Można powiedzieć, że w temacie przyrządzania kotletów schabowych obowiązują dwie szkoły. Pierwsza mówi o tym, że mięso nie potrzebuje żadnych przypraw poza solą i pieprzem. Idealnie podkreślają one smak wieprzowiny i nie należy jej „psuć” różnymi dodatkami. A druga wręcz odwrotnie – zachęca do eksperymentów w kuchni. Próbowaliście na przykład zamarynować kiedyś kotlety schabowe w różnych przyprawach albo w mleku? Wychodzą doskonałe! Jeśli więc jesteście zwolennikami bardziej nowoczesnego podejścia do gotowania, na pewno chętnie wypróbujecie ciekawy przepis na marynatę do schabowych. Jej głównym składnikiem jest produkt, który każdy z was ma w lodówce.
Przepis na kotlety schabowe w majonezie
Dzięki tej marynacie na bazie majonezu, kotlety wychodzą niezwykle aromatyczne i chrupkie! Majonez daje im cudownego posmaku, a do tego są bardzo miękkie i smaczne.
Do przygotowania kotletów w majonezie będziecie potrzebowali poniższych składników:
- Schab bez kości
- 2 jajka
- ¾ szklanki bułki tartej
- Pół szklanki mąki
- 4 łyżki majonezu (lub więcej, jeśli wyjdzie wam dużo kotletów)
- 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Schab umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie na kotlety o grubości około 2 centymetrów.
- Następnie rozbijcie kotlety tłuczkiem. Jeśli schab jest duży, to lepiej podzielić kotlety na pół i rozbić, niż rozbijać jeden duży kawałek – jeżeli będzie zbyt cienki, to schabowe wyjdą twarde i suche.
- W miseczce wymieszajcie dokładnie 2 jajka z 4 łyżkami majonezu, przyprawą do mięs i świeżo mielonym pieprzem. Zanurzcie w tym kotlety i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie wyjmijcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, a schabowe obtaczajcie w mące z bułką tartą. Smażcie około 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
I gotowe! Kotlety będą smakowały doskonale podawane z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl