Zupa ziemniaczana z bryndzą. Prosta i sycąca
Adobe Stock
Newsy

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Ugotujecie ją w mniej niż 30 minut i smacznie wykarmicie całą rodzinę

Ile zwykle obieracie i gotujecie ziemniaki? 20-25 minut? To właśnie w takim czasie przygotujecie kartoflankę z bryndzą. Podajemy przepis.

Zupa ziemniaczana, zwana też kartoflanką, to jedna z najprostszych polskich zup. Jak każde danie, można ją zrobić oczywiście w wersji mocno uproszczonej, lub bardzo rozbudowanej. W każdym przypadku niezmienny będzie jeden składnik zupy – ziemniaki.

Do tego typu zupy można dodać boczek, kiełbasę lub jedno i drugie. Można ją ugotować na mięsie, lub zrobić wersję bezmięsną, a na ostatnim etapie przyprawiania dodać łyżkę masła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak bryndza zmienia smak zwykłej kartoflanki?

Bryndza jest miękkim serem podpuszczkowym wyrabianym na Podhalu, z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak i konsystencję przypominającą gęstą pastę. To pierwszy polski, lokalny produkt, który został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako produkt regionalny, który może być wytwarzany tylko na Podhalu.

Dodanie tego sera owczego do kartoflanki spowoduje, że delikatna zupa nabierze ostrości i wyrazistości. Niezależnie od tego, gdzie zostanie ugotowana, będzie więc miała posmak, znany nam jedynie z polskich gór.

Zobacz także
Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"

Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"

kartoflanka po bawarsku

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Jakich wartości odżywczych bryndza doda zupie?

Bryndza poza tym, że nada zupie niepowtarzalnego smaku, uzupełni ją w wartości odżywcze, których nie dostarczyłaby zwykła krowia śmietana. W serze znajduje się bowiem wiele składników mineralnych, oraz witamin.

Obecny w bryndzy fosfor i wapń wpływają na mineralizację kości, zapobiegają krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych. Ser zawiera też duże ilości magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i uodparnia na stres.

Bryndza to także źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A i E, a także witaminy C, B6 i B12. Dzięki dodatkowi bryndzy zupa ziemniaczana będzie sycąca i bardziej wartościowa, jednocześnie jej przygotowanie jest dziecinnie proste.

Przepis na doskonałą zupę ziemniaczaną z bryndzą

Składniki:

  • Ok. 10 ziemniaków (ok. 1,5 kg)
  • 1,5 l wody
  • 30 dag bryndzy
  • 2 łyżki stołowe masła
  • Kilka gałązek koperku
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, a następnie zalejcie lekko osoloną, zimną wodą.
  2. Wstawcie i gotujcie. Kiedy będą półmiękkie, dodajcie rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło.
  3. Gotujcie dalej, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podawajcie z plastrami cytryny.

Zupy nie trzeba już zabielać, Powierzchnia sera rozpływająca się w gorącej zupie, doskonale zastąpi śmietanę. Plastry cytryny, które dodacie do zupy, spowodują, że całość nabierze doskonałego, kwaskowego smaku. Zupę można też wykończyć podsmażonym bekonem, który zazwyczaj dodaje się do kartoflanki i posypać odrobiną poszatkowanej natki.

Źródło: haps.pl, Wikipedia, www.gov.pl

Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy
Zupa jarzynowa wyszła zbyt gorzka? Dodajecie do niej za wcześnie ten składnik
Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw to wspaniała odmiana dla organizmu po dłuższym jedzeniu ciężkostrawnych potraw! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka! Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna? Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu. Przepis na zupę jarzynową Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego Pół kilograma ziemniaków 250 g kalafiora 150 g fasolki szparagowej 2 marchewki Pół cebuli 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła Pół łyżki oliwy Świeży koperek Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez...

Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Adobe Stock
Newsy
Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Zastanawiacie się co jest najpopularniejszym polskim owocem? Pewnie nie będziecie zaskoczeni, że mamy na myśli jabłka. Są dostępne i tanie, zróbcie z nich zupę.

Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Pierwsze, jedzone rano ma poprawiać urodę, a drugie, jedzone wieczorem – zdrowie. Zupa, która proponujemy zaskoczy was smakiem. Sprawdźcie czy zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli ją jeść i na śniadanie i na kolację. Zupa pełna witamin i minerałów Właściwości lecznicze jabłek są znane już od 6500 r p.n.e. Owoce były przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Także w polskich wykopaliskach pod Biskupinem znaleziono ślady drzew jabłoni datowane na 1600 r p.n.e. Jabłka zawierają wiele witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E, K. Minerały, jakie znajdziecie w jabłkach to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jabłka nie tylko wzmacniają odporność i mogą pomóc wam uchronić się przed infekcjami, ale także pomagają na niestrawność, chorobę wrzodową, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, wspierają prace mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika regulują prace jelit chroniąc zarówno przed zaparciami, jak i rakiem jelita grubego. Ważnym składnikiem zupy jest sok z cytryny. Nie tylko dodaje smaku, ale jest też bogatym źródłem witaminy C, szczególnie potrzebnej nam w okresie jesienno- zimowym. Cytryna w zupie jabłkowej wzmacnia odpornościowe działanie dania. Przepis na zupę jabłkową chroniącą przed przeziębieniami Składniki: 4 średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku Szczypta cynamonu Szczypta imbiru w proszku Szczypta brązowego cukru Kilka kropel soku z cytryny 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Umyjcie, obierzcie jabłka i dokładnie wyjmijcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce.  Przełóżcie jabłka do garnka,...

Jak gotować krupnik, by miał ładny kolor
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby krupnik nie był mętny i miał apetyczny kolor? Zastosujcie trik babć a zupa nie będzie już szara
Kasza porządnie wypłukana, mięso odpowiednio długo gotowane, warzywa dodane, a krupnik wciąż szary i bezbarwny. Co z tym fantem zrobić?

Przerabialiście już taki scenariusz? Istnieją proste sposoby, żeby wasza zupa już nigdy nie była mętna i zawsze była apetyczna. W pierwszej kolejności warto pomyśleć o tym, jak długo gotujecie swój mięsny wywar. Podobnie jak w przypadku rosołu, mięso musi być dość tłuste, a także zawierać kości. Proste rady, by krupnik miał piękny kolor To właśnie tłuszcz i kości nadają zupie aromat, walory odżywcze i smakowe. Zupa gotowana na chudym mięsie nie ma prawa się udać . Po drugie, nie przesadzajcie z ilością kaszy jęczmiennej . Kilka łyżek kaszy wiejskiej łamanej powinno w zupełności wystarczyć. Więcej kaszy w zupie za bardzo ją zagęści, a przede wszystkim nada jej nieprzyjemny, mało apetyczny szary kolor. Na koniec jeszcze jedna kwestia. Kolor zupy można poprawić dzięki startej na tarce marchewce i innym warzywom. Unikajcie za to kostki rosołowej i przypraw typu Vegeta czy kucharek. To nic innego jak konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych (mogą być tzw. trójkąty) 1 udko z kurczaka Marchewka Seler Por Cebula 3 ziemniaki 2-3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu Sól Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wieprzowe i udko oczyśćcie, zalejcie zimną wodą. Gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy. Warzywa obierzcie ze skórki. Ziemniaki pokrójcie w kostkę, marchewkę, seler i por możecie również pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalcie na gazie, tak jak na rosół. Po kilkudziesięciu minutach gotowania mięsa i zbierania szumowin, dodajcie do wywaru ziele angielskie i liść laurowy. Wrzućcie do środka pokrojone warzywa i całą cebulę (jeśli...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...