Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów?

Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień!

Skąd wzięły się przekładane wafle?

Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń, a szczególną popularność zdobyły w okresie tzw. Polski Ludowej. 

Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony!

Zobacz także:

  • Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku)
  • Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach)
  • Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem)
  • Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna)

Przepis na masę krówkową, kajmak do wafli

Składniki:

  • Pół kostki masła (10 dag)
  • 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%)
  • 40 dag cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru.

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by zgęstniało.
  2. Masło ucieramy mikserem na gładką masę.
  3. Szybko dodajemy do masy ugotowane mleko zagęszczone.
  4. Natychmiast (masa szybko twardnieje!) przekładamy andruty masą, a po przełożeniu ustawiamy na „torciku” coś ciężkiego (np. deskę) i odstawiamy do lodówki.
  5. Na kawałki kroimy dopiero po kilku godzinach.
  6. Smacznego!