Babka z mikrofali
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy

Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!

Babka pieczona w mikrofali to hit wśród młodszych, zabieganych ludzi. Możemy śmiało zmodyfikować nieco ten prosty przepis na mikrofalowego murzynka i stworzyć inne małe cudeńka!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie.
Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni!

Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki)

Składniki:

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Wrzucamy do miski wszystkie składniki.
  • Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany.
  • Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min.
  • Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
  • Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi. 

Babeczki orzechowe

Składniki:

  • Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta.
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych)

Przygotowanie:

  • Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów.
  • Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami.

Babeczki kawowe

Składniki i przygotowanie:

  • Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach.
  • Do babeczek kawowych dodajmy jedynie pół łyżki kakao i małą kawę espresso (ewentualnie możemy przygotować tradycyjny mocny napar z dwóch łyżeczek kawy (filiżanka ok. 20-25 ml).
  • Dla odmiany możemy polać nasze babeczki polewą czekoladową z kilku kostek rozpuszczonej czekolady gorzkiej.

Źródło: gotujmy.pl; kuchnialidla.pl

 

 

 

Komentarze
Przesiewać mąkę, przesiewanie mąki
photoguns/Adobe Stock
Triki kulinarne Nigdy nie przesiewacie mąki? Możecie zrujnować swój przepis! Dowiedzcie się, dlaczego
Warto przesiewać mąkę czy nie warto? To pytanie zadajemy sobie wszyscy przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta. Spróbujmy odpowiedzieć sobie na to odwieczne pytanie.
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Ten dylemat spotyka nas za każdym razem, gdy planujemy upiec jakieś ciasto. W większości przepisów widzimy poradę dotyczącą przesiewania mąki. Tak samo jest we wszystkich niemal programach kulinarnych, które oglądamy w telewizji. Przesiewanie kiedyś i dziś Na sam początek mała ciekawostka. Otóż w dawnych czasach piekarze przesiewali mąkę z nieco innych powodów, niż obecnie. Taki zabieg pozwalał oddzielić od mąki niechciane ziarna, które zawieruszyły się podczas jej mielenia albo innych nieproszonych gości, a więc różnych insektów żerujące w w workach ze zmielonym ziarnem pszenicy. Dzisiaj mąka ze sklepu jest już sprzedawana w czystej, zabezpieczonej postaci. Po co nam zatem przesiewanie mąki w dzisiejszych czasach? Warto czy nie warto? Mistrzowie piekarnictwa przesiewają mąkę do pieczenia już z przyzwyczajenia. Skoro tak, to większość z nas uzna, że tak po prostu trzeba.  Nie jest to jednak wyczerpująca temat odpowiedź. Warto zadać sobie pytanie, po co to w ogóle robimy. I czy nie jest to po prostu strata czasu dla każdej zabieganej gospodyni domowej? Przesiewanie mąki ma jednak konkretne plusy. Oto niektóre z nich: Przesiana przez sitko mąka staje się nieco bardziej puszysta i lekka. Wszystko to za sprawą powietrza. Ponadto przesianie mąki z innymi suchymi składnikami sprawia, że łatwiej się razem połączą. Ciasta pieczone z wykorzystaniem przesianej mąki będą wyraźnie lżejsze i nieco bardziej pulchne. Teraz pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jak przesiewać mąkę? Tu wystarczy zwykłe, małe sitko o drobnych oczkach. Mało rozsądne wydaje się zakupywanie specjalnych mechanicznych urządzeń do przesiewania mąki, które są dostępne już na rynku. Zaufajmy starym sprawdzonym metodom z czasów naszych babć! Źródła: mashed.com,...

Przeczytaj