Pochodzące z Wielkiej Brytanii delicje to nieodłączny element różnego rodzaju podwieczorków i innych posiedzeń przy kawie i herbacie. Pomyśleć, że były takie czasy, gdy rodzice świeżo kupione ciasteczka chowali przed swoimi dziećmi pod kluczem… Dzisiaj w czasie powszechnej dostępności wielu towarów nie pamiętamy już o tych zabawnych historiach. Warto więc zaskoczyć swoich najbliższych delicjami domowymi, przygotowanymi w swojej kuchni.
Jak je przyrządzić? Będzie to niezwykle proste. Podczas przygotowania musimy skupić się na trzech głównych składnikach delicji – chodzi o świeży, miękki biszkopt, smaczną, dość kwaśną galaretkę i rozpływającą się w ustach polewę czekoladową. Glazura z czekolady i gotowa galaretka to pestka. Najwięcej uwagi warto poświęcić więc małym, okrągłym biszkoptom.
Poniżej przepis na delicje szampańskie:
Składniki:
- 3 jaja
- 80 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej
- 1 galaretka owocowa o dowolnym smaku
- 2 tabliczki czekolady
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Białka jaj ubijamy w głębokim naczyniu
- Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, nadal ucierając masę.
- Gdy otrzymamy gładką pianę, dodajemy przesianą mąkę.
- Formujemy okrągłe kształty na blasze za pomocą łyżki.
- Pieczemy ok. 10 min w temperaturze 180 st. C. Studzimy biszkopty.
- Galaretkę rozpuszczamy, po czym wlewamy ją do naczynia na grubość ok. 3 mm.
- Po schłodzeniu wykrajamy okrągłe formy, takich samych kształtów jak nasze biszkopty.
- Wycięte galaretki układamy na biszkoptach.
- Chłodzimy nasze podstawy pod delicje w lodówce.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym dodajemy do niej nieco oleju. Po ostudzeniu czekolady moczymy każdy biszkopt w polewie.
- Odstawiamy do zastygnięcia.
Źródło: mojewypieki.com