kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy

Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!

Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kurczak w azjatyckim stylu

Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów.

Kurczak glazurowany czosnkiem

By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki:

  • 8-9 skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 100 ml soku z limonki
  • Olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Ćwierć pora
  • Czosnek suszony
  • Liście kolendry
  • Kilka liści bazylii

Przygotowanie

  1. Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.
  2. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  4. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika.
  5. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki.
  6. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej olej. Wrzuć skrzydełka z kurczaka i polej sosem sojowym, a następnie smaż do momentu, aż skórka będzie się lekko przypalać – około 2 minuty.
  7. Następnie wlej do woka sos z miski i mieszaj, aż się nie wygotuje (maksymalnie przez 1 minutę)
  8. Dodaj czosnek i posiekanego pora, podsmaż.
  9. Na koniec zdejmij patelnię z ognia. Dodaj liście kolendry, bazylii i wymieszaj. Smacznego!
Komentarze
Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!
Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler! Właściwości wątróbki Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.: Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy polecany kobietom w ciąży, Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię , Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie! Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za rozwój organizmu małego człowieka! Przepis na wątróbkę Magdy Gessler Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki: 1 kg wątróbki drobiowej 1 duża cebula Mąka 2 kwaśne jabłka Masło Mleko Konfitury z jarzębiny Olej Sól Pieprz Przygotowanie Do miski włóż wątróbki i zalej mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój wątróbkę na kawałki, oprósz mąką i smaż na maśle. Przełóż wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Teraz posiekaj cebulę i pokrój obrane jabłka w kostkę. Usmaż na maśle.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszaj z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polej wątróbki podane na talerzu, a obok dodaj łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!

Przeczytaj
gęś faszerowana przepis
AdobeStock
Przepisy Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!
Jeżeli lubisz przepisy staropolskiej kuchni, to ten na pewno ci się spodoba! Stara receptura na tradycyjną, faszerowaną gęś po polsku - jest wyśmienita!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś! Zapomniana gęsina Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś! Przepis na faszerowaną gęś po polsku Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie: 1 porcję gęsi (około 4 kg) 1 gęsią wątróbkę 3 saszetki kaszy gryczanej 3 plastry boczku 1 dużą cebulę 1 marchew Kilka podgrzybków Natkę pietruszki 1 jajo Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem. W...

Przeczytaj
Wieprzowina
pixnio.com
Przepisy Obłędny kurczak pieczony w... maślance! Ten przepis podbija sieć!
Twój pieczony kurczak już nigdy nie będzie suchy, jeśli dodasz ten jeden składnik! Spróbuj tego przepisu na kurczaka w maślance - jest niesamowity!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis! Sekret soczystego mięsa Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance! Przepis na kurczaka w maślance Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz: 6-8 pałek z kurczaka Pół litra maślanki 2 ząbki czosnku Mieloną paprykę (słodką i ostrą) Sól Pieprz Torebki foliowe Przygotowanie Pałki umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki! Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut. I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.

Przeczytaj