krupnik przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy

Wzbogaćcie krupnik tym sekretnym składnikiem ze swojej kuchni. Będzie smakowała jak nigdy przedtem

Dokuczają wam zimowe mrozy? Zróbcie smaczny krupnik z wyjątkowym dodatkiem!

Przepis na tę zupę jest znany w Polsce od wieków. Nic dziwnego – w końcu kasza stanowiła kiedyś podstawę diety polskich chłopów (ziemniaki pojawiły się w Europie dopiero wiele lat po odkryciu Ameryki).

Przygotowuje się go rzecz jasna na bazie bulionu warzywnego, a w bogatszej wersji mięsnego. Składniki na krupnik były i są bardzo tanie, dlatego kiedyś była to jedna z częściej spożywanych zup w Polsce. W dodatku jest bardzo zdrowy! Zawiera między innymi witaminy z grupy B, błonnik, cynk oraz żelazo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wyjątkowy krupnik z dodatkiem grzybów

Jeśli naszła was ochota na krupnik, to zróbcie go z tego przepisu. Tak przyrządzona zupa, ma wyjątkowy smak dzięki dodaniu jednego składnika – grzybów! W sezonie wykorzystajcie świeże, a zimą - suszone. Spokojnie! Taki dodatek wcale nie sprawi, że wasz tradycyjny krupnik przemieni się w zupę grzybową. Tak czy owak, grzybki świetnie będą komponowały się z kaszą jęczmienną 

Do przygotowania krupniku będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 nogę z kurczaka
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewkę
  • Pół pietruszki
  • Kawałeczek selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżkę masła
  • Suszone lub świeże grzyby
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Sól
  • Pietruszkę
Zobacz także
Krupnik

Przepis na prawdziwy wiejski krupnik. Ugotujcie go na tym mięsie, a będzie smakował jak u mamy

Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca

Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, a warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Do garnka włóżcie mięso, pokrojone warzywa, grzyby oraz wsypcie kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Zalejcie wszystko zimną wodą i zacznijcie gotować.
  3. Kaszę wysypcie do miski i wypłuczcie kilka razy w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie przez godzinę.
  4. Gdy krupnik będzie już ugotowany, dodajcie do niego łyżkę masła.

I gotowe! Krupnik podawajcie z pokrojonym mięsem z ugotowanego kurczaka.

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Adobe Stock
Newsy
Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów. I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru. By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu)  nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat . Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna .  Przepis na krupnik Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Kawałek pora 250 g ziemniaków 1 szyja z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 kość cielęca 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g) 2 suszone grzyby 2 łyżki masła Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana Natka pietruszki Pieprz Sól Przygotowanie: Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni. Następnie do...

krupnik
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Zniknie z talerzy błyskawicznie
Przed nami nadchodząca fala mrozów. Jeśli szukacie dań, które rozgrzeją was od środka po powrocie do domu, warto zrobić krupnik. Wspaniale syci, dzięki zawartości kaszy, a do tego jest niezwykle smaczny. Gwarantujemy, że domownicy pokochają tę zupę.

Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu. Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa. Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń. W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie. Przepis na domowy krupnik Składniki 150g warkocza ze schabu środkowego 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól i pieprz do smaku szczypta kurkumy (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki. Gotujcie do...

Karolina Korwin-Piotrowska pitrasi krupnik na trudne czasy. Biegnijcie do lasu po 1 ze składników
ONS/karolinakp Instagram
Newsy
Przepis na krupnik Karoliny Korwin-Piotrowskiej. Nie obędzie się bez 1 specjalnego składnika z lasu
Ten pożywny krupnik to danie treściwe i niskobudżetowe. W sam raz na ciężkie czasy. W tej wersji zupa praktycznie robi się sama i to w kilka chwil. Karolina Korwin-Piotrowska dodaje do niego 1 składnik, który wzbogaca smak krupniku i nadaje mu niebywałego aromatu.

