Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Przepisy

Chrupiący, złoty klasyk, który pokochasz na nowo! Przepis na BOSKIE placki ziemniaczane od Magdy Gessler!

W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 45 g mąki pszennej
  • 15 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki.
  3. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami.
  4. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach.
  5. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki.
  7. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól.
  8. Całość dokładnie wymieszaj.
  9. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki.
  10. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia.
  11. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Tak przygotowane placki ziemniaczane możesz zjeść z ulubionymi sosami. Niektórzy wolą na słodko – z cukrem i śmietaną. Inni kochają wersję wytrawną – z sosem grzybowym, mięsnym lub warzywnym. Bez względu na to jak lubisz je jeść, ten przepis sprawi, że na pewno będą ci smakować!

Źródło: smakosze.pl

Komentarze
Gulasz
Alpha/Flickr.com
Przepisy Przepis na gulasz wołowy, dzięki któremu mięso smakuje idealnie, a nie jak guma do żucia. Mocno rozgrzewa
Porządny gulasz wołowy to wbrew pozorom żadna bułka z masłem. Podpowiemy wam jak sprawić, żeby mięso smakowało idealnie, a nie jak guma do żucia!
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Problem z twardością mięsa wołowego w przeróżnych sosach i gulaszach jest stary jak świat. Zwykle scenariusz jest następujący. Chcemy zachwycić domowników nietuzinkowym daniem i wybieramy się do sklepu po kawałek wieprzowiny. Z radością przystępujemy do gotowania wykwintnego dania, a komplikacje zaczynają się już podczas gotowania. Mięso po prostu nie chce zmięknąć! Jak to zmienić? Kluczem do poradzenia sobie z tym problemem jest wybór mięsa. Niestety w przeważającej większości wołowe mięso polskiego pochodzenia będzie po ugotowaniu twarde i gumowate. Dlaczego? W Polsce w powszechnej sprzedaży są raczej tańsze części tuszy wołowej. Warto zainwestować w lepsze mięso u zaufanego rzeźnika albo w dobrym sklepie mięsnym.  Ponadto gotowanie wołowiny to zabawa tylko dla cierpliwych osób. Zwykle nawet godzina duszenia mięsa na wolnym ogniu to zdecydowanie za mało. Dobry gulasz z mięsa średniej jakości to przynajmniej 2-2,5 godziny obróbki termicznej. Warto jednak spróbować, bo efekty mogą być fantastyczne. Przepis na gulasz wołowy: Składniki: 30 dag mięsa wołowego – najlepiej rozbratel albo karkówka (pręga, łopatka czy szynka będą wymagały znacznie dłuższego czasu gotowania!) Papryka wędzona i słodka w proszku Kilka ząbków czosnku i cebula Bulion – ok. szklanka Suszony majeranek Sól i pieprz Łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Uwaga! Nie radzimy solić wołowiny na początku gotowania – gotowanie do miękkości potrwa wtedy znacznie dłużej! W głębokiej patelni bądź w rondelku podsmażamy najpierw cebulę, a potem czosnek. Dodajemy papryki w proszku i pieprz. Wrzucamy do środka wołowinę i majeranek. Zalewamy wszystko rosołem. Przykrywamy rondelek i dusimy na wolnym ogniu do czasu aż wołowina zmięknie...

Przeczytaj