Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie.
Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni!
Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji.
Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki)
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżeczki cukru
- Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao)
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Zobacz także:
- Wrzucamy do miski wszystkie składniki.
- Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany.
- Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min.
- Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
- Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi.
Babeczki orzechowe
Składniki:
- Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta.
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych)
Przygotowanie:
- Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów.
- Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami.
Babeczki kawowe
Składniki i przygotowanie:
- Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach.
- Do babeczek kawowych dodajmy jedynie pół łyżki kakao i małą kawę espresso (ewentualnie możemy przygotować tradycyjny mocny napar z dwóch łyżeczek kawy (filiżanka ok. 20-25 ml).
- Dla odmiany możemy polać nasze babeczki polewą czekoladową z kilku kostek rozpuszczonej czekolady gorzkiej.
Źródło: gotujmy.pl; kuchnialidla.pl