Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb, który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste!

Będziesz potrzebować

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku
  • Duży pęczek kopru
  • Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu)
  • 1 litr wrzącej wody
  • Ok. 2 płaskie łyżki soli
  • Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni

Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki.

Przygotowanie

  1. Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą.
  2. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki.
  3. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać).
  4. Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe).
  5. Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody.
  6. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki.
  7. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca.
  8. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia!

Złote zasady

Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni. Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać.

Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę. Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt wysoka temperatura, co prawda nie zmieni znacząco ich smaku, ale wygląd już tak.

Zobacz także:

Źródło: kwestiasmaku.pl

Zdjęcie: Pixabay