surówka z kapusty pekińskiej przepis
AdobeStock
Przepisy

Błyskawiczna sałatka w 3 minuty! Zdrowy specjał idealny do obiadu! Uwielbiamy

Ekspresowy obiad oznacza ekspresową surówkę! Wypróbuj ten przepis, z którego wyczarujesz pyszny dodatek do obiadu w kilka minut!

Robisz szybki obiad i nie masz pomysłu na surówkę? Z pewnością spodoba ci się ten przepis – jest szybki, tani i prosty w przygotowaniu. I jaki smaczny! Wypróbuj ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsza surówka do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej jest naprawdę uniwersalna – pasuje do większości domowych dań! Świetnie smakuje z kotletami mielonymi i rybą. Do tego bardzo szybko się ją przygotowuje i nie potrzeba wielu składników. A jej przyrządzenie jest tak proste, że możecie je zlecić swoim starszym dzieciakom – o ile im ufacie, że nie zrobią sobie krzywdy nożem!

Przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej

Aby przygotować tę ekspresową surówkę, potrzebujecie:

  • Pół kapusty pekińskiej
  • Duży jogurt naturalny
  • Majonez
  • Puszkę kukurydzy
  • 2 pomidory
  • Musztardę
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę umyj i pokrój drobno w kostkę.
  2. Do dużej miski wrzuć kapustę, dodaj pół opakowana dużego jogurtu naturalnego i 2-3 łyżki majonezu. Dokładnie zamieszaj.
  3. Pokrój drobno pomidory i dodaj do sałatki. Wymieszaj i wsyp kukurydzę. Pamiętaj, żeby wcześniej odsączyć ją z zalewy!
  4. Dodaj łyżkę musztardy, sól i pieprz. Jeżeli surówka będzie zbyt „maślana”, to dodaj więcej musztardy, a jeśli zbyt ostra, to majonezu. I gotowe!
Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Elficzna/gotujmy.pl
Newsy
Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Błyskawiczna surówka do obiadu, której przygotowanie nie wymaga obierania żadnych warzyw!

Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy , kotlet mielony  czy pieczony kurczak . Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki. Przepis na ekspresową surówkę do obiadu Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami. Składniki: pół kapusty pekińskiej koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski. Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty. W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz. Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać! Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na...

jak zrobić surówka z kapusty kiszonej
Adobe Stock
Newsy
Najprostsza surówka z kiszonej kapusty. Doskonała do smażonej ryby z ziemniaczkami
Nic nie poprawi smaku waszego obiadu tak jak ta prosta, tradycyjna polska surówka. Kapusta kiszona z dodatkiem jabłka i cebulki w sam raz będzie do wielu drugich dań.

Trzy raz naj. Najprostszy, najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie przepyszne surówki z kapusty kiszonej na obiad. Koniec zimy, wczesna wiosna  - ten okres, niegdyś czasami nazywany przednówkiem, kojarzy się z jedzeniem kapusty kiszonej i innych kiszonek. Kapusta kiszona, tak jak ogórki, przygotowywana była przed laty na wsiach jesienią. To właśnie wtedy w dużych drewnianych beczkach szykowano dawkę witamin na ciężki, zimowy czas. Kiszonki dawniej kojarzyły się także z okresem Wielkiego Postu. Kiszonki były podstawą postnej diety wraz z żurem i śledziami. Dlaczego warto przygotowywać i jeść surówkę z kapusty kiszonej? Zamiast kupować drogie, a dodatkowo niesmaczne hiszpańskie pomidory czy ogórki, lepiej wzbogacać zimą swój organizm w witaminy jedząc kiszoną kapustę. Oto zalety jedzenia kiszonej kapusty: Poprawia pracę układu trawiennego Jest niskokaloryczna Wzmacnia odporność Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi Poprawia stan skóry Kapusta kiszona sama w sobie jest dla niektórych dość kwaśna i słona. Jest na to prosty, rewelacyjny, a często zapominany sposób. Jak odkwasić zbyt kwaśną kapustę kiszoną? Tym sposobem na smaczniejsze podanie kiszonki jest oczywiście prosta, klasyczna surówka, którą nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie jadali ze smakiem nie tylko na przednówku. Wystarczy dodać do poszatkowanej kiszonej kapusty pokrojone jabłko, startą na tarce marchewkę, troszkę cebuli i świetny dodatek do mięs, kotletów mielonych czy schabowych – gotowy. Jeśli dysponujecie zbyt kwaśną w waszym przekonaniu kapustą kiszoną, nic straconego. Wcale nie musicie redukować kwasu podwójną dawką jabłek. Wystarczy przed szatkowaniem kapusty odrobinę ją odkwasić poprzez wypłukanie w wodzie. Kilka chwil w...

Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych
Karkówka pieczona w piekarniku smakuje obłędnie i bardzo szybko się ją robi. Wypróbujcie przepis na pieczoną karkówkę!

Smaczna karkówka pieczona to świetny pomysł na obiad dla tych, którzy mają ochotę na sycący i ciepły posiłek, ale nie mają dużo czasu na przygotowania. W tym przepisie marynata do karkówki potrzebuje jedynie 15 minut, by wspaniale podkreślić smak mięsa – nie trzeba go marynować całą noc! Później wystarczy wstawić mięso do piekarnika na godzinę i obiad gotowy. Praktycznie robi się sam! Dodatek kaszy pęczak z groszkiem i cebulą sprawia, że już nic nie trzeba do tej karkówki dodawać, choć oczywiście, jeśli chcecie, możecie przygotować ulubioną surówkę, która także będzie bardzo pasować. Poznajcie smaczny przepis na karkówkę z piekarnika z portalu Gotujmy.pl Przepis na karkówkę z piekarnika z kaszą pęczak i groszkiem Do przygotowania pysznej karkówki prosto z piekarnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 750 ml bulionu 4 kotlety z karkówki (ok. 400 g) 200 g kaszy pęczak z groszkiem 1 cebula 2 łyżki gorczycy 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka oleju rzepakowego Pół płaskiej łyżeczki kolorowego czosnku Szczypta chilli Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie karkówkę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Pokrójcie na 4 równe kotlety. Owińcie kotlety folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak kotlety schabowe. Do miski wlejcie łyżkę oleju, dodajcie po 2 łyżki gorczycy i musztardy sarepskiej oraz przyprawy: kolorowy czosnek, chili, sól i pieprz. Wymieszajcie. Gotową marynatą natrzyjcie mięso i odstawcie do lodówki na co najmniej kwadrans. Do dużego naczynia żaroodpornego wsypcie 200 g kaszy pęczak z groszkiem (2 torebki). Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i połóżcie na kaszy. Na tym ułóżcie pokryte marynatą kotlety....

przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy
Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...