Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej.

Przepis na zieloną zupę z bobu

To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa. 

Składniki:

  • 1/2 kg bobu świeżego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag topionego śmietankowego serka
  • 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22%
  • sól hawajska - zielona (do smaku)
  • kilka kropel zielonego tabasco
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin.
  2. Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób.
  3. Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor.
  4. Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
  5. Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia  smaku. Podawajcie z grzankami. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Zobacz także: