Placki ziemniaczane z boczkiem
dortaaa/gotujmy.pl
Przepisy

Chciała zrobić idealne placki ziemniaczane. Żeby je ulepszyć dodała dwa niezwykłe składniki

Czy da się ulepszyć coś doskonałego? Pewna gospodyni domowa udowodniła, że nie ma nic niemożliwego! Poznajcie nietypowy przepis na placki ziemniaczane.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali.

Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę.
Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego.

Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy boczku i sera żółtego! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag sera żółtego
  • Łyżeczka soli
  • Pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 3 czubate łyżki mąki
  • Jajko

Przygotowanie:

  • Kroimy boczek i ser w drobniutką kostkę.
  • Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  • Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy!) odsączyć nieco z nadmiaru wody.
  • Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką, serem i boczkiem
  • Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym
  • Placki podajemy ze śmietaną.

Źródło: smakosze.pl

Komentarze
Rosół
beats_/Adobe Stock
Przepisy Rosół Ani Lewandowskiej to prawdziwy hit! Nie będziesz już chciała jeść innego!
Kto jak kto, ale małżeństwo Lewandowskich wie co powinni jeść prawdziwi mistrzowie. Tym razem zdradzimy, jak powinien wyglądać i smakować rosół dla aktywnych ludzi według Ani Lewandowskiej.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Anna Lewandowska podbija serca i podniebienia Polek. Robi to w podobnym tempie w jakim jej mąż Robert zdobywa kolejne laury na europejskich boiskach. Wciąż szukamy sekretu wspaniałej formy tej pary, a Ania wcale tego nie ukrywa, tylko dzieli się swoimi pomysłami i refleksjami. Jednym z tych pomysłów jest jej wyjątkowe podejście do rosołu – wszyscy dbający o formę powinni zredukować nieco zawartość tłuszczu w swoich wersjach rosołu. Tak samo zrobiła Ania Lewandowska, która zainspirowała się z kolei przepisem Anny Ciesielskiej. Poniższy przepis na „magiczny rosół Anny Lewandowskiej” będzie doskonałym wyborem nie tylko dla sportowców – tę lekką, ale pożywną i zdrową zupę dobrze przyjmie każdy osłabiony chorobą organizm. Podstawą rosołu Lewandowskiej będzie dobrego gatunku mięso na wywar – wybierzmy wołowinę, cielęcinę, a nawet wartościową dziczyznę. Na koniec bulion warto wzbogacić kawałkiem smacznego drobiu. Składniki: 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kurkumy Ok. 1/2 kg mięsa 3 łyżki octu 1/2 łyżeczki kminku 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Seler naciowy 2 ząbki czosnku Pół łyżeczki imbiru Pieprz cayenne Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pół kurczaka Przygotowanie: Gotujemy przez 1,5 godziny wywar z mięsa z dodatkiem tymianku, kurkumy, ziela angielskiego, kminku, octu i liścia laurowego. Następnie do zupy dodajemy: warzywa, imbir, paprykę, resztę przypraw, a także pół kurczaka Na sam koniec wyjmujemy jarzyny i mięso z bulionu i podajemy z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie. Źródło: hpba.pl

Przeczytaj
Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!
Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy. Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach. Składniki: 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa) 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka) 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera Pomidory z puszki krojone 2 łyżki masła Papryka ostra Sól Pieprz Świeży koperek 15 dag  śmietany 18% Liście laurowe Ziela angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody. Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania. Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem. Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie. Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min. Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany. Źródło: przepisyjoli.com

Przeczytaj