Charyzmatyczna dziennikarka podaje, że jest to krupnik ugotowany według genialnej receptury koleżanki-influencerki. Podpatrzony na jej profilu. To taka zupa, która pozwoli wam wykorzystać zebrane w lesie grzyby oraz zalegające w domu warzywa. Pyszna, pożywna i banalnie prosta w przygotowaniu. A do tego za grosze! Kim jest Karolina Korwin Piotrowska?  Karolina Korwin Piotrowska to uznana dziennikarka radiowo-telewizyjna i felietonistka. Szerszej publiczności znana głównie z programów: „Magiel towarzyski" i „Top Model".  Na swoim Instagramie rzadko dzieli się z fanami zdjęciami przygotowywanych potraw, chociaż ostatnio coś się w tej materii zmieniło. Karolinę Korwin-Piotrowską najwyraźniej urzekł temat grzybów i postanowiła przygotować coś z ich udziałem. Obok makaronu grzybowego na jej social mediach pojawił się również wyjątkowy krupnik z grzybami.  Jak przygotowuje się krupnik na trudne czasy?  Tradycyjny krupnik przygotowuje się na wywarze mięsnym, najlepiej z dwóch rodzajów mięs. Gotuje się go przynajmniej godzinę i po tym czasie zaczyna dodawać kaszę i warzywa. Klasyczna forma jest niewątpliwie treściwa, ale wymagająca większych funduszy i dłuższego stania przy kuchni.  Krupnik Karoliny Piotrowskiej nie wymaga mięsa, a za pożądaną kaloryczność odpowiada masło. Jest szybki w przygotowaniu, a jego aromat sprowadzi do stołu wszystkich domowników. Podsmażenie warzyw i grzybów to z kolei trik, który wykorzystują najwięksi kucharze. Wszystko po to, by wydobyć maksimum zapachu z dania.  Przepis na krupnik z grzybami, jak u Karoliny Korwin-Piotrowskiej  Składniki:  świeże grzyby   4 ziemniaki   2 marchewki  kasza jęczmienna   masło  1 liść laurowy ...

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Czy da się zrobić krupnik bez mięsa? Oczywiście, że tak! Anna Lewandowska udowadnia, że jest to możliwe, a bezmięsny krupnik wychodzi bardzo smaczny.

Krupnik - zupa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Kto wie, być może to przez awersję Adasia Niezgódki z „Akademii Pana Kleksa” do krupniku całe pokolenie Polaków nabrało wstrętu do tej zupy... A to wielka szkoda, ponieważ dobrze przyrządzony krupnik jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy. W klasycznym przepisie krupnik gotuje się na mięsie, jednak nie jest ono konieczne do przygotowania tej zupy. Smakuje ona wówczas nieco inaczej, ale nadal jest bardzo smaczna. Taką bezmięsną wersję proponuje Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów. Zamiast mięsa, dodaje ona do zupy więcej warzyw, w tym m.in. nieco groszku oraz całą kalarepę. Dzięki temu krupnik ma wspaniały aromat, smak i nie jest w niczym gorszy od klasycznej wersji tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik bez grama mięsa.  Przepis na krupnik bez mięsa od Ani Lewandowskiej Do przygotowania bezmięsnego krupniku Anna Lewandowska używa poniższych składników: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego  1 paczka kaszy pęczak lub jaglanej (100 g) pół szklanki zielonego groszku 3 marchewki 3 ziemniaki 1 kalarepa 1 cebula 3 ziela angielskie 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła/oleju sól pieprz Przygotowanie: Podgrzejcie bulion warzywny i doprowadźcie do wrzenia. Gdy będzie się już gotował, wsypcie kaszę, przepłukaną wcześniej na sitku zimną wodą.  Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane i zeszklijcie cebulę. Obierzcie następnie marchewkę, kalarepę i ziemniaki. Pokrójcie warzywa w kostkę i wrzućcie do garnka z bulionem. Wsypcie ziele angielskie, dodajcie liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Nie zapomnijcie...