Andruty z kajmakiem
benenati/gotujmy.pl
Przepisy

Andruty z kajmakiem. Cudowny smak dzieciństwa. Najprostsze, czyli najlepsze

Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów?

Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień!

Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń.

Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony!

  • Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku)
  • Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach)
  • Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem)
  • Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna)

Wróćmy teraz do wspomnianej przez nas masy kajmakowej (krówkowej). Oto przepis:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Pół kostki masła (10 dag)
  • 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%)
  • 40 dag cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru.

Przygotowanie:

  • Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by zgęstniało.
  • Masło ucieramy mikserem na gładką masę.
  • Szybko dodajemy do masy ugotowane mleko zagęszczone.
  • Natychmiast (masa szybko twardnieje!) przekładamy andruty masą, a po przełożeniu ustawiamy na „torciku” coś ciężkiego (np. deskę) i odstawiamy do lodówki.
  • Na kawałki kroimy dopiero po kilku godzinach.
  • Smacznego!
Komentarze
Kluski leniwe
WWWiola/gotujmy.ol
Przepisy Mięciutkie kluski leniwe jak u babci. 10 minut i gotowe. Będziecie prosić o dokładkę
Cała armia domowników do wykarmienia, a nie pozostało już zbyt wiele czasu? Zamiast lepić w nieskończoność pierogi, zróbmy kluski leniwe!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

To nie przypadek sprawił, że to danie ma taką, a nie inną nazwę. Kluski leniwe to propozycja dla zapracowanych i zabieganych gospodyń. Składnikami przypominają pierogi ruskie, ale różnią się szybkością wykonania. A więc w sam raz dla leniuchów! Nie wymagają dużo pracy, a smakują bardzo dobrze. W odróżnieniu od pierogów nie potrzebujemy do ich wykonania ziemniaków, a jedynie ser biały i mąkę z dodatkiem jajka. Kluski leniwe przypominają nieco kształtem kopytka i w niektórych rejonach naszego kraju są nazywane po prostu kopytkami z serem. W jeszcze innych miejscach w Polsce, kluski nazywane są także leniwymi pierogami. Podobnie jak kopytka, kluski leniwe można podawać zarówno ze skwarkami, z masłem, jak również w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Nie brakuje też zwolenników leniwych na słodko. Tak czy siak, zawsze zdadzą egzamin na ocenę celującą! Jak sprawić, by kluski leniwe nie były za twarde i żeby rozpływały się w ustach? Ważne byśmy nie przesadzili z ilością dodawanej mąki, a także z czasem wyrabiania ciasta – wtedy mogą być nie do przełknięcia! Przepis na kluski leniwe jak u babci: Składniki: Opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko Ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) Sól Przygotowanie: Jeżeli nie chcemy, by w naszych kluskach bardzo wyraźne były białe oczka (małe kawałki twarogu), warto przepuścić ser przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków albo przynajmniej utłuc go nieco widelcem. Do twarogu dodajemy rozbite jajko i sól do smaku (opcja dla perfekcjonistów z zapasem wolnego czasu: by nasze leniwe były jeszcze delikatniejsze, możemy rozdzielić białko od żółtka, ubić je na pianę, a następnie oddzielnie dodać obydwie części do masy serowej). Dodajemy stopniowo...

Przeczytaj