Gęsina to mięso, które bez dwóch zdań zapisało się w polskiej tradycji. W dawnych czasach serwowano ją głównie w okresie jesienno-zimowym. Wielu nie wyobrażało sobie bez jej udziału noworocznego obiadu. Ptak cieszył się również popularnością w okresie karnawału. Dzisiaj mało kto już o nim pamięta. W niektórych domach podaje się go na święta, jednak trzeba przyznać, że należy do to rzadkości. Ten przepis powinien to zmienić!

Będziesz potrzebować

  • 1 wypatroszona gęś
  • 1 duże jabłko (najlepiej żeby było dosyć kwaśne)
  • 1 gruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • Pół szklanki białego lub czerwonego wina (weź takie które najbardziej ci smakuje, możesz też użyć cydru)
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kminek

Podane składniki wystarczą na ok. 6 porcji.

Przygotowanie

  1. Wypatroszoną gęś umyj dokładnie.
  2. Jabłko i gruszkę (możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.
  3. Tak przygotowane owoce włóż do wnętrza gęsi, a następnie zaszyj otwór, tak aby składniki nie wypadły podczas pieczenia.
  4. Mięso nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie posyp tymiankiem i kminkiem.
  5. Na dno dowolnego naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki białego lub czerwonego wina (bądź cydru, jeśli jego smak bardziej ci odpowiada).
  6. Ułóż mięso w naczyniu piersiami do dołu.
  7. Wokół tak przygotowanej gęsi ułóż przekrojone na pół ząbki czosnku (nie musisz ich obierać).
  8. Piekarnik nagrzej do 220 st. C i włóż do niego gęś.
  9. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz przez ok. 3,5 godziny.
  10. Co jakiś czas koniecznie zaglądaj do gęsi i podlewaj ją winem z dna. Do podlewania możesz również użyć miodu rozpuszczonego w ciepłej wodzie. To sprawi, że mięso nabierze niesamowitego słodkiego posmaku, ale również jego skórka stanie się chrupiąca i idealnie zarumieniona.
  11. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć. W tym celu zostaw je jeszcze na ok. 15 minut w wyłączonym i otwartym piekarniku.
  12. Po upływie tego czasu możesz wyjąć mięso z naczynia i zacząć kroić.

Gotowe!

 

Zobacz także: