ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy

5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 

Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.  

Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na koreczki na imprezę 

Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono. Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki. 

Koreczki z serem 

Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka. 

Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka. 

Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone 

Koreczki z pastą rybną 

Z pieczywa ciemnego lub chrupkiego wytnij małe kółeczka lub kwadraty. Posmaruj je cienką warstwą pasty rybnej np. łososiową lub z makreli. Nadziej na wykałaczki i uzupełnij oliwkami, pomidorem pociętym w grubszą kostkę oraz kawałkiem cebuli. 

Przepis na koreczki z ogórkiem 

Do ich przygotowania potrzebujesz: 

  • 200g żółtego sera w kostce 
  • cebula  
  • 4 ugotowane jajka przepiórcze 
  • zielony ogórek 
  • majonez, czerwona cebula i szczypiorek do dekoracji 

Przygotowanie 

  1. Ser pokrój w grubsze plastry, a następnie w średniej wielkości kwadraty lub trójkąty.  
  2. Na wierzch połóż kawałek zielonego ogórka. 
  3. Ugotowane na twardo jajka przepiórki przekrój na pół. 
  4. Całość nadziej na wykałaczki - na dole powinien znajdować się ser, później ogórek, a na wierzchu delikatne jajko. 
  5. Całość ozdób odrobiną majonezu, posyp szczypiorkiem i przybierz czerwoną cebulą pokrojoną w cienkie pióra. 
Koreczki
Pexels
Przepisy
Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 
Wymyślnych przepisów są setki. Grunt to znaleźć jeden, prosty, smaczny i sprawdzony. Koreczki z oliwkami zachwycą ciebie i twoich gości!

Koreczki są jednocześnie potrawą dla mało zaawansowanych kucharzy, ale i osób, które w kuchni lubią wymyślać ciekawe połączenia. Koreczki można bowiem robić dosłownie ze wszystkiego. Przystawki to ta część posiłku, od której najczęściej zaczynamy biesiadowanie. Im prostsze, tym lepiej. Powinny być niewielkie, różnorodne i starczać na dokładnie jeden kęs. Koreczki spełniają każdy w wymienionych wymogów. Koreczki na każdą uroczystość Do wykonania przekąski nie potrzeba wielkich zakupów. Choć jak wspominaliśmy, przy robieniu koreczków można puścić wodzę fantazji. Możecie je także modyfikować swoimi ulubionymi składnikami. Kozi ser, buraki - czemu nie? Składniki na koreczki serowe z sardelami i oliwkami: 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek - fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia miks sałat do podania wykałaczki Jak przygotować koreczki: Ser kroimy na równe, małe kwadraciki. Oliwki i sardelki odsączamy z nadmiaru oliwy. Kolejność wkładania produktów na wykałaczkę można zmienić, jednak najlepiej wyglądają w chronologii: ser, oliwka, sardelki.  Gotowe koreczki będą się apetycznie prezentować na dużym półmisku, w towarzystwie różnego rodzaju sałat. W razie potrzeby przekąskę można delikatnie oprószyć pieprzem i solą.  Do zestawu ser, oliwki i sardelki pasuje również cytryna, która doda koreczkom wyrazistości. Proste, prawda?   Źródło: Gotujmy.pl    

Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
AdobeStock
Newsy
Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
Jeśli zostawiliście w lodówce żółty ser, który zdążył zeschnąć, to możecie go odświeżyć za pomocą prostego sposobu.

