Zwykłe frytki z piekarnika pójdą w odstawkę. Wystarczy dodać 2 rzeczy, a będą smakowały jak w niebie
Getty Images
Newsy

Zwykłe frytki z piekarnika pójdą w odstawkę. Wystarczy dodać 2 rzeczy, a będą smakowały jak w niebie

Jeśli bokiem wychodzi już wam codzienne jedzenie do obiadu tłuczonych ziemniaków, mamy dla was dobre wiadomości. Wystarczą zaledwie dwa składniki, by upiec kartofle w piekarniku tak dobrze, że już nie wrócicie prędko do puree.

Pieczenie ziemniaków w piekarniku to świetny pomysł dla osób znużonych gotowanymi ziemniakami. Pieczone, pokrojone w łódki lub na kształt frytek kartofle przywiodą niektórym na myśl smak pieczonych ziemniaków z ogniska.

Inni z kolei docenią ich głębszy, ciekawszy smak od ziemniaczanej papki, którą zwykliśmy jeść i do kotleta schabowego i do kotleta mielonego, do szeregu sosów, gulaszy, a także nawet i do gołąbków czy bigosów.

Kotlety mielone

Czym doprawiać pieczone ziemniaki?

Pora zatem na urozmaicenie naszej ziemniaczanej diety. Najpopularniejszymi sposobami doprawiania pieczonych ziemniaków są z pewnością mieszanki przypraw na bazie papryki. Papryka słodka, wędzona czy ostra smacznie komponują się ze smakiem kartofli w różnych proporcjach, z domieszką obowiązkowego oleju.

Jeszcze innym popularnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest koperek. Poza sezonem letnim wybieramy zwykle koperek suszony, którym obficie posypujemy obrane i pokrojone drobno kartofle.

Jak zrobić ziemniaki pieczone z czosnkiem i miodem?

My polecamy dzisiaj nieco inne rozwiązanie. By dodać pieczonym ziemniaczkom odrobiny słodkości, wybierzcie miód. Wystarczy 1-2 łyżki, a kartofle staną się przyjemnie słodkawe, ale na pewno nie przesłodzone. O balans smaków nie musicie się martwić. Sól sprawi, że potrawa wcale nie będzie smakowała słodko. Chodzi o podkręcenie jej smaku.

To także zapewni drugi nasz dzisiejszy dodatek, czyli czosnek. Zarówno świeży czosnek, jak i ten suszony wspaniale komponują się z pieczonymi ziemniakami. Sęk w tym, że to warzywo wyjątkowo łatwo się przypala, przez co nie smakuje dobrze. Mało tego. Przypalony smak czosnku jest w stanie zepsuć nawet najlepsze danie.

Jak więc stosować czosnek i doprawiać nim pieczone ziemniaki? Zróbcie to dopiero na kilka minut przed skończeniem pieczenia. Wystarczy posypać ziemniaki czosnkiem w proszku, lub rozdrobnionymi drobno ząbkami 10-15 minut przed końcem pieczenia, a efekt będzie genialny.

Nie zapominajcie także o dobrym oleju lub oliwie nadającej się do pieczenia, która połączy smak miodu, czosnku i soli.

Zobacz także
Natrzyjcie ziemniaki tą złotą przyprawą i upieczcie. Trik za parę gr zamieni kartofle w rarytas

Natrzyjcie ziemniaki tą złotą przyprawą i upieczcie. Trik za parę groszy zamieni kartofle w rarytas

Wystarczy 1 prosty trik, by frytki wyszły ekstra chrupiące i pełne smaku

Wystarczy 1 prosty trik, by frytki wyszły ekstra chrupiące i pełne smaku

Przepis na pieczone ziemniaki z czosnkiem i miodem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki miodu
  • 3-4 ząbki czosnku lub czosnek suszony w proszku
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w łódeczki.
  2. W dużym garnku wymieszajcie gotowe ziemniaczki z miodem, solą i olejem.
  3. Pieczcie przez ok. 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  4. 10 minut przed końcem pieczenia posypcie ziemniaki rozgniecionym i obranym czosnkiem.
  5. Smacznego!
Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Szwedzka kuchnia podbija serca Polaków. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na szybkie i efektowne pieczone ziemniaki z masłem i przyprawami. Ziemniaki hasselback pokochacie za ich sam wygląd!

