W przypadku żurku nie ma co nadmiernie eksperymentować. Ta zupa jest sama w sobie tak smaczna, że trudno znaleźć cokolwiek, co wymaga poprawy. Jedyną rzeczą, na którą skarżą się niektórzy, jest nadmiernie kwaśny smak żurku.

Wynika on z zakwasu żytniego, bo to właśnie ten najczęściej używa się do gotowania tej tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Ale przecież zakwas można zrobić z innych zbóż - na przykład z owsa. Jest znacznie bardziej delikatny, nadal kwaśny, ale nie do przesady. Posmakuje tym, dla których zwykły żurek jest zbyt intensywny w smaku.

Poznajcie przepis Ewy Wachowicz zarówno na zakwas owsiany, jak i żurek gotowany na jego bazie. 

Zobacz także:

Przepis na żurek na owsianym zakwasie

Składniki na żurek:

  • 1-1,5 litry wody 

  • pół litra zakwasu owsianego

  • pół szklanki kwaśnej śmietany

  • 150 g boczku

  • 3 białe kiełbasy

  • 4 jajka

  • 4 ziemniaki

  • garść suszonych grzybów

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka majeranku

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

Zakwas owsiany:

  • 3,5 litra wody

  • 400 g płatków owsianych zwykłych

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od zakwasu. Do dużego naczynia, najlepiej z kamionki, wsypcie płatki owsiane, mąkę oraz kilka ząbków czosnku. Całość zalejcie ciepłą wodą i przykryjcie ścierką. Naczynie z zakwasem odstawcie na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelejcie go do słoików i trzymajcie w lodówce (wytrzyma od 2 do 3 tygodni).

  2. Teraz czas na zupę. Pokrójcie boczek i podsmażcie go na patelni na złoto. Kiełbasę, czosnek, grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie włóżcie do garnka. Dodajcie połowę usmażonego boczku. Zalejcie wodą, dodajcie jeszcze majeranek i zagotujcie. 

  3. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez co najmniej pół godziny.

  4. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odcedźcie i dodajcie do garnka z zupą.

  5. W międzyczasie przecedźcie zakwas owsiany na sitku. Wlejcie go do garnka z żurkiem, dodajcie sól i pieprz. Wymieszajcie. 

  6. Na sam koniec dodajcie do żurku kwaśną śmietanę i gotujcie jeszcze chwilę. Podawajcie z gotowanym jajkiem. Smacznego!