Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bitwa Blogerów/Gotujmy.pl
Newsy

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad

Bób to ulubione letnie warzywo wielu Polaków. Jest wyjątkowo wielofunkcyjne: można je jeść samodzielnie, w formie past, zup, a nawet kotlecików.

Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zieloną zupę z bobu

To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa. 

Składniki:

  • 1/2 kg bobu świeżego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag topionego śmietankowego serka
  • 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22%
  • sól hawajska - zielona (do smaku)
  • kilka kropel zielonego tabasco
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej
Zobacz także
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Nowalijki w zastraszających cenach. Nawet 68 zł za kilogram!

Nowalijki w zastraszających cenach. Nawet 68 zł za kilogram fasolki szparagowej!

Przygotowanie:

  1. Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin.
  2. Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób.
  3. Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor.
  4. Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
  5. Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia  smaku. Podawajcie z grzankami. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku
BozenaMatuszczyk/Gotujmy.pl
Newsy
Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku
Opalanie cebuli to stary sposób naszych babć, który sprawia, że zupy zyskują wyjątkowo głębokiego, wspaniałego smaku.

Opalana cebula to dla wielu pań domu niezbędny składnik rosołu. Dzięki niemu zupa staje się bardziej nasycona smakiem i często nie potrzebuje już aż tylu przypraw. Akcent opalonej nad gazem lub palnikiem cebulki dodaje też rosołowi delikatnej pikanterii. Jak go przygotować? Przepis na rosół z opalaną cebulą Klasyczny, staropolski sposób na przygotowanie idealnego rosołu o głębokim, nieco ostrym smaku. Posmakuje wszystkim członkom rodziny i gościom, których podejmiecie na niedzielnym obiedzie! Składniki: 2, 5 litra zimnej wody, 2 udka kurczaka, kawałek mięsa, 2 marchewki - ile marchewek powinno się dodać do rosołu? pietruszka, kawałek selera, cebula - czy powinno się przekroić cebulę dodając ją do rosołu? sól i pieprz do smaku, przyprawa uniwersalna (typu Kucharek) do podania: natka pietruszki, makaron nitki ugotowany. Przygotowanie:  Mięso oczyszczacie, myjecie i zalewacie wodą. Stawiacie na gazie do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujecie łyżką cedzakową szumowiny. Dodajecie oczyszczoną marchew, pietruszkę oraz kawałek selera i gotujecie na maleńkim ogniu. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie - tylko delikatnie i wolno na całkiem malutkim gazie. Cebulę umieszczacie nad gazem i opalacie ją, a następnie wkładacie do rosołu. Rosół gotujecie przez około 60 minut, doprawiacie do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną. Marchewkę z rosołu wyjmujecie i kroimy w plasterki. Na talerze nakładacie ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojoną marchewkę. Zalewacie gorącym rosołem, a następnie posypujecie natką pietruszki. Zastanawiacie się, co zrobić z mięsem z rosołu ? Udka z zupy możecie wyjąć, zapanierować  wykorzystać do stworzenia drugiego dania! Źródło:...

sałatka nicejska przepis
haniakson / gotujmy.pl
Newsy
Idealna na lunch lub lekki obiad. Przepis na przepyszną i kolorową sałatkę nicejską
Jeśli przybyło wam kilka dodatkowych kilogramów, to nie ma lepszego rozpoczęcia diety niż sałatka nicejska na kolację.

Święta minęły, ale oponka na brzuchu została! Jeśli chcecie być w formie na wiosnę, trzeba już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zamiast ciastek – jabłka, a na kolację lekka sałatka. Wypróbujcie sprawdzony przepis na sałatkę nicejską! Jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew pozorom dość sycąca. To doskonały pomysł na lunch albo kolację. Sprawdzi się także jako przekąska w pracy. Przepis na sałatkę nicejską Francuska kuchnia słynie z bardzo smacznych potraw. Nawet te przygotowywane z łatwo dostępnych i tanich składników potrafią smakować bardzo wykwintnie. Przenieście się do romantycznej Francji i przyrządźcie klasyczną sałatkę nicejską! Aby ją przygotować, potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilka łyżek białej fasoli konserwowej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jaja 1 nieduża cebula Kilkanaście pomidorków koktajlowych Kilka liści sałaty lodowej 1 łyżka oliwy z oliwek Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Jajka ugotujcie prawie na twardo – żółtko powinno być bardzo miękkie. Tuńczyka i fasolę odsączcie z wody. Cebulę pokrójcie w piórka i oderwijcie kilka dużych liści sałaty lodowej. Następnie pokrójcie je lub rękami porozrywajcie na kawałki. W małej miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Możecie dodać kilka kropel soku z cytryny. W dużej misce wymieszajcie sałatę z tuńczykiem, fasolą, cebulą i pomidorkami, a całość polejcie przygotowanym wcześniej sosem. Ugotowane jajka pokrójcie w ćwiartki i ułóżcie na wierzchu sałatki. Posypcie świeżą pietruszką. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów
szewczyk/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów
Suszone grzyby doskonale podkreślą smak tradycyjnych gołąbków. Sprawdzą się, jeśli preferujecie bardziej zdecydowane smaki niż klasyczny sos pomidorowy.

