Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy

Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 

Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

 

Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia. 

Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów.

Szynka domowego przepisu

Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to!

Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki?

  • łyżka majeranku

  • 100 g soli

  • 4,5 sztuk ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

  • 5 sztuk owocu jałowca

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 sztuki liści laurowych

  • 1 kg szynki wieprzowej

Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek.

Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut. 

Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie. 

Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!

 

Źródło: DoradcaSmaku.pl 

 

Komentarze
Czernina
iskierka.ag/gotujmy.pl
Przepisy Zupa, która budzi kontrowersje przez jeden składnik. Umiejętnie przyrządzona czernina zrobi furorę na waszym stole
Czernina, zwana niegdyś także czarną polewką, to zupa, która nikogo nie pozostawi obojętnym. Po pierwsze z powodu swojego głównego składnika. Po drugie – z powodu okazji, na jaką kiedyś się ją jadało.
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Czernina to zupa przygotowywana na bazie gęsiej krwi. Zapytacie, komu dziś w głowie jedzenie potraw z krwi? Spokojnie, przecież królowa grilla, nasza ulubiona kaszanka również przyrządzana jest z krwi, tyle że z tej wieprzowej. Jedzenie tego rodzaju kiełbasy weszło nam, nomen omen, w krew. Coraz częściej nie stronimy także od krwistych i półkrwistych wołowych steków. Co stoi zatem na przeszkodzie, aby spróbować tradycyjnego dania naszych przodków? Teoretycznie nic, ale tutaj do gry wchodzi historia. Czarna polewka to przecież tradycyjna zupa, którą ojciec panny podawał niechcianemu zięciowi. Pamiętamy czarną polewkę z kart „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Gdyby nie ten z pozoru niewinny gest, historia sporu Sopliców i Horeszków w ogóle nie miałaby miejsca! Cóż, warto więc przyrządzać czerninę bez obecności ukochanych naszych dzieci. Ot tak, na wszelki wypadek! A teraz do rzeczy. Czas na przygotowanie samej zupy. Można by rzec w skrócie, że jest to po prostu wzbogacony rosół, zmieszany z krwią gęsi lub królika. Co jednak zrobić, by czarna polewka smakowała tak jak na dawnych staropolskich stołach? Spieszymy z praktycznymi podpowiedziami. Umiejętnie przyrządzona czernina zrobi furorę na waszym stole. I nie tylko wśród domowych entuzjastów historii. Do dzieła! Składniki: Gęsie mięso – najlepiej szyje i żołądki na rosół Ok. szklanka gęsiej krwi 1,5 litra rosołu z gęsi (przepis znajdziecie tutaj: Porcja włoszczyzny Cebula Ziele angielskie, liść laurowy Pieprz czarny Ocet Cukier 10 dag śliwek suszonych 5 dag rodzynek Pół szklanki wiśni (użyjmy tych mrożonych) Kilka owoców jałowca Sól, pieprz czarny Tymianek Przygotowanie: Do gotowego rosołu...

Przeczytaj