bigos przepis
Wikimedia
Przepisy

Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na bigos

Będziesz potrzebować

  •  1 kilogram świeżej kapusty
  • 800 gramów kiszonej kapusty
  • 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki)
  • 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot)
  • 200 gramów wiejskiej kiełbasy
  • 100 gramów boczku wędzonego
  • 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki)
  • 30 gramów suszonych śliwek
  • 30 gramów wędzonych śliwek
  • 3 duże cebule
  • ¼ szklanki śliwowicy
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej 
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce.
  3. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku).
  4. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa.
  5. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki.
  6. Kapustę kiszoną odcedź z wody, posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku).
  7. Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę pokrój w kostkę. Oba składniki wrzuć do garnka. 
  8. Do powstającego bigosu dodaj pokrojone na samym początku grzyby, kminek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej trzema szklankami przegotowanej wody oraz wodą z namaczania grzybów, zamieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  9. W tym czasie pokrój śliwki suszone i wędzone, najlepiej w paski, a następnie umieść je w niewielkiej miseczce. Tak przygotowane śliwki zalej dobrej jakości śliwowicą i pozostaw na ok. 40 minut.
  10. Po tym czasie umieść śliwki w garnku z pozostałymi składnikami, zamieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 2,5 godziny.
  11. Pod sam koniec gotowania dopraw bigos solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Gotowe!

Pamiętaj, że tak przygotowany bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od przyrządzenia, kiedy wszystkie smaki się już przenikną.

Źródło: gotujmy

Komentarze
przypalony bigos
Neblina/gotujmy.pl
Triki kulinarne Często przypalasz bigos? Powiedz temu DOŚĆ! Wystarczy jeden mały trik!
Przypalony bigos w święta to chyba najgorsze, co może się przytrafić! Goście czekają z burczącymi brzuchami, a w domu roznosi się smród spalenizny. Co robić, żeby nie przypalić bigosu? Sprawdźcie ten prosty trik!
Katarzyna Wyborska
listopad 06, 2020

Czasami nawet wtedy, gdy bardzo się staramy, to bigos jak na złość się przypala. Można go pilnować i co chwilę mieszać, ale kto będzie tak długo stał nad garnkiem? Mamy dla was jeden prosty trik , dzięki któremu już nigdy nie przypalicie bigosu ! Bigos – tradycyjne polskie danie Gulasz na bazie mięsa i kiszonej kapusty to bardzo charakterystyczne danie polskiej kuchni, niespotykane nigdzie indziej na świecie. Aromatyczny bigos najczęściej jemy w święta, ponieważ jego przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu i przyrządza się go w tak dużych ilościach, że potrzebni są goście, którzy pomogą go zjeść! Najlepszy bigos to taki, który gotuje się przez kilka godzin, a nawet dni! Niestety, wadą takiego sposobu przygotowywania jest wysokie ryzyko przypalenia. Mimo, że z wierzchu bigos bulgoce, to spód może się przypalać. A nikt nie lubi jeść spalonego mięsa i kapusty! Jak więc temu zaradzić? Nigdy więcej przypalonego bigosu! Doświadczona gospodyni domowa mogłaby powiedzieć, że przecież wystarczy regularnie mieszać bigos i nic się nie przypali. To prawda, jednak takie rozwiązanie oznacza, że trzeba by cały czas stać nad garnkiem i mieszać co 15 minut. Byłoby to zajęcie nie tylko nużące, ale i bardzo męczące, ponieważ mieszanie dużych ilości bigosu stanowi spore wyzwanie dla naszych mięśni. Co więc zrobić? To bardzo proste – wstaw bigos do piekarnika! Wystarczy przerzucić go do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Teraz możesz spokojnie wrócić do swoich zajęć nie martwiąc się, że bigos się przypali!   Źródło: smakosze.pl

Przeczytaj