Czy robiliście już w tym roku ogórki małosolne? Ten smaczny dodatek do obiadów czy kanapek z powodzeniem można również wykorzystać do zrobienia pysznej, wiosennej zupy! Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem niedźwiedzim, to świetna propozycja na prosty i sycący obiad. Zupa robi się w mig i smakuje naprawdę pysznie. Wszystko, czego potrzebujecie do jej ugotowania to młode ziemniaki, marchewki, ogórki małosolne, czosnek niedźwiedzi, pietruszka oraz przyprawy – sól i pieprz. Zupę przygotowuje się na maśle, dzięki czemu jej smak jest naprawdę aksamitny i wyjątkowy.
Jeżeli myśleliście, że ogórki małosolne nadają się tylko do jedzenia solo lub na kanapce, koniecznie zróbcie z nich zupę z naszego przepisu.
Jest tak pyszna, że domownicy na pewno poproszą was o dokładkę!
Zobacz także:
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 marchewki
- 1/2 kg ogórków małosolnych
- pietruszka
- czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany 30%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
- Zalewamy wodą, dodajemy liść i ziele i gotujemy.
- Dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę i pietruszkę.
- Solimy do smaku.
- Ogórki ścieramy na tarce i dodajemy do zupy.
- Gotujemy ok. 10 minut i doprawiamy pieprzem do smaku.
- Dodajemy śmietanę i posiekany czosnek niedźwiedzi.
- Zagotowujemy.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: