że jest to pospolite warzywo. Tymczasem znajdziecie w nim przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, które chronią przed rozwojem raka. Ogórek pomoże również ugasić pragnienie i poleca się...