
W przypadku żurku nie ma co nadmiernie eksperymentować. Ta zupa jest sama w sobie tak smaczna, że trudno znaleźć cokolwiek, co wymaga poprawy. Jedyną rzeczą, na którą skarżą się niektórzy, jest nadmiernie kwaśny smak żurku.
Wynika on z zakwasu żytniego, bo to właśnie ten najczęściej używa się do gotowania tej tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Ale przecież zakwas można zrobić z innych zbóż - na przykład z owsa. Jest znacznie bardziej delikatny, nadal kwaśny, ale nie do przesady. Posmakuje tym, dla których zwykły żurek jest zbyt intensywny w smaku.
Poznajcie przepis Ewy Wachowicz zarówno na zakwas owsiany, jak i żurek gotowany na jego bazie.
Przepis na żurek na owsianym zakwasie
Składniki na żurek:
-
1-1,5 litry wody
-
pół litra zakwasu owsianego
-
pół szklanki kwaśnej śmietany
-
150 g boczku
-
3 białe kiełbasy
-
4 jajka
-
4 ziemniaki
-
garść suszonych grzybów
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżka majeranku
-
2 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
Zakwas owsiany:
-
3,5 litra wody
-
400 g płatków owsianych zwykłych
-
3-4 ząbki czosnku
-
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od zakwasu. Do dużego naczynia, najlepiej z kamionki, wsypcie płatki owsiane, mąkę oraz kilka ząbków czosnku. Całość zalejcie ciepłą wodą i przykryjcie ścierką. Naczynie z zakwasem odstawcie na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelejcie go do słoików i trzymajcie w lodówce (wytrzyma od 2 do 3 tygodni).
-
Teraz czas na zupę. Pokrójcie boczek i podsmażcie go na patelni na złoto. Kiełbasę, czosnek, grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie włóżcie do garnka. Dodajcie połowę usmażonego boczku. Zalejcie wodą, dodajcie jeszcze majeranek i zagotujcie.
-
Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez co najmniej pół godziny.
-
Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odcedźcie i dodajcie do garnka z zupą.
-
W międzyczasie przecedźcie zakwas owsiany na sitku. Wlejcie go do garnka z żurkiem, dodajcie sól i pieprz. Wymieszajcie.
-
Na sam koniec dodajcie do żurku kwaśną śmietanę i gotujcie jeszcze chwilę. Podawajcie z gotowanym jajkiem. Smacznego!