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych to świetny sposób na wykorzystanie zapasów ususzonych po jesieni grzybów. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż gołąbki z kurczakiem i kapustą lub gołąbki z ziemniakami i boczkiem , a z pewnością zachwycą waszych gości! Przepis na pieczone gołąbki w sosie grzybowym Przygotujcie gołąbki według poniższego przepisu, jeśli chcecie urozmaicić danie głębszym, zdecydowanym smakiem. Składniki: 1 kapusta włoska 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała łyżeczka czarnego mielonego pieprzu odrobina soli 3 garście suszonych grzybów leśnych (mieszanka) około 0,5 szklanki suszu warzywnego 2 liście laurowe 3 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku łyżka mąki 100 ml śmietany 20 proc. łyżka masła do smażenia Przygotowanie:  Odrywacie pojedyncze liści sałaty (sałata włoska bardzo ładnie odchodzi od pieńka), myjecie je, następnie zalewacie wrzątkiem i gotujecie około 3 minut do miękkości. Wyjmujecie cedzakiem, osuszacie na ręcznikach i odkładacie. Cebulę drobno szatkujecie i podsmażacie na złoto. Dodajecie cebulę do mięsa mielonego, doprawiacie ok. łyżeczką czarnego mielonego pieprzu i solą. W garnku zalewacie grzyby wrzątkiem, dodajecie 1,5 cebuli (w całości lub w połówkach), susz warzywny i liść laurowy. Gotujecie na małym ogniu około 40 minut (do miękkości grzybów). W tym czasie na pojedynczym liściu sałaty kładziecie łyżkę farszu (mięso z podsmażoną cebulką), najpierw zawijacie lewy i prawy brzeg, następnie rolujecie gołąbki do góry. Możecie owinąć gołąbka nitką, jak obwija się wstążką prezent z papieru - jest to pomocne, w razie gdyby gołąbki trzeba było podgrzewać w inny sposób niż podany w przepisie. W naczyniu żaroodpornym...

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Czy da się ugotować makaron bez wody? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to trudne!

Gotowanie makaronu bez wody to cenna kulinarna umiejętność. Chociaż wielu osobom wydaje się to być niemożliwe, tak naprawdę sposób ten sprawia, że makaron jest bardziej jędrny i pełen smaku. Trik ten poleca Harold McGee – amerykański ekspert kulinarny, który twierdzi, że tak przygotowane kluski smakują najlepiej. Zdaniem kucharza, makaron można albo ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody albo zupełnie bez niej! Sposób ten można wykorzystać praktycznie na wszystkich rodzajach past, nawet tych z mąki z groszku czy soczewicy:  ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego . Gotowanie makaronu bez wody Sekret gotowania bez wody polega na zastąpieniu jej innym płynem, czyli np. w zupie lub sosie do makaronu . Dzięki temu makaron zyskuje bogaty smak potrawy, z którą będzie serwowany i od razu podczas przyrządzania „przegryza się” aromatami.  Jeśli gotujecie makaron od razu w zupie, wydzieli on także trochę skrobi, która zagęści danie i również doda jej smaku. Gotowanie makaronu w ten sposób jest nie tylko smaczniejsze, ale także znacznie bardziej ekologiczne i ekonomiczne. Nie dość, że oszczędzacie wodę i prąd to jeszcze czas. Nie marnujecie także wody, którą po makaronie przeważnie się wylewa. Tego typu podejście do gotowania nazywane jest „zero waste”, co oznacza dosłownie „żadnych odpadów”. Jak ugotować makaron bez wody? Jeśli gotujecie makaron w sosie lub zupie, ważne jest, aby dodać go na samym końcu przygotowywania potrawy, aby kluski nie zdążyły się rozgotować. Unikniecie w ten sposób niesmacznej i mało jędrnej „paćki” makaronowej: Ania Starmach zdradza, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente . Zupa czy sos rzadko muszą być gotowane w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka...