Andruty z kajmakiem
benenati/gotujmy.pl
Przepisy

Andruty z kajmakiem. Cudowny smak dzieciństwa. Najprostsze, czyli najlepsze

Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów?

Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień!

Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń.

Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony!

  • Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku)
  • Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach)
  • Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem)
  • Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna)

Wróćmy teraz do wspomnianej przez nas masy kajmakowej (krówkowej). Oto przepis:

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • Pół kostki masła (10 dag)
  • 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%)
  • 40 dag cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru.

Przygotowanie:

  • Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by zgęstniało.
  • Masło ucieramy mikserem na gładką masę.
  • Szybko dodajemy do masy ugotowane mleko zagęszczone.
  • Natychmiast (masa szybko twardnieje!) przekładamy andruty masą, a po przełożeniu ustawiamy na „torciku” coś ciężkiego (np. deskę) i odstawiamy do lodówki.
  • Na kawałki kroimy dopiero po kilku godzinach.
  • Smacznego!
Komentarze