Kotlety mielone, pieczone ziemniaki i inne proste, charakterystyczne dla kuchni całej Skandynawii i północy Europy dania. Co sprawiło, że zapanowała moda na szwedzkie klopsiki  i ziemniaki pieczone w całości? Chodzi oczywiście o sieć sklepów meblowych IKEA. Od wielu lat szwedzka sieć to po prostu już instytucja, która nie ogranicza się do sprzedaży szafek czy krzeseł. Klienci na całym świecie pokochali przysklepowe restauracje i szwedzkie dania w nich serwowane. Szwedzkie ziemniaki hasselback Dzisiaj przedstawimy wam inny szwedzki przysmak, czyli wspomniane już ziemniaki hasselback pieczone w całości. Ciekawie pokrojone w plastry całe ziemniaki to pomysł, który narodził się w głowie niejakiego Leifa Ellisona, początkującego kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Przepis na te ziemniaczane dzieła sztuki młody szwedzki szef kuchni opracował w 1953 r. Cały pomysł opiera się na niepełnym pokrojeniu ziemniaków, doprawieniu ich przyprawami i okraszeniu solidną dawką masła. Całość daje niesamowity wizualny efekt. Spróbujecie? Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po szwedzku Składniki: 1 kg ziemniaków Słodka papryka w proszku Sól Tymianek Olej Masło Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. Jeżeli dysponujecie młodymi ziemniakami lub kartoflami z ładną, czystą skórką, ziemniaki możecie upiec wraz ze skórką. Wcześniej wystarczy je dokładnie wytrzeć za pomocą gąbki. Wszystkie ziemniaki ponacinajcie na całej długości na cienkie plastry, nie przekrawając ziemniaka do końca. Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki ułóżcie na blasze i wysmarujcie solidnie olejem. Oprószcie kartofle solą, tymiankiem i papryką słodką w proszku. Pieczcie ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. W połowie pieczenia...

Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją
Adobe Stock
Newsy
Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją
Gdy następnym razem dzieci upomną się o frytki, przygotujcie im je z tego przepisu - są wyjątkowo pyszne i chrupiące.

Wszyscy kochają frytki! Oczywiście nie te podawane w barach szybkiej obsługi , tylko smaczne, domowe frytki. To świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do głównego dania zamiast ziemniaków. Smakują każdemu – a już zwłaszcza dzieciom! Jeśli wasze pociechy nie dają wam spokoju i chcą koniecznie zjeść frytki sprzedawane w jednej z popularnych sieci fast-food, zróbcie im tę pyszną, domową wersję tego dania. Nie będą już chciały jeść nic innego! Przepis na domowe frytki z miodem: Sekret tych frytek tkwi w genialnej marynacie. To dzięki niej są chrupiące i mają piękny, złoty kolor! Przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 5 dużych ziemniaków 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Olej rzepakowy Sól Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w paski. Do frytek najlepsze są duże, długie ziemniaki! Pokrojone kartofle włóżcie do wody na 10 minut, by oddały skrobię. Następnie wypłuczcie i osuszcie. Gdy frytki będą się moczyły, przygotujcie marynatę. Wymieszajcie cukier, miód i zalejcie wrzątkiem. Osuszone ziemniaki zalejcie gorącą marynatą i zostawcie na 10 minut. Odsączcie, zostawcie do ostudzenia i włóżcie frytki do zamrażarki na 20 minut. Do garnka wlejcie olej i rozgrzejcie. Po 20 minutach wyjmijcie ziemniaki z zamrażarki i wrzućcie do oleju, ale tylko na 5 minut – muszą się lekko podsmażyć. Wyjmijcie je z garnka, odsączcie z tłuszczu i znów smażcie przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Kapitalne i cudownie chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na punkcie ich smaku
Adobe Stock
Newsy
Kapitalne udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na ich punkcie
Pieczony kurczak z ziemniakami to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Chyba nie ma nikogo, komu nie zasmakowałby ten przepyszny obiad. Jak go przygotować? W czym zamarynować mięso? Jak długo je piec? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Pieczone udka z kurczaka z ziemniaczkami to prawdziwa klasyka gatunku. Zwykle danie to gości na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, ale dlaczego mielibyśmy nie zrobić go nawet w środku tygodnia, skoro praktycznie samo się robi i smakuje tak wybornie? Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to danie, które wbrew pozorom jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka udek z kurczaka, garść ulubionych przypraw i kilka ziemniaków. Przygotujcie taki obiad a wasi domownicy zapamiętają go na długo. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z winegretem bądź mizerią. Przepis na udka z kurczaka pieczone z ziemniakami Składniki: 5 udek z kurczaka 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek, słodka papryka pół czerwonej papryki cebula przyprawa do ziemniaków sałatka oliwa z oliwek Przygotowanie: Udka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami - solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi i czosnkiem - to właśnie te przyprawy najlepiej wydobywają jego smak. Zamarynowane mięso odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki, wkładamy do miski, po czym solimy i posypujemy przyprawą do ziemniaków. W naczyniu żaroodpornym układamy udka. Między mięsem można ułożyć posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Dookoła udek układamy ziemniaki, po czym skrapiamy je lekko oliwą. Tak przygotowane danie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 180-200 st.) i pieczemy ok godziny.  Potrawa jest gotowa, gdy kurczak i ziemniaki są miękkie i mają rumianą skórkę. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z dodatkiem sosu vinegret lub mizerią.  Smacznego!

pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory
Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom! Sekret żeberek Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Przepis na żeberka z piekarnika Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników: 1 kilogram żeberek 75 ml oleju 30 g miodu 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 łyżka musztardy 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 100 ml jasnego piwa Przygotowanie W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco...