Przepis na tę zupę jest znany w Polsce od wieków. Nic dziwnego – w końcu kasza stanowiła kiedyś podstawę diety polskich chłopów (ziemniaki pojawiły się w Europie dopiero wiele lat po odkryciu Ameryki).
Przygotowuje się go rzecz jasna na bazie bulionu warzywnego, a w bogatszej wersji mięsnego. Składniki na krupnik były i są bardzo tanie, dlatego kiedyś była to jedna z częściej spożywanych zup w Polsce. W dodatku jest bardzo zdrowy! Zawiera między innymi witaminy z grupy B, błonnik, cynk oraz żelazo.
Przepis na wyjątkowy krupnik z dodatkiem grzybów
Jeśli naszła was ochota na krupnik, to zróbcie go z tego przepisu. Tak przyrządzona zupa, ma wyjątkowy smak dzięki dodaniu jednego składnika – grzybów! W sezonie wykorzystajcie świeże, a zimą - suszone. Spokojnie! Taki dodatek wcale nie sprawi, że wasz tradycyjny krupnik przemieni się w zupę grzybową. Tak czy owak, grzybki świetnie będą komponowały się z kaszą jęczmienną
Do przygotowania krupniku będziecie potrzebowali poniższych składników:
Zobacz także:
- 1 nogę z kurczaka
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 marchewkę
- Pół pietruszki
- Kawałeczek selera
- 2 ziemniaki
- 1 łyżkę masła
- Suszone lub świeże grzyby
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Sól
- Pietruszkę
Przygotowanie:
- Mięso umyjcie, a warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę.
- Do garnka włóżcie mięso, pokrojone warzywa, grzyby oraz wsypcie kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Zalejcie wszystko zimną wodą i zacznijcie gotować.
- Kaszę wysypcie do miski i wypłuczcie kilka razy w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie przez godzinę.
- Gdy krupnik będzie już ugotowany, dodajcie do niego łyżkę masła.
I gotowe! Krupnik podawajcie z pokrojonym mięsem z ugotowanego kurczaka.