Upalne lato, skwar leje się z nieba – czy to nie brzmi cudownie? A do tego młode ziemniaczki, jajko sadzone i zimna mizeria ze świeżych ogórków. Palce lizać! Choć do lata jeszcze trochę czasu, to nawet teraz, gdy jest chłodniej mizeria będzie wciąż świetnie smakować. Możecie też zachować przepis na później, gdy zrobi się ciepło!

 

Tradycyjne danie polskiej kuchni

Jeżeli was to ciekawi, to mizeria jest bardzo wyjątkową sałatką – przyrządza się ją tylko w Polsce! Aż dziw, że coś tak pysznego je się tylko w jednym kraju na świecie. Bazą tradycyjnej mizerii są świeże ogórki, natomiast reszta zależy od regionu. Wariacje na temat tej sałatki są naprawdę różne! Można jeść ją:

  • Na słodko – z dodatkiem cukru
  • Na słono – sypiemy więcej soli
  • W wersji wytrawnej – z octem

Klasyczna mizeria do obiadu – przepis

Dziś podajemy wam przepis na najprostszą, tradycyjną polską mizerię. Do jej przygotowania potrzebujecie:

Zobacz także:

  • 3-4 świeże ogórki gruntowe
  • Śmietanę 12%
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Ocet

Przygotowanie

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na cienkie plasterki.
  2. Wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie opłucz ogórki i odlej nadmiar wody.
  4. Dodaj śmietanę, pieprz, szczyptę cukru i łyżeczkę octu. Dokładnie zamieszaj.
  5. I gotowe! Mizeria najlepiej smakuje z ziemniakami i jajkiem.