Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Magda Gessler dodaje do nich również 1 sekretny składnik - śmietanę.

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 45 g mąki pszennej
  • 15 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki.
  3. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami.
  4. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach.
  5. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki.
  7. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól.
  8. Całość dokładnie wymieszaj.
  9. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki.
  10. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia.
  11. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Tak przygotowane placki ziemniaczane możesz zjeść z ulubionymi sosami. Niektórzy wolą na słodko – z cukrem i śmietaną. Inni kochają wersję wytrawną – z sosem grzybowym, mięsnym lub warzywnym. Bez względu na to jak lubisz je jeść, ten przepis sprawi, że na pewno będą ci smakować!

Źródło: smakosze.pl

Zobacz także: