To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza!
Przepis na bigos
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram świeżej kapusty
- 800 gramów kiszonej kapusty
- 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki)
- 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot)
- 200 gramów wiejskiej kiełbasy
- 100 gramów boczku wędzonego
- 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki)
- 30 gramów suszonych śliwek
- 30 gramów wędzonych śliwek
- 3 duże cebule
- ¼ szklanki śliwowicy
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Olej
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka
Przygotowanie
- Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce.
- Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku).
- Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa.
- Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki.
- Kapustę kiszoną odcedź z wody, posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku).
- Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę pokrój w kostkę. Oba składniki wrzuć do garnka.
- Do powstającego bigosu dodaj pokrojone na samym początku grzyby, kminek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej trzema szklankami przegotowanej wody oraz wodą z namaczania grzybów, zamieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
- W tym czasie pokrój śliwki suszone i wędzone, najlepiej w paski, a następnie umieść je w niewielkiej miseczce. Tak przygotowane śliwki zalej dobrej jakości śliwowicą i pozostaw na ok. 40 minut.
- Po tym czasie umieść śliwki w garnku z pozostałymi składnikami, zamieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 2,5 godziny.
- Pod sam koniec gotowania dopraw bigos solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Gotowe!
Pamiętaj, że tak przygotowany bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od przyrządzenia, kiedy wszystkie smaki się już przenikną.
Źródło: gotujmy