Pochodzące z Wielkiej Brytanii delicje to nieodłączny element różnego rodzaju podwieczorków i innych posiedzeń przy kawie i herbacie. Pomyśleć, że były takie czasy, gdy rodzice świeżo kupione ciasteczka chowali przed swoimi dziećmi pod kluczem… Dzisiaj w czasie powszechnej dostępności wielu towarów nie pamiętamy już o tych zabawnych historiach. Warto więc zaskoczyć swoich najbliższych delicjami domowymi, przygotowanymi w swojej kuchni.

Jak je przyrządzić? Będzie to niezwykle proste. Podczas przygotowania musimy skupić się na trzech głównych składnikach delicji – chodzi o świeży, miękki biszkopt, smaczną, dość kwaśną galaretkę i rozpływającą się w ustach polewę czekoladową. Glazura z czekolady i gotowa galaretka to pestka. Najwięcej uwagi warto poświęcić więc małym, okrągłym biszkoptom.

Poniżej przepis na delicje szampańskie:

Składniki:

  • 3 jaja
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 galaretka owocowa o dowolnym smaku
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  • Białka jaj ubijamy w głębokim naczyniu
  • Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, nadal ucierając masę.
  • Gdy otrzymamy gładką pianę, dodajemy przesianą mąkę.
  • Formujemy okrągłe kształty na blasze za pomocą łyżki.
  • Pieczemy ok. 10 min w temperaturze 180 st. C. Studzimy biszkopty.
  • Galaretkę rozpuszczamy, po czym wlewamy ją do naczynia na grubość ok. 3 mm.
  • Po schłodzeniu wykrajamy okrągłe formy, takich samych kształtów jak nasze biszkopty.
  • Wycięte galaretki układamy na biszkoptach.
  • Chłodzimy nasze podstawy pod delicje w lodówce.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym dodajemy do niej nieco oleju. Po ostudzeniu czekolady moczymy każdy biszkopt w polewie.
  • Odstawiamy do zastygnięcia.

Źródło: mojewypieki.com

Zobacz także: