Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.  

Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża

Przepis na koreczki na imprezę 

Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono. Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki. 

Koreczki z serem 

Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka. 

Zobacz także:

Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka. 

Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone 

Koreczki z pastą rybną 

Z pieczywa ciemnego lub chrupkiego wytnij małe kółeczka lub kwadraty. Posmaruj je cienką warstwą pasty rybnej np. łososiową lub z makreli. Nadziej na wykałaczki i uzupełnij oliwkami, pomidorem pociętym w grubszą kostkę oraz kawałkiem cebuli. 

Przepis na koreczki z ogórkiem 

Do ich przygotowania potrzebujesz: 

  • 200g żółtego sera w kostce 
  • cebula  
  • 4 ugotowane jajka przepiórcze 
  • zielony ogórek 
  • majonez, czerwona cebula i szczypiorek do dekoracji 

Przygotowanie 

  1. Ser pokrój w grubsze plastry, a następnie w średniej wielkości kwadraty lub trójkąty.  
  2. Na wierzch połóż kawałek zielonego ogórka. 
  3. Ugotowane na twardo jajka przepiórki przekrój na pół. 
  4. Całość nadziej na wykałaczki - na dole powinien znajdować się ser, później ogórek, a na wierzchu delikatne jajko. 
  5. Całość ozdób odrobiną majonezu, posyp szczypiorkiem i przybierz czerwoną cebulą pokrojoną w cienkie pióra.