Pieczenie ziemniaków w piekarniku to świetny pomysł dla osób znużonych gotowanymi ziemniakami. Pieczone, pokrojone w łódki lub na kształt frytek kartofle przywiodą niektórym na myśl smak pieczonych ziemniaków z ogniska.

Inni z kolei docenią ich głębszy, ciekawszy smak od ziemniaczanej papki, którą zwykliśmy jeść i do kotleta schabowego i do kotleta mielonego, do szeregu sosów, gulaszy, a także nawet i do gołąbków czy bigosów.

Czym doprawiać pieczone ziemniaki?

Pora zatem na urozmaicenie naszej ziemniaczanej diety. Najpopularniejszymi sposobami doprawiania pieczonych ziemniaków są z pewnością mieszanki przypraw na bazie papryki. Papryka słodka, wędzona czy ostra smacznie komponują się ze smakiem kartofli w różnych proporcjach, z domieszką obowiązkowego oleju.

Jeszcze innym popularnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest koperek. Poza sezonem letnim wybieramy zwykle koperek suszony, którym obficie posypujemy obrane i pokrojone drobno kartofle.

Zobacz także:

Jak zrobić ziemniaki pieczone z czosnkiem i miodem?

My polecamy dzisiaj nieco inne rozwiązanie. By dodać pieczonym ziemniaczkom odrobiny słodkości, wybierzcie miód. Wystarczy 1-2 łyżki, a kartofle staną się przyjemnie słodkawe, ale na pewno nie przesłodzone. O balans smaków nie musicie się martwić. Sól sprawi, że potrawa wcale nie będzie smakowała słodko. Chodzi o podkręcenie jej smaku.

To także zapewni drugi nasz dzisiejszy dodatek, czyli czosnek. Zarówno świeży czosnek, jak i ten suszony wspaniale komponują się z pieczonymi ziemniakami. Sęk w tym, że to warzywo wyjątkowo łatwo się przypala, przez co nie smakuje dobrze. Mało tego. Przypalony smak czosnku jest w stanie zepsuć nawet najlepsze danie.

Jak więc stosować czosnek i doprawiać nim pieczone ziemniaki? Zróbcie to dopiero na kilka minut przed skończeniem pieczenia. Wystarczy posypać ziemniaki czosnkiem w proszku, lub rozdrobnionymi drobno ząbkami 10-15 minut przed końcem pieczenia, a efekt będzie genialny.

Nie zapominajcie także o dobrym oleju lub oliwie nadającej się do pieczenia, która połączy smak miodu, czosnku i soli.

Przepis na pieczone ziemniaki z czosnkiem i miodem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki miodu
  • 3-4 ząbki czosnku lub czosnek suszony w proszku
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w łódeczki.
  2. W dużym garnku wymieszajcie gotowe ziemniaczki z miodem, solą i olejem.
  3. Pieczcie przez ok. 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  4. 10 minut przed końcem pieczenia posypcie ziemniaki rozgniecionym i obranym czosnkiem.
  5. Smacznego!