
Pieczenie ziemniaków w piekarniku to świetny pomysł dla osób znużonych gotowanymi ziemniakami. Pieczone, pokrojone w łódki lub na kształt frytek kartofle przywiodą niektórym na myśl smak pieczonych ziemniaków z ogniska.
Inni z kolei docenią ich głębszy, ciekawszy smak od ziemniaczanej papki, którą zwykliśmy jeść i do kotleta schabowego i do kotleta mielonego, do szeregu sosów, gulaszy, a także nawet i do gołąbków czy bigosów.
Czym doprawiać pieczone ziemniaki?
Pora zatem na urozmaicenie naszej ziemniaczanej diety. Najpopularniejszymi sposobami doprawiania pieczonych ziemniaków są z pewnością mieszanki przypraw na bazie papryki. Papryka słodka, wędzona czy ostra smacznie komponują się ze smakiem kartofli w różnych proporcjach, z domieszką obowiązkowego oleju.
Jeszcze innym popularnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest koperek. Poza sezonem letnim wybieramy zwykle koperek suszony, którym obficie posypujemy obrane i pokrojone drobno kartofle.
Jak zrobić ziemniaki pieczone z czosnkiem i miodem?
My polecamy dzisiaj nieco inne rozwiązanie. By dodać pieczonym ziemniaczkom odrobiny słodkości, wybierzcie miód. Wystarczy 1-2 łyżki, a kartofle staną się przyjemnie słodkawe, ale na pewno nie przesłodzone. O balans smaków nie musicie się martwić. Sól sprawi, że potrawa wcale nie będzie smakowała słodko. Chodzi o podkręcenie jej smaku.
To także zapewni drugi nasz dzisiejszy dodatek, czyli czosnek. Zarówno świeży czosnek, jak i ten suszony wspaniale komponują się z pieczonymi ziemniakami. Sęk w tym, że to warzywo wyjątkowo łatwo się przypala, przez co nie smakuje dobrze. Mało tego. Przypalony smak czosnku jest w stanie zepsuć nawet najlepsze danie.
Jak więc stosować czosnek i doprawiać nim pieczone ziemniaki? Zróbcie to dopiero na kilka minut przed skończeniem pieczenia. Wystarczy posypać ziemniaki czosnkiem w proszku, lub rozdrobnionymi drobno ząbkami 10-15 minut przed końcem pieczenia, a efekt będzie genialny.
Nie zapominajcie także o dobrym oleju lub oliwie nadającej się do pieczenia, która połączy smak miodu, czosnku i soli.
Przepis na pieczone ziemniaki z czosnkiem i miodem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 łyżki miodu
- 3-4 ząbki czosnku lub czosnek suszony w proszku
- Sól
- Olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w łódeczki.
- W dużym garnku wymieszajcie gotowe ziemniaczki z miodem, solą i olejem.
- Pieczcie przez ok. 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
- 10 minut przed końcem pieczenia posypcie ziemniaki rozgniecionym i obranym czosnkiem.
- Smacznego!