grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy

Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci

Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Marynowane grzybki

Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych!

Przepis na marynowane gąski

Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki:
•    2 kilogramy gąsek
•    2,5 litra wody
•    Pół szklanki cukru
•    Szklanka octu
•    1 duża łyżka soli
•    3 liście laurowe
•    Ziele angielskie 
I oczywiście słoiki!

Przygotowanie

1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie.
2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut.
3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj.
4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę.
5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!
 

Unikacie octu? Oto jak zrobić dobra zalewę do grzybów bez niego.
AdobeStock_
Newsy
Unikacie octu? Podpowiadamy jak zrobić dobrą zalewę do grzybów bez tego dodatku
Nie lubicie octu spirytusowego? Wybierajcie jabłkowy. Nie trawicie żadnego octu? W takim razie róbcie grzybowe przetwory bez octu. Podajemy przepisy.

Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić. Kiszenie zamiast marynowania Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu. To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian. Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów. Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane. Klasyczna zalewa do grzybów bez octu Przygotowując zalewę bez octu , warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli. Składniki: Woda – 1l Sól – 1 łyżka Ziele angielskie – 4 ziarenka Listek laurowy – 3-4 listki Gorczyca - 5-6 ziarenek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę. 2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami...

Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!
Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę ! Będziesz potrzebować: 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru) 1 cebula 4 ząbki czosnku Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc. Pół szklanki cukru 3 szklanki wody Oliwa lub olej rzepakowy Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml. Przygotowanie Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony). W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie...

Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?
ONS/AdobeStock
Newsy
Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?
Jak przygotowuje leśne przetwory Ewa Wachowicz? Mamy jej autorski przepis na grzyby marynowane w occie.

Marynowane grzyby to prawdziwa kwintesencja jesieni. To właśnie teraz w polskich domach nastał prawdziwy szał na robienie przetworów . Jeśli macie do dyspozycji leśne grzyby i chcecie je zamarynować, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na marynowane grzybki Ewy Wachowicz . Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te od Magdy Gessler ? Kim jest Ewa Wachowicz? Ewa Wachowicz to polska producentka i prezenterka telewizyjna. Miss Polonia 1992 oraz sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka w latach 1993–1995. Ewa Wachowicz już od najmłodszych lat interesowała się gotowaniem. Pod koniec lat 90. rozpoczęła produkcję programu „Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza , a w latach 2003–2005 produkowała program Polsatu „Domowa kawiarenka". Napisała kilka książek kulinarnych a w 2007 roku została producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny „Ewa gotuje dla Polsatu". W 2017 roku Ewa Wachowicz otworzyła restaurację Zalipianki w Krakowie. Jest uznawana za autorytet, jeżeli chodzi o gotowanie. Jak przygotowuje leśne grzyby w słoikach? Koniecznie sprawdźcie jej autorski przepis. Przepis na marynowane grzyby Ewy Wachowicz Marynowane grzyby świetnie pasują do obiadu lub jako zakąska na przyjęcie. Jak je przygotowuje Ewa Wachowicz? Składniki: 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków 2 marchewki obrane i pokrojone w talarki 2 cebule obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka gorczyca biała Zalewa do marynowanych grzybów: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% ½ szklanki cukru 4 łyżeczki soli 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego Wykonanie: Grzyby dokładnie myjemy, opłukujemy i obgotowujemy przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę sparzamy, a marchewki...

Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? Polejcie nią to danie a bardzo zyska na smaku
Pixabay.pl
Newsy
Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? To błąd. Polejcie nią to danie, a bardzo zyska na smaku
Wiele osób popełnia błąd i wylewa marynatę z ogórków i papryki. Dajcie jej „drugie życie” i wykorzystajcie ją w kuchni. Jak? Podpowiadamy!

Lubicie marynowane warzywa? Papryka czy ogórki w marynacie to świetny dodatek do kanapki czy obiadu. Większość z nas po opróżnieniu słoika wylewa taką marynatę i zachowuje jedynie słoik. To błąd! Marynata po ogórkach czy papryce ma bardzo fajne zastosowanie w kuchni. Co można z nią zrobić? Czytajcie dalej! Do czego wykorzystać marynatę po ogórkach i papryce? Jeżeli zwykle wylewaliście marynatę po ogórkach, papryce czy innych warzywach ze słoika, więcej tak nie róbcie. Taka marynata to świetny pomysł na nadanie soczystości różnym rodzajom mięs. Co zrobić, żeby mięso było smaczniejsze, bogatsze i bardziej soczyste? To proste – polejcie je marynatą, która została wam po ogórkach czy papryce. Ponieważ taka marynata jest bogata w sód, działa podobnie do klasycznej solanki ze słoną wodą. Zanim włożycie mięso (wieprzowinę, kurczaka czy stek) do piekarnika, spróbujcie namoczyć je w soku z marynaty na 30 minut przed gotowaniem. Dzięki temu mięso zachowa więcej wilgoci i będzie smaczniejsze. Jak jeszcze można wykorzystać marynatę? Jest jeszcze kilka innych sposobów, w jakie możecie wykorzystać marynatę z warzyw. Możecie z niej przykładowo zrobić... kolejną porcję marynowanych warzyw. Wystarczy, że doprowadzicie solankę do wrzenia i zalejecie nią cebulę, ogórka, marchewkę, rzodkiewkę lub fasolkę szparagową. Zakręćcie dobrze słoik i po kilku dniach będziecie mieć świetną sałatkę do obiadu. Są też tacy, którzy dodają taką marynatę do... Krwawej Mary. Krwawa Mary (ang. Bloody Mary) – to nic innego, jak koktajl alkoholowy przygotowany najczęściej z wódki, soku pomidorowego i przypraw. Wymieszajcie łyżkę soku z marynaty z koktajlem na bazie pomidorów, aby uzyskać jeszcze wyraźniejszy i bardziej pikantny smak drinka....