Pozostawiony w lodówce żółty ser szybko traci na smaku. Robi się suchy, twardy i po prostu niesmaczny. Można go wówczas zużyć do potraw pieczonych w piekarniku lub spróbować go odświeżyć. Poznajcie prosty sposób na to, by nieco odświeżyć zalegający w lodówce żółty ser. Żółty ser: Kiedy odświeżać, a kiedy wyrzucać? Pamiętajcie, żeby przed zabraniem się za odświeżenie sera sprawdzić, czy w ogóle nadaje się jeszcze do jedzenia. Jeśli pojawiła się na nim pleśń lub ciemne plamy, to niestety, trzeba go wyrzucić. Jeżeli jednak ser tylko ściemniał i zrobił się suchy, możecie spróbować go odświeżyć za pomocą poniższego sposobu. Sposób na odświeżenie żółtego sera Metoda na odświeżenie sera jest banalnie prosta! Potrzebne wam będzie jedynie mleko. Należy podgrzać szklankę mleka, wlać je do miski z żółtym serem i odstawić co najmniej na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie ser, osuszcie za pomocą papierowego ręcznika i gotowe! Przepis na roladki z indyka z serem żółtym Do przygotowania roladek z indyka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 filet z piersi z indyka (ok. 1 kg) 8 plastrów żółtego sera 2 ogórki kiszone Pół papryki czerwonej 2 jajka Łyżka majonezu Łyżka musztardy 6 łyżek bułki tartej 50 ml oleju rzepakowego Garść szpinaku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie filet z indyka, osuszcie i pokrójcie na 8 równych kotletów. Przykryjcie je folią i rozbijcie za pomocą tłuczka. Gotowe kotlety posypcie z obu stron solą i pieprzem. W miseczce wymieszajcie łyżkę majonezu i musztardy. Tak przygotowanym sosem posmarujcie kotlety z indyka. Na każdym kotlecie połóżcie plaster...

roladki z kurczaka przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jeden sekretny składnik sprawi, że rolada z kurczaka będzie wyjątkowo soczysta
Przygotowujesz duże przyjęcie dla gości? Koniecznie upiecz te smakowite roladki z kurczaka - smakują każdemu!

Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie! Najlepsza na imprezę Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny. Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku. Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj: 3 piersi z kurczaka 1 duży słoik ogórków konserwowych 25 dag całej mozzarelli 10 dag mini marchewek Przyprawę do kurczaka Żółty ser w plastrach Ketchup Sól Przygotowanie Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy. Następnie na...

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasę
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Zaskakująco pyszny obiad dla 5 osób za jedyne 15 zł. Ta zapiekanka ziemniaczana skradnie serca całej rodziny
Macie do wykarmienia całą armię ludzi? To nie czas na eksperymenty. Postawcie na smaczne i sprawdzone składniki, a wyjdzie wam świetna zapiekanka!

Kiełbasa podwawelska lub zwyczajna, ziemniaki i nieco żółtego sera. Tak wygląda „szkielet” tego przepisu na przepyszną i treściwą zapiekankę. Podstawą tego dania będą ziemniaki. Znajdziecie je na targowiskach i w sklepach w naprawdę rozsądnej cenie – do tego dania będziecie potrzebowali ich całkiem sporo. Co z kiełbasą? Do naszej zapiekanki nada się niemal każda kiełbasa. Także i te z tych nieco tańszych gatunków doskonale będą smakowały po solidnym wypieczeniu w piekarniku. Przyda się także kawałek żółtego sera gouda, którym oprószycie zapiekankę z góry. Te trzy wymienione przez nas składniki nie pogrążą waszego domowego budżetu. Kilka porcji uda się wam uzyskać już za kwotę zbliżoną do 15 zł. Nie ma więc na co czekać! Do dzieła! Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem Składniki: Ok. 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 20-30 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej Ok. 10-15 dag żółtego sera w kostce Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% lub śmietany do sosów o niższej zawartości tłuszczu 2 jajka 3 łyżki oleju Koperek Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i gotujcie przez 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki nie muszą być ugotowane całkowicie na miękko, gdyż „dojdą” jeszcze w piekarniku. Cebulę pokrójcie w piórka, kiełbasę na plasterki. Podsmażcie i jedno i drugie na patelni z dodatkiem oleju. Ugotowane ziemniaki pokrójcie na plasterki i ułóżcie na dnie naczynia żaroodpornego. Przyprawcie ziemniaki solą, pieprzem i dużą dawką suszonego koperku. Na kartofle wylejcie równomiernie śmietankę i rozbite jajka. Na górę wyłóżcie wysmażoną cebulkę z kiełbasą. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posypcie...