Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali.
W jaki sposób można zmodyfikować placki ziemniaczane?
Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę.
Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego.
Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy kapusty kiszonej! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej.
Zobacz także:
Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 30 dag kapusty kiszonej
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 czubate łyżki mąki
- jajko
- Opcjonalnie: świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy drobno.
- Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy) odsączyć nieco z nadmiaru wody.
- Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką i kapustą kiszoną.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym
- Placki podajemy ze śmietaną.