Robisz szybki obiad i nie masz pomysłu na surówkę? Z pewnością spodoba ci się ten przepis – jest szybki, tani i prosty w przygotowaniu. I jaki smaczny! Wypróbuj ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej!

Najlepsza surówka do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej jest naprawdę uniwersalna – pasuje do większości domowych dań! Świetnie smakuje z kotletami mielonymi i rybą. Do tego bardzo szybko się ją przygotowuje i nie potrzeba wielu składników. A jej przyrządzenie jest tak proste, że możecie je zlecić swoim starszym dzieciakom – o ile im ufacie, że nie zrobią sobie krzywdy nożem!

Przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej

Aby przygotować tę ekspresową surówkę, potrzebujecie:

  • Pół kapusty pekińskiej
  • Duży jogurt naturalny
  • Majonez
  • Puszkę kukurydzy
  • 2 pomidory
  • Musztardę
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę umyj i pokrój drobno w kostkę.
  2. Do dużej miski wrzuć kapustę, dodaj pół opakowana dużego jogurtu naturalnego i 2-3 łyżki majonezu. Dokładnie zamieszaj.
  3. Pokrój drobno pomidory i dodaj do sałatki. Wymieszaj i wsyp kukurydzę. Pamiętaj, żeby wcześniej odsączyć ją z zalewy!
  4. Dodaj łyżkę musztardy, sól i pieprz. Jeżeli surówka będzie zbyt „maślana”, to dodaj więcej musztardy, a jeśli zbyt ostra, to majonezu. I gotowe!