Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie!
Kurczak w azjatyckim stylu
Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów.
Kurczak glazurowany czosnkiem
By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki:
- 8-9 skrzydełek z kurczaka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek sosu rybnego
- 100 ml soku z limonki
- Olej
- 2 łyżki sosu sojowego
- Ćwierć pora
- Czosnek suszony
- Liście kolendry
- Kilka liści bazylii
Przygotowanie
- Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika.
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki.
- Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej olej. Wrzuć skrzydełka z kurczaka i polej sosem sojowym, a następnie smaż do momentu, aż skórka będzie się lekko przypalać – około 2 minuty.
- Następnie wlej do woka sos z miski i mieszaj, aż się nie wygotuje (maksymalnie przez 1 minutę)
- Dodaj czosnek i posiekanego pora, podsmaż.
- Na koniec zdejmij patelnię z ognia. Dodaj liście kolendry, bazylii i wymieszaj. Smacznego!