Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bitwa Blogerów/Gotujmy.pl
Newsy

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad

Bób to ulubione letnie warzywo wielu Polaków. Jest wyjątkowo wielofunkcyjne: można je jeść samodzielnie, w formie past, zup, a nawet kotlecików.

Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zieloną zupę z bobu

To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa. 

Składniki:

  • 1/2 kg bobu świeżego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag topionego śmietankowego serka
  • 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22%
  • sól hawajska - zielona (do smaku)
  • kilka kropel zielonego tabasco
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin.
  2. Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób.
  3. Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor.
  4. Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
  5. Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia  smaku. Podawajcie z grzankami. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze
sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/edytaha
Newsy Sałatka jarzynowa z sekretnym składnikiem. Gwarantujemy, że pokochacie ją na nowo 
Tegoroczny Sylwester będzie inny niż wszystkie. Obowiązujący od 31 grudnia zakaz przemieszczania się sprawia, że powinniście zostać w domu przez całą noc. Nie musi jednak być to nieprzyjemny czas. Kilka ulubionych przekąsek i jesteście uratowani!
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Są dania, które sprawdzają się na różne okazje. Do biesiadowania potrzeba niewiele. Kilka znanych osób, butelka napoju wysokoprocentowego i przekąski. Jedna z nich dogodzi waszym podniebieniom w sposób szczególny. Na pewno znacie ten przepis! Wystarczy, że dorzucicie do niego jeden prosty składnik. Jarzynowa, warzywna, majonezowa Krąży pod różnymi nazwami i jest popularna w Polsce jak mało co. Klasyczna sałatka jarzynowa to zbiór gotowanych m.in. jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami. Spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Sałatka warzywna sprawdzi się także w Sylwestra. Jako idealna przystawka urozmaici deskę serów czy domowej roboty pasztet.  Sałatka majonezowa hitem zakładów gastronomicznych W latach 70. i 80. XX wieku była rozpowszechniona w polskich barach mlecznych i różnego rodzaju lokalach. Kosztowała niewiele, a smakowała wybornie! Podobne skojarzenia do jarzynowej macie pewnie do dziś. Nie ma się czemu dziwić, to w gruncie rzeczy nieskomplikowane i pyszne danie.  Śledź - idealny dodatek do sałatki jarzynowej Śledzie nie tylko doskonale smakują, ale także, dostarczają wielu cennych składników, takich jak jod, cynk czy żelazo. Śledź to ryba tłusta, ale małokaloryczna. W 100 g świeżej porcji znajdziecie jedynie 160 kalorii. Śledź jest ponadto dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu.  Tradycyjna sałatka jarzynowa ze śledziem Jeśli macie w planach Sylwestra w kulinarnym klimacie, proponujemy dodanie do waszej jarzynowej śledzia. Nie pożałujecie tej kombinacji. To możemy wam...

Przeczytaj
Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!

Przeczytaj
miodownik przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszny miodownik z kremem na bazie nieoczekiwanego składnika. Tak przygotowany rozpieści każde podniebienie
Tradycyjne, klasyczne kremowe ciasto - idealne na święta! Poznaj ten zmodyfikowany przepis na świąteczny miodownik.
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Chcesz się popisać przed świątecznymi gośćmi? Upiecz ten wspaniały miodownik, który nie dość, że wygląda naprawdę efektownie, to jest nieprawdopodobnie smaczny! Tradycyjne ciasto w unowocześnionej wersji – musisz tego spróbować! Czeskie ciasto Pierwotną wersją miodownika jest czeskie ciasto – przekładane kremem warstwy upieczonego i wysuszonego ciasta. Suszenie tych placków trwało czasem nawet kilka tygodni! Nasączane miodem czekały na nadejście świąt. Podobno to czekanie miało sprawić, że ciasto się lepiej zwiąże i będzie dobrze smakować. Przepis na miodownik z kaszą manną Dziś mamy dla was przepis na miodownik w wersji unowocześnionej – z kaszą manną! Nie musicie też suszyć placków ciasta przez kilka tygodni. Możecie wykorzystać gotowe spody do ciasta lub zrobić swoje i zostawić je na dzień lub dwa, by lekko przeschły. Przygotujcie: Do ciasta: 75 dag mąki 50 g masła lub margaryny do pieczenia Pół kubka śmietany Dwa jaja 150 g cukru 3-4 łyżki miodu (ciemny miód, np. gryczany lub spadziowy sprawi, że smak ciasta będzie bardziej wyrazisty) 2 łyżeczki sody Do kremu: Pół litra mleka Szklanka kaszy manny Kostka masła Pół szklanki cukru Łyżka soku z cytryny Aromat do ciasta Przygotowanie: Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Przesiej przez sitko i wyłóż na przygotowaną stolnicę. Dodaj masło, jaja, miód i cukier. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą z nich na równy placek. Placki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić. Krem: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj. Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do...

Przeczytaj
Robert Lewandowski, dieta
ONS/Pexels, picjumbo.com
Newsy Co lubi jeść na Wigilię "mistrz"? Ania Lewandowska zdradziła ulubioną świąteczną potrawę Roberta
Rekordzista pod względem liczby występów w reprezentacji Polski i najlepszy jej strzelec w historii. Robert Lewandowski wprost uwielbia dania wigilijne. Jedno szczególnie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

29 sierpnia 2019 r. Robert Lewandowski przedłużył umowę z Bayernem Monachium do 30 czerwca 2023 r. Aktualny powód do dumy Polaków to wybranie "Lewego" przez FIFĘ najlepszym piłkarzem na świecie. Prywatnie przygotowuje się do świąt Bożego Narodzenia. W domu czekają na niego żona Anna i dwie córki. Wybitny piłkarz, utalentowany sportowiec Robert Lewandowski cieszy się w Polsce dużą sympatią. Od najmłodszych lat udowadnia, że upór w towarzystwie talentu i zapału może przynieść niebywałe efekty. Sezon 2019/2020, Lewandowski z Bayernem rozpoczął 3 sierpnia 2019, spotkaniem o Superpuchar Niemiec z Borussią Dortmund. Dla drużyny BVB był to pierwszy od 2014 zdobyty tytuł. 6 sierpnia 2019 zdobył dwie bramki zapewniając drużynie remis w meczu 1. kolejki Bundesligi z Herhą BSC. 18 września 2019 Lewandowski zdobył swoją 200. bramkę w barwach Bayernu Monachium. Wydarzenie odbiło się głośnym echem w świecie sportu. Oprócz niego tę barierę przekroczyło tylko dwóch zawodników. Polak został też pierwszym zawodnikiem w historii Bayernu Monachium, który strzelał gole w każdym z sześciu pierwszych spotkań sezonu Bundesligi. Robert Lewandowski urodził się Warszawie, skąd wyszły jego pierwsze kroki w kierunku sportu. Lewandowski wspiera wiele inicjatyw społecznych i charytatywnych Wraz z żoną bierze udział w akcji Szlachetna Paczka, a także wspiera finały Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W 2020 małżeństwo przekazało 500 tys. złotych na rzecz Centrum Zdrowia Dziecka, a w 2020 darowiznę w wysokości miliona euro na rzecz walki z pandemią COVID-19. Wychowywał się w sportowej rodzinie. Ojciec Krzysztof uprawiał judo i grał w piłkę nożną, a matka Iwona była siatkarką pierwszoligowego AZS Warszawa. Jego piłkarskim idolem był francuski piłkarz Thierry Henry. Oprócz piłki...

Przeczytaj