Środek jesieni, zima dopiero przed nami, a my już tęsknimy za kiełbasą z grilla! Perspektywa czekania prawie pół roku na rozpoczęcie sezonu grillowego jest naprawdę dołująca. Ale jest na to sposób! Wypróbujcie ten przepis na białą kiełbasę w piwie – smakuje jak grillowana i przypomni wam ciepłe, letnie dni!

Nie tylko na święta

Biała kiełbasa dawniej kojarzyła się głównie ze świętami wielkanocnymi. W końcu czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez żurku z jajkiem i białą kiełbaską! W Polsce ten rodzaj kiełbasy stał się popularny w XIX w., a bardzo chętnie jedzą ją też Niemcy, którzy nazywają ją „Weisswurst”.

Wyjątkowa biała kiełbasa w piwie – przepis

Do przygotowania tej kiełbasy potrzebujecie:

  • 750 g gotowanej, białej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 butelka jasnego piwa (0,5 l)
  • 1 cytrynę
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kiełbasę lekko podgotuj. W osobnym, dużym garnku zagotuj piwo.
  2. Do gotującego się piwa wrzuć kiełbasę, przykryj i zgaś ogień pod garnkiem. Poczekaj, aż piwo z kiełbasą wystygnie.
  3. Wyjmij kiełbasę z garnka i pokrój ją w plastry. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a następnie wrzuć ją do garnka z piwem.
  4. Doprowadź piwo do wrzenia, zagęść zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny.
  5. Do sosu wrzuć plastry kiełbasy i zagotuj.
  6. I gotowe! Biała kiełbasa w piwie najlepiej smakuje podawana z gotowanymi ziemniakami.

 

Zobacz także:

Źródło: polskatradycja.pl