Zupa ziemniaczana z bryndzą. Prosta i sycąca
Adobe Stock
Newsy

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Ugotujecie ją w mniej niż 30 minut i smacznie wykarmicie całą rodzinę

Ile zwykle obieracie i gotujecie ziemniaki? 20-25 minut? To właśnie w takim czasie przygotujecie kartoflankę z bryndzą. Podajemy przepis.

Zupa ziemniaczana, zwana też kartoflanką, to jedna z najprostszych polskich zup. Jak każde danie, można ją zrobić oczywiście w wersji mocno uproszczonej, lub bardzo rozbudowanej. W każdym przypadku niezmienny będzie jeden składnik zupy – ziemniaki.

Do tego typu zupy można dodać boczek, kiełbasę lub jedno i drugie. Można ją ugotować na mięsie, lub zrobić wersję bezmięsną, a na ostatnim etapie przyprawiania dodać łyżkę masła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak bryndza zmienia smak zwykłej kartoflanki?

Bryndza jest miękkim serem podpuszczkowym wyrabianym na Podhalu, z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak i konsystencję przypominającą gęstą pastę. To pierwszy polski, lokalny produkt, który został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako produkt regionalny, który może być wytwarzany tylko na Podhalu.

Dodanie tego sera owczego do kartoflanki spowoduje, że delikatna zupa nabierze ostrości i wyrazistości. Niezależnie od tego, gdzie zostanie ugotowana, będzie więc miała posmak, znany nam jedynie z polskich gór.

Zobacz także
Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"

Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"

kartoflanka po bawarsku

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Jakich wartości odżywczych bryndza doda zupie?

Bryndza poza tym, że nada zupie niepowtarzalnego smaku, uzupełni ją w wartości odżywcze, których nie dostarczyłaby zwykła krowia śmietana. W serze znajduje się bowiem wiele składników mineralnych, oraz witamin.

Obecny w bryndzy fosfor i wapń wpływają na mineralizację kości, zapobiegają krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych. Ser zawiera też duże ilości magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i uodparnia na stres.

Bryndza to także źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A i E, a także witaminy C, B6 i B12. Dzięki dodatkowi bryndzy zupa ziemniaczana będzie sycąca i bardziej wartościowa, jednocześnie jej przygotowanie jest dziecinnie proste.

Przepis na doskonałą zupę ziemniaczaną z bryndzą

Składniki:

  • Ok. 10 ziemniaków (ok. 1,5 kg)
  • 1,5 l wody
  • 30 dag bryndzy
  • 2 łyżki stołowe masła
  • Kilka gałązek koperku
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, a następnie zalejcie lekko osoloną, zimną wodą.
  2. Wstawcie i gotujcie. Kiedy będą półmiękkie, dodajcie rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło.
  3. Gotujcie dalej, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podawajcie z plastrami cytryny.

Zupy nie trzeba już zabielać, Powierzchnia sera rozpływająca się w gorącej zupie, doskonale zastąpi śmietanę. Plastry cytryny, które dodacie do zupy, spowodują, że całość nabierze doskonałego, kwaskowego smaku. Zupę można też wykończyć podsmażonym bekonem, który zazwyczaj dodaje się do kartoflanki i posypać odrobiną poszatkowanej natki.

Źródło: haps.pl, Wikipedia, www.gov.pl

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

zupa grzybowa przepis
AdobeStock
Newsy
Mamy najlepszy przepis na klasyczną wigilijną zupę grzybową. Goście będą błagać o dokładkę
Czy w waszym domu jada się zupę grzybową na święta? Wypróbujcie ten przepis - wychodzi niesamowita!

Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat! Zupa grzybowa na święta Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju! Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta. Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników: 1,5 l jarskiego rosołu 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Sól Łazanki Przygotowanie Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem. Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka. Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie...

zupa ogórkowa podsmażane
Ilonar2301/gotujmy.pl
Przepisy
Niemal wszyscy popełniają błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o jednej rzeczy
Chcesz zrobić naprawdę dobrą zupę ogórkową? Na pewno nie znasz tego prostego triku który sprawi, że twoja ogórkowa będzie wyjątkowa!

Zupa ogórkowa to absolutny klasyk na polskich stołach. To charakterystyczne danie naszej kuchni, które wykorzystuje klasyczny polski specjał – kiszone ogórki. Jednak czy wiecie jak zrobić idealną i niepowtarzalną ogórkową? Wystarczy jeden prosty trik! Sposób na pyszną ogórkową Podstawą zupy ogórkowej są oczywiście ogórki. I broń Boże świeże! Bazą są ukiszone ogórki. To właśnie im zupa zawdzięcza charakterystyczną kwaskowość. Jednak tak jak w przypadku większości dań, również zupa ogórkowa nieco się różni w poszczególnych regionach Polski. Wiedzieliście, że podobno sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków? Tak przygotowuje się ją w Krakowie! Jak to podsmażać?! Możecie zadać sobie pytanie: „Ale jak to podsmażać ogórki?!”. Krakowiacy bowiem zauważyli, że cebulkę na maśle, skwarki i kotlety łączy jeden składnik – tłuszcz! A to tłuszcz właśnie niesie smak. Potrawy z dużą ilością masła, smalcu czy oleju są po prostu smaczniejsze. Stąd właśnie wziął się pomysł na podsmażenie ogórków do zupy. Jeżeli się dziwicie temu pomysłowi, to pomyślcie, że całkiem sporo osób zesmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy i nikt się temu nie dziwi. Zesmażamy też pomidory czy paprykę – smażmy więc i ogórki! Przepis na podsmażoną ogórkową Aby przygotować najlepszą ogórkową na świecie, przygotujcie: Mięso do rosołu 4 ziemniaki Pietruszkę 2 marchewki Ćwierć selera 1 por (jasna część) 2 ząbki czosnku 6 średnich lub dużych ogórków kiszonych Wodę z ogórków 50 g masła Pół szklanki śmietany 18% Łyżkę mąki Koperek Liść laurowy Ziele angielskie...

zupa gulaszowa
walia/gotujmy.pl
Przepisy
Idealna gulaszowa? Prawdziwy sekret tkwi w tym 1 składniku. Sprawdźcie, czy o tym wiedzieliście!
Za oknem już szara jesień. Nasze organizmy domagają się czegoś gorącego i pożywnego – pyszna zupa gulaszowa będzie jak znalazł!

W wielu polskich domach gotuje się zupę gulaszową. Sęk w tym, że co dom, to inna receptura. Jedni gotują bogaty w kilka rodzajów mięs forszmak, inni wolą kwaśne, nasycone pomidorami zupy meksykańskie. Jeszcze inną grupą zawiesistych, jesiennych zup są tak zwane gulaszowe. Ich nazwa nie wzięła się z przypadku. Nam, Polakom, tego rodzaju zupa przypomina oczywiście mięsny, aromatyczny sos, który nieraz spożywamy z plackiem po węgiersku czy z różnego rodzaju kaszami. Jednak, zupa gulaszowa swój rodowód ma na Węgrzech. To właśnie w kraju papryki od setek lat narodową potrawą jest zupa gulasz (węg. gulyas). Nie, to nie błąd. Pod właśnie tą nazwą, kryje się paprykowo-pomidorowe płynne danie. Właśnie gulaszu w kartach dań najczęściej wyszukują zagraniczni klienci węgierskich restauracji. Nieraz przez przypadek zamiast drugiego dania dostają pierwsze. Tak, czy inaczej, węgierski gulasz to pierwowzór naszej zupy gulaszowej. Dzisiaj przedstawimy wam naszą wariację na ten temat. Naszym specjalnym, dodatkowym składnikiem, którego nie uświadczycie w węgierskim daniu będzie biała fasola typu Jaś. Co prawda w zupie meksykańskiej występuje fasola czerwona, ale przecież zawsze warto zadbać o patriotyczny element na naszym talerzu! Przepis na zupę gulaszową Składniki: Duży kawałek łopatki wieprzowej Seler Por 1-2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 20 dag pieczarek  3 cebule  Czosnek – kilka ząbków 2 małe papryki Koncentrat pomidorowy Kilka sporych ziemniaków Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowane: Mięso kroimy w kawałki i smażymy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek. Po obsmażeniu, przerzucamy całość do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy wraz z...