schabowe marynata
ziutula/gotujmy.pl
Newsy

Zwykły schabowy przy tym wymięka. Co powiecie na schabowego zamarynowanego w tym dodatku do kanapek?

Jak robicie schabowe? Z solą i pieprzem, czy eksperymentujecie z różnymi przyprawami? Marynata z tym dodatkiem sprawia, że kotlety wychodzą genialne.

Można powiedzieć, że w temacie przyrządzania kotletów schabowych obowiązują dwie szkoły. Pierwsza mówi o tym, że mięso nie potrzebuje żadnych przypraw poza solą i pieprzem. Idealnie podkreślają one smak wieprzowiny i nie należy jej „psuć” różnymi dodatkami. A druga wręcz odwrotnie – zachęca do eksperymentów w kuchni. Próbowaliście na przykład zamarynować kiedyś kotlety schabowe w różnych przyprawach albo w mleku? Wychodzą doskonałe! Jeśli więc jesteście zwolennikami bardziej nowoczesnego podejścia do gotowania, na pewno chętnie wypróbujecie ciekawy przepis na marynatę do schabowych. Jej głównym składnikiem jest produkt, który każdy z was ma w lodówce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe w majonezie

Dzięki tej marynacie na bazie majonezu, kotlety wychodzą niezwykle aromatyczne i chrupkie! Majonez daje im cudownego posmaku, a do tego są bardzo miękkie i smaczne.

Zobacz także
placki

Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Do przygotowania kotletów w majonezie będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Schab bez kości
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • Pół szklanki mąki
  • 4 łyżki majonezu (lub więcej, jeśli wyjdzie wam dużo kotletów)
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Schab umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie na kotlety o grubości około 2 centymetrów.
  2. Następnie rozbijcie kotlety tłuczkiem. Jeśli schab jest duży, to lepiej podzielić kotlety na pół i rozbić, niż rozbijać jeden duży kawałek – jeżeli będzie zbyt cienki, to schabowe wyjdą twarde i suche.
  3. W miseczce wymieszajcie dokładnie 2 jajka z 4 łyżkami majonezu, przyprawą do mięs i świeżo mielonym pieprzem. Zanurzcie w tym kotlety i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie wyjmijcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, a schabowe obtaczajcie w mące z bułką tartą. Smażcie około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.

I gotowe! Kotlety będą smakowały doskonale podawane z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.

 

Źródło: gotujmy.pl

Tajemnica kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy
Zamarynujcie schabowego w... majonezie. Wyjdzie taki, że palce lizać. Ta marynata to mistrzostwo świata
Sposób na soczyste kotlety? Odpowiednia marynata! Przygotujcie w ten sposób schabowe, a będą doskonale smakowały.

Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów! Co powiecie na małą odmianę? Tradycyjny schabowy Kotlety schabowe w Polsce mają dość długą historię. Przepis na to znane danie pojawił się w 1860 roku w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bardzo popularnej wówczas i uznanej autorki poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego oraz gotowania. Najbardziej klasyczny przepis na kotlety to rozbite tłuczkiem płaty schabu, panierowane z dodatkiem przypraw w jajku i bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu – oleju lub na smalcu. Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie! Marynowane plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy. Do przygotowania marynowanych kotletów będą wam potrzebne poniższe składniki: 4 płaty schabowe 1-2 jajka Łyżka majonezu Łyżka świeżego koperku Łyżka świeżej natki pietruszki Pół płaskiej łyżeczki pieprzu Łyżka soku z cytryny Pół łyżeczki soli Bułka tarta Olej Przygotowanie Kotlety rozbijcie tłuczkiem. Do miseczki wbijcie całe jajka, dodajcie majonez, sok z cytryny, koperek, pietruszkę i pieprz. Dokładnie wymieszajcie Przelejcie marynatę do zamykanego pojemnika i zanurzcie w niej kotlety. Odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem. Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce...

kotlety schabowe przepis
AdobeStock
Przepisy
Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!
Chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego? Wypróbuj ten przepis, który zawiera jeden specjalny składnik!

Jeżeli uwielbiacie kotlety schabowe, ale znudziła się wam klasyczna wersja w panierce podawana z kapustą, to mamy dla was coś nowego! Przełamcie rutynę i wypróbujcie ten przepis na schabowe po staropolsku! Schabowe najlepsze na obiad Kotlety wieprzowe wciąż mają wielu miłośników. I nic dziwnego! Mięso ze schabu jest soczyste, sycące i bardzo aromatyczne. Dziś odchodzi się od wieprzowiny, ponieważ jest tłustsza od drobiu i nie powinny jej jeść osoby cierpiące na podwyższony cholesterol. Jednak żaden, nawet najlepiej karmiony kurczak nie będzie smakował tak, jak soczyste kotlety wieprzowe ze schabu! Przepis na staropolskie kotlety schabowe Ta wersja kotletów z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie. A to dlatego, że kotlety w wersji staropolskiej nie zawierają panierki! Co jeszcze sprawia, że to danie jest wyjątkowe? W przeciwieństwie do tradycyjnych, panierowanych schabowych jest niezwykle aromatyczne – zawdzięcza to kolendrze. Przygotujcie te składniki, żeby przyrządzić to pyszne danie: 1 kg mięsa wieprzowego ze schabu 2 ząbki czosnku Ziele angielskie 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka goździków Pół szklanki oleju Pieprz Przyprawa do mięs Przygotowanie Pokrój schab na 10 równych porcji. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej i dokładnie obtocz w nich kotlety. Odstaw do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty i odsącz. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 15 minut. Smacznego!

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
renatka1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
Dbacie o linię lub po prostu nie przepadacie za zapachem smażonych kotletów? Zróbcie je w piekarniku!

W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych , na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej , czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe , upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl. Przepis na kotlety schabowe z piekarnika Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy: Składniki: 4 plastry schabu na kotlety 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych 100 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy miodowej Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz czarny Sól Przygotowanie: Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego! Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika? Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco...