To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza!

Przepis na bigos

Będziesz potrzebować

  •  1 kilogram świeżej kapusty
  • 800 gramów kiszonej kapusty
  • 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki)
  • 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot)
  • 200 gramów wiejskiej kiełbasy
  • 100 gramów boczku wędzonego
  • 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki)
  • 30 gramów suszonych śliwek
  • 30 gramów wędzonych śliwek
  • 3 duże cebule
  • ¼ szklanki śliwowicy
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej 
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce.
  3. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku).
  4. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa.
  5. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki.
  6. Kapustę kiszoną odcedź z wody, posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku).
  7. Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę pokrój w kostkę. Oba składniki wrzuć do garnka. 
  8. Do powstającego bigosu dodaj pokrojone na samym początku grzyby, kminek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej trzema szklankami przegotowanej wody oraz wodą z namaczania grzybów, zamieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  9. W tym czasie pokrój śliwki suszone i wędzone, najlepiej w paski, a następnie umieść je w niewielkiej miseczce. Tak przygotowane śliwki zalej dobrej jakości śliwowicą i pozostaw na ok. 40 minut.
  10. Po tym czasie umieść śliwki w garnku z pozostałymi składnikami, zamieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 2,5 godziny.
  11. Pod sam koniec gotowania dopraw bigos solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotowe!

Pamiętaj, że tak przygotowany bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od przyrządzenia, kiedy wszystkie smaki się już przenikną.

Źródło: gotujmy

Zobacz także: