Zupa ziemniaczana z bryndzą. Prosta i sycąca
Adobe Stock
Newsy

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Ugotujecie ją w mniej niż 30 minut i smacznie wykarmicie całą rodzinę

Ile zwykle obieracie i gotujecie ziemniaki? 20-25 minut? To właśnie w takim czasie przygotujecie kartoflankę z bryndzą. Podajemy przepis.

Zupa ziemniaczana, zwana też kartoflanką, to jedna z najprostszych polskich zup. Jak każde danie, można ją zrobić oczywiście w wersji mocno uproszczonej, lub bardzo rozbudowanej. W każdym przypadku niezmienny będzie jeden składnik zupy – ziemniaki.

Do tego typu zupy można dodać boczek, kiełbasę lub jedno i drugie. Można ją ugotować na mięsie, lub zrobić wersję bezmięsną, a na ostatnim etapie przyprawiania dodać łyżkę masła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak bryndza zmienia smak zwykłej kartoflanki?

Bryndza jest miękkim serem podpuszczkowym wyrabianym na Podhalu, z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak i konsystencję przypominającą gęstą pastę. To pierwszy polski, lokalny produkt, który został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako produkt regionalny, który może być wytwarzany tylko na Podhalu.

Dodanie tego sera owczego do kartoflanki spowoduje, że delikatna zupa nabierze ostrości i wyrazistości. Niezależnie od tego, gdzie zostanie ugotowana, będzie więc miała posmak, znany nam jedynie z polskich gór.

Zobacz także
Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"

Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"

kartoflanka po bawarsku

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Jakich wartości odżywczych bryndza doda zupie?

Bryndza poza tym, że nada zupie niepowtarzalnego smaku, uzupełni ją w wartości odżywcze, których nie dostarczyłaby zwykła krowia śmietana. W serze znajduje się bowiem wiele składników mineralnych, oraz witamin.

Obecny w bryndzy fosfor i wapń wpływają na mineralizację kości, zapobiegają krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych. Ser zawiera też duże ilości magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i uodparnia na stres.

Bryndza to także źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A i E, a także witaminy C, B6 i B12. Dzięki dodatkowi bryndzy zupa ziemniaczana będzie sycąca i bardziej wartościowa, jednocześnie jej przygotowanie jest dziecinnie proste.

Przepis na doskonałą zupę ziemniaczaną z bryndzą

Składniki:

  • Ok. 10 ziemniaków (ok. 1,5 kg)
  • 1,5 l wody
  • 30 dag bryndzy
  • 2 łyżki stołowe masła
  • Kilka gałązek koperku
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, a następnie zalejcie lekko osoloną, zimną wodą.
  2. Wstawcie i gotujcie. Kiedy będą półmiękkie, dodajcie rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło.
  3. Gotujcie dalej, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podawajcie z plastrami cytryny.

Zupy nie trzeba już zabielać, Powierzchnia sera rozpływająca się w gorącej zupie, doskonale zastąpi śmietanę. Plastry cytryny, które dodacie do zupy, spowodują, że całość nabierze doskonałego, kwaskowego smaku. Zupę można też wykończyć podsmażonym bekonem, który zazwyczaj dodaje się do kartoflanki i posypać odrobiną poszatkowanej natki.

Źródło: haps.pl, Wikipedia, www.gov.pl

Przepis Ewa Wachowicz na zupę cebulową. Rozgrzewający klasyk wzbogaciła nietypowym dodatkiem
Ewa Wachowicz Facebook/Wikipedia Commons
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na zupę cebulową. Dodaje do niej kaszę gryczaną i robi z nią 1 rzecz
Zupa cebulowa to aromatyczna potrawa o intensywnym i głębokim smaku. Pochodzi z Francji, lecz już dawno zadomowiła się u nas. Ewa Wachowicz dodaje do niej niezwykły, polski akcent, czyli kaszę gryczaną. Być może w tej wersji posmakuje wam jeszcze bardziej. 

Nic tak nie syci i nie rozgrzewa jak talerz dobrej, gęstej zupy warzywnej. Takiej właśnie, jak zupa cebulowa. Słodko-słony smak, aromat cebuli i gorące grzanki z serem to wszystko, o czym można marzyć jesienią. Nie bójcie się, ten wariant zupy cebulowej nawet za bardzo nie tuczy.  Co niezwykłego jest w zupie cebulowej Ewy Wachowicz?  Ten przepis pochodzi z programu „Ewa gotuje”. Choć zupę cebulową przerabiano już na milion sposobów, ta opcja jest dość niezwykła. W oryginale jest to zazwyczaj zawiesista, gęsta zupa, w której widoczna jest poszatkowana cebula. Wersja Ewy to jedwabista zupa krem, o wyraźnym cebulowym smaku i aromacie.   To tradycyjne danie kuchni francuskiej jest prawie zawsze bardzo kaloryczne, a to za sprawą dużej ilości zawartego w nim sera. W przepisie gwiazdy polskiej telewizji - sera nie ma wcale lub pojawia się jedynie na grzankach.   Ostatni składnik nie tylko nadaje lokalnego charakteru zupie, ale również podnosi jej właściwości prozdrowotne. Jest nim kasza gryczana. Ewa Wachowicz nie tylko gotuje ją, lecz również praży i w ten sposób wydobywa jej cały smak i aromat.  Przepis na zupę cebulową wg. Ewy Wachowicz  Składniki:  4 duże cebule  1 marchewka   2 ziemniaki  1 pietruszka  1,5 l wywaru mięsnego na kościach  pieprz   sól  ugotowana i uprażona kasza gryczana   grzanki solo lub grzanki z serem żółtym  Sposób przygotowania:  Przygotujcie wywar mięsny na kościach wieprzowych. Gdy będzie gotowy, wyjmijcie z niego kości.  Warzywa umyjcie i obierzcie. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do gotującego się wywaru.  Gotujcie całość, aż...

Gotujecie cały gar zupy z małej włoszczyzny i kilku udek? W ten sposób psujecie wartościowe danie
Newsy
Gotujecie cały gar zupy z małej włoszczyzny i z kilku udek? W ten sposób psujecie wartościowe danie
Jak ugotować zupę żeby była nie tylko smaczna, ale też pożywna? Te zasady są podstawą.

Zupy, to w naszej szerokości geograficznej bardzo ważny rodzaj dania. Szczególnie w czasie zimnych pór roku, talerz parującego dania nie tylko nasyca, ale też rozgrzewa od środka i poprawia nastrój. Jak gotować zupy, żeby wykorzystać ich wartości? Te sposoby sprawią, że przygotowany posiłek będzie pełnowartościowy. Gotujcie zupę z małą ilością wody i zawsze pod przykryciem Jeśli myślicie, że wystarczy nalać cały garnek wody i dołożyć jedno udko kurczaka i niedużą włoszczyznę, to się mylicie. Oczywiście porcji wywaru będziecie mieli więcej, ale wartościowa zupa, nie ma nic wspólnego z zabarwioną i posoloną wodą. Bulion powinien być esencjonalny, a taki ugotujecie tylko wtedy, gdy użyjecie odpowiedniej proporcji wody i pozostałych składników. Starajcie się dodać jak najmniejszą ilość wody. Podczas gotowania, to właśnie do niej będą się przedostawać cenne witaminy i minerały. Wywar, jaki otrzymacie będzie więc drogocenny i warto wykorzystać go w całości. Druga ważna zasada dotyczy gotowania zup pod przykryciem. Para wodna, jaka unosi się z garnka podczas gotowania to też woda pełna smaku, do której przedostają się wartościowe substancje. Nie pozwólcie im ulecieć z parą i przykrywajcie garnek podczas gotowania. Nie obierajcie warzyw i gotujcie krótko Jeśli chcecie, aby do bulionu przedostało się więcej aromatów i wartości z warzyw, nie obierajcie ich. W zależności od rodzaju zupy, jaką gotujecie możecie wykorzystać je po obraniu do innych dań, lub obrać, pokroić w talarki lub w słupki i dodać do zupy z innymi składnikami np. makaronem. Nie powinno się też  gotować ich zbyt długo, najlepsze są al dente, czyli lekko twarde. Dzięki temu zachowają więcej witamin i będą smaczniejsze niż te całkiem rozgotowane. Wartości gotowanych warzyw i wywarów...

Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy
Zupa jarzynowa wyszła zbyt gorzka? Dodajecie do niej za wcześnie ten składnik
Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw to wspaniała odmiana dla organizmu po dłuższym jedzeniu ciężkostrawnych potraw! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka! Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna? Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu. Przepis na zupę jarzynową Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego Pół kilograma ziemniaków 250 g kalafiora 150 g fasolki szparagowej 2 marchewki Pół cebuli 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła Pół łyżki oliwy Świeży koperek Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez...

Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Adobe Stock
Newsy
Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Zastanawiacie się co jest najpopularniejszym polskim owocem? Pewnie nie będziecie zaskoczeni, że mamy na myśli jabłka. Są dostępne i tanie, zróbcie z nich zupę.

Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Pierwsze, jedzone rano ma poprawiać urodę, a drugie, jedzone wieczorem – zdrowie. Zupa, która proponujemy zaskoczy was smakiem. Sprawdźcie czy zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli ją jeść i na śniadanie i na kolację. Zupa pełna witamin i minerałów Właściwości lecznicze jabłek są znane już od 6500 r p.n.e. Owoce były przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Także w polskich wykopaliskach pod Biskupinem znaleziono ślady drzew jabłoni datowane na 1600 r p.n.e. Jabłka zawierają wiele witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E, K. Minerały, jakie znajdziecie w jabłkach to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jabłka nie tylko wzmacniają odporność i mogą pomóc wam uchronić się przed infekcjami, ale także pomagają na niestrawność, chorobę wrzodową, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, wspierają prace mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika regulują prace jelit chroniąc zarówno przed zaparciami, jak i rakiem jelita grubego. Ważnym składnikiem zupy jest sok z cytryny. Nie tylko dodaje smaku, ale jest też bogatym źródłem witaminy C, szczególnie potrzebnej nam w okresie jesienno- zimowym. Cytryna w zupie jabłkowej wzmacnia odpornościowe działanie dania. Przepis na zupę jabłkową chroniącą przed przeziębieniami Składniki: 4 średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku Szczypta cynamonu Szczypta imbiru w proszku Szczypta brązowego cukru Kilka kropel soku z cytryny 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Umyjcie, obierzcie jabłka i dokładnie wyjmijcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce.  Przełóżcie jabłka do garnka,...