Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej.
Przepis na zieloną zupę z bobu
To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa.
Składniki:
- 1/2 kg bobu świeżego
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 1 cebula
- 1 litr rosołu
- 3 łyżki masła
- 10 dag topionego śmietankowego serka
- 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22%
- sól hawajska - zielona (do smaku)
- kilka kropel zielonego tabasco
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin.
- Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób.
- Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor.
- Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia smaku. Podawajcie z grzankami.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: