Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.
Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża.
Przepis na koreczki na imprezę
Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono. Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.
Koreczki z serem
Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.
Zobacz także:
Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.
Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone
Koreczki z pastą rybną
Z pieczywa ciemnego lub chrupkiego wytnij małe kółeczka lub kwadraty. Posmaruj je cienką warstwą pasty rybnej np. łososiową lub z makreli. Nadziej na wykałaczki i uzupełnij oliwkami, pomidorem pociętym w grubszą kostkę oraz kawałkiem cebuli.
Przepis na koreczki z ogórkiem
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 200g żółtego sera w kostce
- cebula
- 4 ugotowane jajka przepiórcze
- zielony ogórek
- majonez, czerwona cebula i szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie
- Ser pokrój w grubsze plastry, a następnie w średniej wielkości kwadraty lub trójkąty.
- Na wierzch połóż kawałek zielonego ogórka.
- Ugotowane na twardo jajka przepiórki przekrój na pół.
- Całość nadziej na wykałaczki - na dole powinien znajdować się ser, później ogórek, a na wierzchu delikatne jajko.
- Całość ozdób odrobiną majonezu, posyp szczypiorkiem i przybierz czerwoną cebulą pokrojoną w cienkie pióra.