szynka wędzona przepis
Adobe Stock
Przepisy

Chcesz samodzielnie uwędzić́ szynkę? Jeden błąd może cię naprawdę sporo kosztować́. Tak przygotujesz szynkę idealną

Przygotowana w domu szynka wędzona smakuje po prostu najlepiej! Nie ma w niej bowiem żadnych sztucznych dodatków, a jedynym użytym konserwantem okazuje się sól peklowa.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Przyrządzenie domowej szynki wędzonej to nie lada wyzwanie. Należy bowiem szczególnie uważać na proporcje i temperaturę. Jeden mały błąd może sprawić, że mięso będzie do wyrzucenia. Dlatego tym razem postaraj się nie eksperymentować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szynkę wędzoną

Będziesz potrzebować 

  • 1 kilogram szynki wieprzowej bez kości
  • 1 litr zimnej, przefiltrowanej wody
  • 60 gramów soli peklowej
  • Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra, gorczyca
  • Dodatkowo: siatka do wędzenia mięsa, strzykawka

Przygotowanie

  1. W garnku umieść przefiltrowaną, zimną wodę z solą peklowaną. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj tak długo aż sól się całkowicie rozpuści.
  2. Do powstałej solanki dodaj przyprawy: pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i kolendry. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 7 minut. 
  3. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  4. Szynkę dokładnie umyj, a następnie przy pomocy strzykawki wstrzyknij w nią przygotowaną wcześniej solankę (nie całą, zrób ok. 20 nakłuć).
  5. Tak przygotowane mięso włóż do garnka z pozostałą solanką (mięso powinno w całości zostać pokryte solanką). Całość odstaw w chłodne miejsce (temperatura nie powinna przekraczać 10 st. C) na okres ok. 7 dni.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z solanki i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie włóż do siatki wędzarniczej (końce siatki koniecznie dobrze zwiąż).
  7. Tak przygotowane mięso należy wędzić w dymie z drewna drzew liściastych (najlepiej sprawdzą się drzewa owocowe), przez ok. 5 godzin w temperaturze nie wyższej niż 70 st. C.
  8. Tak uwędzoną szynkę należy jeszcze sparzyć. Wystarczy więc, że włożysz ją do wrzątku na pół godziny. 

Gotowe!

Jeśli mięso okaże się zbyt słone możesz wymoczyć je w wodzie przez ok. 2 godziny. Jednak ten przepis powinien sprawić, że twoja szynka będzie miała idealny smak!

Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

Przeczytaj
Czernina
gotujmy.pl/kniejson
Newsy Staropolski przepis na czerninę. Niepowtarzalny smak zyska dzięki 2 dodatkom
Czernina to bez wątpienia najstarsza polska zupa. Choć kiedyś była podawana na znak odmowy zaręczyn, dzisiaj nie kryje w sobie żadnych podtekstów. Z powodzeniem możesz ją więc serwować przy każdej okazji. Przepis jest banalnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Czarna polewka lub, jak kto woli, czernina to najstarsza polska zupa przyrządzana na bazie krwi kaczki, gęsi lub królika. Choć do dziś uchodzi za bardzo kontrowersyjne danie, w rzeczywistości jest niesamowicie apetyczna! Swój charakterystyczny, słodko-kwaśny smak zawdzięcza dodatkowi cukru i octu. Przepis na czerninę Będziesz potrzebować 1 porcja rosołowa z kaczki 4 litry wody 250 ml krwi kaczej lub gęsiej (świeżej lub mrożonej) Warzywa: 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por 200 gramów ulubionych suszonych owoców (na przykład śliwek) 120 gramów wiśni bez pestek 40 gramów śmietany 20 gramów mąki pszennej 20 ml octu ½ łyżeczki cukru Przyprawy i zioła: pieprz, sól, majeranek, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, gałązka lubczyku Przygotowanie W dużym garnku umieść mięso z kaczki, a następnie zalej je zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień. Marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera obierz, a następnie umieść w garnku z mięsem. Cebulę obierz, opal i również umieść w wodzie. Do tak przygotowanego wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu przecedź rosół, tak aby pozbyć się z niego wszystkich warzyw i pływających dodatków. W rondelku umieść ulubione suszone owoce, na przykład śliwki czy morele, a następnie zalej je wodą i odstaw do namoczenia na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj wiśnie. Całość zagotuj do miękkości i dodaj do rosołu. Teraz zajmij się krwią, która powinna być w temperaturze pokojowej. Umieść płyn w dowolnym naczyniu, a następnie dodaj do niego ocet, cukier oraz mąkę rozdrobnioną wcześniej w śmietanie. Całość...

Przeczytaj
Przepis na żeberka
Adobe Stock
Przepisy Pikantne i pachnące żeberka duszone w cydrze. To danie dosłownie rozgrzeje was od środka!
Duszone żeberka, w których mięso samo odchodzi od kości to nie lada rarytas. Kiedy jednak dodamy do nich cydru, staną się o wiele bardziej wyraziste i aromatyczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 40 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne! Przepis na żeberka duszone w cydrze Będziesz potrzebować 1 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry) 250 ml cydru 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni). Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron , aż do zarumienienia. Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż. Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje. Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut. Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty. Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut. Po upływie...

Przeczytaj
gulasz wieprzowy przepis
Adobe Stock
Newsy Przepis na oryginalny gulasz. Wyśmienity w smaku. Mięso rozpływa się w ustach
Gulasz wieprzowy to świetny pomysł na rodzinny obiad. W końcu soczyste mięso i aksamitny sos tworzą połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Zaserwowany w towarzystwie najzwyczajniejszej bagietki zachwyci każdego!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Każdy Polak średnio zjada ok. 40 kilogramów mięsa wieprzowego w ciągu roku. To wygrywa nawet z wydawać by się mogło popularnym drobiem. Statystyki mówią same za siebie – wieprzowina jest po prostu najpyszniejsza! A przyrządzony z niej gulasz smakuje wybornie! Przepis na gulasz wieprzowy Będziesz potrzebować  1 kilogram wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki) 1 marchewka ½ pora 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Woda lub bulion Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek  Przygotowanie Mięso dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kawałki mięsa nie mogą być za duże, powinny mieścić się w buzi „na raz”, tak aby dodatkowo ich nie kroić podczas jedzenia. Tak przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.  Po kilku minutach do cebuli dodaj pokrojone mięso. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Marchewkę i pora obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.  Tak przygotowane warzywa dodaj do smażącego się mięsa. Całość zalej wodą lub bulionem, tak aby przykryła wszystkie składniki i duś przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu do wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, paprykę, majeranek, liść laurowy, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 15 minut lub więcej, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie gdyby sos był zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką mąki, ale równie dobrze sprawdzi się śmietana.  Gotowe!

Przeczytaj