Pieczona gęś
Adobe Stock
Przepisy

Aromatyczna pieczona gęś z chrupiącą skórką! Tego przepisu nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler!

Choć gęsina to mięso, które dzisiaj nie należy do często spożywanych przez Polaków, kiedyś jadał ją sam król, szlachta i arystokracja. Nie wiedzieć czemu, z biegiem lat ptak ten został zastąpiony drobiem, wołowiną i wieprzowiną. Jednak pieczona gęś tak naprawdę nigdy nie miała sobie równych!
Weronika Kępa
listopad 17, 2020

Gęsina to mięso, które bez dwóch zdań zapisało się w polskiej tradycji. W dawnych czasach serwowano ją głównie w okresie jesienno-zimowym. Wielu nie wyobrażało sobie bez jej udziału noworocznego obiadu. Ptak cieszył się również popularnością w okresie karnawału. Dzisiaj mało kto już o nim pamięta. W niektórych domach podaje się go na święta, jednak trzeba przyznać, że należy do to rzadkości. Ten przepis powinien to zmienić!

Będziesz potrzebować

  • 1 wypatroszona gęś
  • 1 duże jabłko (najlepiej żeby było dosyć kwaśne)
  • 1 gruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • Pół szklanki białego lub czerwonego wina (weź takie które najbardziej ci smakuje, możesz też użyć cydru)
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kminek

Podane składniki wystarczą na ok. 6 porcji.

Przygotowanie

  1. Wypatroszoną gęś umyj dokładnie.
  2. Jabłko i gruszkę (możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
  3. Tak przygotowane owoce włóż do wnętrza gęsi, a następnie zaszyj otwór, tak aby składniki nie wypadły podczas pieczenia.
  4. Mięso nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie posyp tymiankiem i kminkiem.
  5. Na dno dowolnego naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki białego lub czerwonego wina (bądź cydru, jeśli jego smak bardziej ci odpowiada).
  6. Ułóż mięso w naczyniu piersiami do dołu.
  7. Wokół tak przygotowanej gęsi ułóż przekrojone na pół ząbki czosnku (nie musisz ich obierać).
  8. Piekarnik nagrzej do 220 st. C i włóż do niego gęś.
  9. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz przez ok. 3,5 godziny.
  10. Co jakiś czas koniecznie zaglądaj do gęsi i podlewaj ją winem z dna. Do podlewania możesz również użyć miodu rozpuszczonego w ciepłej wodzie. To sprawi, że mięso nabierze niesamowitego słodkiego posmaku, ale również jego skórka stanie się chrupiąca i idealnie zarumieniona.
  11. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć. W tym celu zostaw je jeszcze na ok. 15 minut w wyłączonym i otwartym piekarniku.
  12. Po upływie tego czasu możesz wyjąć mięso z naczynia i zacząć kroić.

Gotowe!

 

Komentarze
Jak usmażyć racuchy
Katarzyna J./gotujmy.pl
Przepisy Wspaniały przepis na słodkie racuchy drożdżowe. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pycha!
Wystarczy nieco drożdży, kefiru i mąki. Racuchy będą takie, jak trzeba. Bez wysiłku przygotujecie smaczne śniadanie dla całej rodziny.
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Racuchy to przysmak naszego dzieciństwa. Każda babcia dobrze, wie że nawet największe niejadki w rodzinie chętnie skuszą się na kilka racuchów z odrobiną cukru pudru. Co prawda większość z was zna już ten przepis, ale podpowiemy wam, jak je przyrządzić na kilka sposobów. Jak już wspomnieliśmy, do naszych racuchów użyjemy drożdży . Dzięki temu ciasto na nasze smażone frykasy odpowiednio wyrośnie, a placki wyjdą niezwykle okazale. Wśród nas są jednak i takie osoby, które nie przepadają za zapachem drożdży. Dla takich osób mamy dwa rozwiązania – po pierwsze źródłem problemu z niezbyt przyjemnym dla wszystkich zapachem drożdży będzie użycie sody oczyszczonej . Jeżeli nie macie pod ręką torebki sody, możecie także skorzystać z proszku do pieczenia . Jeżeli mimo wszystko zostaniecie przy drożdżach – nie używajcie ich zbyt dużo. Zwykle ciasto urośnie jak należy z ich niewielką ilością. Ważne, by drożdże używane do naszych racuchów były wyjęte z lodówki odpowiednio wcześnie. Zimne drożdże nie zaczną zbyt szybko „pracować” w naszym cieście! Jednym ze sposobów na urozmaicenie naszych racuchów jest dodanie do nich nieco startego jabłka. Niektórzy smażą racuchy także z jabłkiem pokrojonym w maleńką kostkę. Jeden i drugi sposób sprawi, że nasze placuszki staną się nieco „lżejsze” i mniej „zapychające”. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeholować z jedzeniem tych wspaniałości – racuchy niestety potrafią „wypić” sporo tłuszczu. Składniki: 50 dag mąki pszennej Ok. 1/5 paczki świeżych drożdży (ok. 15-20 g) Ok. szklanka świeżego kefiru 1 jajko Łyżka cukru Szczypta soli Cukier puder od obsypania gotowych racuchów Przygotowanie:...

Przeczytaj