Środek jesieni, zima dopiero przed nami, a my już tęsknimy za kiełbasą z grilla! Perspektywa czekania prawie pół roku na rozpoczęcie sezonu grillowego jest naprawdę dołująca. Ale jest na to sposób! Wypróbujcie ten przepis na białą kiełbasę w piwie – smakuje jak grillowana i przypomni wam ciepłe, letnie dni!
Nie tylko na święta
Biała kiełbasa dawniej kojarzyła się głównie ze świętami wielkanocnymi. W końcu czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez żurku z jajkiem i białą kiełbaską! W Polsce ten rodzaj kiełbasy stał się popularny w XIX w., a bardzo chętnie jedzą ją też Niemcy, którzy nazywają ją „Weisswurst”.
Wyjątkowa biała kiełbasa w piwie – przepis
Do przygotowania tej kiełbasy potrzebujecie:
- 750 g gotowanej, białej kiełbasy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 butelka jasnego piwa (0,5 l)
- 1 cytrynę
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Kiełbasę lekko podgotuj. W osobnym, dużym garnku zagotuj piwo.
- Do gotującego się piwa wrzuć kiełbasę, przykryj i zgaś ogień pod garnkiem. Poczekaj, aż piwo z kiełbasą wystygnie.
- Wyjmij kiełbasę z garnka i pokrój ją w plastry. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a następnie wrzuć ją do garnka z piwem.
- Doprowadź piwo do wrzenia, zagęść zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny.
- Do sosu wrzuć plastry kiełbasy i zagotuj.
- I gotowe! Biała kiełbasa w piwie najlepiej smakuje podawana z gotowanymi ziemniakami.
Zobacz także:
Źródło: polskatradycja.pl