Czy robiliście już w tym roku ogórki małosolne? Ten smaczny dodatek do obiadów czy kanapek z powodzeniem można również wykorzystać do zrobienia pysznej, wiosennej zupy! Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem

Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem niedźwiedzim, to świetna propozycja na prosty i sycący obiad. Zupa robi się w mig i smakuje naprawdę pysznie. Wszystko, czego potrzebujecie do jej ugotowania to młode ziemniaki, marchewki, ogórki małosolne, czosnek niedźwiedzi, pietruszka oraz przyprawy – sól i pieprz. Zupę przygotowuje się na maśle, dzięki czemu jej smak jest naprawdę aksamitny i wyjątkowy.

Jeżeli myśleliście, że ogórki małosolne nadają się tylko do jedzenia solo lub na kanapce, koniecznie zróbcie z nich zupę z naszego przepisu.

Jest tak pyszna, że domownicy na pewno poproszą was o dokładkę!

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1/2 kg ogórków małosolnych
  • pietruszka
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
  2. Zalewamy wodą, dodajemy liść i ziele i gotujemy.
  3. Dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę i pietruszkę.
  4. Solimy do smaku.
  5. Ogórki ścieramy na tarce i dodajemy do zupy.
  6. Gotujemy ok. 10 minut i doprawiamy pieprzem do smaku.
  7. Dodajemy śmietanę i posiekany czosnek niedźwiedzi.
  8. Zagotowujemy.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: