szynka wędzona przepis
Adobe Stock
Przepisy

Chcesz samodzielnie uwędzić́ szynkę? Jeden błąd może cię naprawdę sporo kosztować́. Tak przygotujesz szynkę idealną

Przygotowana w domu szynka wędzona smakuje po prostu najlepiej! Nie ma w niej bowiem żadnych sztucznych dodatków, a jedynym użytym konserwantem okazuje się sól peklowa.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Przyrządzenie domowej szynki wędzonej to nie lada wyzwanie. Należy bowiem szczególnie uważać na proporcje i temperaturę. Jeden mały błąd może sprawić, że mięso będzie do wyrzucenia. Dlatego tym razem postaraj się nie eksperymentować.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na szynkę wędzoną

Będziesz potrzebować 

  • 1 kilogram szynki wieprzowej bez kości
  • 1 litr zimnej, przefiltrowanej wody
  • 60 gramów soli peklowej
  • Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra, gorczyca
  • Dodatkowo: siatka do wędzenia mięsa, strzykawka

Przygotowanie

  1. W garnku umieść przefiltrowaną, zimną wodę z solą peklowaną. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj tak długo aż sól się całkowicie rozpuści.
  2. Do powstałej solanki dodaj przyprawy: pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i kolendry. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 7 minut. 
  3. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  4. Szynkę dokładnie umyj, a następnie przy pomocy strzykawki wstrzyknij w nią przygotowaną wcześniej solankę (nie całą, zrób ok. 20 nakłuć).
  5. Tak przygotowane mięso włóż do garnka z pozostałą solanką (mięso powinno w całości zostać pokryte solanką). Całość odstaw w chłodne miejsce (temperatura nie powinna przekraczać 10 st. C) na okres ok. 7 dni.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z solanki i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie włóż do siatki wędzarniczej (końce siatki koniecznie dobrze zwiąż).
  7. Tak przygotowane mięso należy wędzić w dymie z drewna drzew liściastych (najlepiej sprawdzą się drzewa owocowe), przez ok. 5 godzin w temperaturze nie wyższej niż 70 st. C.
  8. Tak uwędzoną szynkę należy jeszcze sparzyć. Wystarczy więc, że włożysz ją do wrzątku na pół godziny. 

Gotowe!

Jeśli mięso okaże się zbyt słone możesz wymoczyć je w wodzie przez ok. 2 godziny. Jednak ten przepis powinien sprawić, że twoja szynka będzie miała idealny smak!

Komentarze
Rzepa
Pixabay/ivabalk
Newsy Frytki z rzepy? Czemu nie. To danie wprost zachwyci twoje pociechy
Rzepa jest znana wyłącznie z uprawy, nie rośnie na dziko. Mało kto wie, że można ją wykorzystać do ciekawych pomysłów kulinarnych. Proponujemy super szybkie, wegańskie frytki.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Rzepa to podgatunek kapusty. Sam jej korzeń zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. Warzywo zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków. W skuteczny sposób hamują one rozwój niektórych mikroorganizmów chorobotwórczych.  Bogactwo w bulwach rzepy  W jadalnych bulwach rzepy znajdziemy całą masę bogatych składników. Jest to rafanina i rafanol, które mają silne działanie odkażające i przeciwłojotokowe. Ponadto cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Kombinacja sprawia, że rzepa ma liczne zastosowania. Odpowiada za wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Możemy skorzystać z jej właściwości przy kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, kamicy moczowej i niedokrwistości. Mniej kalorii i węglowodanów Rzepa to przede wszystkim produkt spożywczy. Jeśli lubicie frytki, mamy dla was pewną wegańską propozycję. Rzepa nadaje się bowiem do frytek, znacznie mniej kalorycznych niż te klasyczne. Warzywo ma też o wiele mniej węglowodanów niż popularny ziemniak. Rzepowa alternatywa dla tradycyjnych frytek może się wam spodobać. Największa różnica tkwi we wspomnianym składzie ziemniaka i rzepy. Frytki, które wam proponujemy sprawdzą się nawet w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych wybierają się na dietę niskowęglowodanową.  Błonnik, potas i witaminy Częste spożywanie rzepy niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy dokonać nieprzeciętnego wyboru podczas kolacji, zdecydujmy się na frytki z rzepy.  Frytki z rzepy. Jak je zrobić? Potrzebne nam będą:...

Przeczytaj